Le Beaujolais nouveau est arrivé

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
0

Η λέξη «Beaujolais» προσδιορίζει τη γεωγραφική προέλευση του κρασιού, μια οινική ζώνη στο νότιο τμήμα της Βουργουνδίας, στη Γαλλία. Η λέξη «nouveau» πρακτικά σημαίνει «από την παραγωγή στην κατανάλωση» και τεχνικά προσδιορίζει τη μέθοδο παραγωγής με την οποία οι ρώγες των σταφυλιών τοποθετούνται αυτούσιες σε δεξαμενές και ζυμώνονται ολόκληρες, με αποτέλεσμα ένα φρέσκο, ανάλαφρο κρασί, με έντονα φρουτώδη γεύση. Το nouveau πίνεται δροσερό και η διάρκεια ζωής του είναι περίπου μέχρι το Πάσχα. Το Beaujolais nouveau προέρχεται από την ερυθρή ποικιλία Gamay, η καλλιέργεια της οποίας εμφανίζεται στην περιοχή τον Μεσαίωνα.


Και φτάνουμε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, που η επιστήμη του κρασιού δίνει τη θέση της στο marketing. Παρότι η παράδοση κατανάλωσης φρέσκων κρασιών ξεκινά τον 19ο αιώνα, το 1951, κατ' εξαίρεση σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία, οινοπαραγωγοί του Beaujolais αποκτούν το δικαίωμα να διαθέσουν πρώτοι το κρασί τους στην αγορά τον Νοέμβριο. Για το γεγονός αυτό στήνονται γιορτές και πανηγύρια στην περιοχή και με το πέρασμα των χρόνων το «προϊόν Beaujolais nouveau» αποκτά εθνική ταυτότητα. Από το 1985 καθιερώνεται η εμφάνισή του κάθε 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου και κατακτά τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Υστερία πιάνει τους Ιάπωνες καταναλωτές, μια και η διαφορά ώρας τούς δίνει το προνόμιο να δοκιμάσουν πρώτοι τη νέα σοδειά!


Η ουσία είναι ότι ένα κρασί, είτε ταπεινό είτε σπουδαίο, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από καλή διάθεση για να το απολαύσουμε. Προτείνουμε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου να χαρείτε με τους φίλους σας ένα Beaujolais nouveau από μια σοδειά (2015) που χαρακτηρίζεται άκρως ποιοτική. Τέλος, σημειώστε ότι οι ετικέτες που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονται από 7,50 έως 9,50 ευρώ στο ράφι της κάβας.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - JOSEPH DROUHIN

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Ο οίκος Drouhin εμφιαλώνει και εμπορεύεται Beaujolais nouveau από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Σταφύλια από επιλεγμένα αμπελοτόπια της περιοχής συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Λαμπερό ιώδες χρώμα, εκφραστικά αρώματα βιολέτας και κόκκινων μούρων, βελούδινη, απαλή γεύση και φρουτώδες τελείωμα.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - PAUL SAPIN

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Το πολυαναμενόμενο φρέσκο κρασί του Νοεμβρίου από έναν οίκο που ξεκίνησε να εμπορεύεται κρασιά της περιοχής το 1889. Τυπική φρεσκάδα και αρωματικός πλούτος στη μύτη, μαλακό και ευχάριστο στόμα, με δροσιστική οξύτητα.

BEAUJOLAIS VILLAGES NOUVEAU NATURAL 2015 - VIGNERONS DE BEL AIR

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Το πρώτο ερυθρό κρασί της χρονιάς αποκτά νέα διάσταση! Ένα από τα ελάχιστα «φυσικά» Beaujolais nouveau, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, ζυμωμένα με άγριες ζύμες, χωρίς προσθήκη θειώδους, χωρίς φιλτράρισμα και κολλάρισμα. Έντονο ρουμπινί χρώμα, με ζωηρές ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα κόκκινων φρούτων και κομψές νότες μπαχαρικών. Στο στόμα βατόμουρο, κεράσι και μαύρη σταφίδα εκφράζουν τον φρέσκο χαρακτήρα.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - GEORGES DUBOEUF

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Γνωστός και ως «βασιλιάς του Beaujolais», ο Georges Duboeuf ξεκίνησε να πουλά τα κρασιά της οικογένειας με το ποδήλατό του. Στις μέρες μας, οι πωλήσεις του αγγίζουν τις 30 εκατομμύρια φιάλες ανά έτος. Τα κρασιά του –επανειλημμένως βραβευμένα– είναι φρέσκα, γεμάτα νεανική ζωντάνια και ενέργεια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM