Μερικές σκέψεις για το food blogging και γενικότερα για τα μονοπρόσωπα sites μαγειρικής

Μερικές σκέψεις για το food blogging και γενικότερα για τα μονοπρόσωπα sites μαγειρικής Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΙΧΑΗΛ

Μερικές σκέψεις για το food blogging και γενικότερα για τα μονοπρόσωπα sites μαγειρικής Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Για μένα food blogging είναι η ημερολογιακή καταγραφή αυτών που μαγειρεύεις και η ανάδειξή τους μέσα από ωραίες φωτογραφίες. Δεν θεωρώ πως με αυτήν τη διαδικασία ανακαλύπτεις την πυρίτιδα. Ούτε ότι είσαι ο Joel Robuchon. Έχεις έναν ενθουσιασμό για τα πράγματα, πιστεύεις πως το κάνεις καλά – το κάνεις και το μοιράζεσαι με άλλους μέσω του Ίντερνετ.

Όσον αφορά τα μονοπρόσωπα sites, και με αυτό τον ορισμό εννοώ τις μικρές διαδικτυακές προσπάθειες όπως ο Maintanos, ας πούμε, μπορεί να είναι και κάτι παραπάνω, όμως, και πάλι, τα συγκεκριμένα sites συνήθως δεν διατείνονται πως είναι οι ιδιοφυΐες της μαγειρικής. Προβάλλουν έναν τρόπο ζωής, την αγάπη τους για τη μαγειρική, δίνουν χώρο σε άλλο κόσμο να μαγειρέψει, να δώσει συνταγές, σκέφτονται θέματα, επιμελούνται φωτογραφίσεις κ.λπ.

Μερικές σκέψεις για το food blogging και γενικότερα για τα μονοπρόσωπα sites μαγειρικής Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Η κριτική που γίνεται στους food bloggers (όπως και για τους fashion bloggers) είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου. Οι bloggers δεν σε υποχρεώνουν να τους διαβάσεις, ούτε να μαγειρέψεις τις συνταγές τους. Αυτά είναι τα καλά του Ίντερνετ. Το ότι ο καθένας ποστάρει αυτό που αισθάνεται και θέλει εκεί έξω δεν σημαίνει πως άμεσα μπαίνει στη σφαίρα της κριτικής. Άσε που αν ασχολείσαι με το άθλημα αυτό, ίσως και οι γνώσεις των Ελλήνων food bloggers να μην είναι κάτι που χρειάζεσαι.

Οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν κι άλλες δουλειές. Οπότε, θα πρέπει να ξέρετε πως το κάθε τους ποστ, που γίνεται με πολύ κόπο (όποιος δεν έχει βρεθεί σε μια φωτογράφιση φαγητού ή δεν έχει δοκιμάσει να τεστάρει και να καταγράψει μια συνταγή, δεν φαντάζεται πόσο χρόνο παίρνει αυτό), το κάνουν επειδή αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν κι αυτό για μένα σημαίνει κάτι. Κοίτα τη Soumada Sou, ας πούμε. Η φίλη αυτή το ψάχνει πάρα πολύ! Ακόμα και οι φωτογραφίες της, που είναι σαν εξπρεσιονιστικοί πίνακες και της παίρνει χρόνο πολύ για να τις φτιάξει, είναι στην εντέλεια! Ο χρόνος αυτός από μέρους της μόνο από αγάπη για το φαγητό μπορεί να πηγάσει και αυτό, αν αγαπάς κι εσύ το φαγητό, σημαίνει κάτι.

Αν μπορούσα να δώσω έναν ορισμό γι' αυτό που κάνουν οι περισσότεροι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα ήταν «Home Cooks» – εκτός από όσους ειδικεύονται στη μαγειρική, είναι σεφ κ.λπ. Οι υπόλοιποι την κουζίνα του σπιτιού τους την έχουν γονατίσει. Αυτό, καλό είναι, να μην το ξεχνάμε, και για τους περιορισμούς που έχει αυτή η κουζίνα αλλά και για τις απίστευτες δυνατότητες που κρύβει αυτή η ενότητα μαγειρικής. Δεν καλείσαι να είσαι τέλειος, αλλά αληθινός. Και να έχεις ένα κόνσεπτ. Να ξέρει ο άλλος τι θα πάρει από σένα αν ξοδέψει χρόνο στο μπλογκ σου ή αν μαγειρέψει το φαγητό που του προτείνεις. Κοίτα, ας πούμε, την αγαπημένη μας Τwo Μinutes Αngie. Καταρχάς, πρόκειται για το πιο ενθουσιώδες πρόσωπο που έχω γνωρίσει στον κόσμο της μαγειρικής. Πώς αλλιώς θα είχε ξεσηκώσει τόσο κόσμο να μαγειρεύει εθελοντικά στη ΓΗ; Και δεν είναι μόνο αυτό! Έχει κόνσεπτ. Θέλει να σε κάνει να τρως καλύτερα, θέλει να γνωρίσεις την ελληνική φύση, να τρως με ελληνικά υλικά, χωρίς να καταστρέφεις το σύμπαν, και επειδή ξέρει πως δεν έχεις χρόνο, θέλει να είναι και σύντομη. Αυτό είναι κάτι μοναδικό. Αυτό έχει μια κατεύθυνση.

Κατά τη γνώμη μου, αν κάπου υστερούν αυτές οι προσπάθειες, είναι η κατεύθυνση. Όσοι ασχολούνται συνήθως με όλα αυτά, λαμβάνουν τόσο έντονα ερεθίσματα από το εξωτερικό, είναι τόσο πολλά αυτά που βλέπουν και που θέλουν να ενσωματώσουν στη δουλειά τους, που στο τέλος αυτό που μένει είναι ένας αχταρμάς από μάφιν, κεκάκια, κινέζικα, γαπωνέζικα, αγγλικά, όλα μαζί, ανακατεμένα και προβεβλημένα μέσα από το πιο Martha Stewart ντεκόρ που έχεις δει. Το ξέρω, το έχω κάνει κι εγώ. Δεν έχει μέλλον αυτό το πράγμα. Πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και γύρω μας. Τι υπάρχει εδώ; Με αυτό πρέπει να δουλέψουμε, αυτό πρέπει να καταγράψουμε. Θα το πω απλά: σε αυτό το σημείο, αυτός που θέλει να φτιάξει cupcakes, ξέρει και αγγλικά, να πάει να πάρει ένα αγγλικό βιβλίο για να τα κάνει και τέλεια. Ας πάει κάποιος blogger να καταγράψει τις συνταγές των γιαγιάδων, την τέχνη της ταβέρνας, την τέχνη της λαϊκής αγοράς! Αυτά είναι θέματα.

Και για να τελειώσω: το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο η ποιότητα της δουλειάς των food bloggers, όσο ο τρόπος με τον οποίο μια κοινωνία από χρήστες του Ίντερνετ αλλά και η αγορά, γενικότερα, τους προσλαμβάνει. Αν βάλουμε τα πράγματα στη σωστή διάσταση, θα δούμε πως όλοι έχουν τη θέση τους εδώ.

Σας φιλώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ