Η ζωή συνεχίζεται

Facebook Twitter
0

Όταν διαβάζω για περιπτώσεις κοινοτήτων που καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν και την πιο ατυχή συγκυρία μετατρέποντάς την σε κάτι θετικό έχω αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα.

Προφανώς η πρώτη μου αντίδραση είναι η χαρά και η ελπίδα. Η ανθρώπινη ευρηματικότητα αυξάνεται σε στριμωγμένες περιόδους- γιατί να ταλαιπωρείς το μυαλουδάκι σου όταν όλα είναι λυμένα; Η ευρηματικότητα σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά σιγά σιγά ίσως αρχίσει να καταπολεμά την αρχική κατάσταση και στο μέλλον ίσως μπορέσει και να την ανατρέψει.

Αυτή είναι η πρώτη μου σκέψη. Μετά όμως σκέφτομαι τους φτωχούς όλης της γης, που δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την κατάστασή τους. Τα καλά νέα, όπως αυτό που ακολουθεί, εμπεριέχουν μία άγρια καπιταλιστική σκέψη: αν είσαι φτωχός, είναι επειδή δεν έχεις το μυαλό για να βελτιώσεις την κατάστασή σου: κοίτα τί έχει καταφέρει ο Τάδε και ο Δείνα!

Ποιος έχει ψάξει τελικά αν ο Τάδε και ο Δείνα όντως κατάφεραν να αλλάξουν τη μοίρα τους; Μένουμε με την εντύπωση ότι αν προσπαθήσεις αρκετά, θα τα καταφέρεις. Ισχύει ή είναι ένας μία μέθοδος για να νιώθουμε  αποκλειστικά υπεύθυνοι, όταν δεν τα καταφέρνουμε, παρά την προσπάθεια;

Υποθέτω ότι, όπως στα περισσότερα θέματα, η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη: ισχύει και το ένα και το άλλο. Η ιστορία που ακολουθεί είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Το παράδειγμα του Ντιτρόιτ

Ο πληθυσμός του Ντιτρόιτ ξέρει πολύ καλά την έννοια της «κρίσης» εδώ και πολλά χρόνια, για την ακρίβεια από το 1960. Από τότε που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και πήγαν εκεί όπου τα μεροκάματα είναι πιο φτηνά, ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή και οι λίγοι που δεν έφυγαν, ήταν αυτοί που δε μπορούσαν. Αυτή τη στιγμή η άλλοτε μεγαλούπολη έχει 700.000 κατοίκους, το 32% ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και περισσότεροι από τους μισούς αυτού του ποσοστού είναι κάτω των 18 χρονών. Μία έρευνα υποστήριξε ότι ο μισός πληθυσμός της πόλης αδυνατεί να συμπληρώσει μία αίτηση ή να κατανοήσει γραπτές οδηγίες. Η φτώχια, η άγνοια και τα εγκαταλειμμένα σπίτια αφθονούν.

Αυτό που επίσης αφθονεί είναι τα άδεια οικόπεδα από οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει την πόλη και δεν κατάφεραν να τα πουλήσουν. Πολύ λίγα σπίτια έχουν γείτονες και στις δύο πλευρές, πράγμα που πολλαπλασιάζει τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις. Αυτό ώθησε μερικούς κατοίκους στο να αρχίσουν να καλλιεργούν την παρατημένη γη σε ένα πλαίσιο ημιπαρανομίας.  Αυτοί οι κοινοτικοί κήποι είναι εντελώς κοινόχρηστοι: είναι τόσο εκτεταμένοι που οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ό,τι θέλει χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει. Αρκετοί αστικοί αγρότες καταφέρνουν σχετική αυτονομία όχι μόνο σε λαχανικά αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως μέλι και αβγά, μέρος των οποίων πουλούν και εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί οι ιδιότυποι συνεταιρισμοί έχουν οργανωθεί περισσότερο και έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν δωρεάν το νερό από την πολιτεία, τρέφοντας ολόκληρες γειτονιές. Πλέον ορισμένοι συνειδητοποίησαν ότι εκτός από έξυπνη ιδέα, μπορεί να γίνει και νόμιμη επιχείρηση: οι τιμές είναι τόσο χαμηλές (260 ευρώ για ένα οικόπεδο) που άρχισαν να αγοράζουν εκτάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πουλάνε αποδίδοντας και τους σχετικούς φόρους.

Σε αρκετές περιπτώσεις η αγορά δεν είναι εφικτή, ειδικά όταν πρόκειται για κομμάτια γης που ανήκουν στο δημόσιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση παρακολουθεί το φαινόμενο χωρίς να επεμβαίνει και οι κάτοικοι ανησυχούν μήπως μία μέρα βρεθούν κατηγορούμενοι για καταπάτηση. Υπάρχει η υπόσχεση ότι σύντομα θα υπάρξει ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτών των χώρων που θα εξασφαλίζει το μέλλον αυτών των κήπων από τους οποίους ουσιαστικά εξαρτάται μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική.

Παραδόξως (ίσως και όχι τόσο παραδόξως) αυτοί οι κήποι δεν αποτελούν στόχο βανδαλισμού όπως η δημόσια περιουσία ή τα παρατημένα σπίτια. Αντιθέτως, εκεί όπου τα σκουπίδια έχουν αντικατασταθεί από καλλιεργημένη γη, έχει αυξηθεί η επικοινωνία μεταξύ των γειτόνων οι οποίοι πριν ήταν φοβισμένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αν αυτό ισχύει, αν όντως οι κάτοικοι κατάφεραν να ξαναπάρουν την πόλη στα χέρια τους, μου φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από τις καλλιέργειες.

+ διαβάστε ακόμα: αστικοί κήποι στην Αβάνα

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM