Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά

Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Η παρέα έξω από το μαγαζί που τσουγκρίζει τα ποτήρια της γύρω από ένα βαρέλι, τα φώτα και η ξαφνική κίνηση έδωσαν το μήνυμα ότι είχα φτάσει στον προορισμό μου... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Όταν ξέρεις να βαδίζεις στην κουλτούρα του κρασιού, όπως ο Γιάννης Καϋμενάκης, λίγο μετράει αν είσαι στο κέντρο ή υπηρετείς την τέχνη σου σε κάποιο ήσυχο δρόμο του Πειραιά με παλιά εργοστάσια. Το wine bar Paleo του Γιάννη, ενός από τους πλέον χαρισματικούς οινοχόους, βρίσκεται στην περιοχή Ρετσίνα στον Πειραιά και η επιλογή του να ανοίξει τον καινούργιο χώρο του σε μια παλιά αποθήκη, σε έναν δρόμο κοντά στο λιμάνι, μοιάζει να είναι ρίσκο. Στο Paleo, όμως, κατεβαίνουν όλοι οι πιστοί οινόφιλοι και μη για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της απόλαυσης του κρασιού, έτσι όπως μόνο ο ιδιοκτήτης του ξέρει να την προσφέρει. Χαζεύω τα παλιά εργοστάσια στον ήρεμο δρόμο, κατευθυνόμενη προς το Paleo, και είναι σαν να βρίσκομαι σε μια άλλη εποχή.

Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο.

Η παρέα έξω από το μαγαζί που τσουγκρίζει τα ποτήρια της γύρω από ένα βαρέλι, τα φώτα και η ξαφνική κίνηση έδωσαν το μήνυμα ότι είχα φτάσει στον προορισμό μου. Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο. Ο Γιάννης έχει μεταφέρει στον χώρο την αγάπη και τη γνώση του για το κρασί. Εντυπωσιάζουν τα ξύλινα ράφια στους τοίχους όπου φιγουράρουν αγαπημένες φιάλες κρασιού του ιδιοκτήτη, ενώ στο βάθος της σάλας αντικρίζεις γυάλινες προθήκες με επιλεγμένα κρασιά που σερβίρονται στους πελάτες. Ξύλινα τραπέζια και καρέκλες που θυμίζουν αυτές του σχολείου έχουν στην πλάτη τους τυπωμένες ονομασίες οινικών περιοχών, ενώ βαρέλια βαμμένα μαύρα έχουν ρόλο βοηθητικό, αφού τοποθετείται επάνω τους η μεγάλη σαμπανιέρα που δροσίζει τις ανοιγμένες φιάλες. Ο Γιάννης κινείται στη σάλα, σερβίροντας στα ποτήρια κρασί και εξηγώντας μας την ποικιλία και την περιοχή καταγωγής του. «Τα κρασιά που έχω επιλέξει για τη λίστα προέρχονται από τις χώρες του Νότου» λέει και μας αφήνει να αναδεύσουμε το ποτήρι μας και να ανακαλύψουμε τα αρώματα και τις χάρες του κρασιού που θα απολαύσουμε.

Το σουπλά πάνω στο τραπέζι παίζει τον ρόλο του μενού, με λίγες προτάσεις για να συνοδεύσεις το κρασί, που είναι και ο πρωταγωνιστής. Το πατέ από συκωτάκια πουλερικών (€7), που συνοδεύεται με φρυγανισμένες λεπτοκομμένες φέτες ψωμιού, είναι καλοφτιαγμένο και γευστικό. Για τη συνέχεια, δοκιμάσαμε ένα ανοιξιάτικο πιάτο με ωραιότατες αγκινάρες αλά πολίτα (€7). Δεν χορταίνουμε να παρατηρούμε τον χώρο: η ξύλινη οροφή έχει και ένα γυάλινο άνοιγμα και σκέφτομαι πόσο όμορφα θα διαχέεται το φως του ήλιου τη μέρα. Η ομελέτα με πατάτα και κρεμμύδι (€6) είναι μια τορτίγια αφράτη που την τιμήσαμε μέχρι και την τελευταία μπουκιά. Τα πιάτα εναρμονίζονται με το κρασί και η χαλαρή ατμόσφαιρα ανεβάζει τη διάθεση. Στο μικρό μενού θα βρεις πλατό τυριών και αλλαντικών, ενώ οι γευστικές προτάσεις θα αλλάζουν συχνά. Βρήκα την προσπάθεια του Γιάννη Καϋμενάκη τόσο ενδιαφέρουσα, που κατέληξα ότι αξίζει τον κόπο να ξεκινήσεις από την άλλη άκρη της Αθήνας για να δοκιμάσεις ωραίες επιλογές κρασιών και νόστιμο φαγητό, αλλά και να χαρείς τη φιλοξενία σε ένα τόσο γοητευτικό μέρος. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, αν και η ώρα περνούσε, συνέρρεαν παρέες που έπαιρναν θέση έξω στις εντυπωσιακές καρέκλες, που είναι φτιαγμένες από φελλό. Ο Γιάννης έχει τον δικό του, μοναδικό μειλίχιο τρόπο να σε κάνει να μαθαίνεις αλλά και να απολαμβάνεις το κρασί απλά και όμορφα.

Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Βρήκα την προσπάθεια του Γιάννη Καϋμενάκη τόσο ενδιαφέρουσα, που κατέληξα ότι αξίζει τον κόπο να ξεκινήσεις από την άλλη άκρη της Αθήνας για να δοκιμάσεις ωραίες επιλογές κρασιών και νόστιμο φαγητό, αλλά και να χαρείς τη φιλοξενία σε ένα τόσο γοητευτικό μέρος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Paleo, Πολυδεύκους 39, Ρετσίνα, Πειραιάς, 210 4125204.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ