Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Η σούπα ράμεν με noodles και καπνιστό χοιρινό. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
0

Δεν μαγειρεύουν πολύ συχνά στα σπίτια τους οι Ασιάτες. Το μεγαλύτερο μέρος του λαού ζει σε δύσκολες συνθήκες, σε σπίτια που δεν έχουν εξοπλισμό κουζίνας. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να τρώνε καθημερινά στον δρόμο. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν στημένοι πάγκοι όπου μαγειρεύονται παραδοσιακά ασιατικά φαγητά, υπάρχουν μεγάλα food markets που πουλάνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και, φυσικά, κυκλοφορούν δεκάδες ποδήλατα ή μηχανάκια που μεταφέρουν γυάλινες βιτρίνες με έτοιμο φαγητό ή καλάθια από τα οποία μπορείς να αγοράσεις βρασμένο ρύζι μέσα σε φύλλα μπανάνας ή καλαμπόκια για να συνοδεύσεις το γεύμα σου.

Αν η περιοχή είναι κοντά σε θάλασσα, θα βρεις σίγουρα πολλά σημεία με αυτοσχέδιες ψησταριές που ψήνουν φρέσκα ψάρια, τα οποία συνοδεύουν με καταπληκτικές πικάντικες σάλτσες. Έτσι, το street food για τους Ασιάτες δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη. Για εμάς τους Δυτικούς, πάλι, το ασιατικό φαγητό του δρόμου είναι μια υπέροχη ευκαιρία να μάθουμε την κουλτούρα τους, να βρεθούμε πιο κοντά στις συνήθειές τους.

Πολλές φορές, τα δυτικά ταϊλανδέζικα εστιατόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ασιατικές γεύσεις έτσι ώστε να μην είναι ξένες στους επισκέπτες που έχουν συνηθίσει πιο ήπιες και λιγότερο καυτερές κουζίνες. Αυτό, συχνά, έχει αποτέλεσμα να προσφέρουν κάτι που μοιάζει, αλλά δεν είναι ταϊλανδέζικο. Στο Patpong, αυτό δεν συνέβη.


Πολλές φορές, τα δυτικά ταϊλανδέζικα εστιατόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ασιατικές γεύσεις έτσι ώστε να μην είναι ξένες στους επισκέπτες που έχουν συνηθίσει πιο ήπιες και λιγότερο καυτερές κουζίνες. Αυτό, συχνά, έχει αποτέλεσμα να προσφέρουν κάτι που μοιάζει, αλλά δεν είναι ταϊλανδέζικο. Στο Patpong, αυτό δεν συνέβη. Σίγουρα, ο Σπύρος Μαυροειδής, που βρίσκεται πίσω από το μενού, έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι οι γεύσεις πιο απαλές, αλλά τα πιάτα που δοκίμασα ήταν αυθεντικά ταϊλανδέζικα και είχαν βαθιά ασιατική ψυχή.

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα ήταν μια σούπα ράμεν με noodles. Λαχανικά φρέσκα και τραγανά, βουτηγμένα σε ζωμό dashi με udon νούγιες και αυγό. Νόστιμο το καπνιστό χοιρινό, πρόσφερε έξτρα γεύση στο πιάτο, που αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσεις το γεύμα σου. Ίσως να ήθελα τη σούπα λίγο πιο καυτερή, αλλά, και πάλι, η σπιρτάδα υπήρχε.

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Tο Pad Thai είναι ένα από τα κλασικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσουν όλοι. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Δεύτερο πιάτο και τόσο κλασικό όσο και οι Chinatowns σε όλες τις ασιατικές πρωτεύουσες ήταν το Pad Thai με λαχανικά. Νούγιες ρυζιού, μπλεγμένες με φύτρες φασολιού, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τόφου και πούδρα τσίλι. Ένα από τα κλασικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσουν όλοι. Εξαιρετικό στη γεύση, καυτερό όσο πρέπει και αρκετά πλούσιο, περιγράφει συνοπτικά τη φιλοσοφία της ταϊλανδέζικης κουζίνας και μυεί ευχάριστα τους επισκέπτες στις τολμηρές και αναπάντεχες γεύσεις της.


Στη συνέχεια, προστέθηκε στο τραπέζι ένα Grapow Chicken. Μπορεί στη Δύση ο κιμάς κοτόπουλου να μη συνηθίζεται τόσο, αλλά στην ασιατική κουζίνα το κοτόπουλο τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, σε αυτό το πιάτο ο κιμάς κοτόπουλο αποδίδεται με τραγανό τρόπο και συνοδεύεται με πράσινα φασόλια, stir fry sauce, που δίνει την απαραίτητη ασιατική γεύση στο πιάτο, τηγανητό αυγό, φύλλα βασιλικού και ρύζι Jasmine. Ο βασιλικός είναι βασικό στοιχείο στη κουζίνα της Ταϊλάνδης. Τον συναντάμε τόσο συχνά όσο και το λεμονόχορτο. Δεν είναι τυχαίο ότι συνηθίζουν να τον αποκαλούν «holy basil».

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Στο Grapow Chicken ο κιμάς κοτόπουλο αποδίδεται με τραγανό τρόπο και συνοδεύεται με πράσινα φασόλια, stir fry sauce, που δίνει την απαραίτητη ασιατική γεύση στο πιάτο, τηγανητό αυγό, φύλλα βασιλικού και ρύζι Jasmine. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Έκλεισα το γεύμα μου με Mushrooms Dumplings. Πολλοί προτιμούν να απολαμβάνουν τα dumplings στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά εγώ προτιμώ να καθαρίζω τη γεύση μου με αυτά. Τα συγκεκριμένα ήταν ανάλαφρα και λαχταριστά, με σωστές ποσότητες από τζίντζερ, σκόρδο, kaffir lime και κρέμα καρύδας.


Πριν κλείσω, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα frozen cocktails που δοκίμασα. Τόσο το Pat Colada όσο και το Tropical Pong, με βάση το ρούμι και την τεκίλα αντίστοιχα, ήταν ό,τι έπρεπε για να ηρεμώ την κάψα του φαγητού και να συνεχίζω ευχάριστα το γεύμα μου. Εξαιρετική παρουσία είχαν και τα παιδιά στην ανοιχτή κουζίνα. Με chef de cuisine την Κατερίνα Λόζου, τα παιδιά ξεκάθαρα φαίνονταν να απολαμβάνουν την παρασκευή κάθε πιάτου. Ωραίο το Patpong και ιδανικό το νέο του σημείο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Θα το επισκεφτούμε και πάλι σύντομα.

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Τα Mushrooms Dumplings ήταν ανάλαφρα και λαχταριστά, με σωστές ποσότητες από τζίντζερ, σκόρδο, kaffir lime και κρέμα καρύδας. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Τόσο το Pat Colada όσο και το Tropical Pong, με βάση το ρούμι και την τεκίλα αντίστοιχα, ήταν ό,τι έπρεπε για να ηρεμώ την κάψα του φαγητού και να συνεχίζω ευχάριστα το γεύμα μου. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
O Σπύρος Μαυροειδής, που βρίσκεται πίσω από το μενού, έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι οι γεύσεις πιο απαλές, αλλά τα πιάτα που δοκίμασα ήταν αυθεντικά ταϊλανδέζικα και είχαν βαθιά ασιατική ψυχή. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Patpong, Αθηναΐδος 11, 210 3315381

Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι

Ταξίδια / Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι

Με 9 εκατομμύρια κατοίκους, άσχημους ουρανοξύστες και τρομακτική κίνηση, το Μέξικο Σίτι δεν είναι η πιο φιλική πόλη, αλλά έχει όλους τους λόγους που θα σε κάνουν να σχεδιάζεις την επιστροφή σου, προτού φύγεις καν
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Μικροπράγματα / Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για το πολυσυζητημένο γλυκό που πόλωσε, στηλιτεύτηκε απ' τη Λιάνα Κανέλλη και τον Ριζοσπάστη, ένωσε τον Καραμανλή με τον Φλωρινιώτη κι έκανε δημοφιλές το brunch στην Ελλάδα.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Φαγητό και σινεμά

Pulp Fiction / Φαγητό και σινεμά: Το μεγάλο φαγοπότι

Στην αυλαία του αφιερώματος για τη γαστριμαργική επιρροή στον κινηματογράφο, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος θυμάται ταινίες όπου το φαγητό καταλαμβάνει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά μεγάλο χώρο στην οθόνη, με την απολαυστική συντροφιά της Fischer.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ ΤΣΕΚ Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δύο συνταγές για να το γνωρίσετε καλύτερα

Γεύση / Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δυο συνταγές που το αναδεικνύουν

Ο Μεγαρίτης Πάνος Κόλλιαλης καλλιεργεί κελυφωτό φιστίκι υψηλής ποιότητας και δημιουργεί προϊόντα για να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να κάνουμε ακόμα πιο νόστιμη τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ