H δίαιτα του Ολυμπιονίκη

Facebook Twitter
0

«Να περπατήσουμε για να τα κάψουμε» λέμε όταν τρώμε για βραδινό φαγητό που αντιστοιχεί σε μία μέρα, κι αυτό που εννοούμε είναι περπάτημα μέχρι το μπαρ. Πολύ αστεία ψευδαίσθηση: μια ολόκληρη ώρα περπάτημα καίει 238 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι για να κάψεις ένα χάμπουργκερ 700 θερμίδων πρέπει να περπατήσεις για τρεις ώρες χωρίς σταματημο. Για ένα καφέ λάτε μεσαίου μεγέθους πρέπει να περπατήσεις 68 λεπτά και για ένα κουτάκι κόκα κόλα μόλις 52 λεπτά.

Αυτά για τους κανονικούς ανθρώπους που η καθημερινότητά τους έχει μόνο περπάτημα (και αν). Οι επαγγελματίες αθλητές που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φάσματος τρώνε ποσότητες που δε μπορούμε να φανταστούμε. Ένας κωπηλάτης που προπονείται τρεις φορές την ημέρα για τους Ολυμπιακούς πρέπει να τρώει 6.000 θερμίδες την ημέρα, που δεν συστήνονται σε καμία περίπτωση σε κανονικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα:

7:00

Μεγάλο μπολ δημητριακών

Μισό λίτρο ημίπαχο γάλα με μπανάνα

1-2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και μέλι ή μαρμελάδα

Ένα ποτήρι χυμός

1 λίτρο πούλπα φρούτων

1 λίτρο νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης

9:45

Ομελέτα

Φασόλια στο φούρνο

Λίγο ψητό μπέικον

Μια μερίδα ψητά μανιτάρια ή ντομάτες

2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο

1 λίτρο πούλπα φρούτων

11:00

1 λίτρο νερό

500 ml μιλκσέικ από ημίπαχο γάλα

13:00

Μακαρόνια μπολονέζ ή κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών

Πράσινη σαλάτα

Φρούτα

1 λίτρο πούλπα φρούτων

1 λίτρο νερό

17:30

Μεγάλο μπολ δημητριακών με ημίπαχο γάλα ή 4 φέτες τοστ με ελαιόλαδο και μαρμελάδα με μεγάλο ποτήρι γάλα

Φρούτα

500 ml νερό

19:30

Ψητό κρέας ή ψάρι, όπως σολωμό, τόνο ή κοτόπουλο, ή άπαχο κόκκινο κρέας

6-7 βραστές πατάτες ή ρύζι

Μεγάλη μερίδα λαχανικών όπως μπρόκολο, καρότα, καλαμπόκι ή αρακά

1 ψωμάκι

1 γιαούρτι  άπαχο και μία μπανάνα ή άλλο φρούτο

750 ml νερό

21:30

Ζεστή σοκολάτα και γκοφρέτα δημητριακών

Με όλο αυτό το φαγητό, πότε προλαβαίνουν να προπονηθούν;

Το Reuters φωτογράφισε την ημερήσια κατανάλωση κάποιων μελών της Ολυμπιακής ομάδας της Τουρκίας

Η 22χρονη Merve Aydin είναι δρομέας 800 μέτρων. Η ημερίσια της κατανάλωση είναι 3.000 θερμίδες.

Η Elif Jale Yesilirmak είναι 26 χρονών και αγωνίστρια πάλης και τρώει 3.000 θερμίδες καθημερινά. «Αντί για κόκκινο κρέας τρώω γενικά σολωμό. Πιστεύω ότι το ψάρι είναι πιο υγιεινό και θρεπτικό. Επίσης πολύ νερό. Πίνω τουλάχιστον πέντε λίτρα την ημέρα.»

Ο αθλητής άρσης βαρών Mete Binay καταναλώνει 3.500 θερμίδες την ημέρα. Πίνει τουλάχιστον δύο ποτήρια γάλα πριν κοιμηθεί. Τρώει κυρίως κόκκινο κρέας. Τρώει επίσης πολλά γλυκά καθημερινά και πριν τους αγώνες συμπληρώνει τη διατροφή του με βιταμίνες σε χάπια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ