Να προσαρμοστούμε γιατί χανόμαστε

Facebook Twitter
0

Το αργοκίνητο ελληνικό Καράβι δυσκολεύεται να αλλάξει πορεία. Συνεχίζει να αρμενίζει αμέριμνο προς την καταστροφή ακόμα και τώρα που οι σειρήνες μας έχουν ξεκουφάνει. Δεν έχουμε λεφτά; Ας τα ζητήσουμε από τους πολίτες που δεν μπορούν να τα κρύψουν. Μα αυτοί δε θα μας σώσουν, πάλι δε φτάνουν τα λεφτά. Ωραία, τότε να τους ζητήσουμε κι άλλα. Μα δεν έχουν άλλα, που να τα βρουν, ποτέ δεν είχαν. Ε, ας τους ζητήσουμε λίγα ακόμα. Μα δεν γίνεται να λυθεί έτσι το πρόβλημα, πάντα λίγα είχαν, τώρα έχουν ακόμα λιγότερα και χρειαζόμαστε τα πολλαπλάσια. Καλά, ας μας δώσουν λίγα ακόμα και βλέπουμε.

Η προσαρμοστικότητα, η οποία είναι το μέγα χαρακτηριστικό της Φύσης προκειμένου να επιβιώσει και η οποία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που αναγνωρίζουμε ως ευφυΐα, δεν είναι χαρακτηριστικό αυτού του Καραβιού. Αντιθέτως συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει τόσα χρόνια: να φτιάχνει νόμους που μισό-εφαρμόζονται και οι οποίοι, ακόμα κι αν εφαρμοζόταν στο ακέραιο θα είχαν μισό-αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ γύρω μας –σε αργή κίνηση για τα δικά μας μάτια, πολύ γρήγορα για την ηλικία του σύμπαντος- ζώα αρχίζουν να πετούν ή σταματούν να πετούν, φυτά αρχίζουν να κινούνται, θηλαστικά αποκτούν αντίχειρες ή βγάζουν φολίδες, πολλαπλασιάζουν τα μάτια τους, όλα αυτά προκειμένου να καταφέρουν να υπάρχουν σ’ αυτή τη γη. Και όσα δεν προλαβαίνουν, ή το κάνουν πιο αργά από όσο θα έπρεπε, ή αδιαφορούν, εξαφανίζονται. Χωρίς θρήνους.

Εμείς όχι μόνο πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό αλλά να εξασφαλίσουμε και ότι οι αδύναμοι δεν θα εξαφανιστούν όπως γίνεται στην αμείλικτη φύση. Αυτό θα κάναμε, αν είχαμε ένα κράτος που θα μπορούσε να συντηρήσει αδύναμους, ηλικιωμένους και παιδιά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δυσκολεύεται να συντηρήσει κι αυτούς που είναι σε θέση να δουλέψουν.

Αλλαγή κλίματος: εναλλακτικά αβγά

Το αβγό, σύμβολο/μέσο διαμαρτυρίας λόγω της εκρηκτικής φύσης του, αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτόν που θέλει να κάνει δήλωση με εφέ αλλά δεν θέλει να κινδυνέψει ούτε να θέσει σε κίνδυνο. Θέλει προσοχή στη μεταφορά αλλά αν πετύχει το στόχο του προκαλεί ντροπιαστικό εφέ λόγω του ιδιαίτερου ιξώδους που χαρακτηρίζει το ασπράδι (σημείωση: μοιάζει με μύξα) αλλά ταυτόχρονα ο κρόκος λόγω χρώματος σηματοδοτεί οπτικά τον στόχο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι κολλάει ενώ μοιάζει από μακριά σα νερό και αν αφεθεί αρκετή ώρα, αρχίζει και να μυρίζει.

Το αβγό επίσης είναι σύμβολο δεξιότητας για τους σεφ: κάτι που για τους μη επαγγελματίες είναι το απλούστατο είναι ζήτημα δευτερολέπτου για τους ειδικούς. Το αβγό είναι τόσο εναλλακτικό που είναι ταυτόχρονα συνώνυμο με την ακαμάτρα νοικοκυρά (δεν ξέρει να βράσει ούτε ένα αβγό) και κάνει σεφ να τρέμουν (όταν φτιάχνουν Béarnaise).

Τέλος, το αβγό, έχοντας την μοναδική ιδιότητα να μετατρέπεται από υγρό σε στερεό ανάλογα με την θερμοκρασία και το χρόνο στον οποίο υπόκειται αλλάζει πολλές μορφές ενδιάμεσα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός ή το ρόλο που καλείται να παίξει.

Το κοινό αβγό, της κοινής κότας, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα του πολύπλευρου προσώπου της φύσης. Φανταστείτε ότι υπάρχουν και αβγά άλλων πτηνών, που εμπλουτίζουν κι άλλο αυτό το χαρακτηριστικό. Ακολουθούν παραδείγματα:

Αβγά Bantam

Οι κότες Bantam είναι μέλη μίας ράτσας που χαρακτηρίζεται από το μικρό της μέγεθος. Μικρόσωμες κότες, μικρά αβγά, τα οποία έχουν διαφορετική αναλογία κρόκου/ασπραδιού, φτάνοντας το 50-50, κάνοντάς τα ιδανικά για αβγά μάτια.

Αβγά γαλάζια

Η κότα Cream Legbar κάνει αυτά τα γαλάζια αβγά. Το είδος αυτό έχει προκύψει από διασταύρωση με την κότα Araucana, η οποία επίσης κάνει γαλάζια αβγά. Λόγω της επιμειξίας όμως είναι πιθανόν αυτή η κότα να κάνει και γκρι, χακί ή λαδί αβγά. Οι κρόκοι αυτών των αβγών είναι ιδιαίτερα κρεμώδεις.

Αβγά ορτυκιού

Μικροσκοπικά αβγά με πιτσιλιές, είναι ιδιαίτερα ντελικάτα με χλωμούς κρόκους και μαγειρεύονται σε δευτερόλεπτα, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Είναι ωραία βραστά μελάτα σε πράσινες σαλάτες.

Αβγά emu

Το emu είναι ένα είδος στρουθοκάμηλου που ζει στην Αυστραλία και για να πούμε την αλήθεια, μοιάζει με ντόντο (το οποίο ξέρουμε τι έπαθε στην ιστορία της Εξέλιξης). Τα αβγά τους κατ’ αναλογία είναι τεράστια, περίπου δεκαπλάσια από τα αβγά της κότας. Αν θέλετε να τα βράσετε, υπολογίστε μία ολόκληρη ώρα και παρέα για να το φάτε. Σε γεύση δεν διαφέρουν από τα γνωστά μας αβγά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ