Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush

Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush Facebook Twitter
1

Είναι (ήταν;) χορτοφάγος, αν και έχει δηλώσει ότι που και που, τρώει ψάρι – οπότε δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Σίγουρα πάντως κάποια στιγμή προβληματίστηκε με το γεγονός ότι το κρέας προέρχεται από νεκρά ζώα και αποφάσισε να ξεκινήσει να τρώει λαχανικά, κάτι που μισούσε. Έδωσε την παρακάτω συνέντευξη το 1980 στο BBC για να παρουσιάσει εκτός από τις απόψεις της για τη φωτογραφία, τα φαγητά που θα μαγείρευε, και το μόνο που έχει σαφή διαδικασία είναι η σαλάτα Waldorf:

_______________

-Ας δούμε αυτό πρώτα. Είναι λαχανικά, τι είδους λαχανικά είναι εδώ μέσα;

-Λοιπόν, έχουμε καρότα, μανιτάρια, ντομάτες, κρεμμύδι και πιπεριές.

 

-Και κάπως είναι μαγειρεμένα μέσα στο δικό τους ζουμί.

-Ναι, τα έφτιαξε έτσι φυσικά (σ.τ.μ. η νύφη της). Όλα τα μαγείρεψε στο σπίτι της. Μάλιστα τα μαγείρεψε σε [;] – είναι ένα καλό υποκατάστατο σάλτσας κρέατος και η σάλτσα σόγιας είναι πολύ καλή. Όλα αυτά τα πράγματα.

-Κι αυτό σερβίρεται με;

-Μαύρο ρύζι.

-Και πώς μαγειρεύεις το μαύρο ρύζι;

-Είναι πραγματικά πολύ εύκολο, απλά το βράζεις σε νερό και αλάτι.

-Είναι πολύ τραγανό.

-Είναι υπέροχο, και είναι υγιεινό. Ξέρεις, είναι αληθινό πράγμα.

-Τώρα, αυτό εδώ, τι είναι αυτό το μίγμα που μοιάζει πραγματικά ενδιαφέρον;

-Αυτό είναι ψημένοι ηλιόσποροι και σουσάμι, μέσα σε σάλτσα σόγιας.

-Μάλιστα. Βλέπω ότι υπάρχει λίγη σάλτσα σόγιας που τους δίνει γεύση, είναι φανταστικό.

-Πάντως είναι ωραία και από μόνα τους. Σε κάνει να νιώθεις λίγο σαν παπαγάλος. Αλλά είναι πραγματικά νόστιμα.

-Κι αυτό εδώ;

-Γιαούρτι με αγγούρι, και σχοινόπρασο από πάνω, και έχει και σκόρδο.

-Και με τι θα το σέρβιρες αυτό;

-Με μια σαλάτα, από πάνω, ή στο πλάι. Είναι πολύ ωραίο με μέλι.

-Και αυτή η σαλάτα τι είναι;

-Λέγεται σαλάτα Waldorf…

______________________

Λοιπόν, δεν ξέρουμε πώς την φτιάχνει η νύφη της Kate Bush αλλά έτσι κι αλλιώς, η σαλάτα αυτή έχει πολύ μακρά ιστορία. Πιθανόν να εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1896 στο βιβλίο μαγειρικής ”The Cook Book by Oscar of the Waldorf” κάτι που καθιστά αρκετά πιθανό να ήταν έμπνευσης του maitre d’hotel του Waldorf, Oscar. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στο ότι η σαλάτα δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου κι έγινε αμέσως επιτυχία. Η αρχική της σύνθεση ήταν πολύ απλή και περιείχε τα εξής υλικά: μήλα, σέλινο και μαγιονέζα. Αργότερα προστέθηκαν τα καρύδια και οι σταφίδες.

Παραθέτω μια από τις παλιότερες αναφορές στη σαλάτα, από στους Los Angeles Times του 1905:

Σαλάτα Waldorf

Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush Facebook Twitter

¾ φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο, 1 φλιτζάνι μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, λίγο πάπρικα και αλάτι. Ανακατέψτε με μαγιονέζα. Αρκετό για 6 άτομα.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια