Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Είναι από τα μαγαζιά που δίνει κάθε αφορμή για να γίνει το αγαπημένο σου στέκι.
0

Ο Βαγγέλης Ρουπακιώτης, δικηγόρος για περισσότερα από 20 χρόνια, παραδόθηκε τελικά στο πάθος του, την Καταλονία, και την κουλτούρα της. Αναπαλαίωσε ένα κτίσμα του 1890 στο κέντρο της Αθήνας, του χάρισε αέρα Βαρκελώνης και, όπως λέει ο ίδιος, έριξε μέσα την αγάπη του για την κουζίνα και την Καταλονία, φτιάχνοντας ένα μενού «που χτίστηκε για να συνοδεύει τα κρασιά, να σέβεται την παράδοση και να τρώγεται άκοπα». Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όσον αφορά την ατμόσφαιρα και χαλαρωτικά γευστικό όσον αφορά αυτά που θα συναντήσεις στο πιάτο και το ποτήρι σου. Θα το αγαπήσεις είτε έχεις μαγευτεί από τη γοητευτική προσωπικότητα της ερωτεύσιμης Βαρκελώνης είτε παίρνεις τώρα τις πρώτες γεύσεις από την πρωτοποριακή –σε τέχνη, μόδα και γαστρονομία– πρωτεύουσα της Καταλονίας. Καθώς σε μια «ταβέρνα» τον πρώτο λόγο έχει το ποτό, ο Βαγγέλης διάλεξε ετικέτες από την αφρόκρεμα του καταλανικού αμπελώνα και τις έβαλε δίπλα σε αντίστοιχες ελληνικές, εφοδιάστηκε και με μια σειρά μπίρες Montseny και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει με χαλαρή διάθεση τις προτιμήσεις σου. Είναι πρόθυμος να σου ανοίξει οποιαδήποτε από τις ετικέτες έχει στην κάβα του για να βρεις τη γεύση σου, να σου εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες και να σε βοηθήσει να κάνεις τα ταιριάσματα με το φαγητό.

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Σε μια «ταβέρνα» τον πρώτο λόγο έχει το ποτό, ο Βαγγέλης διάλεξε ετικέτες από την αφρόκρεμα του καταλανικού αμπελώνα

Στην κουζίνα τον λόγο έχουν ο σεφ Γιάννης Λαδόπουλος και η Καταλανή μαγείρισσα Ρόζα. Θα ξεκινήσεις με ψωμάκια λουσμένα με τριμμένη φρέσκια ντομάτα, λουλούδι αλατιού, έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και μοσχοβολιστό βασιλικό (€4). Ανάλαφρο τσιμπολόγημα πριν περάσεις στο αλλαντικό τσιτσίνα από αποξηραμένο μοσχάρι της Καταλονίας με γεύση καπνιστή. «Το 2005 πήγα στην Καταλονία και ερωτεύτηκα τον τόπο, τη γαστρονομία , τον πολιτισμό» λέει ο Βαγγέλης τη στιγμή που φέρνει στο τραπέζι την εκρηκτική μπραντάδα μπακαλιάρου (€10). Πρόκειται για γκραντιναρισμένη κρέμα μπακαλιάρου με σκορδόψωμο φρεσκοφτιαγμένο, πασπαλισμένη με κομματάκια χουρμά. Ένας αφρός με απαλή υφή και ωραία γεύση με διακριτική την παρουσία του μπακαλιάρου που ισορροπεί όμορφα με τις γλυκιές πινελιές από τον χουρμά. Τα bolets del dia είναι μανιτάρια σοτέ με πικάδα (€7), ένα μείγμα από παξιμάδι, αμύγδαλο, ελαιόλαδο και μαϊντανό που φτιάχνεται στο γουδί και προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος των μανιταριών. Τρώγονται απνευστί. Ευχάριστα τρώγεται και το λεπτοκομμένο ψαρονέφρι ψημένο στην πλάκα που ενισχύεται γευστικά με σάλτσα από δαμάσκηνα, καβουρντισμένα κουκουνάρια, γλυκό κρασί Μαυροδάφνη και συνοδεύεται με γαλλικές πατατούλες (€13). Καλοφτιαγμένο πιάτο με πληθωρική γεύση που ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους. Το L' original fricando catala (€12) είναι μοσχάρι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με δύο κρασιά, γλυκό και ξηρό, πικάδα, άγρια μανιτάρια και σουφραζίτ, που είναι μια χειροποίητη σκορδάτη σάλτσα που μοιάζει με σπιτικό πελτέ. Ανάλαφρη η γεύση του κρέατος, που συναντά στο πιάτο τον πουρέ πατάτας. Γλυκιά αποφώνηση με κρέμα καταλάνα (τι άλλο;) με μέλι, λεβάντα, τριμμένο πράσινο φιστίκι και γκοτζιμπέρι (€5). Είναι από τα μαγαζιά που δίνει κάθε αφορμή για να γίνει το αγαπημένο σου στέκι.

☛ La Taverna Catalana, Σίνα 9, 210 3610447

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όσον αφορά την ατμόσφαιρα και χαλαρωτικά γευστικό όσον αφορά αυτά που θα συναντήσεις στο πιάτο και το ποτήρι σου.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ