Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
1

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Διακοσμητικά κινείται στη φιλοσοφία του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, με απλά, ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες σε άσπρο χρώμα.


Το πιο εμβληματικό ελληνικό street food, το σουβλάκι –τυλιχτό ή καλαμάκι, δεν έχει σημασία– αναζήτησε τα τελευταία χρόνια νέα ταυτότητα στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί απόλυτα στον ρόλο της κορυφαίας επιλογής «διασκέδαση εκτός σπιτιού μετά φαγητού» που του απέδωσε η οικονομική κρίση. Σχεδόν τα πάντα άλλαξαν: τα ονόματα, το ίδιο το έδεσμα, που προσπάθησε να γίνει πιο σύγχρονο, ο τρόπος παρουσίασης, τα μαγαζιά, που θέλησαν να γίνουν πιο φιλόξενα και να υποδεχτούν τους πελάτες στη σάλα τους, πέρα από το ντελίβερι και το φαγητό στο πόδι. Πολλοί «σκληροπυρηνικοί» δυσανασχέτησαν με αυτή την αλλαγή και όχι άδικα, αφού οι νεωτεριστικές παρεμβάσεις δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένες, ενώ στον βωμό της μαζικότητας θυσιάστηκε κάποιες φορές και το μέτρο της ποιότητας, που πολλά από τα κλασικά μαγαζιά τιμούσαν ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. Όμως, κάποιες προβληματικές περιπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν την τάση και κυρίως την αποδοχή του κοινού, που μπορούσε να βρει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον φαγητό οικείο, ανανεωμένο και προσιτό. Όποια από τα σύγχρονα ψητοπωλεία τήρησαν τους κανόνες και τις ποιοτικές προϋποθέσεις, πέτυχαν. Σε αυτή την κατηγορία κέρδισε άξια μια θέση το Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια, και μάλιστα το πιο πρόσφατο από τα τρία εστιατόρια της αλυσίδας, αυτό του Ψυχικού. Έχοντας ενσωματώσει την εμπειρία από τα άλλα δύο, προφανώς αποφεύγει τα αναπόφευκτα προβλήματα της παιδικής ηλικίας ενός εστιατορίου. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο και άνετο. Διακοσμητικά κινείται στη φιλοσοφία του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, με απλά, ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες σε άσπρο χρώμα. Το λευκό κυριαρχεί και στη διακόσμηση, με τις πολύχρωμες πινελιές να δίνονται από τις προθήκες με ποτά και μπαχαρικά. Υπάρχει μεγάλη μπάρα και η απαραίτητη για ψητοπωλείο ανοιχτή κουζίνα και ψησταριά. Οι μεγάλες βιτρίνες που περιβάλλουν τη σάλα επιτρέπουν άμεση επαφή με το πράσινο του περίγυρου, το οποίο αποτελεί έτσι μέρος της συνολικής εικόνας.

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Τα κεμπάπ από μοσχάρι χοιρινό και αρνί ήταν όσο έπρεπε ζουμερά και με γεμάτη γεύση.

Ο κατάλογος είναι απλός στη σύστασή του, αλλά όχι φτωχός. Θα βρεις μια σειρά από ορεκτικά και σαλάτες και μετά τον λόγο παίρνει η σχάρα. Η σαλάτα «Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια» (€5,90) με πράσινα σαλατικά, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι, παρμεζάνα και σος μουστάρδας ήταν φρέσκια και καλοδουλεμένη. Σωστά ψημένα ήταν τα λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια) (€4,80) και τα μανιτάρια πλευρώτους με χοντρό αλάτι (€5,50). Απαραίτητη η ψητή ντομάτα (€3,50), καθώς η σχάρα αναδεικνύει όλα της τα αρώματα, και δροσερό το τζατζίκι χωρίς σκόρδο (€3), που μπορεί να συνοδέψει εξαιρετικά τα κρεατικά που ακολουθούν. Οι τηγανητές πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, έχουν το ιδανικό πάχος για να είναι τραγανές και ψωμωμένες ταυτόχρονα (€3). Η παρέλαση των κρεατικών θα αφήσει ικανοποιημένο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα κάθε φανατικό του είδους. Τα κεμπάπ από μοσχάρι χοιρινό και αρνί ήταν όσο έπρεπε ζουμερά και με γεμάτη γεύση (€7,90). Νόστιμα και κρεατένια ήταν τα μοσχαρίσια μπιφτέκια (€7,90), τρυφερό το μοσχαρίσιο σουβλάκι (€10,90). Ο χοιρινός γύρος (€7,90) ήρθε ιδανικά κομμένος, λεπτός σαν χαρτί, με εξαιρετική υφή. Ζουμερός ήταν και ο γύρος κοτόπουλο (€8,50). Οι πίτες, αλάδωτες και σωστά ψημένες, έστηναν νόστιμα τυλιχτά. Υπάρχει κρασί χύμα, αλλά αξιοσημείωτες είναι οι λίγες επιλογές εμφιαλωμένων, σε πολύ καλή τιμολόγηση. Η αποτελεσματικότητα και η ευγένεια του σέρβις δένουν τη συνολική εικόνα.

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Νόστιμα και κρεατένια μοσχαρίσια μπιφτέκια.

☛ Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια, λεωφ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Ψυχικό, 210 6723900.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια