Οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν

Facebook Twitter
0

η Amanda Cohen

"Αναρωτιόμουν πολύ καιρό σχετικά και δεν είχα πει τίποτα ως τώρα, αλλά τελικά αυτό που υποψιαζόμουν τελικά επιβεβαιώθηκε: οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν. Νόμιζα ότι μπορούν αλλά μετά τα φετινά βραβεία James Beard το συνειδητοποίησα: όχι. 24 άνθρωποι βραβεύτηκαν φέτος και 3 από αυτούς ήταν γυναίκες (μια σεφ, μία ζαχαροπλάστης και η Ariane Batterberry, η οποία μοιράστηκε το βραβείο συνολικής προσφοράς με τον άντρα της). Το 2008 από τους 24 νικητές οι γυναίκες ήταν 5 (ένα βραβείο ζαχαροπλαστικής μοιρασμένο στα δύο, ένα βραβείο σέρβις και τρία τοπικά βραβεία). Το 2007 τέσσερις γυναίκες έλαβαν το βραβείο (τα δύο ήταν μαζί με άλλους).

Μέσα σε τέσσερα χρόνια δόθηκαν 93 βραβεία James Beard και τα 15 πήγαν σε γυναίκες.  Και δεν είναι μόνο τα βραβεία James Beard. Το Food & Wind ανακοινώνει κάθε χρόνο τους 10 καλύτερους σεφ της Αμερικής. Από το 2000 ως σήμερα έχουν ανακοινωθεί 110 ονόματα και μόνο 15 γυναίκες ήταν αρκετά καλές για να μπουν στη λίστα.

Με ένα μικροσκοπικό εστιατόριο εννιά τραπεζιών στο όνομά μου δεν περιμένω να βραβευτώ σύντομα ή να ανακηρυχτώ μία εκ των καλύτερων σεφ στο Food & Wine αλλά φέτος κατάφερα να πάρω ένα βραβείο ανερχόμενου σεφ από το StarChefs, οι οποίοι επέλεξαν 15 σε της Νέας Υόρκης. Η άλλη γυναίκα που πήρε ένα βραβείο ήταν η Claire Paparazzo και όσο ταλαντούχα κι αν είναι, είναι σομελιέ, κι όχι σεφ.

Με τη βοήθεια γραφημάτων κι επιστήμης, μπορώ να καταλήξω μόνο σε ένα συμπέρασμα: οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν.

Οι αριθμοί δε λένε ψέματα!

Βλέπω συνέχεια γυναίκες που δουλεύουν σε εστιατόρια σ’ όλη την πόλη, οπότε γιατί δεν κερδίζουν βραβεία; Γιατί δεν ξέρουν περισσότεροι τα ονόματά τους; Εύκολο: γιατί να μάθεις τα ονόματα μερικών ασήμαντων;

Οι γυναίκες μπορούν να γράφουν για φαγητό, εντάξει. Η Gael Greene και η Ruth Reichl είναι ζωντανοί θρύλοι με την Julia Child και την MFK Fisher στην κατηγορία θρύλων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Γυναίκες έχουν στήλες στη Village Voice, στο Time Out, στο New York Magazine, στους NYT και στο Saveur. Μία από τις πιο διάσημες φιγούρες λάιφσταϊλ και φαγητού στον κόσμο είναι η Μάρθα Στιούαρτ αλλά και μόνο από το όνομά της φαίνεται ότι πρόκειται για γυναίκα. Το Eater, το μεγαλύτερο μπλογκ φαγητού έχει διευθύντρια. Το πόσο κακές είναι οι γυναίκες στην κουζίνα φαίνεται και από το ότι και όλες αυτές οι γυναίκες δε βρίσκουν κάτι καλό να πουν για τις σεφ. Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν αναφέρονται σ’ αυτό το θέμα κι εγώ δε θα έπρεπε να το δηλώνω δημοσίως γιατί είναι ντροπή να παραδέχομαι πόσο χάλια μαγειρεύουμε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει σαφές στις νεαρές: αν είσαι γυναίκα και σκοπεύεις να κάνεις καριέρα στη μαγειρική, δε θα πάρεις βραβεία και δε θα σου δοθούν μεγάλες ευκαιρίες. Γιατί; Δύο είναι οι πιθανές απαντήσεις και όλοι ξέρουμε ποια είναι η σωστή: αν είσαι γυναίκα, δε μπορείς να μαγειρέψεις.

Οπότε, σταμάτα να προσπαθείς.

+ μία συνέντευξη της Cohen στο Restaurant Girl

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ