Για το καλό μας

Facebook Twitter
0

Στον σουρεαλιστικό κόσμο που ζούμε, οι κυβερνήσεις μας επιτρέπουν την πώληση προϊόντων που όλοι ξέρουμε ότι είναι βλαβερά αλλά και τρομερά εθιστικά και μετά, εκμεταλλευόμενες τον εθισμό μας, βγάζουν λεφτά από τους φόρους. Και μετά τους αυξάνουν.

Φαίνεται λογικό να φορολογούνται όλο και περισσότερα τα τσιγάρα και το αλκοόλ, αφού πρόκειται για πολυτέλειες –και πέρα από αυτό, κάνουν και κακό, οπότε ο Μεγάλος Αδελφός φαίνεται να μας κάνει χάρη και τον ευχαριστούμε. Το πράγμα όμως αρχίζει και παίρνει κι άλλες διαστάσεις. Πριν από μερικά χρόνια, η Αμερική αποφάσισε πως για την παχυσαρκία φταίει η ζάχαρη. Τι έκανε; Μήπως μείωσε την παραγωγή ζάχαρης προκειμένου να προσανατολιστεί σε πιο υγιεινά προϊόντα; Όχι βέβαια, αυτό που έκανε, ήταν να αυξήσει τις τιμές των αναψυκτικών.

Και πάλι, μοιάζει λογικό, αφού κι αυτά δεν είναι απαραίτητα. Το ερώτημα είναι: μειώθηκε το ποσοστό παχυσαρκίας; Σ’ αυτό το θέμα οι επιστήμονες σκίζουν τα ρούχα τους- άλλοι λένε ναι, άλλοι λένε όχι, ενώ δε συμφωνούν καν αν το πρόβλημα είναι η ζάχαρη ή το λίπος.

Μπορεί να φταίει που η χώρα μας έχει καταρρεύσει τόσο, που ούτε να υποκριθούμε δεν μπορούμε, αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν παριστάνει ότι οι αυξήσεις στα αναψυκτικά έχουν σχέση με την υγεία. Ίσως αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα ρεαλισμού: οι φόροι αυξάνονται επειδή τα λεφτά είναι ωραίο πράγμα με το οποίο λύνονται τα προβλήματα του Κράτους ή και των εκπροσώπων του.

Οι Δανοί προχθές αποφάσισαν ότι το λίπος είναι αυτό που φταίει για το 11% παχυσαρκίας στη χώρα τους (ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη). Παγκόσμια πρωτοτυπία, δανέζικη πατέντα: πλέον όλα τα προϊόντα με ποσοστό κορεσμένων  λιπαρών άνω του 2,3% θα φορολογούνται με 2,20 ευρώ ανά κιλό. Και πάλι, πονάει χέρι/κόβει χέρι: η προσπάθεια δε συνδυάζεται σε καμία περίπτωση με τακτικές που ευνοούν το υγιεινό φαγητό. Ας πούμε, αν τόσο πολύ νοιάζονται για την υγεία μας, γιατί δε μειώνουν το φόρο στα λαχανικά και στα φρούτα;

Το ΦΠΑ της Ελλάδας στα προϊόντα διατροφής είναι θέμα που ανακινείται συνεχώς με φήμες που τον ανεβοκατεβάζουν από 9% στο 11% ή στα 13%. Έχουμε συνηθίσει στον σουρεαλισμό και δε μας κάνει τίποτα εντύπωση, ανεχόμενοι την ηλιθιότητα και τα εγκληματικά λάθη που εξαφανίζουν ολόκληρα επαγγέλματα και στριμώχνουν οικογένειες στην απελπισία. Παράλληλα  στην «ηλίθια» και «παχύσαρκη» Αμερική το ΦΠΑ τροφίμων στις περισσότερες Πολιτείες είναι 0% (μηδέν!) ενώ μόλις πέντε Πολιτείες έχουν πάνω από 5%. Έχουμε συνηθίσει πια τόσο στην αναποτελεσματικότητα που έχουμε παραιτηθεί από την αναζήτηση λογικής.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT