O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ!

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
1
O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Ο Σπύρος Αντωνόπουλος... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ένας καλός barman διαθέτει μερικά πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Διαβάζει συνεχώς και ενημερώνεται για τα νέα trends, ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω του, συλλέγει συνεχώς ερεθίσματα, χτίζει βήμα-βήμα μία φιλοσοφία γύρω από τη δουλειά του, αποκτά επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται κάθε μέρα απέναντι του, φροντίζει να είναι πάντα τυπικός, καθαρός και γρήγορος, επιλέγει προσεκτικά τις πρώτες ύλες και δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται με τις γεύσεις. Ο Σπύρος Αντωνόπουλος  είναι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση καλού barman. Πάντα χαμογελαστός, μετρημένος και απόλυτα συγκεντρωμένος στη δουλειά του είναι έτοιμος να προτείνει νέες γεύσεις και ιδέες λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των πελατών του.

Πριν από λίγες ημέρες μας υποδέχθηκε  για να μας μιλήσει για μία νέα, ιδέα. Τη δημιουργία τεσσάρων εξαιρετικών non alcoholic κοκτέιλ που συνδυάζουν βότανα, φρέσκα φρούτα και μπαχαρικά, αλλά δεν περιέχουν ούτε μία στάλα αλκοόλ. «Τον τελευταίο καιρό διαπίστωσα πως ο κόσμος ζητάει να πιει κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ και έτσι αποφάσισα να κάνω μία νέα προσπάθεια που στο μυαλό μου μοιάζει και με ένα πείραμα. Θέλω να δω κατά πόσο ο κόσμος «ψήνεται» για γεύσεις ή κατοχυρώνει στο μυαλό του το κοκτέιλ απλώς σαν αλκοόλ κρυμμένο σ' ένα ποτό. Θέλει να πιεί αλκοόλ και μέσα σε αυτό αναζητά και ένα παιχνίδι με γαρνιτούρες και φρούτα ή θέλει να δοκιμάσει να πιει ένα κοκτέιλ που θα περιέχει μέσα του ένα ξινό μέρος, ένα γλυκό και κάποια μπαχάρια, κρύβοντας από πίσω ένα αλκοόλ για να απενεχοποιηθεί ότι βγαίνει βράδυ και δεν πίνει αλκοόλ;», μας λέει φανερώνοντας τη φιλοσοφία του και συνεχίζει «Όλες οι συνταγές έχουν μια κοινή λογική. Χρησιμοποιούν ως βάση ένα γλυκό και ένα όξινο μέρος. Το όξινο μέρος μπορεί να αποτελείται από κάποιο εσπεριδοειδές όπως το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το lime και περγαμόντο. Το γλυκό μέρος μπορεί να είναι απλή ζάχαρη, μέλι ανθέων ή ακόμη και πευκόμελο. Και από κει και πέρα υπάρχει ένα κεντρικό φρούτο που θα συνδυαστεί με ένα βότανο ή ένα μπαχαρικό. Το βότανο θα δώσει τη δροσιά και το μπαχαρικό μία διαφορετική πιο οικεία αίσθηση, ενώ το γλυκό και το ξινό είναι αυτό που σε αφυπνίζει, σε ξυπνάει.

Στο τέλος προστίθενται κάποιες λεπτομέρειες που βοηθούν σε θέματα επίγευσης». Tον ρωτάμε τι είναι αυτό που τον παρακινεί να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και πρώτες ύλες. «Μα όλη η σημασία και η ιστορία γύρω από το κοκτέιλ είναι ακριβώς αυτό. Μια σπουδαία αφορμή για να συστήσουμε στον κόσμο πρώτες ύλες, βότανα, μπαχαρικά κ.α. Η τόνκα για παράδειγμα είναι ένα σπάνιο μπαχαρικό που δεν το ξέρει ο κόσμος. Από την άλλη ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μπαχαρικό που το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Το πίνουμε κάθε μέρα στα νησιά και στις παραλίες παρέα με ψαράκια και κολοκυθάκια. Πόσος κόσμος έχει δει όμως πώς είναι πραγματικά ο αστεροειδής γλυκάνισος; Πόσος κόσμος τον έχει πιάσει, τον έχει τρίψει στους αγκώνες του;».

1.

Capriccio

(Μανταρίνι, βασιλικός, μέλι, κάρδαμο και τσίλι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

  

2.

Ηallelujah
(Περγαμόντο, πορτοκάλι, μέλι, κανέλα και λεμόνι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Marie Louise

(λουΐζα, cranberry, ρόδι, γιαούρτι και λεμόνι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Salvia

(φασκόμηλο, ανανάς, τονκα, τζίντερ)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και ένα κοκτέιλ με αλκοόλ για το χειμώνα.
Θα πρότεινα μία oldfashioned συνταγή που σερβίρουμε και εδώ μέσα από διάφορα rum fashioned κοκτέιλ. Μπορούμε να πάρουμε ένα παλαιωμένο απόσταγμα (π.χ. ένα blend από διάφορα ρούμια), να το πειράξουμε ελάχιστα με ένα γλυκό μέρος που μπορεί να είναι ζάχαρη ή μέλι και να προσθέσουμε για να βελτιώσουμε τη γεύση του μερικά bitters από ένα έντονο λικέρ υψηλών αλκοολικών βαθμών όπως είναι το Chartreuse (Σαρτρέζ) που είναι πολύ «βοτανικό». Είναι μια άμεση πρόταση για το χειμώνα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ πάντως, που λόγω υγείας δεν μπορω να πιω αλκοόλ, θα τα έπινα και τα 4. Πολύ καλή ιδέα και βγαινεις και από τη λογική του "Ένα χυμό" ή "μια λεμονάδα" που είναι φουλ ζάχαρη και συντηρητικά.