Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter
Το φαγητό, όπως τότε παλιά, ένα μεγάλο μενού κάθε μέρα της εβδομάδας
0

Ήμουν μικρή όταν η περιοχή πάνω-κάτω από την Πατησίων ήταν ένας chic, εκλεπτυσμένος παράδεισος. Οι κύριοι φορούσαν κοστούμι και γραβάτα για να πάνε στον φούρνο για ψωμί, οι κυρίες ψώνιζαν ροκφόρ από τον Κουκά, τα βράδια οι βεράντες των ρετιρέ με τα φερ-φορζέ σαλονάκια στέναζαν από το κουμ-καν, από το Πεδίο του Άρεως ως τη Φωκίωνος και τη Βικτώρια, ένα σκηνικό του Δαλιανίδη, με αξάν γαλλικό. Τα χρόνια σκότωσαν το παλιό «Κολωνάκι», η γειτονιά άλλαξε χέρια και κατοίκους, οι παλιοί θυρωροί που σου έφερναν κάθε πρωί στην πόρτα το γάλα, το ψωμί και την εφημερίδα έχουν πεθάνει, η σκόνη χλώμιασε τα κόκκινα χαλιά των εισόδων. Όμως, πίσω από τις κώχες των δρόμων, εκεί που δεν φτάνει ο ήλιος, επιμένει το ίδιο άρωμα. Που έρχεται από παλιά, αναλλοίωτο, νοσταλγικό, κατευθείαν από το σπίτι του Λάμπρου Κωνσταντάρα. 

 

Αυτό με πήρε από τη μύτη, ύστερα από την καρδιά, μόλις πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι της Αρχόντισσας. Είναι παράξενο πώς οι μυρωδιές του χρόνου αντιστέκονται στα απορυπαντικά και στη σκόνη των καιρών. Που είναι αλλόκοτοι, σαν τούτο εδώ το μαγαζί. 

 

Κουζίνα σπιτική σε κεσεδάκι για τους μοναχικούς της γειτονιάς, για τους εργαζόμενους, για τους πεινασμένους της νύχτας-αργά.

 

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter
Μια σέλφι για την Ελένη...

Ο Βασίλης Πέππας, είναι ένα νέο παιδί, που το ’60 δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα στο σύμπαν, καινούριος μάγειρας, από κείνους που δεν νοιάζονται πώς γίνονται τα γεμιστά και ο γάβρος λαδορίγανη. Από κείνους που μαγειρεύουν σοφιστικέ φαγητά, η νέα γενιά της δημιουργικότητας. Διέπρεψε στην ιταλική γεύση του Ombra στο Ν. Ψυχικό, μετά είπε να κάνει κάτι δικό του. Παλιό μαγεριό της γειτονιάς, από κείνα με τη βιτρίνα με τις κατσαρόλες της ημέρας, το πήρε στα χέρια του, δεν άλλαξε τίποτα. Tους ραμποτέ τοίχους, τους καθρέφτες, τα ξύλινα τραπέζια με τα χάρτινα τραπεζομάντιλα και τα λαδόξυδα, την πιο κιτς ντελιβεράδικη αισθητική του μενού. Οι περισσότεροι διαλέγουν από τη βιτρίνα σιωπηλά, επεξεργάζονται τις τιμές του καθημερινού εξοδολόγιου, μπορεί να πάρουν και μια σκέτη από γιουβέτσι, πατατούλες φούρνου, μια φασολάδα, μια φακή. Αν καθίσεις, θα σου φανεί αλλόκοτο το σέρβις, με ποδιά κατευθείαν από τα τελευταία chef-trends, σε προφίλ πλατείας Αγίας Ειρήνης. 

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter

Το φαγητό, όπως τότε παλιά, ένα μεγάλο μενού κάθε μέρα της εβδομάδας, που το βλέπεις να μαγειρεύεται στην αστραφτερή καθαριότητα της ανοιχτής κουζίνας, όπως ακριβώς θα το έφτιαχνε μια προκομένη μαμά, με φρέσκα, καλά υλικά. Κολοκυθάκια γεμιστά αβγολέμονο, αγκινάρες α λα πολίτα, συκώτι κρασάτο, λαχανοντολμάδες, μουσακάς, σουτζουκάκια και νουά, κρεατόσουπα και σπανακόρυζο, οι σπεσιαλιτέ όπως τις μαγειρεύει το παραδοσιακό σπίτι με τα υλικά της εποχής, σήμερα χοιρινό με σέλινο, αργότερα γεμιστά και μοσχαράκι με μελιτζάνες. Είναι και τα κλασικά πάντός καιρού, κόκορας με μακαρόνια και κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο, είναι και μια μαγική καρυδόπιτα στο τέλος!

Είναι που άμα μένεις τριγύρω, δεν βλέπω το λόγο να ψωνίζεις και να μαγειρεύεις, 3 με 6 ευρώ η μερίδα, φαγάκι της υγείας και της Αγίας Καθημερινότητας.

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter

Αρχόντισσα, Κοδριγκτώνος 31, (πλ. Βικτωρίας), 21082 38 155

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ