ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Food Porn

Facebook Twitter
0

Λέγεται ότι ο πρώτος που σκέφτηκε τον όρο “Food Porn” ήταν ο ιδιοκτήτης του φούρνου Sullivan St Bakery στη Νέα Υόρκη, Jim Lahey, κι εμφανίστηκε στο σάιτ του το 1996. O Lahey έγινε διάσημος για την επαναστατική του τεχνική «ψωμί χωρίς ζύμωμα», αλλά αυτός ο όρος από τότε απέκτησε τη δική του ζωή κι εξαπλώθηκε σαν ιός, με δική του σελίδα στο Wikipedia.

Δεν χρειάζεται εξήγηση νομίζω: η σχέση του φαγητού με το κρεβάτι υπήρχε πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος. Στην εποχή που η εικόνα μεταδίδεται τρομερά γρήγορα και η ποιότητά της μπορεί να βελτιώσει την πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τις τεχνικές βίντεο, η υπόνοια γίνεται κανονικό πορνό.

Ο αγαπημένος Bourdain (για τον οποίο θα βαρεθείτε να ακούτε) έχει κάνει εκπομπή-αφιέρωμα στο food porn κοροϊδεύοντας αυτή την τάση, εξηγώντας το πολύ παραστατικά: στις άπειρες εκπομπές μαγειρικής η προετοιμασία του φαγητού μοιάζει με τα προκαταρκτικά, με αργή προσέγγιση και υπομονή, που δεν ξέρεις αν θα πετύχει στο τέλος. Εμείς που παρακολουθούμε από την τηλεόραση μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αλλά με τις εμπειρίες μας συμπληρώνουμε τα κενά, χωρίς να αφήνουμε περιθώριο στην αποτυχία. Η κορύφωση έρχεται όταν ο σεφ της τηλεόρασης δοκιμάζει απαραιτήτως την πρώτη μπουκιά, ενώ εμείς περιμένουμε με αγωνία το μουγκρητό ευχαρίστησης. Εντάξει, τέλος.

Αν μας είχε μείνει λίγη λογική, θα αναρωτιόμασταν: τί νόημα έχει να παρακολουθoύμε κάποιον να τρώει το δικό του φαγητό στην τηλεόραση; Μήπως αν δεν έχει πετύχει θα μας το πει; Όσο και να έχουμε δικές μας εμπειρίες, είναι δυνατόν να καταλάβουμε τι γεύση έχει αυτό που τρώει; Κι όμως, εξακολουθούμε να παρακολουθούμε με ευχαρίστηση χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχουμε. Αυτό είναι και το νόημα του πορνό.

God save the Queen

Η Nigella Lawson είναι μία διάσημη αγγλίδα σεφ με πολλά βιβλία, εκπομπές και περγαμηνές- όμως το παρατσούκλι της είναι «η βασίλισσα του food porn». Πρόκειται για μία πολύ ζουμερή γυναίκα η οποία ξέρει τι έχει και το χρησιμοποιεί καταλλήλως. Ακολουθούν φαχίτας με αβυσσαλέο ντεκολτέ:

Click, drool, repeat

Αυτό το site δε χρειάζεται άλλη περιγραφή. Φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης, τόσο ζωντανές που νομίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θ’ αρπάξεις μπουκιά. Απλούστατη ιδέα, με αφάνταστα μεγάλη επιτυχία. Μην το κάνετε αν πεινάτε: σας προειδοποίησα.

Φάτο και...

Ας μην ξαναπούμε για τα κλισέ με τις διαφημίσεις παγωτών και γιαουρτιών στην τηλεόραση (και τη συγκλονιστική απόλαυση που όμοιά της δεν υπάρχει). Άλλες γίνονται με κάποιο γούστο, άλλες είναι ξεδιάντροπες. Καμία όμως δε φτάνει τη διαφήμιση που απαγορεύτηκε σε μερικές χώρες λόγω υπερβολικής προκλητικότητας (μα είναι απλά ένα χάμπουργκερ!) Πρωταγωνίστρια, ο πάτος του πάτου, Paris Hilton και για όσους θυμούνται, «προϊστορικό πουλί» :)

Είπα ότι καμιά δεν τη φτάνει; Το παίρνω πίσω, γιατί υπάρχει μία στην οποία πρωταγωνιστεί η Padma Lakshmi, πρώην γυναίκα του Salman Rushdie, νυν τηλεοπτική προσωπικότητα, παρουσιάστρια του Top Chef. Σημειωτέον, η Padma έχει γενικά ένα σοβαρό και μετρημένο προφίλ σε συνδυασμό με τρομερά εντυπωσιακή εμφάνιση. Αυτά μόνο όταν δεν τρώει χάμπουργκερ.

Παρατήρηση 1: η Padma είπε ότι λόγω αυτού του χάμπουργκερ σταμάτησε να είναι χορτοφάγος. Έλα βρε Padma...

Παρατήρηση 2: Πείτε μου ποιος τρώει χάμπουργκερ με το ένα χέρι.

Γεύση
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM