To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Μέσα σε ένα γαστρονομικό τοπίο που όλο και περισσότερο στις μέρες μας μιμείται τις καθαρές γραμμές του δυτικού ντιζάιν, προτιμά το καφέ, το μπεζ και το μαύρο του γήινου ντιζάιν που απεχθάνεται το εμπριμέ, το παράταιρο και το μη σεταρισμένο, αισθάνομαι όλο και περισσότερο σαν προδωμένη Κοκκινοσκουφίτσα που της κλέψαν το πολύχρωμο παραμύθι. Μοναδική παρηγοριά η Θεσσαλονίκη, η μοναδική πόλη που δεν φοβάται να κάνει το δικό της, χωρίς να φοβάται μην και δεν την πουν «μοντέρνα». Κι όμως, πίσω από τα στοιχισμένα φαγητά στα τζαπανίζ τεράστια πιάτα, υπάρχει η κιτς γοητεία, που έρχεται από παλιά, από τα βάθη του ελληνικού χρόνου, από τα σεμεδάκια της μαμάς, από τα χούγια της μπακαλοταβέρνας, από τα σπιτικά τραπεζώματα πάνω στα πλαστικά, φλοράλ τραπεζομάντιλα. Μια ψυχή παραπάνω στη γεύση, που έτσι νοστιμίζει με τα μπαχαρικά μιας παιδικής νοσταλγίας.

 

 

Το μήλο με οδοντογλυφίδα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στην ταβέρνα της 85χρονης κυρίας Ζωής που μαγειρεύει ολομόναχη για το πολυπληθές κοινό της, ντόπια φασολάδα, πατάτα κομμένη στο χέρι, γίδα βραστή και πίτες με αληθινό φύλλο και χορταράκια του βουνού.

Ζάχολη Ευρωστίνη, Ορεινή Κορινθία, 2743031786

 

Oι κούκλες στο «Διεθνές»

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Γοητευτικές δεσποσύνες που μόλις δραπέτευσαν από την Αυλή του Βασιλιά Ήλιου, γούνινες τίγρεις μέσα σε σελοφάν, ο άγιος προστάτης του μαγαζιού δίπλα στις οικογενειακές φωτογραφίες, τα μπακλαβαδάκια στρωμένα πάνω στο σεμέν της μαμάς. Και μαζί τους οι ωραιότεροι, χειροποίητοι μπεζέδες του κέντρου και η τούρτα αμυγδάλου, ακριβώς σαν εκείνη που πάνω της έσβησες το κερί των πρώτων σου γενεθλίων.

Σπ. Μερκούρη 56, Παγκράτι, 2107228166

 

 

Η ρώσικη γκοφρέτα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Νόστιμη και τραγανή, σε ό,τι μέγεθος βάλει ο νους σου, γίνεται βάση για τούρτα ή για τάρτα, σπάει πάνω από κρέμες και trifle-τύπου γλυκά, κυρίως, όμως, την αγοράζεις για την απολύτως 60’ς εκδοχή της συσκευασίας της.

Μπατανιάν, Αρμοδίου 10, Κεντρική Αγορά, 2103210698

 

 

Tσαρούχι από τον τόπο σου

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Μαγνητάκι στο ψυγείο για να σου θυμίζει πως το ψυγείο σου οφείλει να φιλοξενεί πρωτίστως τα προϊόντα της εθνικής μας περηφάνιας.

Στα περίπτερα του Συντάγματος.

 

 

H μαργαρίτα-κέρασμα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Οι περισσότεροι, γνωριστήκαμε με τη σοκολάτα δαγκώνοντας τα φύλλα τους. Στα μαγαζιά με ζαχαρώδη του κέντρου, γύρω από την Κεντρική Αγορά, η κλασική μαργαρίτα κυκλοφορεί σε δυο εκδοχές-μπίτερ και γάλακτος.

 

 

Πατηνιώτης με απ’όλα!

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Η μαρμάρινη παλιά ποτηροθήκη, το καναρίνι στο δικό του ρεζερβέ τραπέζι, οι φωτογραφίες του Ολυμπιακού πλάι στα ξύλινα κομπολόγια, τα ενσταντανέ με τη Μελίνα και όλες τις παλιές δόξες που πέρασαν κάποτε από το μαγαζί. Kι όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πιο ανάλαφρο-τεμπούρα τηγάνι που τηγανίζει καραβιδόψυχα, γόπες και καλαμαράκια για να σου τα σερβίρει με την πιο ολοζώντανη σαλάτα-λαχανόκηπο και το νοστιμότερο σαγανάκι γαρίδας σε αθηναϊκό ψαρομάγαζο.

Πυθαγόρα 7, Καστέλλα, 2104126713

 

 

Το υπόγειο της Σφολιατίνας

Αλχημιστής της ζύμης, ο κύριος Ανδρέας φτιάχνει το χειροποίητο φύλλο του ρωτώντας καθημερινά για τον καιρό προκειμένου να ζυμώσει την τέλεια σφολιάτα με αληθινό βούτυρο. Ανάμεσα στα βάζα με τους αλεξανδρινούς, τις παλιές φωτογραφίες και τα ρητά στους τοίχους, η οικιακή ηλεκτρική κουζίνα πάνω στην οποία μαγειρεύει τον σπιτικό χαλβά του.

Σφολιατίνα, Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429

 

 

H κούκλα cup-cake

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Άμα έχεις το μικρόβιο του cup-cake ή του γλυκού γλυπτική υπερπαραγωγή εν γένει, η κούκλα της Μαρίας θα σε υποδεχτεί στο πιο ζαχαρωτό μαγαζί, στο οποίο θα βρεις όλα τα θεματικά μοτίβα, ζαχαρωμένα και χειροποίητα, για να γίνεις chef patissier στη στιγμή.

Πατρόκλου 75, Ίλιον, 2102470204

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια