Να προσαρμοστούμε γιατί χανόμαστε

Facebook Twitter
0

Το αργοκίνητο ελληνικό Καράβι δυσκολεύεται να αλλάξει πορεία. Συνεχίζει να αρμενίζει αμέριμνο προς την καταστροφή ακόμα και τώρα που οι σειρήνες μας έχουν ξεκουφάνει. Δεν έχουμε λεφτά; Ας τα ζητήσουμε από τους πολίτες που δεν μπορούν να τα κρύψουν. Μα αυτοί δε θα μας σώσουν, πάλι δε φτάνουν τα λεφτά. Ωραία, τότε να τους ζητήσουμε κι άλλα. Μα δεν έχουν άλλα, που να τα βρουν, ποτέ δεν είχαν. Ε, ας τους ζητήσουμε λίγα ακόμα. Μα δεν γίνεται να λυθεί έτσι το πρόβλημα, πάντα λίγα είχαν, τώρα έχουν ακόμα λιγότερα και χρειαζόμαστε τα πολλαπλάσια. Καλά, ας μας δώσουν λίγα ακόμα και βλέπουμε.

Η προσαρμοστικότητα, η οποία είναι το μέγα χαρακτηριστικό της Φύσης προκειμένου να επιβιώσει και η οποία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που αναγνωρίζουμε ως ευφυΐα, δεν είναι χαρακτηριστικό αυτού του Καραβιού. Αντιθέτως συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει τόσα χρόνια: να φτιάχνει νόμους που μισό-εφαρμόζονται και οι οποίοι, ακόμα κι αν εφαρμοζόταν στο ακέραιο θα είχαν μισό-αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ γύρω μας –σε αργή κίνηση για τα δικά μας μάτια, πολύ γρήγορα για την ηλικία του σύμπαντος- ζώα αρχίζουν να πετούν ή σταματούν να πετούν, φυτά αρχίζουν να κινούνται, θηλαστικά αποκτούν αντίχειρες ή βγάζουν φολίδες, πολλαπλασιάζουν τα μάτια τους, όλα αυτά προκειμένου να καταφέρουν να υπάρχουν σ’ αυτή τη γη. Και όσα δεν προλαβαίνουν, ή το κάνουν πιο αργά από όσο θα έπρεπε, ή αδιαφορούν, εξαφανίζονται. Χωρίς θρήνους.

Εμείς όχι μόνο πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό αλλά να εξασφαλίσουμε και ότι οι αδύναμοι δεν θα εξαφανιστούν όπως γίνεται στην αμείλικτη φύση. Αυτό θα κάναμε, αν είχαμε ένα κράτος που θα μπορούσε να συντηρήσει αδύναμους, ηλικιωμένους και παιδιά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δυσκολεύεται να συντηρήσει κι αυτούς που είναι σε θέση να δουλέψουν.

Αλλαγή κλίματος: εναλλακτικά αβγά

Το αβγό, σύμβολο/μέσο διαμαρτυρίας λόγω της εκρηκτικής φύσης του, αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτόν που θέλει να κάνει δήλωση με εφέ αλλά δεν θέλει να κινδυνέψει ούτε να θέσει σε κίνδυνο. Θέλει προσοχή στη μεταφορά αλλά αν πετύχει το στόχο του προκαλεί ντροπιαστικό εφέ λόγω του ιδιαίτερου ιξώδους που χαρακτηρίζει το ασπράδι (σημείωση: μοιάζει με μύξα) αλλά ταυτόχρονα ο κρόκος λόγω χρώματος σηματοδοτεί οπτικά τον στόχο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι κολλάει ενώ μοιάζει από μακριά σα νερό και αν αφεθεί αρκετή ώρα, αρχίζει και να μυρίζει.

Το αβγό επίσης είναι σύμβολο δεξιότητας για τους σεφ: κάτι που για τους μη επαγγελματίες είναι το απλούστατο είναι ζήτημα δευτερολέπτου για τους ειδικούς. Το αβγό είναι τόσο εναλλακτικό που είναι ταυτόχρονα συνώνυμο με την ακαμάτρα νοικοκυρά (δεν ξέρει να βράσει ούτε ένα αβγό) και κάνει σεφ να τρέμουν (όταν φτιάχνουν Béarnaise).

Τέλος, το αβγό, έχοντας την μοναδική ιδιότητα να μετατρέπεται από υγρό σε στερεό ανάλογα με την θερμοκρασία και το χρόνο στον οποίο υπόκειται αλλάζει πολλές μορφές ενδιάμεσα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός ή το ρόλο που καλείται να παίξει.

Το κοινό αβγό, της κοινής κότας, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα του πολύπλευρου προσώπου της φύσης. Φανταστείτε ότι υπάρχουν και αβγά άλλων πτηνών, που εμπλουτίζουν κι άλλο αυτό το χαρακτηριστικό. Ακολουθούν παραδείγματα:

Αβγά Bantam

Οι κότες Bantam είναι μέλη μίας ράτσας που χαρακτηρίζεται από το μικρό της μέγεθος. Μικρόσωμες κότες, μικρά αβγά, τα οποία έχουν διαφορετική αναλογία κρόκου/ασπραδιού, φτάνοντας το 50-50, κάνοντάς τα ιδανικά για αβγά μάτια.

Αβγά γαλάζια

Η κότα Cream Legbar κάνει αυτά τα γαλάζια αβγά. Το είδος αυτό έχει προκύψει από διασταύρωση με την κότα Araucana, η οποία επίσης κάνει γαλάζια αβγά. Λόγω της επιμειξίας όμως είναι πιθανόν αυτή η κότα να κάνει και γκρι, χακί ή λαδί αβγά. Οι κρόκοι αυτών των αβγών είναι ιδιαίτερα κρεμώδεις.

Αβγά ορτυκιού

Μικροσκοπικά αβγά με πιτσιλιές, είναι ιδιαίτερα ντελικάτα με χλωμούς κρόκους και μαγειρεύονται σε δευτερόλεπτα, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Είναι ωραία βραστά μελάτα σε πράσινες σαλάτες.

Αβγά emu

Το emu είναι ένα είδος στρουθοκάμηλου που ζει στην Αυστραλία και για να πούμε την αλήθεια, μοιάζει με ντόντο (το οποίο ξέρουμε τι έπαθε στην ιστορία της Εξέλιξης). Τα αβγά τους κατ’ αναλογία είναι τεράστια, περίπου δεκαπλάσια από τα αβγά της κότας. Αν θέλετε να τα βράσετε, υπολογίστε μία ολόκληρη ώρα και παρέα για να το φάτε. Σε γεύση δεν διαφέρουν από τα γνωστά μας αβγά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT