Να προσαρμοστούμε γιατί χανόμαστε

Facebook Twitter
0

Το αργοκίνητο ελληνικό Καράβι δυσκολεύεται να αλλάξει πορεία. Συνεχίζει να αρμενίζει αμέριμνο προς την καταστροφή ακόμα και τώρα που οι σειρήνες μας έχουν ξεκουφάνει. Δεν έχουμε λεφτά; Ας τα ζητήσουμε από τους πολίτες που δεν μπορούν να τα κρύψουν. Μα αυτοί δε θα μας σώσουν, πάλι δε φτάνουν τα λεφτά. Ωραία, τότε να τους ζητήσουμε κι άλλα. Μα δεν έχουν άλλα, που να τα βρουν, ποτέ δεν είχαν. Ε, ας τους ζητήσουμε λίγα ακόμα. Μα δεν γίνεται να λυθεί έτσι το πρόβλημα, πάντα λίγα είχαν, τώρα έχουν ακόμα λιγότερα και χρειαζόμαστε τα πολλαπλάσια. Καλά, ας μας δώσουν λίγα ακόμα και βλέπουμε.

Η προσαρμοστικότητα, η οποία είναι το μέγα χαρακτηριστικό της Φύσης προκειμένου να επιβιώσει και η οποία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που αναγνωρίζουμε ως ευφυΐα, δεν είναι χαρακτηριστικό αυτού του Καραβιού. Αντιθέτως συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει τόσα χρόνια: να φτιάχνει νόμους που μισό-εφαρμόζονται και οι οποίοι, ακόμα κι αν εφαρμοζόταν στο ακέραιο θα είχαν μισό-αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ γύρω μας –σε αργή κίνηση για τα δικά μας μάτια, πολύ γρήγορα για την ηλικία του σύμπαντος- ζώα αρχίζουν να πετούν ή σταματούν να πετούν, φυτά αρχίζουν να κινούνται, θηλαστικά αποκτούν αντίχειρες ή βγάζουν φολίδες, πολλαπλασιάζουν τα μάτια τους, όλα αυτά προκειμένου να καταφέρουν να υπάρχουν σ’ αυτή τη γη. Και όσα δεν προλαβαίνουν, ή το κάνουν πιο αργά από όσο θα έπρεπε, ή αδιαφορούν, εξαφανίζονται. Χωρίς θρήνους.

Εμείς όχι μόνο πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό αλλά να εξασφαλίσουμε και ότι οι αδύναμοι δεν θα εξαφανιστούν όπως γίνεται στην αμείλικτη φύση. Αυτό θα κάναμε, αν είχαμε ένα κράτος που θα μπορούσε να συντηρήσει αδύναμους, ηλικιωμένους και παιδιά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δυσκολεύεται να συντηρήσει κι αυτούς που είναι σε θέση να δουλέψουν.

Αλλαγή κλίματος: εναλλακτικά αβγά

Το αβγό, σύμβολο/μέσο διαμαρτυρίας λόγω της εκρηκτικής φύσης του, αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτόν που θέλει να κάνει δήλωση με εφέ αλλά δεν θέλει να κινδυνέψει ούτε να θέσει σε κίνδυνο. Θέλει προσοχή στη μεταφορά αλλά αν πετύχει το στόχο του προκαλεί ντροπιαστικό εφέ λόγω του ιδιαίτερου ιξώδους που χαρακτηρίζει το ασπράδι (σημείωση: μοιάζει με μύξα) αλλά ταυτόχρονα ο κρόκος λόγω χρώματος σηματοδοτεί οπτικά τον στόχο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι κολλάει ενώ μοιάζει από μακριά σα νερό και αν αφεθεί αρκετή ώρα, αρχίζει και να μυρίζει.

Το αβγό επίσης είναι σύμβολο δεξιότητας για τους σεφ: κάτι που για τους μη επαγγελματίες είναι το απλούστατο είναι ζήτημα δευτερολέπτου για τους ειδικούς. Το αβγό είναι τόσο εναλλακτικό που είναι ταυτόχρονα συνώνυμο με την ακαμάτρα νοικοκυρά (δεν ξέρει να βράσει ούτε ένα αβγό) και κάνει σεφ να τρέμουν (όταν φτιάχνουν Béarnaise).

Τέλος, το αβγό, έχοντας την μοναδική ιδιότητα να μετατρέπεται από υγρό σε στερεό ανάλογα με την θερμοκρασία και το χρόνο στον οποίο υπόκειται αλλάζει πολλές μορφές ενδιάμεσα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός ή το ρόλο που καλείται να παίξει.

Το κοινό αβγό, της κοινής κότας, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα του πολύπλευρου προσώπου της φύσης. Φανταστείτε ότι υπάρχουν και αβγά άλλων πτηνών, που εμπλουτίζουν κι άλλο αυτό το χαρακτηριστικό. Ακολουθούν παραδείγματα:

Αβγά Bantam

Οι κότες Bantam είναι μέλη μίας ράτσας που χαρακτηρίζεται από το μικρό της μέγεθος. Μικρόσωμες κότες, μικρά αβγά, τα οποία έχουν διαφορετική αναλογία κρόκου/ασπραδιού, φτάνοντας το 50-50, κάνοντάς τα ιδανικά για αβγά μάτια.

Αβγά γαλάζια

Η κότα Cream Legbar κάνει αυτά τα γαλάζια αβγά. Το είδος αυτό έχει προκύψει από διασταύρωση με την κότα Araucana, η οποία επίσης κάνει γαλάζια αβγά. Λόγω της επιμειξίας όμως είναι πιθανόν αυτή η κότα να κάνει και γκρι, χακί ή λαδί αβγά. Οι κρόκοι αυτών των αβγών είναι ιδιαίτερα κρεμώδεις.

Αβγά ορτυκιού

Μικροσκοπικά αβγά με πιτσιλιές, είναι ιδιαίτερα ντελικάτα με χλωμούς κρόκους και μαγειρεύονται σε δευτερόλεπτα, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Είναι ωραία βραστά μελάτα σε πράσινες σαλάτες.

Αβγά emu

Το emu είναι ένα είδος στρουθοκάμηλου που ζει στην Αυστραλία και για να πούμε την αλήθεια, μοιάζει με ντόντο (το οποίο ξέρουμε τι έπαθε στην ιστορία της Εξέλιξης). Τα αβγά τους κατ’ αναλογία είναι τεράστια, περίπου δεκαπλάσια από τα αβγά της κότας. Αν θέλετε να τα βράσετε, υπολογίστε μία ολόκληρη ώρα και παρέα για να το φάτε. Σε γεύση δεν διαφέρουν από τα γνωστά μας αβγά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ