Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter
Το φαγητό, όπως τότε παλιά, ένα μεγάλο μενού κάθε μέρα της εβδομάδας
0

Ήμουν μικρή όταν η περιοχή πάνω-κάτω από την Πατησίων ήταν ένας chic, εκλεπτυσμένος παράδεισος. Οι κύριοι φορούσαν κοστούμι και γραβάτα για να πάνε στον φούρνο για ψωμί, οι κυρίες ψώνιζαν ροκφόρ από τον Κουκά, τα βράδια οι βεράντες των ρετιρέ με τα φερ-φορζέ σαλονάκια στέναζαν από το κουμ-καν, από το Πεδίο του Άρεως ως τη Φωκίωνος και τη Βικτώρια, ένα σκηνικό του Δαλιανίδη, με αξάν γαλλικό. Τα χρόνια σκότωσαν το παλιό «Κολωνάκι», η γειτονιά άλλαξε χέρια και κατοίκους, οι παλιοί θυρωροί που σου έφερναν κάθε πρωί στην πόρτα το γάλα, το ψωμί και την εφημερίδα έχουν πεθάνει, η σκόνη χλώμιασε τα κόκκινα χαλιά των εισόδων. Όμως, πίσω από τις κώχες των δρόμων, εκεί που δεν φτάνει ο ήλιος, επιμένει το ίδιο άρωμα. Που έρχεται από παλιά, αναλλοίωτο, νοσταλγικό, κατευθείαν από το σπίτι του Λάμπρου Κωνσταντάρα. 

 

Αυτό με πήρε από τη μύτη, ύστερα από την καρδιά, μόλις πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι της Αρχόντισσας. Είναι παράξενο πώς οι μυρωδιές του χρόνου αντιστέκονται στα απορυπαντικά και στη σκόνη των καιρών. Που είναι αλλόκοτοι, σαν τούτο εδώ το μαγαζί. 

 

Κουζίνα σπιτική σε κεσεδάκι για τους μοναχικούς της γειτονιάς, για τους εργαζόμενους, για τους πεινασμένους της νύχτας-αργά.

 

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter
Μια σέλφι για την Ελένη...

Ο Βασίλης Πέππας, είναι ένα νέο παιδί, που το ’60 δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα στο σύμπαν, καινούριος μάγειρας, από κείνους που δεν νοιάζονται πώς γίνονται τα γεμιστά και ο γάβρος λαδορίγανη. Από κείνους που μαγειρεύουν σοφιστικέ φαγητά, η νέα γενιά της δημιουργικότητας. Διέπρεψε στην ιταλική γεύση του Ombra στο Ν. Ψυχικό, μετά είπε να κάνει κάτι δικό του. Παλιό μαγεριό της γειτονιάς, από κείνα με τη βιτρίνα με τις κατσαρόλες της ημέρας, το πήρε στα χέρια του, δεν άλλαξε τίποτα. Tους ραμποτέ τοίχους, τους καθρέφτες, τα ξύλινα τραπέζια με τα χάρτινα τραπεζομάντιλα και τα λαδόξυδα, την πιο κιτς ντελιβεράδικη αισθητική του μενού. Οι περισσότεροι διαλέγουν από τη βιτρίνα σιωπηλά, επεξεργάζονται τις τιμές του καθημερινού εξοδολόγιου, μπορεί να πάρουν και μια σκέτη από γιουβέτσι, πατατούλες φούρνου, μια φασολάδα, μια φακή. Αν καθίσεις, θα σου φανεί αλλόκοτο το σέρβις, με ποδιά κατευθείαν από τα τελευταία chef-trends, σε προφίλ πλατείας Αγίας Ειρήνης. 

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter

Το φαγητό, όπως τότε παλιά, ένα μεγάλο μενού κάθε μέρα της εβδομάδας, που το βλέπεις να μαγειρεύεται στην αστραφτερή καθαριότητα της ανοιχτής κουζίνας, όπως ακριβώς θα το έφτιαχνε μια προκομένη μαμά, με φρέσκα, καλά υλικά. Κολοκυθάκια γεμιστά αβγολέμονο, αγκινάρες α λα πολίτα, συκώτι κρασάτο, λαχανοντολμάδες, μουσακάς, σουτζουκάκια και νουά, κρεατόσουπα και σπανακόρυζο, οι σπεσιαλιτέ όπως τις μαγειρεύει το παραδοσιακό σπίτι με τα υλικά της εποχής, σήμερα χοιρινό με σέλινο, αργότερα γεμιστά και μοσχαράκι με μελιτζάνες. Είναι και τα κλασικά πάντός καιρού, κόκορας με μακαρόνια και κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο, είναι και μια μαγική καρυδόπιτα στο τέλος!

Είναι που άμα μένεις τριγύρω, δεν βλέπω το λόγο να ψωνίζεις και να μαγειρεύεις, 3 με 6 ευρώ η μερίδα, φαγάκι της υγείας και της Αγίας Καθημερινότητας.

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter

Αρχόντισσα, Κοδριγκτώνος 31, (πλ. Βικτωρίας), 21082 38 155

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ