Oven Sesame: όταν το ταπεινό κουλούρι γίνεται καταπληκτικό φαγητό

Oven Sesame: όταν το ταπεινό κουλούρι γίνεται καταπληκτικό φαγητό Facebook Twitter
Το «ΣουΚου», δηλαδή σουσαμένιο κουλούρι φτιαγμένο με φρέσκια ζύμη, ψήνεται και γεμίζεται μπροστά σας με εκλεκτά ελληνικά υλικά τη στιγμή της παραγγελίας.
0

Oven Sesame, δηλαδή σουσάμι του φούρνου, ή μήπως λογοπαίγνιο με το παραμυθένιο «οpen sesame» («σουσάμι άνοιξε»); Όπως και να 'χει, το Oven Sesame άνοιξε στην Αιόλου, στην καρδιά της Αθήνας, και δεν είναι παραμύθι. Είναι μια καινούργια πρόταση για φρέσκο, γρήγορο φαγητό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένα μικρό, all day φαγάδικο του δρόμου προτείνει μια άλλη άποψη για το σουσαμένιο κουλούρι. Το παρασκεύασμα θυμίζει «τσαντάκι», είναι χωρίς ψίχα και παίρνει γεύση από τα υλικά με τα οποία γεμίζεται. «Θέλαμε να φτιάξουμε street food που να είναι καινούργιο, αλλά ταυτόχρονα παραδοσιακό και με οικεία ελληνική γεύση. Τι καλύτερο από το να στηριχτούμε στο σουσαμένιο κουλούρι;» εξηγεί ο εμπνευστής του Βαγγέλης Σταματελάτος.

Το «ΣουΚου», δηλαδή σουσαμένιο κουλούρι φτιαγμένο με φρέσκια ζύμη, ψήνεται και γεμίζεται μπροστά σας με εκλεκτά ελληνικά υλικά τη στιγμή της παραγγελίας. Δώδεκα διαφορετικές σπιτικές γεύσεις φιγουράρουν στη βιτρίνα και μπορούν να γεμίσουν με νοστιμιά το σουσαμένιο τσαντάκι σας. Τα υλικά δείχνουν όλα φρέσκα και χειροποίητα και απευθύνονται σε κάθε διάθεση. Μπορείς να γευθείς γέμιση από σπιτικό μείγμα με φέτα Ελασσόνας, στραγγιστό γιαούρτι, παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά (€1,70) ή με χοιρινά strips ή φρεσκοψημένα κομμάτια από στήθος κοτόπουλο. Για πιο μερακλήδες, υπάρχει το αρμένικο με κιμά μοσχαρίσιο που είναι ελαφρά πικάντικος και συνδυάζεται με μεσογειακή σάλτσα ντομάτας, πράσινη σαλάτα, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σος γιαουρτιού που το δροσίζει (€2,90). Διαλέξαμε το Tuna Fresh (€3) και πήραμε θέση στα ψηλά ξύλινα σκαμπό στον πεζόδρομο με θέα την Ακρόπολη. Μέχρι να ψηθεί το «ΣουΚου» δροσιστήκαμε με χειροποίητη λεμονάδα με φύλλα δυόσμου, που η αληθινή γεύση της σε ταξιδεύει στα παιδικά σου χρόνια.

Το σουσαμένιο «τσαντάκι» ήρθε τραγανό και σε κάθε μπουκιά αποκάλυπτε την ευχάριστη γεύση του σουσαμιού που συνδυαζόταν με τη σαλάτα τόνου με ανάλαφρη μαγιονέζα, στην οποία τη γευστική ένταση χάριζε η ποικιλία από λαχανικά τουρσί, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Το φρεσκοψημένο γεμιστό κουλούρι αποδεικνύεται ωραία ιδέα. Τίποτα δεν πάει χαμένο, γιατί το μισοφέγγαρο που λείπει για να σχηματίζεται η «λαβή» που δημιουργεί το τσαντάκι γίνεται «σουσαμίνι», δηλαδή γλυκές μπουκιές που γεμίζονται με κρέμα τυριού, περιχύνονται με μέλι και ραντίζονται με κανέλα και καρύδια (€2,60) ή με πραλίνα φουντουκιού και ξύσμα σοκολάτας. Το Oven Sesame δίνει τη δική του νόστιμη διαφορετική εκδοχή για φαγητό στο πόδι.

Oven Sesame: όταν το ταπεινό κουλούρι γίνεται καταπληκτικό φαγητό Facebook Twitter
Το παρασκεύασμα θυμίζει «τσαντάκι», είναι χωρίς ψίχα και παίρνει γεύση από τα υλικά με τα οποία γεμίζεται.
Oven Sesame: όταν το ταπεινό κουλούρι γίνεται καταπληκτικό φαγητό Facebook Twitter
Oven Sesame: όταν το ταπεινό κουλούρι γίνεται καταπληκτικό φαγητό Facebook Twitter


☛ Oven Sesame, Αιόλου 17Α, Αθήνα, 210 3230038.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM