Ψωμοτύρι. Από την Ελένη Ψυχούλη

Ψωμοτύρι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0
Ψωμοτύρι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Το «do it yourself” ψωμοτύρι κλείνει μέσα του όλη τη φιλοσοφία της γαστρονομίας όπως διαμορφώνεται παγκόσμια στις μέρες μας: την επιστροφή στην παρηγορητική τροφή που επαναφέρει μνήμες της παιδικής ηλικίας. Την επιστροφή στο τοπικό ελληνικό προϊόν, δίνοντας έμφαση στο τυρί, δεδομένου ότι η Ελλάδα-άσχετα αν κάποιοι διατίνονται ότι δεν παράγουμε τίποτα-είναι 3η στην ευρωπαϊκή λίστα των ΠΟΠ τυριών, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, με 20 συνολικά ΠΟΠ τυριά.

Την απελευθέρωση από τις επιταγές της υψηλής γαστρονομίας και τις μόδες, καθώς πια και οι σεφ επιστρέφουν στις παραδοσιακές τους μνήμες, με υλικά ταπεινά και προσιτά σε όλους. Και τέλος, την αποδοχή της προσωπικής άποψης του κοινού, καθώς καθένας πια μπορεί να επιβάλλει το δικό του γούστο, αυτοσχεδιάζοντας ανάλογα με τη γεύση του ένα ψωμοτύρι που, ωστόσο, προσγειώνεται στη νέα εποχή, αποκτά γλυκόξινη γεύση και μπορεί να αγκαλιάσει στη νέα εκδοχή του όλα τα ενδιαφέροντα προϊόντα της νεότερης τοπικής παραγωγής.

Γι’αυτό, πλάι στο τυρί χωράνε μαρμελάδες, μέλια, γλυκά κουταλιού, αλλαντικά, σάλτσες, πάστες και τουρσιά, έτσι ώστε ο καθένας να δημιουργήσει τη δική του μπουκιά, δίνοντας την προσωπική του δημιουργική άποψη και μια ολοκαίνουρια ευκαιρία στο ψωμοτύρι της παράδοσης. Mε τον φίλο μου τον Ανδρέα Λαγό πειραματιστήκαμε με φρέσκιες ιδέες πάνω σε ένα παλιό μοτίβο και να τί μας προέκυψε.

  

Το “οπωσδήποτε”

 

Για να κάνεις καλό ψωμοτύρι, πρωτίστως χρειάζεσαι καλό ψωμί. Ζυμωτό, αληθινό, από φούρνο που το φτιάχνει μόνος του και δεν το αγοράζει έτοιμο κατεψυγμένο φουλ στις χρωστικές, τα συντηρητικά και τα διογκωτικά. Το ψωμάκι, λοιπόν, ακόμη κι αν είναι φρέσκο της ημέρας χρειάζεται ένα ζωντάνεμα, μια δεύτερη ανάσταση που θα του δώσουν την ανεπανάληπτη γεύση του “μόλις βγήκε από το φούρνο” κι ένα τόσο δα τραγανούλι που σε κάνει να λιώνεις. Γι’αυτό, το κόβουμε σε φέτες και το περνάμε ελάχιστα από την φρυγανιέρα (1 τσακ), από την τοστιέρα ή το ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι.

Φοκάτσα με πελτέ, ντομάτα και δυό-τρεις ακόμη πονηριές

 

Ψωμοτύρι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Παίρνουμε μια φοκάτσα, ένα ελιόψωμο ή ένα οποιοδήποτε ψωμάκι ζυμωμένο με λάδι. Την κόβουμε στα δυό, την ζεσταίνουμε όπως συμφωνήσαμε παραπάνω, και πάραυτα τρίβουμε τις εσωτερικές πλευρές της με μια σκελίδα σκόρδο κομμένη στα δυό. Τη ραντίζουμε με ελαιόλαδο, την αλείφουμε με πελτέ ντομάτας και την πασπαλίζουμε με τριμμένο μπαχάρι. Απλώνουμε πάνω της θρυματισμένη φέτα και κάπαρη, μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάζουμε και έτοιμο το σαντουιτσάκι!

Γλυκό και υγιεινό

 

Ψωμοτύρι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Κόβουμε φέτες από ψωμί ολικής-ή ό,τι άλλο μας βρίσκεται-το ζεσταίνουμε όπως είπαμε, και το ραντίζουμε με βυσινάδα, αδιάλυτη εννοείται. Βάζουμε από πάνω μια φετούλα φέτα, ξαναραντίζουμε με βυσινάδα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φυστίκι.

Αντί για βυσινάδα μπορούμε να βάλουμε συκόμελο, χαρουπόμελο ή πετιμέζι.

Μπαγκέτα με ανθότυρο και σταφυλάκια

 

Ψωμοτύρι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Τη σερβίρεις και για γλυκό! Κόβεις τη μπαγκέτα σε κομμάτια στο μέγεθος που σε βολεύει και την ανοίγεις στα δυό. Τη φρυγανίζεις ελαφρά. Σε ένα μπολ ανακατεύεις ανθότυρο με μέλι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο. Απλώνεις το μείγμα στη μπαγκέτα, σκορπάς από πάνω ρόγες σταφυλιού κομμένες στη μέση και πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο, καβουρδισμένο αμυγδαλάκι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM