Συμβουλές από τον Mario Batali

Facebook Twitter
0


Το αλεύρι έχει ημερομηνία λήξης; Θα έπρεπε! Ένας χρόνος είναι το μάξιμουμ!

Μπορώ να φτιάξω σπιτικά νιόκι την προηγούμενη μέρα;  Βράσιμο, πέρασμα από παγωμένο νερό, λάδι και μετά στο ψυγείο!

Κορυφαίες επιλογές για πιατέλα τυριών; Γκοργκονζόλα, κατσικίσιο, πεκορίνο, και παρμεζάνα!

Δεν έχω κουκουνάρι, μπορώ να φτιάξω πέστο χωρίς αυτό; Απλώς βάλε κι άλλο τυρί!

Θα φτιάξω λαζάνια για τα Χριστούγεννα. Καμιά ιδέα για συνοδευτικό; Μπρόκολο και σαλάτα φινόκιο με μανταρίνι!

Πώς καταφέρνεις να μην κολλάνε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα ενώ βράζουν; Βάζουμε βούτυρο στο νερό αλλά έχει πει μόνο αλάτι. Μεγαλύτερη κατσαρόλα!

Μια σάλτσα που ταιριάζει με μπριζόλα; Chimichurri! *

Στην κατσαρόλα είναι μια χαρά, τη στιγμή που τα μακαρόνια μπαίνουν στο πιάτο εμφανίζεται μία λίμνη νερού στον πάτο. Βράσε τα μακαρόνια ένα λεπτό στο τέλος μέσα στη σάλτσα!

Ποιά είναι η αναλογία αλεύρι/αβγό για σπιτικά ζυμαρικά για δύο; 200 γρ αλεύρι, 2 αβγά!

Ποιές είναι οι αγαπημένες σου μάρκες ζυμαρικών; DeCecco, Setaro, Afeltra, Rustichella όλες καλές!

Έφτιαξα νιόκι, παραήταν μαλακά, διαλύθηκαν στο νερό. Λύση; 1 ακόμη αβγό, 1 λεπτό ακόμη ζύμωμα.

Φτιάχνω μπισκότι. Ποιός είναι ο αγαπημένος σου συνδυασμός; Κάρδαμο με σοκολάτα!

Οι πελάτες μου ρωτούν ποιά είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ πόλη του κόσμου για φαγητό. Ποιές είναι οι αγαπημένες σου; Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Σαν Φραντζίσκο, Βαρκελώνη, Μπολόνια

Τι μπορείς να κάνεις με το βοδινό κόκκαλο που περίσσεψε από το ψητό; Σούπα με άσπρα φασόλια!

Καμιά ιδέα για καρμπονάρα χωρίς αβγά; Ο γιος μου είναι αλλεργικός αλλά του αρέσει πολύ το μπέικον. Αντικατέστησέ τα με ¼ φλιτζάνι μασκαρπόνε ανά μερίδα!

Το καλύτερο φαγητό για μια ραγισμένη καρδιά; Spaghetti aglio olio e peperoncino!*

Πώς μπορώ να πείσω τη γυναίκα μου να μαγειρεύει περισσότερο; Περισσότερα φιλιά!

Ο Μπατάλι μοιάζει με τρελό με όλα αυτά τα θαυμαστικά… Βασικά είμαι κεφάτος! ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!!!

*Chimichurri

H διάσημη αυτή σάλτσα από την Αργεντινή ταιριάζει με οτιδήποτε στα κάρβουνα ή μπορεί να λειτουργήσει ως μαρινάδα. Επίσης, είναι πολύ εύκολη. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές, νομίζω ότι η παρακάτω έχει υλικά που μπορεί να βρει κανείς εύκολα στην Ελλάδα:

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 σκελίδα σκόρδο

1 ψιλοκομμένο μικρό κρεμμύδι

βασιλικός, θυμάρι ή ρίγανη, ή συνδυασμός

αλάτι, πιπέρι

Η σάλτσα απλώς θέλει ανακάτεμα όλων των υλικών στο μπλέντερ ή ακόμα και με το χέρι, αρκεί να είναι όλα πραγματικά ψιλοκομμένα. Συνήθως βέβαια είναι κάπως καυτερή – αυτό επιτυγχάνεται με προσθήκη καυτερής πιπεριάς ή με μπούκοβο ή με πιπέρι καγιέν (ή με συνδυασμό τους), ανάλογα με το πόσο αντέχετε. Αν τα μυρωδικά είναι φρέσκα (ειδικά ο βασιλικός) θα είναι και πιο αρωματική, αλλά αν όχι, μη σκάσετε κι όλας.

*Spaghetti aglio olio e peperoncino

Πανεύκολη συνταγή, βάλσαμο για την ψυχή. Διαβάζοντάς τη λες «ε σιγά» αλλά αν οι πρώτες ύλες είναι καλές, πραγματικά καλές, είναι παράδεισος, τύφλα να έχουν οι φασιανοί, που λέει ο λόγος. Θα σας πρότεινα να κάνετε τη θυσία και να αγοράσετε σπαγγέτι καλής ποιότητας, ακόμα κι αν σας φαίνεται μεγάλο το έξοδο, κάνει μεγάλη διαφορά. Δε χρειάζεται να είναι φρέσκα, πάντως-ίσα ίσα, μια καλή μάρκα είναι μεγαλύτερη εγγύηση. Για το λάδι δε λέω τίποτα, ως Έλληνες θα έχετε βρει καλό.

μισό κιλό σπαγγέτι

ελαιόλαδο

5-6 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλά κομμένο

1 πιπερίτσα τσίλι, εναλλακτικά, ένα κουταλάκι μπούκοβο, ή όσο αντέχετε

παρμεζάνα και μαϊντανός προαιρετικά

Βράστε το σπαγγέτι σε πολύ νερό. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει μετά το σπαγγέτι, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά.

Το επόμενο στάδιο είναι απλό αλλά θέλει και λίγη προσοχή: μόλις ζεσταθεί το λάδι, βάλτε το σκόρδο μέχρι να ξανθύνει, μερικά δευτερόλεπτα, δηλαδή πριν γίνει καφέ, και αμέσως το τσίλι, για μερικά δευτερόλεπτα- πάντως πρέπει να τσιτσιρίζει. Προσθέστε μερικές κουταλιές από το νερό στο οποίο βράζουν το σπαγγέτι  και βάλτε στο στην άκρη. Όταν το σπαγγέτι είναι σχεδόν έτοιμα, στραγγίξτε τα πάρα πολύ καλά (όχι κρύο νερό, όχι βούτυρο, όχι βλακείες) και βάλτε τα αμέσως στο τηγάνι, ανακατέψτε καλά για δύο λεπτά μέχρι να σκεπαστούν παντού. Αν θέλετε βάλτε παρμεζάνα και μαϊντανό, ανακατέψτε λίγο ακόμα. Πρέπει να τα φάτε ΑΜΕΣΩΣ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ