KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Είναι από τα μαγαζιά που δίνει κάθε αφορμή για να γίνει το αγαπημένο σου στέκι.
0

Ο Βαγγέλης Ρουπακιώτης, δικηγόρος για περισσότερα από 20 χρόνια, παραδόθηκε τελικά στο πάθος του, την Καταλονία, και την κουλτούρα της. Αναπαλαίωσε ένα κτίσμα του 1890 στο κέντρο της Αθήνας, του χάρισε αέρα Βαρκελώνης και, όπως λέει ο ίδιος, έριξε μέσα την αγάπη του για την κουζίνα και την Καταλονία, φτιάχνοντας ένα μενού «που χτίστηκε για να συνοδεύει τα κρασιά, να σέβεται την παράδοση και να τρώγεται άκοπα». Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όσον αφορά την ατμόσφαιρα και χαλαρωτικά γευστικό όσον αφορά αυτά που θα συναντήσεις στο πιάτο και το ποτήρι σου. Θα το αγαπήσεις είτε έχεις μαγευτεί από τη γοητευτική προσωπικότητα της ερωτεύσιμης Βαρκελώνης είτε παίρνεις τώρα τις πρώτες γεύσεις από την πρωτοποριακή –σε τέχνη, μόδα και γαστρονομία– πρωτεύουσα της Καταλονίας. Καθώς σε μια «ταβέρνα» τον πρώτο λόγο έχει το ποτό, ο Βαγγέλης διάλεξε ετικέτες από την αφρόκρεμα του καταλανικού αμπελώνα και τις έβαλε δίπλα σε αντίστοιχες ελληνικές, εφοδιάστηκε και με μια σειρά μπίρες Montseny και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει με χαλαρή διάθεση τις προτιμήσεις σου. Είναι πρόθυμος να σου ανοίξει οποιαδήποτε από τις ετικέτες έχει στην κάβα του για να βρεις τη γεύση σου, να σου εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες και να σε βοηθήσει να κάνεις τα ταιριάσματα με το φαγητό.

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Σε μια «ταβέρνα» τον πρώτο λόγο έχει το ποτό, ο Βαγγέλης διάλεξε ετικέτες από την αφρόκρεμα του καταλανικού αμπελώνα

Στην κουζίνα τον λόγο έχουν ο σεφ Γιάννης Λαδόπουλος και η Καταλανή μαγείρισσα Ρόζα. Θα ξεκινήσεις με ψωμάκια λουσμένα με τριμμένη φρέσκια ντομάτα, λουλούδι αλατιού, έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και μοσχοβολιστό βασιλικό (€4). Ανάλαφρο τσιμπολόγημα πριν περάσεις στο αλλαντικό τσιτσίνα από αποξηραμένο μοσχάρι της Καταλονίας με γεύση καπνιστή. «Το 2005 πήγα στην Καταλονία και ερωτεύτηκα τον τόπο, τη γαστρονομία , τον πολιτισμό» λέει ο Βαγγέλης τη στιγμή που φέρνει στο τραπέζι την εκρηκτική μπραντάδα μπακαλιάρου (€10). Πρόκειται για γκραντιναρισμένη κρέμα μπακαλιάρου με σκορδόψωμο φρεσκοφτιαγμένο, πασπαλισμένη με κομματάκια χουρμά. Ένας αφρός με απαλή υφή και ωραία γεύση με διακριτική την παρουσία του μπακαλιάρου που ισορροπεί όμορφα με τις γλυκιές πινελιές από τον χουρμά. Τα bolets del dia είναι μανιτάρια σοτέ με πικάδα (€7), ένα μείγμα από παξιμάδι, αμύγδαλο, ελαιόλαδο και μαϊντανό που φτιάχνεται στο γουδί και προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος των μανιταριών. Τρώγονται απνευστί. Ευχάριστα τρώγεται και το λεπτοκομμένο ψαρονέφρι ψημένο στην πλάκα που ενισχύεται γευστικά με σάλτσα από δαμάσκηνα, καβουρντισμένα κουκουνάρια, γλυκό κρασί Μαυροδάφνη και συνοδεύεται με γαλλικές πατατούλες (€13). Καλοφτιαγμένο πιάτο με πληθωρική γεύση που ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους. Το L' original fricando catala (€12) είναι μοσχάρι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με δύο κρασιά, γλυκό και ξηρό, πικάδα, άγρια μανιτάρια και σουφραζίτ, που είναι μια χειροποίητη σκορδάτη σάλτσα που μοιάζει με σπιτικό πελτέ. Ανάλαφρη η γεύση του κρέατος, που συναντά στο πιάτο τον πουρέ πατάτας. Γλυκιά αποφώνηση με κρέμα καταλάνα (τι άλλο;) με μέλι, λεβάντα, τριμμένο πράσινο φιστίκι και γκοτζιμπέρι (€5). Είναι από τα μαγαζιά που δίνει κάθε αφορμή για να γίνει το αγαπημένο σου στέκι.

☛ La Taverna Catalana, Σίνα 9, 210 3610447

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όσον αφορά την ατμόσφαιρα και χαλαρωτικά γευστικό όσον αφορά αυτά που θα συναντήσεις στο πιάτο και το ποτήρι σου.
0

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Γεύση / Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο δημοφιλές προφίλ του στο Instagram έχει στόχο να καταγράψει το ελληνικό σουβλάκι σε κάθε μέρος της γης, διασώζοντας μέρος της γαστρονομικής ιστορίας στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και όπου ζουν Έλληνες.
M. HULOT
Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ