Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο

Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Το καλαίσθητο Otto μόλις άνοιξε και ήδη παραδίδει στο κοινό αισιόδοξα δείγματα γαστρονομικής γραφής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

«Στου Όθωνα τα μέρη... θα φας νόστιμα». Να εξηγηθούμε: δεν μιλάμε για το παλιό τραγουδάκι του Ξαρχάκου αλλά για την εξοχική κατοικία του τότε βασιλιά, που σήμερα στεγάζει, στο κέντρο της Αθήνας, ένα καινούργιο all day restaurant-bar, το Otto. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο είναι ένα υπέροχο δείγμα της αρχιτεκτονικής που άρχισε να εμφανίζεται στην πόλη όταν ο βασιλιάς Όθων, γύρω στο 1834, καθιστά την Αθήνα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το καλαίσθητο Otto μόλις άνοιξε και ήδη παραδίδει στο κοινό αισιόδοξα δείγματα γαστρονομικής γραφής. Ο ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Συρόπουλος θέλησε να συνδέσει αρμονικά το χθες με το σήμερα και με τη βοήθεια της γυναίκας του Μαρίας έδωσε στον χώρο την αίσθηση παλιού αρχοντικού.

Το Otto, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε περιμένει από το πρωί για ελληνικό πρωινό, αφεψήματα και το τσάι Otto με οκτώ βότανα, και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ για κοκτέιλ, που καθένα από αυτά συνοδεύεται από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.

Το μενού επιμελήθηκε ο σεφ Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και κινείται στα μονοπάτια της ελληνικής κουζίνας με ντόπιες πρώτες ύλες και μια μεγάλη ποικιλία πιάτων με δημιουργικό άγγιγμα. Δείγμα γραφής έδωσε η «σπασμένη» σπανακόπιτα με κρέμα φέτας, λάδι άνηθου και κρεμμυδάκι ψημένο στη σχάρα (€3,80). Ακολούθησε ένα σαγανάκι από ποικιλία καλοφτιαγμένων μανιταριών που μοσχοβολούσε φρέσκο θυμάρι και συνοδευόταν από «κυψέλες» λαδολέμονου (5,40). Χορταστική ήταν η σαλάτα με κέιλ και φέτες πορτοκαλιού, πετιμέζι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενισχυμένη με σουβλάκι γαρίδας σε κρούστα μοσχολέμονου (€7,50). Ενδιαφέρον είχε και ο συνδυασμός της σαλάτας με μικρά τρυφερά φύλλα παντζαριού και βαλεριάνας, ψητά νεκταρίνια, μοσχαρίσια φιλετάκια και διπλή σάλτσα από βαλσάμικο και κρέμα τυριού (€9). Τα πιάτα ήρθαν όμορφα στημένα στο τραπέζι. Το ψητό μαστιχωτό τυρί Μάνης με ρακόμελο, πασπαλισμένο με παπαρουνόσπορο (€5,40), είναι προκλητικά νόστιμο. Οι λουκουμάδες, φτιαγμένοι με φρέσκια ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, συνδυάζονται με σάλτσα γιαουρτιού (€4) και δίνουν τη δική τους εκδοχή του κλασικού ντοματοκεφτέ. Το μοσχαράκι, ωριμασμένο για 42 ημέρες, ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας, όπως το ζητήσεις, και έρχεται με κρέμα λεμονιού, σοταρισμένες μικρές πατατούλες και ποικιλία από μανιτάρια (€14). Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι και οι τραγανές σφαίρες από μουσακά, σερβιρισμένες σε χάρτινο χωνάκι με χειροποίητες ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες (€6,20). Εξαιρετικό και το κατσικάκι Σκύρου, που σιγομαγειρεύεται με μαστίχα Χίου, λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού (€9,50).

Αξίζει να κρατήσεις χώρο για τα επιδόρπια. Θα βουτήξεις το κουταλάκι σου στη δροσερή μους γιαουρτιού με περγαμόντο (€4), θα σπάσεις με αδημονία τη σφαίρα σοκολάτας που κρύβει στην καρδιά της ελαφριά κρέμα σοκολάτας και λουκούμι τριαντάφυλλο (€6) και θα εντυπωσιαστείς από την ωραία παρουσίαση της μηλόπιτας, με την πλούσια γεύση του φρούτου και το τραγανό φύλλο (€4,80). Το Otto, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε περιμένει από το πρωί για ελληνικό πρωινό, αφεψήματα και το τσάι Otto με οκτώ βότανα, και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ για κοκτέιλ, που καθένα από αυτά συνοδεύεται από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.

Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Χορταστική ήταν η σαλάτα με κέιλ και φέτες πορτοκαλιού, πετιμέζι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενισχυμένη με σουβλάκι γαρίδας σε κρούστα μοσχολέμονου Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ Otto resto bar, Καλαμιώτου 16-18, πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3314676.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ