Για το τέλος του 2011: Μεταξύ θεωρίας και πράξης...

Facebook Twitter
0

Για το τελευταίο ποστ της χρονιάς, ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο «Τα μήλα του μάγειρα – παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας», της Πάολας Ψαρρού. Άλλο οι παπάδες, άλλο η θρησκεία. Δυστυχώς. Καλή χρονιά σε όλους!

«O Μοναχός δεν απλώνει το χέρι του παρά μόνο σε ό,τι βρίσκεται μπροστά του. Τρώει με λεπτές κινήσεις χωρίς να κάνει θόρυβο. Δεν περιεργάζεται με το βλέμμα του την Τράπεζα ή τις κινήσεις των διπλανών του. Τρώει σταθερά, ούτε πολύ γρήγορα, ούτε πολύ αργά, ηδονικά. Το δείπνο, όπως είπαμε, δεν παύει να είναι Κυριακό, σφραγισμένο από την παρουσία του Κυρίου και γι’αυτό οι προσευχόμενοι Χριστόφορο δαιτημόνες έχουν τάξη να μην ομιλούν. Εάν χρειαστεί να ενημερωθεί ο Γέροντας για κάποιο θέμα απολύτως επείγον κατά τη διάρκεια της Τράπεζας, αυτό γίνεται αθόρυβα και διακριτικά.»

Ψαροκεφτέδες

½ κιλό ψάρι (μαγειρεμένο)

½ κιλό πατάτες (βρασμένες)

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 αβγό

λίγο μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι

λάδι

Kαθαρίζουμε το ψάρι από την πέτσα και τα κόκαλα. Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τις πατάτες και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε στο λάδι.

«Μου είχε διηγηθεί ο Γερο-Σάββας, ο Φιλοθεϊτης, ότι με την μεγάλη πείνα του 1917 οι Ιβηρίτες, βλέποντας τις αποθήκες της Μονής να αδειάζουν, είχαν ελαττώσει τη φιλοξενία. Μάλιστα, ένας Προϊστάμενος τσιγκούνης επέμενε, και την έκοψαν τελείως. Επόμενο ήταν και ο Χριστός να σταματήσει κάθε ευλογία Του. Τότε άρχισαν να πεινάνε οι Πατέρες και να παραπονιούνται στον Χριστό και στην Παναγία, που δεν φρόντιζαν τη Μονή τους. Δυστυχώς δεν είχαν καταλάβει το σφάλμα τους.

Μια μέρα λοιπόν, παρουσιάστηκε ο Χριστός στον Πορτάρη της Μονής, σαν φτωχός, και του ζήτησε λίγο ψωμί. Ο Πορτάρης λυπημένος του λέει: «δεν έχουμε, αδελφέ μου, γι’αυτό και κόψαμε την φιλοξενία. Περίμενε όμως λίγο να σου φέρω αυτό το κομματάκι που έχω στο κελί μου για τον εαυτό μου.»

Έτρεξε, πήγε στο κελί του και του έφερε το ψωμί που είχε για τον εαυτό του και του το έδωσε. Έβλεπε όμως το πρόσωπο του Φτωχού να λάμπει.

«Ξέρετε γιατί ήρθε αυτή η δυστυχία στη Μονή; Επειδή διώξατε από το μοναστήρι δύο: τον «δότε» και τον «δοθήσεται».

Μετά από αυτά τα λόγια έγινε άφαντος, σκορπίζοντας μια λάμψη που θάμπωσε τον Πορτάρη. Φοβισμένος έτρεξε στους Προϊσταμένους της Μονής και διηγήθηκε το γεγονός. Οι Πατέρες στην αρχή βασάνιζαν το μυαλό τους να θυμηθούν ποιους ανθρώπους έδιωξαν. Μετά κατάλαβαν ότι εκείνος ο φτωχός ήταν ο Χριστός και εννόησαν και τα Ευαγγελικά Του λόγια. Μετανόησαν αμέσως για το σφάλμα τους και μόλις άρχισαν να δίνουν από το υστέρημά τους στους φτωχούς, κατέφθασαν και οι πλούσιες ευλογίες του Θεού.»

Του Παϊσιου Μοναχού Αγιορείτου

Κρέμα μαστίχας

1 λίτρο γάλα

½ λίτρο κρέμα γάλακτος

5 κουταλιές ζάχαρη

6 κουταλιές κορν-φλάουρ

1 κουταλάκι μαστίχα (σε σκόνη)

Διαλύουμε το κορν-φλάουρ στο γάλα και το βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρει βράση και αρχίζει να πήζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί και την ενώνουμε με την άλλη κρέμα. Σερβίρουμε σε μπολάκια και βάζουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ