Να προσαρμοστούμε γιατί χανόμαστε

Facebook Twitter
0

Το αργοκίνητο ελληνικό Καράβι δυσκολεύεται να αλλάξει πορεία. Συνεχίζει να αρμενίζει αμέριμνο προς την καταστροφή ακόμα και τώρα που οι σειρήνες μας έχουν ξεκουφάνει. Δεν έχουμε λεφτά; Ας τα ζητήσουμε από τους πολίτες που δεν μπορούν να τα κρύψουν. Μα αυτοί δε θα μας σώσουν, πάλι δε φτάνουν τα λεφτά. Ωραία, τότε να τους ζητήσουμε κι άλλα. Μα δεν έχουν άλλα, που να τα βρουν, ποτέ δεν είχαν. Ε, ας τους ζητήσουμε λίγα ακόμα. Μα δεν γίνεται να λυθεί έτσι το πρόβλημα, πάντα λίγα είχαν, τώρα έχουν ακόμα λιγότερα και χρειαζόμαστε τα πολλαπλάσια. Καλά, ας μας δώσουν λίγα ακόμα και βλέπουμε.

Η προσαρμοστικότητα, η οποία είναι το μέγα χαρακτηριστικό της Φύσης προκειμένου να επιβιώσει και η οποία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που αναγνωρίζουμε ως ευφυΐα, δεν είναι χαρακτηριστικό αυτού του Καραβιού. Αντιθέτως συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει τόσα χρόνια: να φτιάχνει νόμους που μισό-εφαρμόζονται και οι οποίοι, ακόμα κι αν εφαρμοζόταν στο ακέραιο θα είχαν μισό-αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ γύρω μας –σε αργή κίνηση για τα δικά μας μάτια, πολύ γρήγορα για την ηλικία του σύμπαντος- ζώα αρχίζουν να πετούν ή σταματούν να πετούν, φυτά αρχίζουν να κινούνται, θηλαστικά αποκτούν αντίχειρες ή βγάζουν φολίδες, πολλαπλασιάζουν τα μάτια τους, όλα αυτά προκειμένου να καταφέρουν να υπάρχουν σ’ αυτή τη γη. Και όσα δεν προλαβαίνουν, ή το κάνουν πιο αργά από όσο θα έπρεπε, ή αδιαφορούν, εξαφανίζονται. Χωρίς θρήνους.

Εμείς όχι μόνο πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό αλλά να εξασφαλίσουμε και ότι οι αδύναμοι δεν θα εξαφανιστούν όπως γίνεται στην αμείλικτη φύση. Αυτό θα κάναμε, αν είχαμε ένα κράτος που θα μπορούσε να συντηρήσει αδύναμους, ηλικιωμένους και παιδιά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δυσκολεύεται να συντηρήσει κι αυτούς που είναι σε θέση να δουλέψουν.

Αλλαγή κλίματος: εναλλακτικά αβγά

Το αβγό, σύμβολο/μέσο διαμαρτυρίας λόγω της εκρηκτικής φύσης του, αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτόν που θέλει να κάνει δήλωση με εφέ αλλά δεν θέλει να κινδυνέψει ούτε να θέσει σε κίνδυνο. Θέλει προσοχή στη μεταφορά αλλά αν πετύχει το στόχο του προκαλεί ντροπιαστικό εφέ λόγω του ιδιαίτερου ιξώδους που χαρακτηρίζει το ασπράδι (σημείωση: μοιάζει με μύξα) αλλά ταυτόχρονα ο κρόκος λόγω χρώματος σηματοδοτεί οπτικά τον στόχο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι κολλάει ενώ μοιάζει από μακριά σα νερό και αν αφεθεί αρκετή ώρα, αρχίζει και να μυρίζει.

Το αβγό επίσης είναι σύμβολο δεξιότητας για τους σεφ: κάτι που για τους μη επαγγελματίες είναι το απλούστατο είναι ζήτημα δευτερολέπτου για τους ειδικούς. Το αβγό είναι τόσο εναλλακτικό που είναι ταυτόχρονα συνώνυμο με την ακαμάτρα νοικοκυρά (δεν ξέρει να βράσει ούτε ένα αβγό) και κάνει σεφ να τρέμουν (όταν φτιάχνουν Béarnaise).

Τέλος, το αβγό, έχοντας την μοναδική ιδιότητα να μετατρέπεται από υγρό σε στερεό ανάλογα με την θερμοκρασία και το χρόνο στον οποίο υπόκειται αλλάζει πολλές μορφές ενδιάμεσα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός ή το ρόλο που καλείται να παίξει.

Το κοινό αβγό, της κοινής κότας, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα του πολύπλευρου προσώπου της φύσης. Φανταστείτε ότι υπάρχουν και αβγά άλλων πτηνών, που εμπλουτίζουν κι άλλο αυτό το χαρακτηριστικό. Ακολουθούν παραδείγματα:

Αβγά Bantam

Οι κότες Bantam είναι μέλη μίας ράτσας που χαρακτηρίζεται από το μικρό της μέγεθος. Μικρόσωμες κότες, μικρά αβγά, τα οποία έχουν διαφορετική αναλογία κρόκου/ασπραδιού, φτάνοντας το 50-50, κάνοντάς τα ιδανικά για αβγά μάτια.

Αβγά γαλάζια

Η κότα Cream Legbar κάνει αυτά τα γαλάζια αβγά. Το είδος αυτό έχει προκύψει από διασταύρωση με την κότα Araucana, η οποία επίσης κάνει γαλάζια αβγά. Λόγω της επιμειξίας όμως είναι πιθανόν αυτή η κότα να κάνει και γκρι, χακί ή λαδί αβγά. Οι κρόκοι αυτών των αβγών είναι ιδιαίτερα κρεμώδεις.

Αβγά ορτυκιού

Μικροσκοπικά αβγά με πιτσιλιές, είναι ιδιαίτερα ντελικάτα με χλωμούς κρόκους και μαγειρεύονται σε δευτερόλεπτα, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Είναι ωραία βραστά μελάτα σε πράσινες σαλάτες.

Αβγά emu

Το emu είναι ένα είδος στρουθοκάμηλου που ζει στην Αυστραλία και για να πούμε την αλήθεια, μοιάζει με ντόντο (το οποίο ξέρουμε τι έπαθε στην ιστορία της Εξέλιξης). Τα αβγά τους κατ’ αναλογία είναι τεράστια, περίπου δεκαπλάσια από τα αβγά της κότας. Αν θέλετε να τα βράσετε, υπολογίστε μία ολόκληρη ώρα και παρέα για να το φάτε. Σε γεύση δεν διαφέρουν από τα γνωστά μας αβγά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ