Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
0

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα.

Λένε ότι είναι σημαντικό να κάνεις το χόμπι σου δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα οι μεγάλες αγάπες δεν μετατρέπονται εύκολα σε δουλειά. Παραμένουν ένα πάθος που απλώς το μοιράζεσαι για να μεταδώσεις όλα εκείνα που σε συναρπάζουν. Το ψάρεμα ήταν η μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών του Ταξιδεύοντας και αυτό ήταν που τους οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου όπου πρωταγωνιστεί το φρέσκο ψάρι και όλα τα θαλασσινά στην πιο ελληνική, αυθεντική και νόστιμη εκδοχή τους.

Με μότο το επιτυχημένο «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα», το Ταξιδεύοντας έκανε την ψαροφαγία προσιτή σε όλους, προτείνοντας πιάτα που αναδεικνύουν από το πιο ταπεινό μέχρι το πιο ιδιαίτερο ψάρι μέσα από συνταγές που μυρίζουν ελληνική θάλασσα. Φίλοι ψαράδες και ψαροκαπετάνιοι αλλά και τα καΐκια του Ταξιδεύοντας, που βγαίνουν στ' ανοιχτά, προμηθεύουν καθημερινά την κουζίνα με τον πλούτο της ψαριάς τους, που περιλαμβάνει ψάρια, γαρίδες, χταποδάκια, σουπιές και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει η θάλασσα.

Στον κατάλογο θα βρεις μια σειρά από παραδοσιακές συνταγές που σε ταξιδεύουν στα νησιά του τόπου μας, μαγειρεμένες τόσο απλά, ώστε να αναδεικνύεται η ντελικάτη γεύση των ψαροθαλασσινών σε όλο της το μεγαλείο. Το πρώτο «καΐκι» Ε/Γ Ταξιδεύοντας δημιουργήθηκε το 2002 στο Κερατσίνι, ενώ το 2014 «ναυπηγήθηκε» το αδερφάκι της Νέας Ερυθραίας.

Δύο σημεία στην Αθήνα που μυρίζουν αρμύρα, παράδοση και φρεσκάδα και μας θυμίζουν την αυθεντική γεύση της Ελλάδας. Μια γεύση που ψαρεύεται στ' ανοιχτά της θάλασσας και φτάνει στη στεριά κάθε ξημέρωμα για να μας θυμίσει πως η πραγματική γαστρονομία είναι εκείνη η συνταγή που θα σου ψιθυρίσει ο ψαράς καθώς μαζεύει τα δίχτυα του.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368

Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 210 6201572

taxidevontas.com/, Facebook, Instagram

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Μια ιστορία που μυρίζει ελληνική παράδοση και έχει τα χρώματα του Αιγαίου.

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Όταν διαβάζεις κάποιες ιστορίες, νομίζεις πως είναι το σενάριο ταινίας και τα ονόματα, οι τόποι, η πλοκή έχουν επιλεγεί από κάποιον επαγγελματία του κινηματογράφου. Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι μια τέτοια περίπτωση, με μια ιστορία που ξεκινά το 1992 στην πανέμορφη Σχοινούσα, όπου η κυρα-Ποθητή ετοίμαζε με αγάπη και μεράκι πιάτα με ντόπια προϊόντα από το περιβόλι και την οικογενειακή βάρκα.

Αυτό το μεράκι και την αγάπη μετέφεραν στην Αθήνα οι γιοι της οικογένειας, δημιουργώντας το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, ένα μπαλκόνι που αναδίδει αρώματα από υλικά του τόπου μας και τη μαγειρική φροντίδα που θυμίζει τις νοικοκυρές σε κάποιο από τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Η κυκλαδίτικη γαστρονομία γίνεται έμπνευση για εκλεπτυσμένες συνταγές της ελληνικής παράδοσης. Η κυκλαδίτικη κακαβιά είναι το τέλειο ορεκτικό για να περάσεις σε επιλογές όπως το σεβίτσε ή το καρπάτσιο από ψάρι ημέρας, το ταρτάρ από φρέσκο τόνο ή το κριθαρότο με ψίχα από ελληνικό καβούρι.

Στις επιλογές του μενού θα βρεις φρέσκο ψάρι αχνιστό, πετρόψαρο στη γάστρα αλλά και μια σειρά από θαλασσινούς μεζέδες, όπως στρείδια αχνιστά, καραβιδόψιχα τηγανητή ή συμιακό γαριδάκι, ενώ δεν λείπουν τα πεντανόστιμα πιάτα με κρέας (πρέπει να δοκιμάσεις τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Νάξου ξηρής ωρίμανσης 30 ημερών και το ψαρονέφρι σοτέ). Ό,τι κι αν επιλέξεις (και θα επιλέξεις δύσκολα), η κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα θα σε παρασύρει σε μια εμπειρία όπου παράδοση και σύγχρονες τεχνικές μπλέκονται αρμονικά σε έναν χώρο που αποπνέει σεβασμό και αυθεντικότητα.

Το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, που μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα, θα ολοκληρώσει την απόλαυση που προσφέρει το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες. Ένα μπαλκόνι που ίπταται πάνω από την Αθήνα και βλέπει στο Αιγαίο, θυμίζοντας τις ομορφιές του τόπου μας.

Παύλου Μελά 13, Καρέας, Βύρωνας, 210 7640240, www.balconycyclades.com, Facebook, Instagram

Fish Market

Το στέκι των fish food lovers στη Μαβίλη

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Η εποχή που διανύουμε είναι ιδανική για να ζήσουμε την εμπειρία μιας μοντέρνας γευστικής προσέγγισης με όλα αυτά τα μαγικά που προσφέρει η θάλασσα. Αυτήν ακριβώς θα ζήσεις στο Fish Market, που προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη και για ένα γρήγορο επαγγελματικό γεύμα.

Πρόκειται για ένα cosy fusion fish spot με ανοιχτή κουζίνα και πολύ όμορφο περιβάλλον. Αυτό το oyster-sushi-fish bar με το πειραγμένο μενού διά χειρός του σεφ Βασίλη Μητσοτάκη και της ομάδας του προσφέρει, εκτός από φρέσκα ψάρια, ελληνικό σούσι που δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει! Σκέψου μόνο nigiri από μπαρμπούνι ή τσιπούρα και πολλά άλλα που θα ανακαλύψεις πηγαίνοντας σε αυτόν τον μικρό παράδεισο γεύσεων.


Επειδή είναι και ιχθυοπωλείο, όμως, πέρα από τη δυνατότητα που σου δίνει να διαλέξεις το ψάρι σου επιτόπου, μπορείς να πάρεις και για το σπίτι! Όσοι, δε, κατοικοεδρεύουν ή εργάζονται στην περιοχή μπορούν να επωφεληθούν και λόγω του delivery.


Από τον ευφάνταστο κατάλογο δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με μια ασιατική σούπα με φιλέτο λευκού ψαριού, κάρι, γάλα καρύδας και lemongrass και μη χάσεις το ταρτάρ τόνου ή σολομού σε τραγανά χωνάκια με τσίλι, λάιμ και τζίντζερ. Από σαλάτες, σου προτείνουμε αυτή με baby σπανάκι, ρόκα και καπνιστό χέλι, ενώ για κυρίως ένα αγαπημένο πιάτο είναι το φιλέτο μπακαλιάρου με μαύρη τεμπούρα, όπως και το ριζότο παντζαριού με σοτέ φιλέτο μπαρμπούνι, λεμονοθύμαρο και τσιπς πράσου.

Tip: Όλες οι πρωτότυπες προτάσεις του καταλόγου κάνουν pairing με μια πολύ προσεγμένη οινική λίστα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς οργανικών και φυσικών κρασιών, που θα απογειώσουν αυτή σου την εμπειρία.

Δορυλαίου 7, πλατεία Μαβίλη, 210 6926991
Facebook, Instagram

Το Ψάρι

Η δημιουργική ψαροφαγία κάνει στάση στον Βοτανικό.

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Λένε ότι το ψάρι δεν ζει στη στεριά, αλλά σίγουρα ζει στον Βοτανικό. Το νέο μεζεδοπωλείο που άνοιξε στα τέλη του φθινοπώρου έχει καταφέρει να τραβήξει κιόλας τα βλέμματα, χάρη στον ευφάνταστο κατάλογό του, που βασίζεται στα πολύτιμα δώρα της θάλασσας. Από την κουζίνα βγαίνουν καθημερινά εμπνευσμένοι ψαρομεζέδες, όπως το λαχματζούν με καπνιστό ψάρι ή τα μύδια με wasabi και μια ιδιαίτερη κρέμα, τα διάφορα πεντανόστιμα σαγανάκια γαρίδας και οι αλοιφές που σου φέρνουν στη μνήμη τη μαγειρική της γιαγιάς σου.

Στο Ψάρι σχεδόν όλα παρασκευάζονται επιτόπου, από τις αλοιφές μέχρι τα αλίπαστα, ενώ η φρεσκάδα και η ποιότητα των υλικών είναι αδιαπραγμάτευτες και αναδεικνύονται σε κάθε συνταγή. Στον κατάλογο φιγουράρει πρώτος πρώτος ο αρχαιοελληνικός γάρος, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, η λίγο ψημένη γούνα από σκουμπρί αλλά και οι «τηγανητές» χοντροκομμένες πατάτες με κρεμμύδι και καπνιστό ψάρι που σε καλούν να απολαύσεις κάποιο από τα πολλά αποστάγματα που προτείνει το Ψάρι.

Στη γευστική σου μνήμη θα μείνει σίγουρα η πεσκανδρίτσα με χρένο, ντομάτα, κρέμα και τσίπουρο, το κριθαρότο με τα θαλασσινά αλλά και το σεβίτσε. Στον εσωτερικό χώρο, όπου τα παλιά έπιπλα βάζουν τη δική τους πινελιά, ξεχωρίζει ο τοίχος στον οποίο η περφόρμερ Χαρά Κολαΐτη έχει ζωγραφίσει δύο τεράστια «ζωντανά» ψάρια.

Για τις πιο ζεστές μέρες, η μεγάλη γραφική αυλή θυμίζει τα παλιά σπίτια της περιοχής, αναδίδοντας μια αύρα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το Ψάρι ήρθε, με αυτό το απόλυτο όνομα, να μας ξεναγήσει στα πιο δημιουργικά και νόστιμα μονοπάτια της ψαροφαγίας.

Χαλκιδικής 52 & Κασσάνδρας 8, Βοτανικός, 211 4159519

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ