H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
0
H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Μίνα γνώρισε τον Άλεξ Ίγκλετον, επίσης μάγειρα και Έλληνα κατά το ήμισυ στη γειτονιά της στη Νέα Υόρκη. Ήταν πολλά χρόνια φίλοι και συνεργάτες, πριν γίνουν τελικά ζευγάρι...

Η υπέροχη μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina (Ασημίνα) Stone που μαγειρεύει για τολμηρούς καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται για δύο μόνο βράδια στην γκαλερί Breeder στο Μεταξουργείο.

Η πρωτοποριακή αθηναϊκή γκαλερί Βreeder, με το μικρό εστιατόριο Feeder (με την πιο μικροσκοπική και αφαιρετική κουζίνα) στον τελευταίο όροφο, έχει φιλοξενήσει τα τελευταία πέντε χρόνια μάγειρες στο ξεκίνημα της καριέρας τους που πιστεύουν ότι έχουν κάτι να πουν με το φαγητό τους. Οι καλεσμένοι, που ενημερώνονται ηλεκτρονικά, έρχονται για να δοκιμάσουν διαφορετικά μενού, παρουσιασμένα με πρωτότυπους τρόπους, και αυτήν τη φορά θα έχουν την τύχη να γευτούν ένα ολόκληρο μενού με την επιμέλεια της Μίνα Στόουν και του συντρόφου της Άλεξ Ίγκλετον.

Η Μίνα Στόουν γρήγορα καθιερώθηκε ως η «μαγείρισσα που μαγειρεύει για καλλιτέχνες», οι οποίοι, όπως λέει, της προσφέρουν «όλη την ευελιξία που η ίδια χρειάζεται για να σχεδιάσει ένα μενού εντελώς ελεύθερη, με μόνο άξονα την έμπνευση της στιγμής, τις οικογενειακές συνταγές και την περίσταση».

Ελληνίδα από τη μεριά της μαμάς της, η Μίνα Στόουν (η μητέρα της γνώρισε τον πατέρα της, μεταφραστή ελληνικής ποίησης, όταν εκείνος σπούδαζε στην Ελλάδα) γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Oχάιο κι έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα. Μετά οι Στόουν μεταφέρθηκαν στην Αμερική. Έκτοτε, η Μίνα ταξιδεύει στις δύο χώρες, και όχι μόνο για τις οικογενειακές διακοπές στην Αίγινα, στην Πάρο ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, που τελευταία προτιμά ο Άλεξ.

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Στις βαλίτσες της μνήμης της, παρά τη σύντομη παιδική ζωή στην Ελλάδα, η Μίνα φύλαξε τις γεύσεις από τα φαγητά της γιαγιάς της...

Η Μίνα γνώρισε τον Άλεξ Ίγκλετον, επίσης μάγειρα και Έλληνα κατά το ήμισυ (η μητέρα του γνώρισε τον πατέρα του στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε γιατί η οικογένειά της διωκόταν για τα αριστερά πολιτικά της φρονήματα), στη γειτονιά της στη Νέα Υόρκη. Ήταν πολλά χρόνια φίλοι και συνεργάτες, πριν γίνουν τελικά ζευγάρι. Πλέον, μαγειρεύουν μαζί για τις εκδηλώσεις που γίνονται στην γκαλερί του Gavin Brown και, τα τελευταία πέντε χρόνια, το καθημερινό φαγητό του Ελβετού νεο-ντανταϊστή καλλιτέχνη Urs Fischer, που μένει και εργάζεται μόνιμα στη Νέα Υόρκη, ή εκτάκτως για άλλους καλλιτέχνες. Ο Άλεξ, όπως και η Μίνα, δεν έχει σπουδάσει μαγειρική αλλά γλυπτική και ζωγραφική, κάτι που ακόμα τον απασχολεί δημιουργικά, όποτε δεν εργάζεται με τη Μίνα ή δεν φροντίζει την επτάχρονη κόρη του, τη Σοφία.

Στις βαλίτσες της μνήμης της, παρά τη σύντομη παιδική ζωή στην Ελλάδα, η Μίνα φύλαξε τις γεύσεις από τα φαγητά της γιαγιάς της και όταν ξεκίνησε το 2006 να συνεργάζεται με τον Gavin Brown στη Νέα Υόρκη αποφάσισε ότι θα παρουσίαζε νόστιμους ελληνικούς μεζέδες με σπιτική γεύση που θα έρχονταν σε αντίθεση με τα τολμηρά μοντέρνα εκθέματα των καλλιτεχνών. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα, το σπιτικό, ανεπιτήδευτο φαγητό άρεσε πολύ και διάφοροι καλλιτέχνες άρχισαν να την προσκαλούν για να ετοιμάσει τα επίσημα ή ανεπίσημα γεύματά τους. Το αποτέλεσμα; Η Μίνα Στόουν γρήγορα καθιερώθηκε ως η «μαγείρισσα που μαγειρεύει για καλλιτέχνες», οι οποίοι, όπως λέει, της προσφέρουν «όλη την ευελιξία που η ίδια χρειάζεται για να σχεδιάσει ένα μενού εντελώς ελεύθερη, με μόνο άξονα την έμπνευση της στιγμής, τις οικογενειακές συνταγές και την περίσταση».

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter

Αυτός, εξάλλου, είναι και ο τίτλος του βιβλίου της «Cooking for artists» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική, σχεδιασμένου από τον ίδιο τον γλύπτη Urs Fischer και με πρόλογο του Gavin Brown! Ο αναγνώστης θα βρει εβδομήντα μάλλον απλές συνταγές για όλους, «με πολύ ελαιόλαδο και λεμόνι», όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά, αλλά και τα αγαπημένα της μακαρόνια με κιμά, τον «χρονοβόρο μουσακά», την ψαρόσουπα και τα γιουβαρλάκια που προτιμά ο σύντροφός της και πολλές συνταγές για ελληνικούς μεζέδες.

«Μα, τρώνε διαφορετικά οι μοντέρνοι καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης από εμάς;» τους ρωτώ. «Θέλουν τα φαγητά τους εξεζητημένα ή πολύ όμορφα παρουσιασμένα;». «Βασικά, εκτιμούν το καλό φαγητό, όπως όλοι μας» απαντά ο Αλεξ. Και η Μίνα συμπληρώνει: «Οι καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί από τη φύση τους και όντως εκτιμούν την ομορφιά. Το τονίζω αυτό, γιατί κι εμένα έτσι μου αρέσει να μαγειρεύω. Οι μάγειρες μοιάζουν με τους καλλιτέχνες, γίνονται καλλιτέχνες, όταν μεταφράζουν το συναίσθημά τους σε ένα πιάτο με φαγητό, έχοντας στη διάθεσή τους συγκεκριμένα υλικά. Για παράδειγμα, στην παραδοσιακή ρεβιθάδα της γιαγιάς μου εγώ μπορεί να προσθέσω λαχανικά της εποχής και νιφάδες από καυτερό τσίλι για να με εκφράζει καλύτερα». Τι έχουν να πουν για όλο αυτό το σούσουρο γύρω από τον νεοϋορκέζικο αέρα σε σχέση με το φαγητό; «Ο νεοϋορκέζικος αέρας είναι ένας μύθος» λέει ο Άλεξ. «Ο ελληνικός αέρας, μάλιστα! Αυτός είναι ενδιαφέρων, πώς να μαγειρεύεις δηλαδή ό,τι καλύτερο μπορείς με ελάχιστα υλικά, μια φασολάδα για να φάει η οικογένεια!».

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Το «Cooking for artists» κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον γλύπτη Urs Fischer και με πρόλογο του Gavin Brown!

Έχει έρθει η ώρα για μεσημεριανό στο στούντιο του Urs Fischer. Το ελληνικό φαγητό της Μίνας και του Άλεξ, ένα μοσχαράκι λεμονάτο, μοσχομυρίζει καθώς έρχεται από την κουζίνα. Ένα μικρό καμπανάκι ανακοινώνει ότι το καλοστρωμένο τραπέζι είναι έτοιμο. Καλλιτέχνες, μάγειροι, βοηθοί, κάθονται μαζί για να μοιραστούν ένα νόστιμο ελληνικό γεύμα, να γελάσουν και να κουβεντιάσουν και μετά, ικανοποιημένοι και χορτάτοι, να συνεχίσουν τη δουλειά τους.


Ένας ακόμα ορισμός του ελληνικού φαγητού έχει απεικονιστεί. Μπράβο Μίνα. Μπράβο Άλεξ.

Info:

Mina Stone & Alex Eagleton: Back in Town
Παρασκευή 3 & Σάββατο 4 Απριλίου στο Breeder Feeder
Κρατήσεις: +30 210 3317527, [email protected]

Το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 7:30 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Mina Stone «Cooking for Artists» στην γκαλερί The Breeder, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο OMMU.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ