Greek Food Facts

Facebook Twitter
0

Έχουμε μία σχιζοφρενική σχέση με τους «ξένους». Από τη μία αγανακτούμε με τις παραινέσεις τους, από την άλλη κάθε αναφορά της Ελλάδας στον ξένο τύπο γίνεται τεράστιο θέμα συζήτησης, όπως έγινε με το εξώφυλλο της Liberation. Φερόμαστε σαν ένα έθνος ανώριμων ενηλίκων – θέλουμε να κάνουμε επανάσταση ενάντια στους γονείς μας αλλά ταυτόχρονα ζητούμε απεγνωσμένα την αποδοχή τους. Δηλαδή όπως είμαστε και στην πραγματικότητα.

Μια βόλτα στο ίντερνετ αποκαλύπτει πως βλέπουν οι «ξένοι» το ελληνικό φαγητό. Άλλα είναι γεμάτα με κοινοτοπίες που ξεσήκωσαν από το “My big fat Greek Wedding” κι άλλα που φαίνεται ότι έχουν γραφτεί από κάποιον που, τουλάχιστον, έχει επισκεφτεί την Ελλάδα. Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά.

 

Ultimate guide to Greek food 

  • "H οικογενειακή έξοδος για φαγητό είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική και πολύ συχνά οι ελληνικές οικογένειες βγαίνουν μαζί με τα παιδιά τους. Τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα και συμμετέχουν παντού. Δε θα δεις παιδιά να κάθονται σε ξεχωριστό τραπέζι αγνοημένα από τους μεγάλους. Αν τα παιδιά είναι μικρά και κουραστούν μπορεί να κοιμηθούν στα καρότσια τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι συνηθισμένα στο να μένουν μέχρι αργά, άλλωστε κοιμούνται το μεσημέρι, και γρήγορα μαθαίνουν στο πρόγραμμα των ενηλίκων."
  • "Οι Έλληνες ξεκινούν νωρίς για τη δουλειά τους, ειδικά το καλοκαίρι προκειμένου να γλιτώσουν τη ζέστη. Το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όπως έχουμε μάθει εμείς από μικροί. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι κακό να παραβλέπεις αυτό το γεύμα. Το πρωινό τους είναι συνήθως ένα φλιτζάνι καφέ (και για τους περισσότερους συνοδεία τσιγάρου!).  Μερικές φορές μπορεί να φάνε μία φέτα γλυκού ψωμιού, όπως είναι το τσουρέκι."
  • "Οι Έλληνες δεν είναι γνωστοί για ήσυχη, διακριτική και επίσημη συμπεριφορά και το φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση. Έντονα συναισθήματα, δυνατή ομιλία, πολλά γέλια ξεσπούν στα τραπέζια, το φαγητό και το ποτό συνεχίζεται για ώρες. Όλοι είναι φιλικοί, χαρούμενοι, ακόμα μιλάνε και στα διπλανά τραπέζια. Η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι ηλεκτρισμένη, το γέλιο και η χαρά κολλητική. Για μερικές ώρες μπορείς να ξεχάσεις όλα τα προβλήματα της ημέρας, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη ζωή!"

Από κάποιον που μάλλον έχει δει την Ελλάδα μόνο σε αμερικάνικο σήριαλ, στο eHow:

  • "Το κρέας που τρώνε οι Έλληνες στα σπίτια και στα εστιατόρια είναι το αρνίσιο, που συνήθως είναι μαγειρεμένο στη σούβλα. Το αρνί τρώγεται ως κυρίως πιάτο στην κατσαρόλα με λαχανικά. Άλλα κρέατα είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό, το μοσχάρι και το ψάρι. Όλα τα κρέατα γίνονται σουβλάκι, ένα από τα πιο αγαπημένα τυλιχτά σάντουιτς ."
  • "Η «πίτα» σερβίρεται στα περισσότερα ελληνικά γεύματα. Η πίτα συνδυάζεται με μία σάλτσα που αποτελείται από γιαούρτι με αγγούρια ή με ελαιόλαδο και λεμόνι και άλλα μπαχαρικά. Με την πίτα τυλίγουν και τα ελληνικά σάντουιτς όπως ο γύρος, ο οποίος περιέχει επίσης αρνί σε μικρά κομμάτια, ντομάτα, κρεμμύδι και ντρέσινγκ γιαουρτιού."

Από το In2Greece

  • "Το ελαιόλαδο  εμπλουτίζει και δίνει γεύση στις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος, ψησίματος και αργού βρασίματος. Το να τρως και να πίνεις έξω είναι μία υπέροχη και πολύ δημοκρατική διαδικασία. Νέοι και γέροι, πλούσιοι και όχι τόσο πλούσιοι, ο συνηθισμένος πολίτης και η διασημότητα, όλοι πηγαίνουν στην ίδια παραδοσιακή ταβέρνα της γειτονιάς, ρεστοράν ή καφέ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι περισσότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις γίνονται σε ταβέρνες και όχι σε σπίτια, πράγμα που σημαίνει ότι εσύ, ως επισκέπτης, μπορείς να συμμετέχεις στο γλέντι το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει ζωντανή μουσική, χορό, ακόμα και πυροτεχνήματα!"
  • "Η χαρά, η απλότητα και οι καλοί έμπιστοι φίλοι ήταν το κέντρο αυτού του τρόπου ζωής. Οι Ρωμαίοι συνέχισαν αυτή την παράδοση στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά την έφτασαν στα άκρα. Απόδειξη είναι τα πολλά διάσημα συμπόσια εκείνης της περιόδου. Αυτή η υπερβολή ήταν και είναι αντίθετη με το ελληνικό ταμπεραμέντο και μειώθηκε στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, συντηρώντας την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας για περισσότερο από χίλια χρόνια. Βασικά η διατροφή και οι τεχνικές μαγειρικής στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει από την αρχαιότητα, οι πρώτες γεύσεις και τα πρώτα συστατικά χρησιμοποιούνται ακόμα μαζί με το πιο σημαντικό συστατικό από όλα: το ελαιόλαδο."


Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ