Το μέλλον της τροφής

Facebook Twitter
0

Είναι από τα θέματα που θυμόμαστε που και που, για να ξεχαστούν το επόμενο δευτερόλεπτο, όχι πάντα λόγω αδιαφορίας, αλλά επειδή είναι ασύλληπτα βαριά και σοβαρά οπότε κάνουμε ό,τι κάνουμε συνήθως: ξεχνιόμαστε στην καθημερινότητα.

Το γεγονός ότι 1 δις ανθρώπων παγκοσμίως δεν έχει φαγητό ήταν ως τώρα μακρινή είδηση, μέχρι που η κρίση άρχισε να γρατζουνάει και τους Έλληνες, αλλά και πάλι, το αποδίδουμε στην κρίση, ενώ το θέμα είναι πιο σοβαρό: δεν είναι ζήτημα πρόσκαιρης κρίσης, είναι μόνιμο ζήτημα παγκόσμιας πολιτικής: προκειμένου να φάνε κάποιοι προϊόντα εκτός εποχής με περιθώριο σπατάλης, πρέπει άλλοι να στερηθούν και τα πιο βασικά, και σε αρκετές περιπτώσεις, να πεθάνουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι μέχρι το 2050 η γη θα στεγάζει επιπλέον 2,5 δις ανθρώπων, δηλαδή άλλες δύο Κίνες. Το φαγητό ήδη δεν φτάνει, πώς θα είναι η κατάσταση τότε; Το «τότε» δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι η εποχή που τα παιδιά θα είναι ενήλικες.

Η ιστορία δεν εξελίσσεται γραμμικά βέβαια. Εκρήξεις πληθυσμού έχουν ξαναγίνει, κι έχουν αντιμετωπιστεί (για τους πιο τυχερούς) με νέες τεχνολογίες, νέους σπόρους, όλα όμως γίνονται με θυσία της φύσης και με μερικές φορές τρομαχτικές προειδοποιήσεις για την υγεία. Ακούγονται διάφορες προτάσεις, όπως η καλλιέργεια των ερήμων, η κατανάλωση εντόμων, που υπάρχουν σε αφθονία (λαοί με μεγάλους πληθυσμούς το έχουν δοκιμάσει προ πολλού, ίσως έρχεται και η σειρά μας), νέα «θαυματουργά» φυτά με μαγικές ιδιότητες.

Όσοι δεν σταματήσατε ήδη να διαβάζετε επειδή όλα αυτά είναι καταθλιπτικά, ή επειδή νιώθετε αδύναμοι μπροστά στις δυνάμεις που κινούν τον κόσμο, θέλω να σας πω ότι αν θέλετε, μπορείτε να βοηθήσετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι που είναι έξω από τον χαρακτήρα σας – υπάρχουν πολλές οργανώσεις που χρειάζονται υποστήριξη, και τώρα που η οικονομική στήριξη είναι μεγάλο θέμα, μπορείτε να χαρίσετε το χρόνο σας. Εγώ σας προτείνω την ActionAid, επειδή ξέρω και εμπιστεύομαι απόλυτα όποιον έχω γνωρίσει και έχω δει από κοντά με ποιον τρόπο λειτουργούν και προσπαθούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε εσείς αυτούς. Μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ, η σελίδα στο Facebook είναι εδώ, και το Twitter εδώ.

Το 2004 γυρίστηκε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “The future of food” που περιγράφει την επιρροή μεγάλων εταιριών με μεταλλαγμένους σπόρους στην Αμερική. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια κατάσταση (ακόμα) γιατί δεν έχει τόσο μεγάλες εταιρίες αλλά είναι μια καλή αρχή για όσους θέλουν να ενημερωθούν. Κατά τη γνώμη μου είναι κατά τόπους μονοδιάστατο και επιστημονικά μοιάζει πολύ απλοϊκό, αλλά από τότε έχει κάνει το γύρο του κόσμου πολλές φορές και στο κάτω κάτω, δε χρειάζεται να συμφωνείς με κάτι 100% για να το δεις, άλλωστε τι σημασία έχει η δική μου γνώμη. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο εδώ:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT