Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές!

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter
2

Ετσι, αντί προλόγου, να ψιθυρίσω μόνο ότι και το ρεπορτάζ γεύσης περιέργως αγγίζει συχνά το πολιτικό: είτε γράφεις για εστιατόρια και μαγαζιά τροφίμων σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης σου, είτε για την επέλαση των μεταλλαγμένων σπόρων και την εξαφάνιση των παραδοσιακών, είτε για κινήματα ενάντια στα φυτοφάρμακα, τη δολοφονία της φάλαινας ή τα μολυσμένα ψάρια και αυγά, συχνά σκοντάφτεις σε πολιτικές αποφάσεις -ή μή- που διαμορφώνουν και το γαστρονομικό τοπίο. Αυτά.

ΠΑΜΕ ΑΧΑΡΝΩΝ , ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ! 

Τριγυρίζω τους δρόμους της Αθήνας, κυρίως το Κέντρο,  καθημερινά φορτωμένη με κάμερες, φακούς, κινητό, laptop και κάποια χρήματα για αγορές στο σακίδιό μου. Όποτε βρέθηκα στα δρομάκια “κάτω από την Αθηνάς”, στου Ψυρρή ή στην Αχαρνών κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα ουδέποτε φοβήθηκα αν και τις περισότερες φορές βρίσκομαι εκεί μεσημέρι. Διαπίστωσα μάλιστα τον τελευταίο χρόνο και μιά αισθητή διαφορά, χωρίς όμως να έχουν φτάσει σε σημείο επανόρθωσης οι γειτονιές που επλήγησαν. “Το κακό έγινε αλλά κάτι κινείται”…

Η Αχαρνών είναι η πιό βαριά περίπτωση της πόλης μας. Ασθενεί από καχυποψία, εγκατάλειψη, φόβο και …άγνοια. Προσωπικά, δεν σταματώ να την επισκέπτομαι και να ρωτώ τους αγαπημένους μου μαγαζάτορες “πώς πάνε τα πράγματα” , σαφώς πιό αξιόπιστη πηγή από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αφού πρώτα προμηθευτώ μερικές εξαιρετικές γευστικές εκπλήξεις της περιοχής:

 

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Wars I Sawa

Ρουμάνικο και Πολωνικό ντελικατέσεν

Αχαρνών 59, 210-8826-982

Ο Γιάννης Κανελόπουλος από τη Δημητσάνα (“λόγω αγάπης”) άνοιξε αυτό το μαγαζί το 1998 όταν ακόμα η Αχαρνών ήταν γεμάτη με ελληνικές ,ρουμάνικες και πολωνικές οικογένειες. Εκτοτε εισάγει και πουλάει την εκλεκτή και δυσεύρετη σμεντάνα (σαν ελαφρά ξυνή κρεμ φρες, αγαπητό υλικό της μαγειρικής των Βαλκανίων), πολωνικές μπύρες Perla , βότκα Krakus , νόστιμα τουρσιά και ιδιαίτερες γευσεις όπως αυτάκια χοιρινά καπνιστά, εκλεκτό σαλάμι αέρος από τη πόλη Σιμπιού (στα 25 ευρώ το κιλό παρακαλώ, οι γνώστες ξέρουν!), τυριά Κασκαβάλ από τα Καρπάθια πλεγμένα πλεξούδες , καπνιστό σαλάμι Κρακοβίας, ειδικά μπαχαρικά , λιναρόσπορο και παπαρουνόσπορο και φυσικά όλα τα αγαπημένα προιόντα των κατοίκων της γειτονιάς. Εκεί θα βρείς και τα καλύτερα πρέτζελ της Αθήνας που όμως παρασκευάζονται στο…

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Carpathian Bakery

Ρουμάνικο αρτοποιείο /ζαχαροπλαστείο

Μ. Βόδα 102-104, Αγιος Παντελεήμονας, 210-8213-080

Ο Μιχάλης Ντοχοτάρ και η γυναίκα του Βασιλική άφησαν τη Σουτσάβα Ρουμανίας πριν δεκαεπτά χρόνια και άνοιξαν πέρυσι το μαγαζί τους . Εδώ, στο εντυπωσιακά πεντακάθαρο εργαστήριό τους, παρασκευάζονται και ψήνονται καθημερινά τα καλύτερα φινετσάτα πρέτζελ της Αθήνας (με κουκουναρόσπορο, χονδρό αλάτι ή σουσάμι) όπως και πρετζελ γεμιστά με λουκάνικο, ζαμπόν ή …φέτα με ελιές για τους πολλούς καθημερινούς πελάτες της γειτονιάς που περνούν να πάρουν και το καφέ τους από κεί. Από εκεί, όποτε βρεθώ, αγοράζω επίσης το γλυκό “σαλάμι” με σοκολάτα , καρύδια και …λουκούμι , λεπτούτσικο και τραγανό. Ο Μιχάλης σπουδάζει τα δυό παιδιά του στα ΤΕΙ και νιώθει πιό ασφαλής εδώ, ιδίως το τελευταιο χρόνο,  απ’ ό,τι στη Ρουμανία. 

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Ρώσικο Πιροσκί

Αχαρνών 140, Αγ. Παντελεήμονας, 213-0043076

Από τα καλύτερα Αθηναϊκά πιροσκί, χειροποίητα και φρεσκοπλασμένα καθημερινά. Η ιδιοκτήτριά του Μαρία από την Ουκρανία έφυγε από το Κίεβο πριν είκοσι χρόνια περίπου αλλά άνοιξε μόλις πέρυσι το μαγαζί της που τώρα το επεκτείνει με σάλα με τραπεζάκια για τους πιστούς της γειτονιάς. Το πιροσκί που προτιμούν οι έλληνες πελάτες της είναι με φέτα ή λουκάνικο ή μοσχαρίσιο κιμά ενώ οι Ρώσοι με αρακά και σος σκόρδου ή με λάχανο και μανιτάρια που το συνοδεύουν με ρώσικη μπύρα μπουκάλι. Αποκλείεται να φύγεις χωρίς ένα πιροσκί γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή μιά βατρούσκα (ζύμη τσουρεκιού με γέμιση ανθότυρο και μαρμελάδα φράουλα). Καφέδες και χυμός ποροτοκάλι στο χέρι γιά τους περαστικούς και ένα πλατύ ζεστό χαμόγελο από τη Μαρία που μόλις προλαβαίνει να ετοιμάσει την αυθεντική ρώσικη σαλάτα για μιά γιορτή σήμερα μαζί με τσεμπουρέκ (τηγανιτή ζύμη με χοιρινό κιμά) και πελιμένοι (ραβιόλια γεμιστά με λάχανο ή φέτα ή κιμά). Πώς πάνε τα πράγματα Μαρία; “Το 80% των Ρώσων τα τελευταία χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα αλλά σαν να τους βλέπω να γυρνούν πάλι, σιγά-σιγά…”

ΥΓ: Με ανυπομονησία περιμένω το Al Aziz (στην αρχή της Αχαρνών) που περίεργως κατέβασε ρολά τον τελευταίο μήνα αλλά από τον γείτονά του πληροφορήθηκα ότι μάλλον θα ανοίξει σύντομα σερβίροντας το εξαιρετικό και πεντακάθαρο φαλάφελ σε πίττα από σουβλάκι σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές. Επίσης, να αναφέρω το ρουμάνικο εστιατόριο Dorna (Αχαρνών 408 κοντά στον Αγιο Ελευθέριο) που θυμίζει χωριό της γείτονος χώρας και αγαπητό στους φοιτητές μας που σπούδασαν εκεί).

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον!! Συνήθως πηγαίνω στα ανατολικοευρωπαϊκα μπακάλικα για κατεψυγμένα βατόμουρα, φαγόπυρο και κανένα περιέργο ψαρικό. Τώρα που είδα τα πρέτζελ θα πάω οπωσδήποτε και στο φούρνο!
Ωραιο αρθρο!!Μια προταση ακομα:Πηγαινετε να δοκιμασετε μιτιτέϊ=μεριδα μπιφτεκι (οπως το ελεγε ο καταλογος,δεν ξερω και τη γλωσσα) στο ρουμανικο εστιατοριο στην Αχαρνων πισω απο το ξενοδοχείο Pergamos,πικαντικο και πεντανοστιμο!!