Στα Kαραμανλίδικα, στου Sam και στο Κλίμα Κλήμα

Στα Kαραμανλίδικα, στου Sam και στο Κλίμα Κλήμα Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Με άρωμα άλλης εποχής έκανε το ντεμπούτο του το ολοκαίνουργιο μαγαζί –μεζετζίδικο, όπως το ίδιο συστήνεται–, τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», στη γωνία Σωκράτους και Ευριπίδου. Ζει στον παλμό της αγοράς, με τα εμπορικά μαγαζιά γύρω-γύρω, και δίνει ιδέες στους εργαζόμενους για νόστιμο τσιμπολόγημα. Εδώ ψωνίζεις δραμινά αλλαντικά Sary, αξιόλογα τυριά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα, δοκιμάζεις και πίνεις μια μπίρα ή ένα ούζο. Εικόνες, γεύσεις και συνήθειες από το παρελθόν συναντούν τη σύγχρονη προσέγγιση που προσβλέπει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας. Το κτίριο είναι ένα κόσμημα από τις αρχές του 1900, με ζωγραφιστά ταβάνια, πέτρινους τοίχους και ψηφιδωτό δάπεδο. Στο κέντρο δεσπόζουν οι βιτρίνες που ξεχειλίζουν αλλαντικά, «παστιρμάδες» (όπως τους αναφέρει), τυριά, καβουρμάδες και σουτζούκια. Στα ράφια φιγουράρουν χειροποίητα ζυμαρικά από τη Θράκη και την Ξάνθη, τουρσιά και παξιμάδια. Δίπλα από την ανοιχτή κουζίνα με τα μπακιρένια σκεύη βγαίνουν οι μεζέδες, στηριγμένοι στα προϊόντα που πουλάει. Παίρνεις θέση στα ξύλινα τραπέζια με το λευκό μάρμαρο και για το καλωσόρισμα έρχονται πάνω σε λαδόκολλα λεπτοκομμένες φέτες παστουρμά και πικάντικα τυράκια. Αρχή με παστουρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα (€5) με χειροποίητο φύλλο γιουφκά, περασμένα όμορφα από το τηγάνι. Ωραιότατα τα χειροποίητα ντολμαδάκια από τα χεράκια της μανούλας του Φάνη (€4,20) που ευωδιάζουν δυόσμο και συνοδεύονται με γιαούρτι. Το νιότικο σαγανάκι (€4), με εξαιρετικής ποιότητας τυρί από την Ίο, είναι καλοφτιαγμένο. Εκτίμησα τη φρεσκάδα της σαλάτας ρόκα με κύβους καβουρμά και ντομάτα και πινελιές από τραγανές αμπελοκορφές τουρσί (€5). Πραγματικά υπέροχη, με τα υλικά να ισορροπούν σε ένα γευστικό σύνολο. Από τα ζεστά πιάτα ψηφίζω τον ζεστό βοδινό καβουρμά που έρχεται σε μαύρο σαγανάκι με πατάτες, πιπεριές και άνηθο (€5). Γαργαλιστικός μεζές, με την καλή πρώτη ύλη σε πρώτο πλάνο να σε κερδίζει. Υπάρχει φροντίδα, το διαπιστώνεις στο λουκάνικο κεφτέ (€5,50) με τη μεστή γεύση, που συνοδεύεται από ζεστές, αφράτες πίτες από την Ξάνθη, περιχυμένες με ντοματένια σάλτσα και από δίπλα γιαούρτι ραντισμένο με πάπρικα. Για όσους αγαπούν τα καυτερά, η τηγανιά σουτζούκι Αδάνων (€5) καίει διαβολικά και στον κατάλογο δικαίως το υπογραμμίζουν με τη λέξη «πύραυλος». Το μεζετζίδικο «Τα καραμανλίδικα του Φάνη» μπορεί να υπερηφανεύεται για τους καλοφτιαγμένους μεζέδες του: είναι απλοί, νόστιμοι και διαθέτουν εντυπωσιακή καθαρότητα. Οι γεύσεις των υλικών σολάρουν σε κάθε πιάτο. Και όλο αυτό το γευστικό παιχνίδι εξυπηρετεί πλήρως τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Την επιμέλεια του μενού έχουν αναλάβει η Στέλλα Σπανού και ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας, ενώ ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, βαθύς γνώστης των αλλαντικών και των τυριών, μπορεί να σε εκπλήξει με κάποιο ξεχωριστό τυρί που θα σου προτείνει να δοκιμάσεις. Για το τέλος, ο μπακλαβάς της κυρίας Βασιλικής, της μητέρας του Φάνη, ήταν ποίημα: με χειροποίητο φύλλο τραγανό, γέμιση από χοντροκομμένα καρύδια και τέλεια σοροπιασμένο. Μου άρεσε η μικρή πίσω αυλή που σύντομα θα είναι έτοιμη, με άφθονα λουλούδια. Θα κλείσω επισημαίνοντας τη διάθεση φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του μαγαζιού. Είναι από τους προορισμούς που θα σύστηνα στους φίλους μου.

☛ Τα καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, 210 3254184.

Για όλη τη μέρα. Το Sam είναι ένα καινούργιο all day μαγαζί που ήδη έχει μπει στην ατζέντα του κολωνακιώτικου κοινού που θα περάσει το πρωί να πιει έναν καφέ, να καλμάρει την πείνα του με ένα σάντουιτς και το βράδυ να γευτεί κάποιο από τα μεσογειακά πιάτα του μενού ή να πιει ένα από τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ που σερβίρει η μπάρα. Και όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά του, καλύπτοντας τις διαθέσεις του κόσμου. Ο χώρος, φτιαγμένος με άποψη σε αποχρώσεις του γκρι, με καναπέδες βολικούς, ενώ το βλέμμα σου θα τραβήξουν τα όμορφα έργα των Ελλήνων ζωγράφων, του Ακριθάκη και του Αχιλλέα Χρηστίδη, που διακοσμούν τους τοίχους. Το περιβάλλον είναι χαλαρό και ενισχύεται από τις ευχάριστες μουσικές. Έχεις την αίσθηση ότι η σάλα του δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί παρέες που θέλουν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν φιλικές κουβέντες. Ο Sam δίνει διακριτικά το «παρών» και με ευγένεια θα σε εξυπηρετήσει. Βράδυ καθημερινής συναντηθήκαμε τρεις φίλοι και με ένα ποτήρι κρασί μπροστά μας διατρέξαμε τον κατάλογο με τις μεσογειακές προτάσεις (σαλάτες, πίτσες, πάστα, ριζότο) που καλύπτουν όλα τα γούστα. Λιγουρευτήκαμε τα μπέιγκελ και δοκιμάσαμε αυτό με κατσικίσιο τυρί και προσούτο (€6) που ήταν ευχάριστο, με αφράτο το μπέιγκελ και σε σωστές δόσεις τα υλικά του. Ακολούθησε μια ωραία και δροσερή σαλάτα με μοτσαρελάκια, ντοματίνια-γλύκισμα, κρουτόν και λάδι βασιλικού (€8). Την προσοχή μου τράβηξε η σαλάτα κινόα με καπνιστή ρέγκα, φαγόπυρο, ιπποφαές, ηλιόσπορους και goji berry (€11), σούπερ υγιεινή και δυναμωτική. Τη σημείωσα για να τη δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη. Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε το μοσχαρίσιο φιλέτο που συνόδευαν ψητά λαχανικά και chutney μήλου (€19) και ήρθε ωραία ψημένο, όπως το ζητήσαμε, τρυφερό – και πολύ του πήγαινε η καλοφτιαγμένη chutney μήλου. Η λίστα κρασιών είναι μαζεμένη, αλλά δίνει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα. Ο Sam καταφέρνει αυτό που επιδιώκει, να συνδυάσει το φροντισμένο φαγητό με φίνα ατμόσφαιρα.

☛ Sam, Τσακάλωφ 30, Κολωνάκι, 210 3618436.

Κυριακές με κρασί και BBQ. Το Κλίμα Κλήμα είναι ένα wine restaurant με άποψη και φιλοσοφία που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο στους λίγους μήνες λειτουργίας του. Έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που τιμάει την κουζίνα του, την οποία επιμελείται ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, αλλά και την καλοστημένη οινική λίστα του με τις 120 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που έχει στήσει ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου. Ο ιδιοκτήτης, ο Γιάννης Μυζάλης, έχει πάθος και όραμα και ακόρεστη δίψα να προσφέρει το καλύτερο. Τα πάντα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το διαπιστώνεις από τον κομψό χώρο, όπου το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον γίνονται ένα μέσα σε μια πράσινη αγκαλιά-αίσθηση εξοχής. Τα τραπέζια του, ντυμένα με καλόγουστα πλακάκια, και οι αναπαυτικοί καναπέδες προδιαθέτουν για χαλαρές καταστάσεις. Τα κυριακάτικα μεσημέρια το BBQ έχει την τιμητική του και σας βάζει κατευθείαν στο ψητό. Από την πυρά βγαίνουν σεφταλιές σε κυπριακή πίτα, χορταστικές, ζουμερές, αρτυμένες ιδανικά με συνοδεία κρεμμυδιού, ντομάτας και πινελιές σουμάκ (€10). Δύσκολο να αντισταθείς στο πληθωρικό, κλασικό αμερικάνικο μπέργκερ, φτιαγμένο με Βlack Αngus, αλάτι και πιπέρι μέσα σε αφράτο ψωμί μπριός με πίκλες, cheddar και κέτσαπ (€10). Σε κάθε μπουκιά υποκλίνεσαι στη βαθιά νοστιμιά που βγάζει όλη η πρωτογενής γεύση της συγκεκριμένης ποιοτικής κατηγορίας κρέατος. Η κουζίνα χαρακτηρίζεται από τη φρεσκάδα των υλικών και τη συνέπεια των εκτελέσεων. Το διαπιστώνεις και στο σουβλάκι από μπούτι κοτόπουλου (€10) που είναι μαριναρισμένο σε μπαχαρικά, ελαφρύ κι ευχάριστο και συνοδεύεται από ντιπ γιαουρτιού. Το τρυφερό χοιρινό μπριζολάκι λαιμού, επιμελώς μαριναρισμένο σε πάστα μίσο, ζουμερά ψημένο, βγάζει γλυκές νότες. Στο μενού υπάρχει και η δελεαστική πρόταση του mixed grill (€18): παίρνεις καλή γεύση απ’ όλα μέσα από μια πληθωρική πιατέλα που συνοδεύεται από πατάτες Νέας Γης (υπέροχα μικρά λουκουμαδάκια) με τη φλοίδα τους και σε πιο light επιλογή από μπουκετάκια μπρόκολου. Το πάθος για το κρασί πυροδοτεί την ιδέα για τον «Οινοπαραγωγό του Δεκαπενθήμερου» που προβάλλει τα κρασιά του και σε ποτήρι, σε τιμές προσιτές. Για το τέλος, αφράτη, δροσερή μους λεμόνι (€6) ή επιλογή από κάποιο ελκυστικό κοκτέιλ, όπως το Spicy Oasis (€8), με δροσερό αγγούρι, απόσταγμα μαστίχας, κάρδαμο και ροζ πιπέρι, σερβιρισμένο σε ποτήρι του Μαρτίνι. Εύσημα κερδίζουν το φιλόξενο σέρβις και οι άκρως φιλικές τιμές. Εδώ μιλάμε για καλό value for money.

☛ Κλίμα Κλήμα, Παναγή Τσαλδάρη32-34, Μελίσσια, 201 6096786.

Ανοιχτές Πόρτες

Το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1η Ιουνίου, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί ανοίγουν τις πόρτες των επισκέψιμων οινοποιείων και περιμένουν τους φίλους του κρασιού για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και εκδηλώσεις. Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με στόχο τα οινοποιεία που συμμετέχουν να φέρουν τους καταναλωτές κοντά στον μαγικό κόσμο του κρασιού και στον χώρο παραγωγής του. Η είσοδος είναι δωρεάν.
www.newwinesofgreece.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM