Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο

Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Το καλαίσθητο Otto μόλις άνοιξε και ήδη παραδίδει στο κοινό αισιόδοξα δείγματα γαστρονομικής γραφής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

«Στου Όθωνα τα μέρη... θα φας νόστιμα». Να εξηγηθούμε: δεν μιλάμε για το παλιό τραγουδάκι του Ξαρχάκου αλλά για την εξοχική κατοικία του τότε βασιλιά, που σήμερα στεγάζει, στο κέντρο της Αθήνας, ένα καινούργιο all day restaurant-bar, το Otto. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο είναι ένα υπέροχο δείγμα της αρχιτεκτονικής που άρχισε να εμφανίζεται στην πόλη όταν ο βασιλιάς Όθων, γύρω στο 1834, καθιστά την Αθήνα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το καλαίσθητο Otto μόλις άνοιξε και ήδη παραδίδει στο κοινό αισιόδοξα δείγματα γαστρονομικής γραφής. Ο ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Συρόπουλος θέλησε να συνδέσει αρμονικά το χθες με το σήμερα και με τη βοήθεια της γυναίκας του Μαρίας έδωσε στον χώρο την αίσθηση παλιού αρχοντικού.

Το Otto, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε περιμένει από το πρωί για ελληνικό πρωινό, αφεψήματα και το τσάι Otto με οκτώ βότανα, και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ για κοκτέιλ, που καθένα από αυτά συνοδεύεται από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.

Το μενού επιμελήθηκε ο σεφ Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και κινείται στα μονοπάτια της ελληνικής κουζίνας με ντόπιες πρώτες ύλες και μια μεγάλη ποικιλία πιάτων με δημιουργικό άγγιγμα. Δείγμα γραφής έδωσε η «σπασμένη» σπανακόπιτα με κρέμα φέτας, λάδι άνηθου και κρεμμυδάκι ψημένο στη σχάρα (€3,80). Ακολούθησε ένα σαγανάκι από ποικιλία καλοφτιαγμένων μανιταριών που μοσχοβολούσε φρέσκο θυμάρι και συνοδευόταν από «κυψέλες» λαδολέμονου (5,40). Χορταστική ήταν η σαλάτα με κέιλ και φέτες πορτοκαλιού, πετιμέζι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενισχυμένη με σουβλάκι γαρίδας σε κρούστα μοσχολέμονου (€7,50). Ενδιαφέρον είχε και ο συνδυασμός της σαλάτας με μικρά τρυφερά φύλλα παντζαριού και βαλεριάνας, ψητά νεκταρίνια, μοσχαρίσια φιλετάκια και διπλή σάλτσα από βαλσάμικο και κρέμα τυριού (€9). Τα πιάτα ήρθαν όμορφα στημένα στο τραπέζι. Το ψητό μαστιχωτό τυρί Μάνης με ρακόμελο, πασπαλισμένο με παπαρουνόσπορο (€5,40), είναι προκλητικά νόστιμο. Οι λουκουμάδες, φτιαγμένοι με φρέσκια ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, συνδυάζονται με σάλτσα γιαουρτιού (€4) και δίνουν τη δική τους εκδοχή του κλασικού ντοματοκεφτέ. Το μοσχαράκι, ωριμασμένο για 42 ημέρες, ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας, όπως το ζητήσεις, και έρχεται με κρέμα λεμονιού, σοταρισμένες μικρές πατατούλες και ποικιλία από μανιτάρια (€14). Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι και οι τραγανές σφαίρες από μουσακά, σερβιρισμένες σε χάρτινο χωνάκι με χειροποίητες ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες (€6,20). Εξαιρετικό και το κατσικάκι Σκύρου, που σιγομαγειρεύεται με μαστίχα Χίου, λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού (€9,50).

Αξίζει να κρατήσεις χώρο για τα επιδόρπια. Θα βουτήξεις το κουταλάκι σου στη δροσερή μους γιαουρτιού με περγαμόντο (€4), θα σπάσεις με αδημονία τη σφαίρα σοκολάτας που κρύβει στην καρδιά της ελαφριά κρέμα σοκολάτας και λουκούμι τριαντάφυλλο (€6) και θα εντυπωσιαστείς από την ωραία παρουσίαση της μηλόπιτας, με την πλούσια γεύση του φρούτου και το τραγανό φύλλο (€4,80). Το Otto, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε περιμένει από το πρωί για ελληνικό πρωινό, αφεψήματα και το τσάι Otto με οκτώ βότανα, και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ για κοκτέιλ, που καθένα από αυτά συνοδεύεται από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.

Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Χορταστική ήταν η σαλάτα με κέιλ και φέτες πορτοκαλιού, πετιμέζι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενισχυμένη με σουβλάκι γαρίδας σε κρούστα μοσχολέμονου Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ Otto resto bar, Καλαμιώτου 16-18, πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3314676.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ