Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush

Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush Facebook Twitter
1

Είναι (ήταν;) χορτοφάγος, αν και έχει δηλώσει ότι που και που, τρώει ψάρι – οπότε δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Σίγουρα πάντως κάποια στιγμή προβληματίστηκε με το γεγονός ότι το κρέας προέρχεται από νεκρά ζώα και αποφάσισε να ξεκινήσει να τρώει λαχανικά, κάτι που μισούσε. Έδωσε την παρακάτω συνέντευξη το 1980 στο BBC για να παρουσιάσει εκτός από τις απόψεις της για τη φωτογραφία, τα φαγητά που θα μαγείρευε, και το μόνο που έχει σαφή διαδικασία είναι η σαλάτα Waldorf:

_______________

-Ας δούμε αυτό πρώτα. Είναι λαχανικά, τι είδους λαχανικά είναι εδώ μέσα;

-Λοιπόν, έχουμε καρότα, μανιτάρια, ντομάτες, κρεμμύδι και πιπεριές.

 

-Και κάπως είναι μαγειρεμένα μέσα στο δικό τους ζουμί.

-Ναι, τα έφτιαξε έτσι φυσικά (σ.τ.μ. η νύφη της). Όλα τα μαγείρεψε στο σπίτι της. Μάλιστα τα μαγείρεψε σε [;] – είναι ένα καλό υποκατάστατο σάλτσας κρέατος και η σάλτσα σόγιας είναι πολύ καλή. Όλα αυτά τα πράγματα.

-Κι αυτό σερβίρεται με;

-Μαύρο ρύζι.

-Και πώς μαγειρεύεις το μαύρο ρύζι;

-Είναι πραγματικά πολύ εύκολο, απλά το βράζεις σε νερό και αλάτι.

-Είναι πολύ τραγανό.

-Είναι υπέροχο, και είναι υγιεινό. Ξέρεις, είναι αληθινό πράγμα.

-Τώρα, αυτό εδώ, τι είναι αυτό το μίγμα που μοιάζει πραγματικά ενδιαφέρον;

-Αυτό είναι ψημένοι ηλιόσποροι και σουσάμι, μέσα σε σάλτσα σόγιας.

-Μάλιστα. Βλέπω ότι υπάρχει λίγη σάλτσα σόγιας που τους δίνει γεύση, είναι φανταστικό.

-Πάντως είναι ωραία και από μόνα τους. Σε κάνει να νιώθεις λίγο σαν παπαγάλος. Αλλά είναι πραγματικά νόστιμα.

-Κι αυτό εδώ;

-Γιαούρτι με αγγούρι, και σχοινόπρασο από πάνω, και έχει και σκόρδο.

-Και με τι θα το σέρβιρες αυτό;

-Με μια σαλάτα, από πάνω, ή στο πλάι. Είναι πολύ ωραίο με μέλι.

-Και αυτή η σαλάτα τι είναι;

-Λέγεται σαλάτα Waldorf…

______________________

Λοιπόν, δεν ξέρουμε πώς την φτιάχνει η νύφη της Kate Bush αλλά έτσι κι αλλιώς, η σαλάτα αυτή έχει πολύ μακρά ιστορία. Πιθανόν να εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1896 στο βιβλίο μαγειρικής ”The Cook Book by Oscar of the Waldorf” κάτι που καθιστά αρκετά πιθανό να ήταν έμπνευσης του maitre d’hotel του Waldorf, Oscar. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στο ότι η σαλάτα δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου κι έγινε αμέσως επιτυχία. Η αρχική της σύνθεση ήταν πολύ απλή και περιείχε τα εξής υλικά: μήλα, σέλινο και μαγιονέζα. Αργότερα προστέθηκαν τα καρύδια και οι σταφίδες.

Παραθέτω μια από τις παλιότερες αναφορές στη σαλάτα, από στους Los Angeles Times του 1905:

Σαλάτα Waldorf

Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush Facebook Twitter

¾ φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο, 1 φλιτζάνι μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, λίγο πάπρικα και αλάτι. Ανακατέψτε με μαγιονέζα. Αρκετό για 6 άτομα.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ

σχόλια

1 σχόλια