Κήποι

Κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

Tρίτη 13.5

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ξέρεις πού θα με βρεις. Στον κήπο. Σε αυτό το ακατάστατο και άναρχο πράγμα, προϊόν χιλιάδων πειραμάτων, πολλών αγριόχορτων, αποτυχημένων προσπαθειών, αδέσποτων φυτών που βρέθηκαν στον δρόμο και περισώθηκαν, αφού πρώτα έκαναν βόλτα σε όλα τα μπαρ του κέντρου και μετά μπήκαν στο ταξί για το σπίτι. Δεν ξέρω πώς να σου το περιγράψω. Ένα είναι το διακύβευμα (τη χρησιμοποίησα κι εγώ αυτήν τη λέξη, επιτέλους): ίσκιος, δροσιά, ήχος από φυλλωσιές, κάλυψη, απόκρυψη από τους γείτονες τους καινούργιους που δεν είναι γέροι, είναι νέοι, με παιδιά, σκυλιά, και θέλουν μέρα-νύχτα να κάθονται στη βεράντα τους, όπως κι εγώ. Τέλος πάντων, φέτος φύτρωσαν κάτι πολύ εκκεντρικές ντάλιες με πολύπλοκα άνθη και φυτεύτηκαν και γαλλικές λεβάντες που είναι πολύ όμορφες. Τα πλατύφυλλα έχουν πολλαπλασιαστεί και μεταφυτεύτηκαν, ενώ με τις γαζίες βιώνουμε ένα παρατεταμένο γήρας. Θέλουν βάψιμο οι τοίχοι, έχουν αποφλοιωθεί και παλιώσει όσο δεν πάει, όμως η Α. λέει να μην το κάνουμε – έχουμε το πιο ωραία ηλικιωμένο σπίτι που έχει δει. Την Κυριακή που πέρασε έδωσα μάχη να μη βγούμε να φάμε και να κάτσουμε στον κήπο μας τον αναρχικό να φάμε κάτι βασικό. Ξέρω πως με τόσους αφρούς και άλλα εξωτικά που γράφουμε όλη μέρα θα σας φανεί ταπεινό, αλλά εγώ την Κυριακή περίμενα μια focaccia πέντε ώρες να γίνει και να την ψήσω ωραία και όμορφα με τις φουσκάλες της και το αλάτι και το δεντρολίβανο. Παράλληλα, περίμενα αργά και βασανιστικά μια σάλτσα ντομάτας να μαγειρευτεί. Μετά από δύο ώρες είχε γίνει ένα βαθύ, κόκκινο βελούδο. Τη σέρβιρα με μακαρόνια και βασιλικό. Δίπλα είχα ψήσει τα πιο φρέσκα σπαράγγια – ήμουν τυχερός, μόλις τα είχαν έφεραν στο ντέλι της γειτονιάς. Και είχα και μια πιατέλα προσούτο. Δεν ξέρω. Εμένα αυτό το φαγητό μου αρέσει. Ό,τι βρεις και ό,τι είναι εύκολο. Και να πω εδώ πως αυτή την περίοδο κανένα γλυκό δεν παίζει, αν δεν έχει φράουλες. Ή αν δεν είναι φράουλες.

Κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Αν έχεις ανάγκη από ομορφιά αυτό τον καιρό και αν σου αρέσουν οι κήποι, τα ωραία σπίτια και οι ιστορίες ανθρώπων γύρω από τραπέζια, έχω κάποια πράγματα να σου προτείνω. The Bloomsbury Cookbook. Το κίνημα ίσως και να το έχετε ακούσει: Virginia Woοlf, Vanessa Bell, John Maynard Keynes, E.M. Forster και άλλοι σπουδαίοι της διανόησης της εποχής. Το βιβλίο καταγράφει πρώτα τις συνταγές που προέκυψαν από τα τραπέζια και τις συναντήσεις τους σε διάφορα σπίτια, όπως το Monk House αλλά και το Charleston. Πέρα από τις συνταγές, οι ιδιαίτερες ιστορίες, τα έργα τέχνης, αδημοσίευτο υλικό. Στον ίδιο τόνο το άλλο βιβλίο με τον κήπο του Monk House, του σπιτιού της Virginia Woοlf. Μια ματιά του έχω ρίξει, ένα μόνο έχω να πω: όσους κηπουρούς κι αν έχει κανείς, η προσωπική ματιά είναι που τα αλλάζει όλα. Και οι άνθρωποι αυτοί ήξεραν τι έκαναν. Πάλι από την Αγγλία, αλλά με ματιά στη Μεσόγειο, το βιβλίο του Μorito. Του εστιατορίου με τάπας της ομάδας του Μόρο. Χίλιες ιδέες για μεσογειακούς μεζέδες που σε βιβλίο από Έλληνα συγγραφέα δεν θα βρείτε ποτέ. Όχι τουλάχιστον τόσο χαλαρά και γνήσια.

Αυτά για σήμερα, σας φιλώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ