Συμβουλές από τον Mario Batali

Facebook Twitter
0


Το αλεύρι έχει ημερομηνία λήξης; Θα έπρεπε! Ένας χρόνος είναι το μάξιμουμ!

Μπορώ να φτιάξω σπιτικά νιόκι την προηγούμενη μέρα;  Βράσιμο, πέρασμα από παγωμένο νερό, λάδι και μετά στο ψυγείο!

Κορυφαίες επιλογές για πιατέλα τυριών; Γκοργκονζόλα, κατσικίσιο, πεκορίνο, και παρμεζάνα!

Δεν έχω κουκουνάρι, μπορώ να φτιάξω πέστο χωρίς αυτό; Απλώς βάλε κι άλλο τυρί!

Θα φτιάξω λαζάνια για τα Χριστούγεννα. Καμιά ιδέα για συνοδευτικό; Μπρόκολο και σαλάτα φινόκιο με μανταρίνι!

Πώς καταφέρνεις να μην κολλάνε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα ενώ βράζουν; Βάζουμε βούτυρο στο νερό αλλά έχει πει μόνο αλάτι. Μεγαλύτερη κατσαρόλα!

Μια σάλτσα που ταιριάζει με μπριζόλα; Chimichurri! *

Στην κατσαρόλα είναι μια χαρά, τη στιγμή που τα μακαρόνια μπαίνουν στο πιάτο εμφανίζεται μία λίμνη νερού στον πάτο. Βράσε τα μακαρόνια ένα λεπτό στο τέλος μέσα στη σάλτσα!

Ποιά είναι η αναλογία αλεύρι/αβγό για σπιτικά ζυμαρικά για δύο; 200 γρ αλεύρι, 2 αβγά!

Ποιές είναι οι αγαπημένες σου μάρκες ζυμαρικών; DeCecco, Setaro, Afeltra, Rustichella όλες καλές!

Έφτιαξα νιόκι, παραήταν μαλακά, διαλύθηκαν στο νερό. Λύση; 1 ακόμη αβγό, 1 λεπτό ακόμη ζύμωμα.

Φτιάχνω μπισκότι. Ποιός είναι ο αγαπημένος σου συνδυασμός; Κάρδαμο με σοκολάτα!

Οι πελάτες μου ρωτούν ποιά είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ πόλη του κόσμου για φαγητό. Ποιές είναι οι αγαπημένες σου; Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Σαν Φραντζίσκο, Βαρκελώνη, Μπολόνια

Τι μπορείς να κάνεις με το βοδινό κόκκαλο που περίσσεψε από το ψητό; Σούπα με άσπρα φασόλια!

Καμιά ιδέα για καρμπονάρα χωρίς αβγά; Ο γιος μου είναι αλλεργικός αλλά του αρέσει πολύ το μπέικον. Αντικατέστησέ τα με ¼ φλιτζάνι μασκαρπόνε ανά μερίδα!

Το καλύτερο φαγητό για μια ραγισμένη καρδιά; Spaghetti aglio olio e peperoncino!*

Πώς μπορώ να πείσω τη γυναίκα μου να μαγειρεύει περισσότερο; Περισσότερα φιλιά!

Ο Μπατάλι μοιάζει με τρελό με όλα αυτά τα θαυμαστικά… Βασικά είμαι κεφάτος! ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!!!

*Chimichurri

H διάσημη αυτή σάλτσα από την Αργεντινή ταιριάζει με οτιδήποτε στα κάρβουνα ή μπορεί να λειτουργήσει ως μαρινάδα. Επίσης, είναι πολύ εύκολη. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές, νομίζω ότι η παρακάτω έχει υλικά που μπορεί να βρει κανείς εύκολα στην Ελλάδα:

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 σκελίδα σκόρδο

1 ψιλοκομμένο μικρό κρεμμύδι

βασιλικός, θυμάρι ή ρίγανη, ή συνδυασμός

αλάτι, πιπέρι

Η σάλτσα απλώς θέλει ανακάτεμα όλων των υλικών στο μπλέντερ ή ακόμα και με το χέρι, αρκεί να είναι όλα πραγματικά ψιλοκομμένα. Συνήθως βέβαια είναι κάπως καυτερή – αυτό επιτυγχάνεται με προσθήκη καυτερής πιπεριάς ή με μπούκοβο ή με πιπέρι καγιέν (ή με συνδυασμό τους), ανάλογα με το πόσο αντέχετε. Αν τα μυρωδικά είναι φρέσκα (ειδικά ο βασιλικός) θα είναι και πιο αρωματική, αλλά αν όχι, μη σκάσετε κι όλας.

*Spaghetti aglio olio e peperoncino

Πανεύκολη συνταγή, βάλσαμο για την ψυχή. Διαβάζοντάς τη λες «ε σιγά» αλλά αν οι πρώτες ύλες είναι καλές, πραγματικά καλές, είναι παράδεισος, τύφλα να έχουν οι φασιανοί, που λέει ο λόγος. Θα σας πρότεινα να κάνετε τη θυσία και να αγοράσετε σπαγγέτι καλής ποιότητας, ακόμα κι αν σας φαίνεται μεγάλο το έξοδο, κάνει μεγάλη διαφορά. Δε χρειάζεται να είναι φρέσκα, πάντως-ίσα ίσα, μια καλή μάρκα είναι μεγαλύτερη εγγύηση. Για το λάδι δε λέω τίποτα, ως Έλληνες θα έχετε βρει καλό.

μισό κιλό σπαγγέτι

ελαιόλαδο

5-6 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλά κομμένο

1 πιπερίτσα τσίλι, εναλλακτικά, ένα κουταλάκι μπούκοβο, ή όσο αντέχετε

παρμεζάνα και μαϊντανός προαιρετικά

Βράστε το σπαγγέτι σε πολύ νερό. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει μετά το σπαγγέτι, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά.

Το επόμενο στάδιο είναι απλό αλλά θέλει και λίγη προσοχή: μόλις ζεσταθεί το λάδι, βάλτε το σκόρδο μέχρι να ξανθύνει, μερικά δευτερόλεπτα, δηλαδή πριν γίνει καφέ, και αμέσως το τσίλι, για μερικά δευτερόλεπτα- πάντως πρέπει να τσιτσιρίζει. Προσθέστε μερικές κουταλιές από το νερό στο οποίο βράζουν το σπαγγέτι  και βάλτε στο στην άκρη. Όταν το σπαγγέτι είναι σχεδόν έτοιμα, στραγγίξτε τα πάρα πολύ καλά (όχι κρύο νερό, όχι βούτυρο, όχι βλακείες) και βάλτε τα αμέσως στο τηγάνι, ανακατέψτε καλά για δύο λεπτά μέχρι να σκεπαστούν παντού. Αν θέλετε βάλτε παρμεζάνα και μαϊντανό, ανακατέψτε λίγο ακόμα. Πρέπει να τα φάτε ΑΜΕΣΩΣ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ