Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
1

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Διακοσμητικά κινείται στη φιλοσοφία του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, με απλά, ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες σε άσπρο χρώμα.


Το πιο εμβληματικό ελληνικό street food, το σουβλάκι –τυλιχτό ή καλαμάκι, δεν έχει σημασία– αναζήτησε τα τελευταία χρόνια νέα ταυτότητα στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί απόλυτα στον ρόλο της κορυφαίας επιλογής «διασκέδαση εκτός σπιτιού μετά φαγητού» που του απέδωσε η οικονομική κρίση. Σχεδόν τα πάντα άλλαξαν: τα ονόματα, το ίδιο το έδεσμα, που προσπάθησε να γίνει πιο σύγχρονο, ο τρόπος παρουσίασης, τα μαγαζιά, που θέλησαν να γίνουν πιο φιλόξενα και να υποδεχτούν τους πελάτες στη σάλα τους, πέρα από το ντελίβερι και το φαγητό στο πόδι. Πολλοί «σκληροπυρηνικοί» δυσανασχέτησαν με αυτή την αλλαγή και όχι άδικα, αφού οι νεωτεριστικές παρεμβάσεις δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένες, ενώ στον βωμό της μαζικότητας θυσιάστηκε κάποιες φορές και το μέτρο της ποιότητας, που πολλά από τα κλασικά μαγαζιά τιμούσαν ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. Όμως, κάποιες προβληματικές περιπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν την τάση και κυρίως την αποδοχή του κοινού, που μπορούσε να βρει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον φαγητό οικείο, ανανεωμένο και προσιτό. Όποια από τα σύγχρονα ψητοπωλεία τήρησαν τους κανόνες και τις ποιοτικές προϋποθέσεις, πέτυχαν. Σε αυτή την κατηγορία κέρδισε άξια μια θέση το Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια, και μάλιστα το πιο πρόσφατο από τα τρία εστιατόρια της αλυσίδας, αυτό του Ψυχικού. Έχοντας ενσωματώσει την εμπειρία από τα άλλα δύο, προφανώς αποφεύγει τα αναπόφευκτα προβλήματα της παιδικής ηλικίας ενός εστιατορίου. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο και άνετο. Διακοσμητικά κινείται στη φιλοσοφία του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, με απλά, ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες σε άσπρο χρώμα. Το λευκό κυριαρχεί και στη διακόσμηση, με τις πολύχρωμες πινελιές να δίνονται από τις προθήκες με ποτά και μπαχαρικά. Υπάρχει μεγάλη μπάρα και η απαραίτητη για ψητοπωλείο ανοιχτή κουζίνα και ψησταριά. Οι μεγάλες βιτρίνες που περιβάλλουν τη σάλα επιτρέπουν άμεση επαφή με το πράσινο του περίγυρου, το οποίο αποτελεί έτσι μέρος της συνολικής εικόνας.

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Τα κεμπάπ από μοσχάρι χοιρινό και αρνί ήταν όσο έπρεπε ζουμερά και με γεμάτη γεύση.

Ο κατάλογος είναι απλός στη σύστασή του, αλλά όχι φτωχός. Θα βρεις μια σειρά από ορεκτικά και σαλάτες και μετά τον λόγο παίρνει η σχάρα. Η σαλάτα «Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια» (€5,90) με πράσινα σαλατικά, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι, παρμεζάνα και σος μουστάρδας ήταν φρέσκια και καλοδουλεμένη. Σωστά ψημένα ήταν τα λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια) (€4,80) και τα μανιτάρια πλευρώτους με χοντρό αλάτι (€5,50). Απαραίτητη η ψητή ντομάτα (€3,50), καθώς η σχάρα αναδεικνύει όλα της τα αρώματα, και δροσερό το τζατζίκι χωρίς σκόρδο (€3), που μπορεί να συνοδέψει εξαιρετικά τα κρεατικά που ακολουθούν. Οι τηγανητές πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, έχουν το ιδανικό πάχος για να είναι τραγανές και ψωμωμένες ταυτόχρονα (€3). Η παρέλαση των κρεατικών θα αφήσει ικανοποιημένο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα κάθε φανατικό του είδους. Τα κεμπάπ από μοσχάρι χοιρινό και αρνί ήταν όσο έπρεπε ζουμερά και με γεμάτη γεύση (€7,90). Νόστιμα και κρεατένια ήταν τα μοσχαρίσια μπιφτέκια (€7,90), τρυφερό το μοσχαρίσιο σουβλάκι (€10,90). Ο χοιρινός γύρος (€7,90) ήρθε ιδανικά κομμένος, λεπτός σαν χαρτί, με εξαιρετική υφή. Ζουμερός ήταν και ο γύρος κοτόπουλο (€8,50). Οι πίτες, αλάδωτες και σωστά ψημένες, έστηναν νόστιμα τυλιχτά. Υπάρχει κρασί χύμα, αλλά αξιοσημείωτες είναι οι λίγες επιλογές εμφιαλωμένων, σε πολύ καλή τιμολόγηση. Η αποτελεσματικότητα και η ευγένεια του σέρβις δένουν τη συνολική εικόνα.

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Νόστιμα και κρεατένια μοσχαρίσια μπιφτέκια.

☛ Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια, λεωφ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Ψυχικό, 210 6723900.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια