To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Μέσα σε ένα γαστρονομικό τοπίο που όλο και περισσότερο στις μέρες μας μιμείται τις καθαρές γραμμές του δυτικού ντιζάιν, προτιμά το καφέ, το μπεζ και το μαύρο του γήινου ντιζάιν που απεχθάνεται το εμπριμέ, το παράταιρο και το μη σεταρισμένο, αισθάνομαι όλο και περισσότερο σαν προδωμένη Κοκκινοσκουφίτσα που της κλέψαν το πολύχρωμο παραμύθι. Μοναδική παρηγοριά η Θεσσαλονίκη, η μοναδική πόλη που δεν φοβάται να κάνει το δικό της, χωρίς να φοβάται μην και δεν την πουν «μοντέρνα». Κι όμως, πίσω από τα στοιχισμένα φαγητά στα τζαπανίζ τεράστια πιάτα, υπάρχει η κιτς γοητεία, που έρχεται από παλιά, από τα βάθη του ελληνικού χρόνου, από τα σεμεδάκια της μαμάς, από τα χούγια της μπακαλοταβέρνας, από τα σπιτικά τραπεζώματα πάνω στα πλαστικά, φλοράλ τραπεζομάντιλα. Μια ψυχή παραπάνω στη γεύση, που έτσι νοστιμίζει με τα μπαχαρικά μιας παιδικής νοσταλγίας.

 

 

Το μήλο με οδοντογλυφίδα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στην ταβέρνα της 85χρονης κυρίας Ζωής που μαγειρεύει ολομόναχη για το πολυπληθές κοινό της, ντόπια φασολάδα, πατάτα κομμένη στο χέρι, γίδα βραστή και πίτες με αληθινό φύλλο και χορταράκια του βουνού.

Ζάχολη Ευρωστίνη, Ορεινή Κορινθία, 2743031786

 

Oι κούκλες στο «Διεθνές»

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Γοητευτικές δεσποσύνες που μόλις δραπέτευσαν από την Αυλή του Βασιλιά Ήλιου, γούνινες τίγρεις μέσα σε σελοφάν, ο άγιος προστάτης του μαγαζιού δίπλα στις οικογενειακές φωτογραφίες, τα μπακλαβαδάκια στρωμένα πάνω στο σεμέν της μαμάς. Και μαζί τους οι ωραιότεροι, χειροποίητοι μπεζέδες του κέντρου και η τούρτα αμυγδάλου, ακριβώς σαν εκείνη που πάνω της έσβησες το κερί των πρώτων σου γενεθλίων.

Σπ. Μερκούρη 56, Παγκράτι, 2107228166

 

 

Η ρώσικη γκοφρέτα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Νόστιμη και τραγανή, σε ό,τι μέγεθος βάλει ο νους σου, γίνεται βάση για τούρτα ή για τάρτα, σπάει πάνω από κρέμες και trifle-τύπου γλυκά, κυρίως, όμως, την αγοράζεις για την απολύτως 60’ς εκδοχή της συσκευασίας της.

Μπατανιάν, Αρμοδίου 10, Κεντρική Αγορά, 2103210698

 

 

Tσαρούχι από τον τόπο σου

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Μαγνητάκι στο ψυγείο για να σου θυμίζει πως το ψυγείο σου οφείλει να φιλοξενεί πρωτίστως τα προϊόντα της εθνικής μας περηφάνιας.

Στα περίπτερα του Συντάγματος.

 

 

H μαργαρίτα-κέρασμα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Οι περισσότεροι, γνωριστήκαμε με τη σοκολάτα δαγκώνοντας τα φύλλα τους. Στα μαγαζιά με ζαχαρώδη του κέντρου, γύρω από την Κεντρική Αγορά, η κλασική μαργαρίτα κυκλοφορεί σε δυο εκδοχές-μπίτερ και γάλακτος.

 

 

Πατηνιώτης με απ’όλα!

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Η μαρμάρινη παλιά ποτηροθήκη, το καναρίνι στο δικό του ρεζερβέ τραπέζι, οι φωτογραφίες του Ολυμπιακού πλάι στα ξύλινα κομπολόγια, τα ενσταντανέ με τη Μελίνα και όλες τις παλιές δόξες που πέρασαν κάποτε από το μαγαζί. Kι όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πιο ανάλαφρο-τεμπούρα τηγάνι που τηγανίζει καραβιδόψυχα, γόπες και καλαμαράκια για να σου τα σερβίρει με την πιο ολοζώντανη σαλάτα-λαχανόκηπο και το νοστιμότερο σαγανάκι γαρίδας σε αθηναϊκό ψαρομάγαζο.

Πυθαγόρα 7, Καστέλλα, 2104126713

 

 

Το υπόγειο της Σφολιατίνας

Αλχημιστής της ζύμης, ο κύριος Ανδρέας φτιάχνει το χειροποίητο φύλλο του ρωτώντας καθημερινά για τον καιρό προκειμένου να ζυμώσει την τέλεια σφολιάτα με αληθινό βούτυρο. Ανάμεσα στα βάζα με τους αλεξανδρινούς, τις παλιές φωτογραφίες και τα ρητά στους τοίχους, η οικιακή ηλεκτρική κουζίνα πάνω στην οποία μαγειρεύει τον σπιτικό χαλβά του.

Σφολιατίνα, Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429

 

 

H κούκλα cup-cake

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Άμα έχεις το μικρόβιο του cup-cake ή του γλυκού γλυπτική υπερπαραγωγή εν γένει, η κούκλα της Μαρίας θα σε υποδεχτεί στο πιο ζαχαρωτό μαγαζί, στο οποίο θα βρεις όλα τα θεματικά μοτίβα, ζαχαρωμένα και χειροποίητα, για να γίνεις chef patissier στη στιγμή.

Πατρόκλου 75, Ίλιον, 2102470204

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια