Στην Τανζανία

Facebook Twitter
0

Βρίσκομαι στην Τανζανία.

Δεν είναι ότι φέτος είπα να αφήσω τα τετριμμένα και να πάω στην Αφρική, αν κι αυτό πολύς κόσμος το κάνει, και πολύ καλά κάνει. Βρίσκομαι εδώ για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: για να γνωρίσω blogger από χώρες με εξωτικά ονόματα όπως Μπανγκλαντές, Νεπάλ, Ουγκάντα, Σομαλία, Κένυα...

Η κίνηση για τη συνάντηση 12 ανθρώπων από όλο τον κόσμο έγινε με την πρωτοβουλία της Action Aid, της οποίας το ελληνικό τμήμα μου έκανε τεράστια τιμή να με στείλει ως συμμετοχή της χώρας μας.

Είμαι εδώ μερικές ώρες μόνο και έχω ιστορίες να λέω στα εγγόνια μου ήδη. Όποιος έρθει εδώ με ανοιχτά μάτια και καρδιά, θα καταλάβει πολλά, αλλά τώρα βρίσκομαι στην πλεονεκτική θέση να συνομιλώ με “δυτικούς” που μένουν εδώ, με “νότιους” που τους φαίνεται πολύ γνώριμο το σκηνικό, και με τον εαυτό μου, που είναι τόσα χρόνια επιμελώς στον κόσμο του. Οι σκέψεις, τα συμπεράσματα και οι ενημερώσεις από αυτή τη συνάντηση θα βρίσκονται εντός του Food Daily για τον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον μία φορά το μήνα: αυτός είναι ο στόχος, με κεντρικό άξονα πάλι, το φαγητό-για την ακρίβεια, για την έλλειψή του.

Μην σας τρομάζω ακόμα όμως, γιατί εξακολουθώ να βρίσκομαι στο σκοτάδι: Σήμερα ήταν η πρώτη μου μέρα η οποία ήταν αφιερωμένη στο μπάνιο, στην ψιλή κουβέντα και στη χαλάρωση. Δεν έχω βρεθεί σε πιο ετερόκλητη παρέα στη ζωή μου και συνέχεια φοβάμαι μην πω κανένα πολιτικά ανορθόδοξο αστείο -πολλές φυλές, πολλά χρώματα, πολλές θρησκείες, γεμάτο νάρκες τα χωράφια! Για λόγους ασφαλείας έχω στρέψει τα αστεία στους Δανούς, που δεν έχουν ανάγκη.

Λοιπόν στην Τανζανία μιλάνε Σουαχίλι. Το “γεια σου” στα Σουαχίλι είναι “habari”! Τι χαμπάρια; Πάντα ενθουσιάζομαι όταν το υπόγειο νήμα που συνδέει τα πάντα εμφανίζεται θριαμβευτικά. Πιθανόν εκεί τελειώνουν οι ομοιότητές μας με τους Τανζανούς. Λάθος, διαμαρτύρονται και για διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Για πρώτη μέρα, μερικά bits and pieces:


Αφρικανική μπίρα Κιλιμάντζαρο, δροσερή σαν τα ψηλά βουνά. Αλήθεια τώρα, πολύ ωραία είναι. Θα τολμούσα να την παρομοιάσω με κομψή Άμστελ.


Krest, για σόδες και γκαζόζες κρυστάλλινες. Εδώ η πολύ καλή λεμονάδα από λάιμ (λαϊμονάδα;) με ελάχιστη πικράδα αλλά και λίγη ζάχαρη, καλή αναλογία σε μπουρμπουλήθρα. Ό,τι πρέπει για δροσιά κάτω από τον φοίνικα.

Τα Συνοδευτικά του χθεσινού φαγητού: από αριστερά προς τα δεξιά, "κέτσαπ", με περίπου γεύση κέτσαπ, αν το ανακατέψεις με σιρόπι τσιχλόφουσκα φράουλα, δεξιά, "μουστάρδα", αν τη μουστάρδα την ανακάτευες με κάτι που καίει και είναι επίσης σχεδόν γλυκό. Δεν τα περιγράφω και πολύ ωραία το ξέρω, αλλά ήταν περίφημα. Για μία φορά, τουλάχιστον.

Και Αφρική, και καφές. Με τον συγκεκριμένο θα μπορούσε κανείς να φτιάξει θαυμάσιο φραπάφρικα ή αφροφραπέ. Εδώ τον βάζω σε βραστό νερό, μην πάθουμε και καμιά ζημιά, και το βουλώνω.

Pringles, the Arabian way.

Ο παγωτατζής με το ποδήλατο. Η εικόνα ανεκτίμητη.

(συνεχίζεται...)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ