To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Μέσα σε ένα γαστρονομικό τοπίο που όλο και περισσότερο στις μέρες μας μιμείται τις καθαρές γραμμές του δυτικού ντιζάιν, προτιμά το καφέ, το μπεζ και το μαύρο του γήινου ντιζάιν που απεχθάνεται το εμπριμέ, το παράταιρο και το μη σεταρισμένο, αισθάνομαι όλο και περισσότερο σαν προδωμένη Κοκκινοσκουφίτσα που της κλέψαν το πολύχρωμο παραμύθι. Μοναδική παρηγοριά η Θεσσαλονίκη, η μοναδική πόλη που δεν φοβάται να κάνει το δικό της, χωρίς να φοβάται μην και δεν την πουν «μοντέρνα». Κι όμως, πίσω από τα στοιχισμένα φαγητά στα τζαπανίζ τεράστια πιάτα, υπάρχει η κιτς γοητεία, που έρχεται από παλιά, από τα βάθη του ελληνικού χρόνου, από τα σεμεδάκια της μαμάς, από τα χούγια της μπακαλοταβέρνας, από τα σπιτικά τραπεζώματα πάνω στα πλαστικά, φλοράλ τραπεζομάντιλα. Μια ψυχή παραπάνω στη γεύση, που έτσι νοστιμίζει με τα μπαχαρικά μιας παιδικής νοσταλγίας.

 

 

Το μήλο με οδοντογλυφίδα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στην ταβέρνα της 85χρονης κυρίας Ζωής που μαγειρεύει ολομόναχη για το πολυπληθές κοινό της, ντόπια φασολάδα, πατάτα κομμένη στο χέρι, γίδα βραστή και πίτες με αληθινό φύλλο και χορταράκια του βουνού.

Ζάχολη Ευρωστίνη, Ορεινή Κορινθία, 2743031786

 

Oι κούκλες στο «Διεθνές»

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Γοητευτικές δεσποσύνες που μόλις δραπέτευσαν από την Αυλή του Βασιλιά Ήλιου, γούνινες τίγρεις μέσα σε σελοφάν, ο άγιος προστάτης του μαγαζιού δίπλα στις οικογενειακές φωτογραφίες, τα μπακλαβαδάκια στρωμένα πάνω στο σεμέν της μαμάς. Και μαζί τους οι ωραιότεροι, χειροποίητοι μπεζέδες του κέντρου και η τούρτα αμυγδάλου, ακριβώς σαν εκείνη που πάνω της έσβησες το κερί των πρώτων σου γενεθλίων.

Σπ. Μερκούρη 56, Παγκράτι, 2107228166

 

 

Η ρώσικη γκοφρέτα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Νόστιμη και τραγανή, σε ό,τι μέγεθος βάλει ο νους σου, γίνεται βάση για τούρτα ή για τάρτα, σπάει πάνω από κρέμες και trifle-τύπου γλυκά, κυρίως, όμως, την αγοράζεις για την απολύτως 60’ς εκδοχή της συσκευασίας της.

Μπατανιάν, Αρμοδίου 10, Κεντρική Αγορά, 2103210698

 

 

Tσαρούχι από τον τόπο σου

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Μαγνητάκι στο ψυγείο για να σου θυμίζει πως το ψυγείο σου οφείλει να φιλοξενεί πρωτίστως τα προϊόντα της εθνικής μας περηφάνιας.

Στα περίπτερα του Συντάγματος.

 

 

H μαργαρίτα-κέρασμα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Οι περισσότεροι, γνωριστήκαμε με τη σοκολάτα δαγκώνοντας τα φύλλα τους. Στα μαγαζιά με ζαχαρώδη του κέντρου, γύρω από την Κεντρική Αγορά, η κλασική μαργαρίτα κυκλοφορεί σε δυο εκδοχές-μπίτερ και γάλακτος.

 

 

Πατηνιώτης με απ’όλα!

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Η μαρμάρινη παλιά ποτηροθήκη, το καναρίνι στο δικό του ρεζερβέ τραπέζι, οι φωτογραφίες του Ολυμπιακού πλάι στα ξύλινα κομπολόγια, τα ενσταντανέ με τη Μελίνα και όλες τις παλιές δόξες που πέρασαν κάποτε από το μαγαζί. Kι όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πιο ανάλαφρο-τεμπούρα τηγάνι που τηγανίζει καραβιδόψυχα, γόπες και καλαμαράκια για να σου τα σερβίρει με την πιο ολοζώντανη σαλάτα-λαχανόκηπο και το νοστιμότερο σαγανάκι γαρίδας σε αθηναϊκό ψαρομάγαζο.

Πυθαγόρα 7, Καστέλλα, 2104126713

 

 

Το υπόγειο της Σφολιατίνας

Αλχημιστής της ζύμης, ο κύριος Ανδρέας φτιάχνει το χειροποίητο φύλλο του ρωτώντας καθημερινά για τον καιρό προκειμένου να ζυμώσει την τέλεια σφολιάτα με αληθινό βούτυρο. Ανάμεσα στα βάζα με τους αλεξανδρινούς, τις παλιές φωτογραφίες και τα ρητά στους τοίχους, η οικιακή ηλεκτρική κουζίνα πάνω στην οποία μαγειρεύει τον σπιτικό χαλβά του.

Σφολιατίνα, Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429

 

 

H κούκλα cup-cake

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Άμα έχεις το μικρόβιο του cup-cake ή του γλυκού γλυπτική υπερπαραγωγή εν γένει, η κούκλα της Μαρίας θα σε υποδεχτεί στο πιο ζαχαρωτό μαγαζί, στο οποίο θα βρεις όλα τα θεματικά μοτίβα, ζαχαρωμένα και χειροποίητα, για να γίνεις chef patissier στη στιγμή.

Πατρόκλου 75, Ίλιον, 2102470204

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια