Η ζωή συνεχίζεται

Facebook Twitter
0

Όταν διαβάζω για περιπτώσεις κοινοτήτων που καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν και την πιο ατυχή συγκυρία μετατρέποντάς την σε κάτι θετικό έχω αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα.

Προφανώς η πρώτη μου αντίδραση είναι η χαρά και η ελπίδα. Η ανθρώπινη ευρηματικότητα αυξάνεται σε στριμωγμένες περιόδους- γιατί να ταλαιπωρείς το μυαλουδάκι σου όταν όλα είναι λυμένα; Η ευρηματικότητα σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά σιγά σιγά ίσως αρχίσει να καταπολεμά την αρχική κατάσταση και στο μέλλον ίσως μπορέσει και να την ανατρέψει.

Αυτή είναι η πρώτη μου σκέψη. Μετά όμως σκέφτομαι τους φτωχούς όλης της γης, που δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την κατάστασή τους. Τα καλά νέα, όπως αυτό που ακολουθεί, εμπεριέχουν μία άγρια καπιταλιστική σκέψη: αν είσαι φτωχός, είναι επειδή δεν έχεις το μυαλό για να βελτιώσεις την κατάστασή σου: κοίτα τί έχει καταφέρει ο Τάδε και ο Δείνα!

Ποιος έχει ψάξει τελικά αν ο Τάδε και ο Δείνα όντως κατάφεραν να αλλάξουν τη μοίρα τους; Μένουμε με την εντύπωση ότι αν προσπαθήσεις αρκετά, θα τα καταφέρεις. Ισχύει ή είναι ένας μία μέθοδος για να νιώθουμε  αποκλειστικά υπεύθυνοι, όταν δεν τα καταφέρνουμε, παρά την προσπάθεια;

Υποθέτω ότι, όπως στα περισσότερα θέματα, η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη: ισχύει και το ένα και το άλλο. Η ιστορία που ακολουθεί είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Το παράδειγμα του Ντιτρόιτ

Ο πληθυσμός του Ντιτρόιτ ξέρει πολύ καλά την έννοια της «κρίσης» εδώ και πολλά χρόνια, για την ακρίβεια από το 1960. Από τότε που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και πήγαν εκεί όπου τα μεροκάματα είναι πιο φτηνά, ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή και οι λίγοι που δεν έφυγαν, ήταν αυτοί που δε μπορούσαν. Αυτή τη στιγμή η άλλοτε μεγαλούπολη έχει 700.000 κατοίκους, το 32% ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και περισσότεροι από τους μισούς αυτού του ποσοστού είναι κάτω των 18 χρονών. Μία έρευνα υποστήριξε ότι ο μισός πληθυσμός της πόλης αδυνατεί να συμπληρώσει μία αίτηση ή να κατανοήσει γραπτές οδηγίες. Η φτώχια, η άγνοια και τα εγκαταλειμμένα σπίτια αφθονούν.

Αυτό που επίσης αφθονεί είναι τα άδεια οικόπεδα από οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει την πόλη και δεν κατάφεραν να τα πουλήσουν. Πολύ λίγα σπίτια έχουν γείτονες και στις δύο πλευρές, πράγμα που πολλαπλασιάζει τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις. Αυτό ώθησε μερικούς κατοίκους στο να αρχίσουν να καλλιεργούν την παρατημένη γη σε ένα πλαίσιο ημιπαρανομίας.  Αυτοί οι κοινοτικοί κήποι είναι εντελώς κοινόχρηστοι: είναι τόσο εκτεταμένοι που οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ό,τι θέλει χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει. Αρκετοί αστικοί αγρότες καταφέρνουν σχετική αυτονομία όχι μόνο σε λαχανικά αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως μέλι και αβγά, μέρος των οποίων πουλούν και εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί οι ιδιότυποι συνεταιρισμοί έχουν οργανωθεί περισσότερο και έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν δωρεάν το νερό από την πολιτεία, τρέφοντας ολόκληρες γειτονιές. Πλέον ορισμένοι συνειδητοποίησαν ότι εκτός από έξυπνη ιδέα, μπορεί να γίνει και νόμιμη επιχείρηση: οι τιμές είναι τόσο χαμηλές (260 ευρώ για ένα οικόπεδο) που άρχισαν να αγοράζουν εκτάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πουλάνε αποδίδοντας και τους σχετικούς φόρους.

Σε αρκετές περιπτώσεις η αγορά δεν είναι εφικτή, ειδικά όταν πρόκειται για κομμάτια γης που ανήκουν στο δημόσιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση παρακολουθεί το φαινόμενο χωρίς να επεμβαίνει και οι κάτοικοι ανησυχούν μήπως μία μέρα βρεθούν κατηγορούμενοι για καταπάτηση. Υπάρχει η υπόσχεση ότι σύντομα θα υπάρξει ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτών των χώρων που θα εξασφαλίζει το μέλλον αυτών των κήπων από τους οποίους ουσιαστικά εξαρτάται μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική.

Παραδόξως (ίσως και όχι τόσο παραδόξως) αυτοί οι κήποι δεν αποτελούν στόχο βανδαλισμού όπως η δημόσια περιουσία ή τα παρατημένα σπίτια. Αντιθέτως, εκεί όπου τα σκουπίδια έχουν αντικατασταθεί από καλλιεργημένη γη, έχει αυξηθεί η επικοινωνία μεταξύ των γειτόνων οι οποίοι πριν ήταν φοβισμένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αν αυτό ισχύει, αν όντως οι κάτοικοι κατάφεραν να ξαναπάρουν την πόλη στα χέρια τους, μου φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από τις καλλιέργειες.

+ διαβάστε ακόμα: αστικοί κήποι στην Αβάνα

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ