Πώς μπορεί ένα εστιατόριο να δημιουργήσει ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον;

LAGANUM Facebook Twitter
Την περίοδο που είχαμε υπάλληλο τρανς άτομο υπήρξαν πελάτες που μας ρωτούσαν “είναι αγόρι ή κορίτσι;”. Όταν απαντούσαμε “είναι αγόρι” και η κουβέντα συνέχιζε με “ναι, αλλά…”, φροντίζαμε να τους δείξουμε και να τους πούμε ότι δεν θα έπρεπε να τους νοιάζει, ότι δεν υπάρχει “αλλά”. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Σε περίπτωση που ανήκετε σε εκείνους που ακόμα έχουν στο μυαλό τους ότι οι vegans τρώνε μόνο μαρούλια και όσπρια, αν δεν έχετε ανακαλύψει τα vegan «βρόμικα» της Αθήνας, προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο μενού του Τρεις Λαλούν μέσα από τις πλατφόρμες διανομής φαγητού. Θα βρείτε πατάτες τηγανητές λουσμένες με φυτικό τσένταρ και κιμά από ηλιόσπορο, plant based nuggets, meat free πιτόγυρα και σκεπαστές, μπέργκερ, χοτ ντογκ και κρέπες, αλμυρές και γλυκές. 

Η Βάσια Κεβρικοσαίου είναι vegan εδώ και τριάμισι χρόνια. Η Δήμητρα Κυλάκου γκούγκλαρε τη λέξη όταν γνωρίστηκαν για να μάθει περί τίνος πρόκειται και μπήκε στη διαδικασία να αλλάξει τρόπο ζωής. Εδώ και έναν χρόνο λειτουργούν το μαγαζί τους στο οποίο φτιάχνουν όσα έψαχναν και οι ίδιες να φάνε έξω, πράγματα που υπάρχουν σε αφθονία για τους κρεατοφάγους αλλά όχι για τους vegan. Κάνουν και μερικά μαγειρευτά, όπως τα σουτζουκάκια τους από κιμά σόγιας με μπαχάρια και μια σάλτσα μαμαδίστικη. Προσωπικά πρωτοδοκίμασα την κουζίνα τους την Καθαρά Δευτέρα, όταν είχαν ετοιμάσει ένα μενού ειδικά για τη μέρα με όλα τα σαρακοστιανά που μπορείτε να φανταστείτε, χωρίς ίχνος ζωικών προϊόντων στις συνταγές. 

Το φαγητό έξω ικανοποιεί δύο ανθρώπινες ανάγκες, την τροφή και την κοινωνικοποίηση. Όχι τυχαία, δεκαετίες πριν ο Ηλίας Πετρόπουλος κατέγραψε κάποια από τα καλιαρντά, κρυφακούγοντας τις παραγγελίες σε μέρη όπου η τότε ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ένιωθε ασφαλής.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, οι δυο τους έκαναν ένα ακόμα βήμα, ανοίγοντας στον ίδιο δρόμο, μερικά νούμερα πιο κάτω, το Laganum, στο οποίο ετοιμάζουν πίτσες με τα δικά τους φυτικά χειροποίητα αλλαντικά, σερβίρουν μακαρονάδες όπως arrabbiata, cacio e pepe και bolognese, πάντα σε vegan εκδοχή. Τα πιάτα τους που αγαπήθηκαν γρήγορα είναι η πίτσα καρμπονάρα με φυτική κρέμα γάλακτος, φυτικό μπέικον, κρεμμύδι, φρέσκα μανιτάρια και φυτική μοτσαρέλα, η tex mex με φρέσκια σάλτσα ντομάτας ελαφρώς πικάντικη, κιμά από πρωτεΐνη αρακά, καλαμπόκι, κόκκινα φασόλια και φυτικό τυρί, η χωριάτικη με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, πιπεριές, κρεμμύδι, ελιές, μανιτάρια, ντομάτα και φυτικό τυρί φέτα, το ριζότο τριφολάτα μανιταριών, το ανάλαφρο cheesecake τους με μαρμελάδα φράουλας και η κρεμ μπρουλέ με γάλα βρόμης και ζάχαρη καρύδας που έχει έναν πολύ φανατικό θαυμαστή, ο οποίος την παραγγέλνει σχεδόν κάθε μέρα. «Αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι οι συνταγές αρέσουν και σε κόσμο που δεν είναι vegan, αυτός ήταν και ο στόχος μας, να απευθυνθούμε σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που μπορεί να νομίζουν ότι τρώμε συνέχεια φακές και ρεβίθια». 

τρεις λαλούν Facebook Twitter
Τρεις λαλούν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το Τρεις Λαλούν, έχει ένα όνομα που η Δήμητρα έχει δώσει και σε άλλα μαγαζιά της. Ξεκίνησε από το Χαϊδάρι, το μετέφερε στο χωριό της, στη Σκάλα Λακωνίας, όμως πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να το επαναφέρει στην Αθήνα. «Κουβάλησα τα πάντα, τα κατέβασα μέχρι εκεί και μέσα σε οκτώ μήνες τα ξαναμάζεψα και γύρισα πίσω. Δέχτηκα φοβερό μπούλινγκ, ένιωσα σαν να με τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί και να με πέταξαν στα σκουπίδια, θα το λέω σε όλη μου τη ζωή.

Βρέθηκα με προηγούμενη σχέση μου εκεί και δεν με στήριξαν, “ήρθες εδώ γυναίκα/λεσβία να ανοίξεις μαγαζί / να μας φας τις γυναίκες”, τα έχω ακούσει όλα. Και μιλάμε για έξι χρόνια πριν, όχι για το 1800. Τα μάζεψα, γύρισα πίσω και ευτυχώς που έχω δεκαπέντε φίλους οι οποίοι έκαναν ένα πάρτι για να μαζέψουν λεφτά. Έβαλαν από εκατό ευρώ ο καθένας για να ξεκινήσω από την αρχή. Στην Αθήνα είναι πιο εύκολο ένα επιχειρήσει ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, η επαρχία είναι πολύ σκληρή ακόμα». 

Με τη Gen Z να γίνεται γρήγορα η πιο queer επιχειρηματική γενιά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επενδυτές και διευθύνοντες σύμβουλοι κάνουν όλο και συχνότερα λόγο για την ποικιλομορφία και το πώς αυτή μεταφράζεται στους εργασιακούς χώρους, τουλάχιστον σε μια χώρα σαν την Αμερική. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις συζητήσεις διεξάγονται από άτομα τα οποία δεν έχουν τις ίδιες εμπειρίες ή προκλήσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εντός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Διαβάζοντας για την queer επιχειρηματική αμερικανική εμπειρία, το μεγαλύτερο ερώτημα που προκύπτει σε σχετικά άρθρα και έρευνες είναι το «τι την κάνει να διαφέρει από τη στρέιτ επιχειρηματική εμπειρία;». Δύο από τις μεγαλύτερες διαφορές φαίνεται να είναι η τοποθεσία και οι σχέσεις. 

Οι επιχειρηματίες είναι πιο πιθανό να μετακινούνται σε όλη τη χώρα απ’ ό,τι ο μέσος Αμερικανός. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του StartOut, οι γκέι και λεσβίες επιχειρηματίες έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να δραστηριοποιηθούν στην Καλιφόρνια απ’ ό,τι οι στρέιτ επιχειρηματίες, 260% περισσότερες πιθανότητες να δραστηριοποιηθούν στη Μασαχουσέτη και 230% περισσότερες πιθανότητες να δραστηριοποιηθούν στη Νέα Υόρκη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τείνουν να μεταναστεύουν σε πιο ανεκτικές Πολιτείες που τους επιτρέπουν να βρίσκονται πιο κοντά σε επενδυτές, πελάτες και προμηθευτές. Να πούμε επίσης ότι όλες αυτές οι Πολιτείες σημειώνουν υψηλή βαθμολογία στον διαδημοτικό δείκτη ισότητας της Human Rights Campaign, οποίος συνυπολογίζει τους νόμους κατά των διακρίσεων και τις σχέσεις της κοινότητας με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

LAGANUM Facebook Twitter
«Τα βράδια που μαζεύουμε το μαγαζί λέμε καμιά φορά “δεν είναι σαν να είχαμε καλεσμένους;”». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όσο για το κομμάτι των σχέσεων, ο σεξουαλικός προσανατολισμός πολλών επιχειρηματιών μπορεί να επηρεάσει τη διατήρηση ή την απώλεια επενδυτών και καταναλωτών. Έχει σημασία το να είναι κανείς out; Από 140 επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα της StartOut, το 63% έχει δηλώσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στους επενδυτές, με τη συντριπτική πλειοψηφία να το έχει κάνει ήδη από τις πρώτες συζητήσεις (79%).

Από το 37% που δεν το έκανε, σχεδόν το μισό ποσοστό δήλωσε ότι δεν το θεωρεί σχετικό, ενώ ένα επιπλέον 12% πίστευε ότι το να είναι out θα μπορούσε να βλάψει τη διαδικασία των συζητήσεων με τους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί από τους 87 επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα επενδύουν με γνώμονα την ποικιλομορφία, γεγονός που κατά τη StartOut εγείρει το ερώτημα «πώς μπορεί η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να συμμετάσχει και να επωφεληθεί από τις προσπάθειες για την αύξηση της ποικιλομορφίας, αν δεν αυτοπροσδιορίζεται;». 

732
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Πίσω στα δικά μας, μπορεί σήμερα να μη μιλάμε για κάποια ανερχόμενη start-up αλλά για δύο εστιατόρια που, καθώς είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό, έχουν φροντίσει να αναφέρουν στην περιγραφή της επιχείρησής τους στο Google ότι προτείνονται για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί πολύ απλά το φαγητό έξω ικανοποιεί δύο ανθρώπινες ανάγκες, την τροφή και την κοινωνικοποίηση. Όχι τυχαία, δεκαετίες πριν ο Ηλίας Πετρόπουλος κατέγραψε κάποια από τα καλιαρντά, κρυφακούγοντας τις παραγγελίες σε μέρη όπου η τότε ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ένιωθε ασφαλής. 

Όταν γνωρίστηκαν η Βάσια Κεβρικοσαίου και η Δήμητρα Κυλάκου, η δεύτερη διατηρούσε μεζεδοπωλείο στην πλατεία Αττικής, «όπως το φαντάζεσαι, με ζωντανή μουσική, τσίπουρα, μπίρες, ούζα και τους μεζέδες που τα συνοδεύουν συνήθως». Η Βάσια πρότεινε να βάλουν και μερικές vegan επιλογές για να μην τρώει μόνο πατάτες και ρεβιθοκεφτέδες με τους φίλους της κάθε φορά που πήγαιναν στο μαγαζί και κάπως έτσι κατάφεραν να κάνουν παλιούς και μεγάλους σε ηλικία πελάτες τους να πουν «βάλε από αυτόν τον γύρο, τον vegan». 

μακαρονάδα Facebook Twitter
Στο Laganum σερβίρουν μακαρονάδες όπως arrabbiata, cacio e pepe και bolognese, πάντα σε vegan εκδοχή. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όταν αποφάσισαν να αλλάξουν τοποθεσία και να ανοίξουν ένα αποκλειστικά vegan μαγαζί, δεν επέλεξαν τυχαία το Γκάζι. «Είχαμε πει πως αν φτιάχναμε νέο μαγαζί, θα ήταν είτε εδώ είτε στην περιοχή του Μεταξουργείου, γιατί θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα gay friendly περιβάλλον. Όχι ότι στην πλατεία Αμερικής δεν το είχαμε καταφέρει. Έχουμε φιλοξενήσει γλέντι γκέι γάμου, και το δικό μας εκεί το κάναμε, μας κοίταξαν κάποιοι κάπως περίεργα, αλλά δεν πειράζει».

«Αυτό το μαγαζί είναι το σπίτι μας, είμαστε εδώ από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν είμαστε περαστικές και τους ανθρώπους που έρχονται εδώ τους θεωρώ οικογένειά μου», θα μου πει η Δήμητρα. «Τα βράδια που μαζεύουμε το μαγαζί λέμε καμιά φορά “δεν είναι σαν να είχαμε καλεσμένους;”», θα τη συμπληρώσει η Βάσια. Και συνεχίζει «σίγουρα πολλοί δεν σκέφτονται κατευθείαν ότι το μαγαζί το τρέχουν δυο γυναίκες.

Υπήρξαν φορές που πελάτες οι οποίοι πέρασαν το πρωί, ήρθαν ξανά το βράδυ και μας βρήκαν εδώ, γι’ αυτό μας ρώτησαν γιατί δουλεύουμε τόσες ώρες και τι γίνεται με τους εργοδότες μας. Τους εξηγήσαμε ότι είναι δικό μας το μαγαζί, πως δουλεύουμε όλη μέρα γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σήμερα ότι και οι γυναίκες μπορούν να έχουν μαγαζιά, ότι είναι απλώς άνθρωποι που προσπαθούν να επιχειρήσουν. Ίσως να μην μπορείς να σηκώσεις δύο τελάρα μαζί, σημασία έχει ότι το προσπαθείς, ακόμα κι αν πρέπει να βάλεις τα πράγματα στο μαγαζί μπουκαλάκι - μπουκαλάκι».

Μου περιγράφουν ότι, καθώς έχουν διαφορά ηλικίας, πολλές φορές τις έχουν ρωτήσει αν είναι μητέρα με κόρη – τις περισσότερες φορές νιώθουν ότι η ερώτηση γίνεται από άτομα που θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι αυτό δεν ισχύει. «Προφανώς δεν έχουμε πιάσει όλους τους πελάτες να τους πούμε ότι είμαστε ζευγάρι, αν το έχουν καταλάβει καλώς, όσοι δεν το έχουν καταλάβει θα το μάθουν τώρα έτσι και αλλιώς».

Πώς μπορεί να δείξει ένα μαγαζί ότι τους χωράει όλους, κατά τη γνώμη τους; «Το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει είναι, αν δει δυο άτομα του ίδιου φύλου να φιλιούνται, να μην τους πει “έλα, σταμάτα το αυτό τώρα, οι διπλανοί σε κοιτάνε”. Την περίοδο που είχαμε υπάλληλο τρανς άτομο υπήρξαν πελάτες που μας ρωτούσαν “είναι αγόρι ή κορίτσι;”. Όταν απαντούσαμε “είναι αγόρι” και η κουβέντα συνέχιζε με “ναι, αλλά…”, φροντίζαμε να τους δείξουμε και να τους πούμε ότι δεν θα έπρεπε να τους νοιάζει, ότι δεν υπάρχει “αλλά”.

Όσο για το πώς επιλέγουμε προσωπικό, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις τις απόψεις του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου. Θα πούμε στον υποψήφιο υπάλληλο πως είμαστε ζευγάρι και αν στραβώσει σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, όχι μόνο γιατί θα είναι δύσκολο για εμάς τις ίδιες αλλά γιατί δεν θα θέλαμε να σχολιάσει κανείς το φιλί που αναφέραμε πριν. Την ίδια στιγμή, το ότι είμαστε ένα vegan μαγαζί δεν σημαίνει ότι όσοι δουλεύουν εδώ, εκτός από εμάς, είναι επίσης vegan, ούτε μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να γίνουν, αλλά σίγουρα ξέρουμε ότι έχουμε ανθρώπους που θα δεν χλευάσουν αυτό που κάνουμε, που το σέβονται. Όποιος είναι ανοιχτός, έχει θέση εδώ». 

cheesecake Facebook Twitter
Το ανάλαφρο cheesecake τους με μαρμελάδα φράουλας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Tην Κυριακή 24 Ιούνιου θα φιλοξενήσουν στο Laganum τη βιβλιοπαρουσίαση του Μαμά… δες η οικoγένειά μου, του βιβλίου της Στυλιανής Παπουλίδου και της Παναγιώτας Αντωνιάδου, το οποίο απευθύνεται σε γονείς και παιδιά, δίνοντας αφορμή για συζήτηση πάνω σε θέματα διαφορετικότητας και έχοντας για πρωταγωνίστριά του τη δεκάχρονη Μυρτώ που μεγαλώνει με δύο μητέρες και «θα αναγκαστεί για πρώτη φορά στη ζωή της να μάθει να αντιμετωπίζει τις αρνητικές συμπεριφορές των μεγάλων».

«Τέτοιες κινήσεις θέλουμε να τις στηρίζουμε. Θα ποστάρουμε την εκδήλωση στα social media του μαγαζιού, θα φωνάξουμε και δικό μας κόσμο που ακόμα και αν τελικά δεν αγοράσει το βιβλίο, θα ακούσει και θα μάθει πράγματα». «Εγώ θα καλέσω και τους γονείς μου», δηλώνει η Βάσια. «Kαι όποιος θέλει να γιορτάσει τον γάμο του εδώ, εννοείται ότι θα του πούμε “ναι”», θα τονίσει η Δήμητρα. 

Αν καταφέρουν να ξεκλέψουν χρόνο για να βγουν, πού θα προτιμήσουν να πάνε; «Θα πάμε παντού, αλλά η αλήθεια είναι πώς αν θέλουμε να δώσουμε ένα φιλί, θα προτιμήσουμε ένα gay friendly μαγαζί για να νιώσουμε άνετα. Τα μαγαζιά που το δηλώνουν είναι ολοένα περισσότερα, δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο το εννοούν, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως η αύξηση αυτή είναι ένα καλό βήμα που βοηθάει την ορατότητα και την αποδοχή». 

Τρεις Λαλούν, Περσεφόνης 23, 211 4182251
Laganum, Περσεφόνης 19, 210 3459977

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα

Γεύση / Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα

Είτε είναι φτιαγμένα χωρίς ίχνος ζάχαρης, από τις πιο αγνές, βιολογικές πρώτες ύλες, είτε οι δημιουργοί τους τα αποκαλούν «street μαντσίλες», τα γλυκά χωρίς ζωικά προϊόντα που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή στην πόλη είναι τόσο πετυχημένα που θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν τους λείπουν όντως τα αυγά και το βούτυρο. Μαζέψαμε δέκα διευθύνσεις για να τα δοκιμάσετε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Γεύση / Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Στην περιοχή του Υμηττού μια ομάδα δημιούργησε plant-based συνταγές για πρωινό και brunch, επανεξετάζει παραδοσιακές συνταγές, όπως το τσουρέκι, και τις προσφέρει με τέτοιον τρόπο, ώστε να ξεφύγει από το «για vegan καλό είναι».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ