Food Porn

Facebook Twitter
0

Λέγεται ότι ο πρώτος που σκέφτηκε τον όρο “Food Porn” ήταν ο ιδιοκτήτης του φούρνου Sullivan St Bakery στη Νέα Υόρκη, Jim Lahey, κι εμφανίστηκε στο σάιτ του το 1996. O Lahey έγινε διάσημος για την επαναστατική του τεχνική «ψωμί χωρίς ζύμωμα», αλλά αυτός ο όρος από τότε απέκτησε τη δική του ζωή κι εξαπλώθηκε σαν ιός, με δική του σελίδα στο Wikipedia.

Δεν χρειάζεται εξήγηση νομίζω: η σχέση του φαγητού με το κρεβάτι υπήρχε πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος. Στην εποχή που η εικόνα μεταδίδεται τρομερά γρήγορα και η ποιότητά της μπορεί να βελτιώσει την πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τις τεχνικές βίντεο, η υπόνοια γίνεται κανονικό πορνό.

Ο αγαπημένος Bourdain (για τον οποίο θα βαρεθείτε να ακούτε) έχει κάνει εκπομπή-αφιέρωμα στο food porn κοροϊδεύοντας αυτή την τάση, εξηγώντας το πολύ παραστατικά: στις άπειρες εκπομπές μαγειρικής η προετοιμασία του φαγητού μοιάζει με τα προκαταρκτικά, με αργή προσέγγιση και υπομονή, που δεν ξέρεις αν θα πετύχει στο τέλος. Εμείς που παρακολουθούμε από την τηλεόραση μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αλλά με τις εμπειρίες μας συμπληρώνουμε τα κενά, χωρίς να αφήνουμε περιθώριο στην αποτυχία. Η κορύφωση έρχεται όταν ο σεφ της τηλεόρασης δοκιμάζει απαραιτήτως την πρώτη μπουκιά, ενώ εμείς περιμένουμε με αγωνία το μουγκρητό ευχαρίστησης. Εντάξει, τέλος.

Αν μας είχε μείνει λίγη λογική, θα αναρωτιόμασταν: τί νόημα έχει να παρακολουθoύμε κάποιον να τρώει το δικό του φαγητό στην τηλεόραση; Μήπως αν δεν έχει πετύχει θα μας το πει; Όσο και να έχουμε δικές μας εμπειρίες, είναι δυνατόν να καταλάβουμε τι γεύση έχει αυτό που τρώει; Κι όμως, εξακολουθούμε να παρακολουθούμε με ευχαρίστηση χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχουμε. Αυτό είναι και το νόημα του πορνό.

God save the Queen

Η Nigella Lawson είναι μία διάσημη αγγλίδα σεφ με πολλά βιβλία, εκπομπές και περγαμηνές- όμως το παρατσούκλι της είναι «η βασίλισσα του food porn». Πρόκειται για μία πολύ ζουμερή γυναίκα η οποία ξέρει τι έχει και το χρησιμοποιεί καταλλήλως. Ακολουθούν φαχίτας με αβυσσαλέο ντεκολτέ:

Click, drool, repeat

Αυτό το site δε χρειάζεται άλλη περιγραφή. Φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης, τόσο ζωντανές που νομίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θ’ αρπάξεις μπουκιά. Απλούστατη ιδέα, με αφάνταστα μεγάλη επιτυχία. Μην το κάνετε αν πεινάτε: σας προειδοποίησα.

Φάτο και...

Ας μην ξαναπούμε για τα κλισέ με τις διαφημίσεις παγωτών και γιαουρτιών στην τηλεόραση (και τη συγκλονιστική απόλαυση που όμοιά της δεν υπάρχει). Άλλες γίνονται με κάποιο γούστο, άλλες είναι ξεδιάντροπες. Καμία όμως δε φτάνει τη διαφήμιση που απαγορεύτηκε σε μερικές χώρες λόγω υπερβολικής προκλητικότητας (μα είναι απλά ένα χάμπουργκερ!) Πρωταγωνίστρια, ο πάτος του πάτου, Paris Hilton και για όσους θυμούνται, «προϊστορικό πουλί» :)

Είπα ότι καμιά δεν τη φτάνει; Το παίρνω πίσω, γιατί υπάρχει μία στην οποία πρωταγωνιστεί η Padma Lakshmi, πρώην γυναίκα του Salman Rushdie, νυν τηλεοπτική προσωπικότητα, παρουσιάστρια του Top Chef. Σημειωτέον, η Padma έχει γενικά ένα σοβαρό και μετρημένο προφίλ σε συνδυασμό με τρομερά εντυπωσιακή εμφάνιση. Αυτά μόνο όταν δεν τρώει χάμπουργκερ.

Παρατήρηση 1: η Padma είπε ότι λόγω αυτού του χάμπουργκερ σταμάτησε να είναι χορτοφάγος. Έλα βρε Padma...

Παρατήρηση 2: Πείτε μου ποιος τρώει χάμπουργκερ με το ένα χέρι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ