H δίαιτα του Ολυμπιονίκη

Facebook Twitter
0

«Να περπατήσουμε για να τα κάψουμε» λέμε όταν τρώμε για βραδινό φαγητό που αντιστοιχεί σε μία μέρα, κι αυτό που εννοούμε είναι περπάτημα μέχρι το μπαρ. Πολύ αστεία ψευδαίσθηση: μια ολόκληρη ώρα περπάτημα καίει 238 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι για να κάψεις ένα χάμπουργκερ 700 θερμίδων πρέπει να περπατήσεις για τρεις ώρες χωρίς σταματημο. Για ένα καφέ λάτε μεσαίου μεγέθους πρέπει να περπατήσεις 68 λεπτά και για ένα κουτάκι κόκα κόλα μόλις 52 λεπτά.

Αυτά για τους κανονικούς ανθρώπους που η καθημερινότητά τους έχει μόνο περπάτημα (και αν). Οι επαγγελματίες αθλητές που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φάσματος τρώνε ποσότητες που δε μπορούμε να φανταστούμε. Ένας κωπηλάτης που προπονείται τρεις φορές την ημέρα για τους Ολυμπιακούς πρέπει να τρώει 6.000 θερμίδες την ημέρα, που δεν συστήνονται σε καμία περίπτωση σε κανονικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα:

7:00

Μεγάλο μπολ δημητριακών

Μισό λίτρο ημίπαχο γάλα με μπανάνα

1-2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και μέλι ή μαρμελάδα

Ένα ποτήρι χυμός

1 λίτρο πούλπα φρούτων

1 λίτρο νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης

9:45

Ομελέτα

Φασόλια στο φούρνο

Λίγο ψητό μπέικον

Μια μερίδα ψητά μανιτάρια ή ντομάτες

2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο

1 λίτρο πούλπα φρούτων

11:00

1 λίτρο νερό

500 ml μιλκσέικ από ημίπαχο γάλα

13:00

Μακαρόνια μπολονέζ ή κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών

Πράσινη σαλάτα

Φρούτα

1 λίτρο πούλπα φρούτων

1 λίτρο νερό

17:30

Μεγάλο μπολ δημητριακών με ημίπαχο γάλα ή 4 φέτες τοστ με ελαιόλαδο και μαρμελάδα με μεγάλο ποτήρι γάλα

Φρούτα

500 ml νερό

19:30

Ψητό κρέας ή ψάρι, όπως σολωμό, τόνο ή κοτόπουλο, ή άπαχο κόκκινο κρέας

6-7 βραστές πατάτες ή ρύζι

Μεγάλη μερίδα λαχανικών όπως μπρόκολο, καρότα, καλαμπόκι ή αρακά

1 ψωμάκι

1 γιαούρτι  άπαχο και μία μπανάνα ή άλλο φρούτο

750 ml νερό

21:30

Ζεστή σοκολάτα και γκοφρέτα δημητριακών

Με όλο αυτό το φαγητό, πότε προλαβαίνουν να προπονηθούν;

Το Reuters φωτογράφισε την ημερήσια κατανάλωση κάποιων μελών της Ολυμπιακής ομάδας της Τουρκίας

Η 22χρονη Merve Aydin είναι δρομέας 800 μέτρων. Η ημερίσια της κατανάλωση είναι 3.000 θερμίδες.

Η Elif Jale Yesilirmak είναι 26 χρονών και αγωνίστρια πάλης και τρώει 3.000 θερμίδες καθημερινά. «Αντί για κόκκινο κρέας τρώω γενικά σολωμό. Πιστεύω ότι το ψάρι είναι πιο υγιεινό και θρεπτικό. Επίσης πολύ νερό. Πίνω τουλάχιστον πέντε λίτρα την ημέρα.»

Ο αθλητής άρσης βαρών Mete Binay καταναλώνει 3.500 θερμίδες την ημέρα. Πίνει τουλάχιστον δύο ποτήρια γάλα πριν κοιμηθεί. Τρώει κυρίως κόκκινο κρέας. Τρώει επίσης πολλά γλυκά καθημερινά και πριν τους αγώνες συμπληρώνει τη διατροφή του με βιταμίνες σε χάπια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ