ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Κορμός ψυγείου Black Forest: Το απόλυτο γιορτινό γλυκό με απλά βήματα

Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος μας έφτιαξε έναν κορμό Black Forest που μπορεί να βγει και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο κορμός είναι ένα πανεύκολο γλυκό που μπορεί να γίνει γρήγορα στο σπίτι και από όλους, σε διάφορες εκδοχές. Η πιο εύκολη είναι το μωσαϊκό, με κρέμα σοκολάτας και μπισκότα, ή με παντεσπάνι και κρέμα σοκολάτας, σε πιο γιορτινή εκδοχή.

Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος μας έφτιαξε έναν κορμό Black Forest που μπορεί να βγει και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με μαρμελάδα βύσσινο, κρέμα σοκολάτας και σαντιγί με γιαούρτι που την κάνει ελαφρά ξινή. Τη στόλισε με ιταλική μαρέγκα που την έκαψε με το καμινέτο και πρόσθεσε φύλλα χρυσού για να τον κάνει γιορτινό – αλλά αυτά μπορείς να τα παραλείψεις στο σπίτι.

Κρέμα σοκολάτας: 500 ml κρέμα γάλακτος που θα ζεστάνουμε, 150 γρ. σοκολάτα bitter (60%) και άλλα 200 ml κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε κρύα. Ζεσταίνουμε τα 500 ml κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Μετά ρίχνουμε τα 200 ml κρύας κρέμας γάλακτος, χτυπάμε και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ να δέσει.

Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παντεσπάνι: Πέντε αυγά, ζάχαρη στο 1/3 της ποσότητας των αυγών (ζυγίζουμε τα αυγά μόλις τα σπάσουμε στο μπολ) και τέσσερις κουταλιές της σούπας κακάο. Δεν έχει αλεύρι. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν σαν αφράτη κρέμα, προσθέτουμε το κακάο, χτυπάμε ξανά και στρώνουμε το μείγμα στο ταψί της κουζίνας, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Το ψήνουμε στον αέρα, στους 170°C για 20 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο παντεσπάνι.

Μαρμελάδα: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα ή κομπόστα βύσσινο. Σε αυτή την περίπτωση σουρώνουμε τα βύσσινα από το σιρόπι και τα λιώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλκοόλ, ιδανικά kirsch, κονιάκ ή ρούμι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σαντιγί: Φτιάχνουμε μια σαντιγί με 500 ml κρέμα γάλακτος, ένα κεσεδάκι γιαούρτι και 50 γρ. ζάχαρη άχνη. Τα ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνουν σαν κρέμα και τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.

Για να συνθέσουμε το γλυκό, πάνω σε λαδόκολλα τοποθετούμε το παντεσπάνι, χτυπάμε λίγο την κρέμα σοκολάτας να αφρατέψει και μετά, με τη σειρά, με μια σπάτουλα, στρώνουμε τη μαρμελάδα, την κρέμα σοκολάτας και τη σαντιγί. Ρολάρουμε σφιχτά τα υλικά, σαν να φτιάχνουμε σαλάμι. Τοποθετούμε τον κορμό στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει και μετά φτιάχνουμε μια ιταλική μαρέγκα με ασπράδι αυγού και ένα σιρόπι από ζάχαρη και νερό. Πολύ πιο απλά, μπορούμε να απλώσουμε σαντιγί και να ραντίσουμε με ζάχαρη άχνη. Διατηρούμε στο ψυγείο για τέσσερις μέρες.

Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο Αντώνης Σελέκος φτιάχνει κορμό ψυγείου Black Forest Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Antonis Selekos Conceptual Desserts, Εριφύλης 2, Παγκράτι

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ