Food Porn

Facebook Twitter
0

Λέγεται ότι ο πρώτος που σκέφτηκε τον όρο “Food Porn” ήταν ο ιδιοκτήτης του φούρνου Sullivan St Bakery στη Νέα Υόρκη, Jim Lahey, κι εμφανίστηκε στο σάιτ του το 1996. O Lahey έγινε διάσημος για την επαναστατική του τεχνική «ψωμί χωρίς ζύμωμα», αλλά αυτός ο όρος από τότε απέκτησε τη δική του ζωή κι εξαπλώθηκε σαν ιός, με δική του σελίδα στο Wikipedia.

Δεν χρειάζεται εξήγηση νομίζω: η σχέση του φαγητού με το κρεβάτι υπήρχε πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος. Στην εποχή που η εικόνα μεταδίδεται τρομερά γρήγορα και η ποιότητά της μπορεί να βελτιώσει την πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τις τεχνικές βίντεο, η υπόνοια γίνεται κανονικό πορνό.

Ο αγαπημένος Bourdain (για τον οποίο θα βαρεθείτε να ακούτε) έχει κάνει εκπομπή-αφιέρωμα στο food porn κοροϊδεύοντας αυτή την τάση, εξηγώντας το πολύ παραστατικά: στις άπειρες εκπομπές μαγειρικής η προετοιμασία του φαγητού μοιάζει με τα προκαταρκτικά, με αργή προσέγγιση και υπομονή, που δεν ξέρεις αν θα πετύχει στο τέλος. Εμείς που παρακολουθούμε από την τηλεόραση μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αλλά με τις εμπειρίες μας συμπληρώνουμε τα κενά, χωρίς να αφήνουμε περιθώριο στην αποτυχία. Η κορύφωση έρχεται όταν ο σεφ της τηλεόρασης δοκιμάζει απαραιτήτως την πρώτη μπουκιά, ενώ εμείς περιμένουμε με αγωνία το μουγκρητό ευχαρίστησης. Εντάξει, τέλος.

Αν μας είχε μείνει λίγη λογική, θα αναρωτιόμασταν: τί νόημα έχει να παρακολουθoύμε κάποιον να τρώει το δικό του φαγητό στην τηλεόραση; Μήπως αν δεν έχει πετύχει θα μας το πει; Όσο και να έχουμε δικές μας εμπειρίες, είναι δυνατόν να καταλάβουμε τι γεύση έχει αυτό που τρώει; Κι όμως, εξακολουθούμε να παρακολουθούμε με ευχαρίστηση χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχουμε. Αυτό είναι και το νόημα του πορνό.

God save the Queen

Η Nigella Lawson είναι μία διάσημη αγγλίδα σεφ με πολλά βιβλία, εκπομπές και περγαμηνές- όμως το παρατσούκλι της είναι «η βασίλισσα του food porn». Πρόκειται για μία πολύ ζουμερή γυναίκα η οποία ξέρει τι έχει και το χρησιμοποιεί καταλλήλως. Ακολουθούν φαχίτας με αβυσσαλέο ντεκολτέ:

Click, drool, repeat

Αυτό το site δε χρειάζεται άλλη περιγραφή. Φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης, τόσο ζωντανές που νομίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θ’ αρπάξεις μπουκιά. Απλούστατη ιδέα, με αφάνταστα μεγάλη επιτυχία. Μην το κάνετε αν πεινάτε: σας προειδοποίησα.

Φάτο και...

Ας μην ξαναπούμε για τα κλισέ με τις διαφημίσεις παγωτών και γιαουρτιών στην τηλεόραση (και τη συγκλονιστική απόλαυση που όμοιά της δεν υπάρχει). Άλλες γίνονται με κάποιο γούστο, άλλες είναι ξεδιάντροπες. Καμία όμως δε φτάνει τη διαφήμιση που απαγορεύτηκε σε μερικές χώρες λόγω υπερβολικής προκλητικότητας (μα είναι απλά ένα χάμπουργκερ!) Πρωταγωνίστρια, ο πάτος του πάτου, Paris Hilton και για όσους θυμούνται, «προϊστορικό πουλί» :)

Είπα ότι καμιά δεν τη φτάνει; Το παίρνω πίσω, γιατί υπάρχει μία στην οποία πρωταγωνιστεί η Padma Lakshmi, πρώην γυναίκα του Salman Rushdie, νυν τηλεοπτική προσωπικότητα, παρουσιάστρια του Top Chef. Σημειωτέον, η Padma έχει γενικά ένα σοβαρό και μετρημένο προφίλ σε συνδυασμό με τρομερά εντυπωσιακή εμφάνιση. Αυτά μόνο όταν δεν τρώει χάμπουργκερ.

Παρατήρηση 1: η Padma είπε ότι λόγω αυτού του χάμπουργκερ σταμάτησε να είναι χορτοφάγος. Έλα βρε Padma...

Παρατήρηση 2: Πείτε μου ποιος τρώει χάμπουργκερ με το ένα χέρι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ