Πώς να αγγίξεις το άπειρο με ένα κουλούρι

Facebook Twitter
0

Αρχικά, χρειαζόμαστε ένα κουλούρι αρκετά αφράτο, με μεγάλη διάμετρο, δηλαδή ένα μπέιγκελ.

Τι είναι το μπέιγκελ;

400 χρόνια πριν, στην Πολωνία. Μόνιμοι περαστικοί ήταν οι Ρώσοι και οι Σουηδοί, οι οποίοι ανακατευόταν στα εσωτερικά της χώρας και ανεβοκατέβαζαν βασιλιάδες.

Κάποιος ήρωας της εποχής σκέφτηκε να ανακατέψει βύνη, μαγιά, νερό και αλεύρι, για να φτιάξει τον πρόγονο του μπέιγκελ, ο οποίος φυσικά καμία σχέση δεν έχει με το δαχτυλίδι που εμπλουτίζεται πλέον με διάφορους σπόρους, κρεμμύδι και άλλα.

Ο τρόπος παρασκευής του σήμερα είναι βράσιμο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά ψήσιμο. Η ζύμη είναι σχεδόν αδύνατον να επιτύχει με τη δύναμη των χεριών, οπότε αν τα βρείτε έτοιμα, αγοράστε τα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πυκνό, λαστιχωτό, ζυμαρώδες εσωτερικό με τραγανή υφή εξωτερικά.

Τα μπέιγκελ έχουν κατακτήσει τη γη έχοντας απλωθεί από Ευρώπη, Αμερική μέχρι Ασία, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν γίνει αγαπητά στην Ελλάδα. Τα ελληνικά κουλούρια πάντως, σε διαφορετικό design βέβαια, είναι συνάδελφοι του προγόνου του μπέιγκελ, που ψήθηκε τότε στην Πολωνία.

Οι γαλλομαθείς αναγνώστες μπορούν να παρακολουθήσουν σχετικό ντοκιμαντέρ εδώ.


Και τώρα, πάμε στα μαθηματικά!

Καταλάβατε; Μάλλον όχι. Ακολουθεί επεξηγηματικό βίντεο:

via

Δεν ξέρω αν ο γλύπτης Keizo Ushio έχει δει τι μπορεί να γίνει με ένα μπέιγκελ, σίγουρα όμως έχει εξερευνήσει τι μπορεί να γίνει με μία πέτρα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρασί στο τραπέζι: Πού τελειώνει η απόλαυση και πού αρχίζει η εξάρτηση;

Το κρασί με απλά λόγια / Κρασί: Πού τελειώνει η απόλαυση και πού αρχίζει η εξάρτηση;

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» λέμε, αλλά πού τελειώνει η χαρά και πού αρχίζει η υπερβολή; Ο καρδιολόγος και οινόφιλος Θανάσης Κότσανης μιλά για τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην απόλαυση, την υγεία και το μέτρο.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Speculoos ή biscoff; Η ιστορία ενός μπισκότου που έγινε παγκόσμιο viral

Nothing Days / Speculoos ή biscoff; Η ιστορία ενός μπισκότου που έγινε παγκόσμιο viral

Το καραμελένιο αρωματικό μπισκοτάκι των Κάτω Χωρών που συνδέθηκε με τη γιορτή του Αγίου Νικολάου κατάφερε να κυριεύσει όλον τον κόσμο και σήμερα να είναι βασικό συστατικό ή γαρνιτούρα σε πολλά σύγχρονα γλυκά.
M. HULOT
Το γλυκό της Αθήνας μετά την απελευθέρωση

Nothing Days / Το γλυκό της Αθήνας μετά την Απελευθέρωση

Από μισογκρεμισμένο τουρκοχώρι αμέσως μετά την Ελληνική Επανάσταση ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αθήνα εξελίχθηκε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με τα ανάλογα γλυκά. Πώς από τον μπακλαβά και το λουκούμι του φούρνου φτάσαμε στα γαλλικά γλυκά και στα πολυτελή ζαχαροπλαστεία.
M. HULOT