Home Alone (summer edition)

Home Alone (summer edition) Facebook Twitter
4
Home Alone (summer edition) Facebook Twitter

14.07 Κυριακη

Έχω μια συγκεκριμένη σειρά πραγμάτων που κάνω όταν μένω μόνος στο σπίτι. Κατ' αρχάς, το διαλύω. Όση σειρά έχω τον υπόλοιπο καιρό, την πετάω από τον γκρεμό και τα κάνω όλα άνω-κάτω. Τι θες; Ρούχα πεταμένα; Πιάτα-ποτήρια αφημένα; Όλα αυτά και άλλα πολλά ακόμα. Βλέπω επίσης άπειρες ώρες τηλεόρασης, αν δεν ξενυχτάω μέχρι το πρωί, και, επίσης, μιλάω μεγαλοφώνως στις γάτες – κάτι που κάνω έτσι κι αλλιώς, αλλά όταν είμαι μόνος χάνω κάθε αίσθημα ντροπής. Ακόμα, διαβάζω πολλή ώρα κάθε πρωί, χωρίς σταματημό. Τώρα, ας πούμε, άρχισα μια Άιρις Μέρντοχ και δεν την έχω αφήσει από τα χέρια μου τρία πρωινά ολόκληρα. Κάνω και ηρωική κηπουρική, μετακινώντας γλάστρες, με τα χέρια και τα πόδια πασαλειμμένα με χώμα. Αυτήν τη φορά έπαθα και ατύχημα: νομίζω πως κάπως έσπασα κάτι πλευρά σε μια μετακίνηση, θα δείξει. Επίσης, κάνω έναν απολογισμό και παίρνω τηλέφωνο όποιον έχω να μιλήσω μαζί του πολύ καιρό. Κάνουμε catch up.

Μεγάλη σημασία έχει και το catering στο σπίτι του προσωρινού μπάκουρου. Δεν θέλει πολλή σκέψη, ούτε πολύ χρόνο. Δυο φαγητά ετοιμάστηκαν αυτές τις μέρες. Το ένα ήταν στήθη κοτόπουλο με κρεμμύδια και πιπεριές στον φούρνο. Αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι ή λάιμ στο τέλος. Αυτήν τη φορά είχα ένα αλάτι αρωματισμένο με τσίλι και βανίλια που μου έφερε η Εύη Φέτση από το Λονδίνο και το φαγητό αυτό απογειώθηκε. Δέκα λεπτά προετοιμασία. Πενήντα λεπτά στον φούρνο, όσο εσύ βλέπεις άλλο ένα επεισόδιο «Τrue Βlood». Το κάνεις ό,τι θες αυτό το φαγητό. Το τρως όπως είναι, το κάνεις φαχίτας, όλα παίζουν. Ακόμα και με λίγα noodles μπορείς να το φας.

Το άλλο φαγητό: μελιτζάνες με ντομάτα στον φούρνο. Τσακώνικες μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, που πρώτα τα ψήνεις στο γκριλ. Παράλληλα, σοτάρεις κρεμμύδια και σκόρδα μέχρι να καραμελώσουν, προσθέτεις φρέσκια τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να πάρει μια βράση. Απλώνεις τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, τις στολίζεις με φύλλα βασιλικού και περιχύνεις με τη σάλτσα. Ψήνεις σε μέτριο φούρνο ένα σαραντάλεπτο. Πρέπει, τώρα που είναι καλοκαίρι, να αφήσεις αυτό το πιάτο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μην το φας καυτό, είναι μαρτύριο. Σήμερα έχω στο σπίτι και ξινομυζήθρα και οι μελιτζάνες αυτές είναι το μεγάλο καλοκαιρινό έπος. Βγαίνω από το σπίτι, πάω βόλτα και σκέφτομαι μόνο πότε θα γυρίσω να φάω τις υπόλοιπες.

Δεν φαντάζομαι να νομίζετε πως όταν είμαι μόνος φτιάχνω περίτεχνα γλυκά. Σήμερα έχει παγωτάκια 0%. Τι να λέμε τώρα; Το είπε και η Μόνικα στα «Φιλαράκια». Όταν την έχεις πατήσει πολλές φορές, πρέπει να το γυρίσεις στο low fat. Την καταλαβαίνω απόλυτα. Και ένα κιλό επειδή κάθομαι μόνος στο σπίτι και είναι όλα δικά μου δεν το παίρνω. Το πρωινό της Κυριακής έμεινα τελείως μόνος. Εξάντλησα και τις λίγες παρέες που είχα, είδα και όλες τις σειρές, έφαγα και τα πάντα. Άλλο βιβλίο δεν ήθελα να διαβάσω. Έκανε ζέστη. Τη μισώ τη ζέστη. Έκανα υπομονή μέχρι το απόγευμα. Από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Σκάρωσα και πρότζεκτ τακτοποίησης ντουλαπιών to keep my self busy. Το απόγευμα βγήκα βόλτα στην πόλη. Μετάνιωσα την ώρα και τη στιγμή. Στους δρόμους μόνο εγώ και τα άλλα φαντάσματα της πόλης. Όλοι καψαλισμένοι από τη ζέστη – τι όλοι, δηλαδή; Δέκα άτομα συνάντησα. Απελπισία! Αυτή η πόλη δεν είναι για καλοκαίρι. Γύρισα σπίτι να κρυφτώ. Έβαλα τα κλιματιστικά στο φουλ να γλιτώσω και από τα κουνούπια και από τη ζέστη και περίμενα μέχρι να γυρίσεις. Όταν γύρισες, τίποτα δεν είπα, τα λέω όλα τώρα. Και τις μελιτζάνες αυτές λέω να τις ξαναφτιάξω και για σένα και για άλλους δέκα, να δω αν είναι το ίδιο καλές. Σας φιλώ.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
Δεν υπάρχει καλύτερο από το να περιμένεις να ψηθεί το φαγητό βλέποντας επεισόδια από αγαπημένες σειρές!Αν και τις περισσότερες φορές δεν κατορθώνω να δω επεισόδιο απερίσπαστη και ουκ ολίγες φορές καταλήγω να χαζεύω το περιεχόμενο του φούρνου αντί της τηλεόρασης!Επί τη ευκαιρία αγαπητέ Μιχάλη, μιας και δεν σχολιάζω συχνά, αν και είμαι φανατική αναγνώστριά σου, θα ήθελα να σου εξομολογηθώ ότι με δυσκολεύει λίγο η ανάγνωση των άρθρων σου τώρα που μετακόμισε η στήλη σου στη Γεύση. Μήπως θα ήταν πιο εύχρηστο να κάνατε ένα ευρετήριο βάσει αρθρογράφου? Επίσης πώς μπορώ να ανατρέξω σε παλιότερα άρθρα των ημερολόγιων κουζίνας?
" Όταν γύρισες, τίποτα δεν είπα, τα λέω όλα τώρα. Και τις μελιτζάνες αυτές λέω να τις ξαναφτιάξω και για σένα και για άλλους δέκα, να δω αν είναι το ίδιο καλές."Πολύ γλυκό! Μου έφτιαξες το πρωινό! Καλημέρεεεεεεεεεεες