O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ!

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
1
O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Ο Σπύρος Αντωνόπουλος... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ένας καλός barman διαθέτει μερικά πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Διαβάζει συνεχώς και ενημερώνεται για τα νέα trends, ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω του, συλλέγει συνεχώς ερεθίσματα, χτίζει βήμα-βήμα μία φιλοσοφία γύρω από τη δουλειά του, αποκτά επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται κάθε μέρα απέναντι του, φροντίζει να είναι πάντα τυπικός, καθαρός και γρήγορος, επιλέγει προσεκτικά τις πρώτες ύλες και δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται με τις γεύσεις. Ο Σπύρος Αντωνόπουλος  είναι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση καλού barman. Πάντα χαμογελαστός, μετρημένος και απόλυτα συγκεντρωμένος στη δουλειά του είναι έτοιμος να προτείνει νέες γεύσεις και ιδέες λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των πελατών του.

Πριν από λίγες ημέρες μας υποδέχθηκε  για να μας μιλήσει για μία νέα, ιδέα. Τη δημιουργία τεσσάρων εξαιρετικών non alcoholic κοκτέιλ που συνδυάζουν βότανα, φρέσκα φρούτα και μπαχαρικά, αλλά δεν περιέχουν ούτε μία στάλα αλκοόλ. «Τον τελευταίο καιρό διαπίστωσα πως ο κόσμος ζητάει να πιει κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ και έτσι αποφάσισα να κάνω μία νέα προσπάθεια που στο μυαλό μου μοιάζει και με ένα πείραμα. Θέλω να δω κατά πόσο ο κόσμος «ψήνεται» για γεύσεις ή κατοχυρώνει στο μυαλό του το κοκτέιλ απλώς σαν αλκοόλ κρυμμένο σ' ένα ποτό. Θέλει να πιεί αλκοόλ και μέσα σε αυτό αναζητά και ένα παιχνίδι με γαρνιτούρες και φρούτα ή θέλει να δοκιμάσει να πιει ένα κοκτέιλ που θα περιέχει μέσα του ένα ξινό μέρος, ένα γλυκό και κάποια μπαχάρια, κρύβοντας από πίσω ένα αλκοόλ για να απενεχοποιηθεί ότι βγαίνει βράδυ και δεν πίνει αλκοόλ;», μας λέει φανερώνοντας τη φιλοσοφία του και συνεχίζει «Όλες οι συνταγές έχουν μια κοινή λογική. Χρησιμοποιούν ως βάση ένα γλυκό και ένα όξινο μέρος. Το όξινο μέρος μπορεί να αποτελείται από κάποιο εσπεριδοειδές όπως το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το lime και περγαμόντο. Το γλυκό μέρος μπορεί να είναι απλή ζάχαρη, μέλι ανθέων ή ακόμη και πευκόμελο. Και από κει και πέρα υπάρχει ένα κεντρικό φρούτο που θα συνδυαστεί με ένα βότανο ή ένα μπαχαρικό. Το βότανο θα δώσει τη δροσιά και το μπαχαρικό μία διαφορετική πιο οικεία αίσθηση, ενώ το γλυκό και το ξινό είναι αυτό που σε αφυπνίζει, σε ξυπνάει.

Στο τέλος προστίθενται κάποιες λεπτομέρειες που βοηθούν σε θέματα επίγευσης». Tον ρωτάμε τι είναι αυτό που τον παρακινεί να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και πρώτες ύλες. «Μα όλη η σημασία και η ιστορία γύρω από το κοκτέιλ είναι ακριβώς αυτό. Μια σπουδαία αφορμή για να συστήσουμε στον κόσμο πρώτες ύλες, βότανα, μπαχαρικά κ.α. Η τόνκα για παράδειγμα είναι ένα σπάνιο μπαχαρικό που δεν το ξέρει ο κόσμος. Από την άλλη ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μπαχαρικό που το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Το πίνουμε κάθε μέρα στα νησιά και στις παραλίες παρέα με ψαράκια και κολοκυθάκια. Πόσος κόσμος έχει δει όμως πώς είναι πραγματικά ο αστεροειδής γλυκάνισος; Πόσος κόσμος τον έχει πιάσει, τον έχει τρίψει στους αγκώνες του;».

1.

Capriccio

(Μανταρίνι, βασιλικός, μέλι, κάρδαμο και τσίλι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

  

2.

Ηallelujah
(Περγαμόντο, πορτοκάλι, μέλι, κανέλα και λεμόνι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Marie Louise

(λουΐζα, cranberry, ρόδι, γιαούρτι και λεμόνι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Salvia

(φασκόμηλο, ανανάς, τονκα, τζίντερ)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και ένα κοκτέιλ με αλκοόλ για το χειμώνα.
Θα πρότεινα μία oldfashioned συνταγή που σερβίρουμε και εδώ μέσα από διάφορα rum fashioned κοκτέιλ. Μπορούμε να πάρουμε ένα παλαιωμένο απόσταγμα (π.χ. ένα blend από διάφορα ρούμια), να το πειράξουμε ελάχιστα με ένα γλυκό μέρος που μπορεί να είναι ζάχαρη ή μέλι και να προσθέσουμε για να βελτιώσουμε τη γεύση του μερικά bitters από ένα έντονο λικέρ υψηλών αλκοολικών βαθμών όπως είναι το Chartreuse (Σαρτρέζ) που είναι πολύ «βοτανικό». Είναι μια άμεση πρόταση για το χειμώνα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ πάντως, που λόγω υγείας δεν μπορω να πιω αλκοόλ, θα τα έπινα και τα 4. Πολύ καλή ιδέα και βγαινεις και από τη λογική του "Ένα χυμό" ή "μια λεμονάδα" που είναι φουλ ζάχαρη και συντηρητικά.