Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Ο γεωργιανός φούρνος στην Αχαρνών είναι σαν αναψυκτήριο κουρασμένων ψυχών... Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
1

Ο γεωργιανός φούρνος στην Αχαρνών είναι σαν αναψυκτήριο κουρασμένων ψυχών. Ψυχές που διψούν για τα βασικά: για τα τοπικά ροφήματα της Γεωργίας και για κάτι σαν το δικό μας ψωμάκι που το λένε σότι και μοιάζει πολύ με τις αραβικές πίτες, λεπτό ντελικάτο και ζεστό. Με ένα ευρώ αγοράζεις «ένα χιλιόμετρο» πίτα που κρατάει τρεις μέρες εκτός ψυγείου και μπορεί να φτιάξεις με αυτή από πίτσα μέχρι ό, τι σκαρφιστείς.

Το όμορφο σε αυτό το αναψυκτήριο είναι ότι μπροστά στα μάτια σου φτιάχνουν την συγκεκριμένη πολύ λεπτή πίτα αργοκινώντας τη πάνω στην καυτή πέτρα. Το μαγαζί έχει πολλή ζήτηση γιατί κάνει και Αφγανικές πίτες που δεν έχουν διαφορά στη ζύμη, αλλά είναι ακόμα πιο λεπτές και μια σπιτική τυρόπιτα που τη λένε χατσαπούρι και είναι στη Γεωργία πολύ διαδεδομένη. Μοιάζει με πολύ λεπτή ιταλική πίτσα με γέμιση από ένα δικό τους θεσπέσιο παραδοσιακό τυρί, κάτι ανάμεσα σε φέτα και μοτσαρέλα που το λένε σουλκούνι. Ζεσταίνουν τη ζύμη μπροστά σου, πάνω στην πέτρα, τα τυριά λιώνουν ηδονικά και, μα τα όμορφα βουνά της Γεωργίας, είναι πολύ νόστιμη αυτή η τυρόπιτα. Δυο ευρώ κοστίζει και την τρώνε πέντε άτομα, ή, τέλος πάντων, την τρως σε δυο-τρεις δόσεις, ανάλογα με την πείνα σου.

Ο φούρνος λειτουργεί έναν χρόνο τώρα. Τον άνοιξε γιατί έλειπε η ιδέα του αναψυκτήριου, κάτι που -όπως μας λέει- είναι πολύ διαδεδομένο στη Γεωργία.

Είναι δώδεκα το μεσημέρι και η κυρία Μαρίνα, η ιδιοκτήτρια, μια νέα και φιλική γυναίκα τρέχει και δεν φτάνει. Ο φούρνος λειτουργεί έναν χρόνο τώρα. Τον άνοιξε γιατί έλειπε η ιδέα του αναψυκτήριου, κάτι που -όπως μας λέει- είναι πολύ διαδεδομένο στη Γεωργία. Μου μιλάει περήφανα για το εμφιαλωμένο νερό Νabeglani, το οποίο κοστίζει δυο ευρώ και ισχυρίζεται ότι είναι  φάρμακο για τον οργανισμό και ότι αν το πίνεις ένα μήνα ανελλιπώς και κάνεις εξετάσεις, σε οτιδήποτε και αν είναι «τσιμπημένο» στο οργανισμό, βλέπεις διαφορά. Δοκιμάζουμε και ένα αναψυκτικό που έχει σαν βάση το αχλάδι, το Bor jomi, δροσιστικό με πολύ ωραία επίγευση.

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Το μαγαζί έχει πολλή ζήτηση γιατί κάνει και Αφγανικές πίτες που δεν έχουν διαφορά στη ζύμη, αλλά είναι ακόμα πιο λεπτές και μια σπιτική τυρόπιτα που τη λένε χατσαπούρι και είναι στη Γεωργία πολύ διαδεδομένη. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Στο μαγαζί μπαίνει κόσμος και βγαίνει, κάποιοι παίρνουν και δέκα ψωμιά. «Μα τρώνε δέκα ψωμιά οι Αφγανοί;», αναρωτιέμαι «Αν δεν έχει να φας τίποτα άλλο» λέει η Μαρίνα, «με δέκα ψωμιά και λίγο ρύζι βγάζεις τη βδομάδα». Κάποιοι έρχονται και αγοράζουν κάτι σακουλάκια με μια περίεργη σκόνη. Μαθαίνω ότι είναι μια μίξη από τοπικά μπαχαρικά και βότανα αρωματικά που υπάρχουν μόνο στην Γεωργία. Με ενάμιση ευρώ αγοράζεις μια μεγάλη σακούλα και το φαγητό γίνεται μούρλια.

Πώς το ζητάω το σακουλάκι με τα μπαχάρια; «Σακουλάκι με μπαχάρια» λέει η Μαρίνα και μου δίνει να δοκιμάσω δικά τους παραδοσιακά μπισκότα με γιαούρτι, που τα προσθέτω στη λίστα με  αυτά που πρέπει να προμηθευτείς όταν επισκεφτείς τον μικρό της φούρνο. Νόστιμο και το γλυκό από μουσταλευριά.

Ναι, είναι ωραία να ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς στην πόλη που με πολύ μικρό κόστος βρίσκεις γευστικούς «παπάδες».

 

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Με ένα ευρώ αγοράζεις «ένα χιλιόμετρο» πίτα που κρατάει τρεις μέρες εκτός ψυγείου και μπορεί να φτιάξεις με αυτή από πίτσα μέχρι ό,τι σκαρφιστείς... Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Info:

Γεωργιανά προϊόντα και σπιτικές πίτες, Αχαρνών 128, 2130402440.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM