Η άγνωστη πλευρά του Jon Bon Jovi

Facebook Twitter
0

Ο Jon Bon Jovi έγινε γνωστός για το μοναδικά του μαλλιά, σύμβολο μιας ολόκληρης δεκαετίας. Συνεχίζει να συναρπάζει τα πλήθη, αν και πλέον έχει περάσει στην πλευρά του καλτ. Φαίνεται όμως ότι και ο ίδιος είναι ευγνώμων για όσα του έχουν προσφερθεί και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τη φιλανθρωπία – πραγματικά όμως, πολύ ενεργά.

Η οργάνωσή του λέγεται Soul Foundation και ασχολείται με διάφορα θέματα, όπως η κατοικία και η διατροφή. Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια έγινε όταν η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει (και θα χαρίσει) σπίτια σε άπορες οικογένειες. Το πρώτο σπίτι κατασκευάστηκε το 2004 και από τότε έχουν χτιστεί ή ανακατασκευαστεί άλλα 200, μαζί με ξενώνες προσωρινής παραμονής για άστεγους.

Πριν από λίγες μέρες επεκτάθηκε και στο φαγητό, με έναν πρωτότυπο τρόπο.

«Ζούμε σε μία εποχή που ένα στα πέντε νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας κι ένας στους έξι Αμερικανούς ζει υπό καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας. Ήταν η ώρα για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο εστιατόριο. Είναι δημιουργία της κοινότητας και ο στόχος του είναι να φροντίσει την κοινότητα» δήλωσε ο ίδιος.

Το εστιατόριο λέγεται Soul Kitchen και βρίσκεται στο New Jersey. Ένα γκαράζ βρισκόταν στο κτήριο που ανακατασκεύασε η Soul Foundation με δικά της έξοδα. Το φαγητό προέρχεται από παραγωγούς της περιοχής με βιολογικά προϊόντα και συντονισμένο με την προϊόντα της κάθε εποχής.

Ως εδώ, τίποτα το ιδιαίτερο. Το ιδιαίτερο είναι ότι ο κατάλογος δεν έχει τιμές. Όποιος μπορεί, πληρώνει όσα νομίζει ότι αξίζει το φαγητό, όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, προσφέρει εργασία στο εστιατόριο. Και το σύστημα φαίνεται λειτουργεί.

Πέρασαν χρόνια πριν η οργάνωση αποφασίσει να ανοίξει ανεξάρτητο εστιατόριο. Σε διάφορες περιπτώσεις όμως οργάνωνε συσσίτια, κάνοντας διάφορες παρατηρήσεις. Μία από αυτές είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ διστακτικοί στο να δεχτούν δωρεάν προσφορές, ειδικά αν έχουν χτυπηθεί πρόσφατα από την ανεργία –αισθάνονται πιο αξιοπρεπείς όταν μπορούν να προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα. Το άλλο συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι όσοι πλήρωναν έδιναν τόσα λεφτά ώστε να καλύπτεται το 60% αυτών που δεν πλήρωναν, οπότε το σύστημα θεωρητικά είναι απολύτως βιώσιμο.

Το εστιατόριο έχει μόνο έξι μέρες ζωής και ακόμα δεν έχει αποδειχτεί η θεωρία στην πράξη. Μακάρι να πετύχει και να καταφέρει τους στόχους του. Από δω και πέρα θα ακούω το Livin’ on a Prayer με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Ο ίδιος ο Jon συμμετέχει στο εστιατόριο αποκλειστικά πλένοντας πιάτα γιατί «δεν έχει ιδέα από μαγειρική».

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ