Food Porn

Facebook Twitter
0

Λέγεται ότι ο πρώτος που σκέφτηκε τον όρο “Food Porn” ήταν ο ιδιοκτήτης του φούρνου Sullivan St Bakery στη Νέα Υόρκη, Jim Lahey, κι εμφανίστηκε στο σάιτ του το 1996. O Lahey έγινε διάσημος για την επαναστατική του τεχνική «ψωμί χωρίς ζύμωμα», αλλά αυτός ο όρος από τότε απέκτησε τη δική του ζωή κι εξαπλώθηκε σαν ιός, με δική του σελίδα στο Wikipedia.

Δεν χρειάζεται εξήγηση νομίζω: η σχέση του φαγητού με το κρεβάτι υπήρχε πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος. Στην εποχή που η εικόνα μεταδίδεται τρομερά γρήγορα και η ποιότητά της μπορεί να βελτιώσει την πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τις τεχνικές βίντεο, η υπόνοια γίνεται κανονικό πορνό.

Ο αγαπημένος Bourdain (για τον οποίο θα βαρεθείτε να ακούτε) έχει κάνει εκπομπή-αφιέρωμα στο food porn κοροϊδεύοντας αυτή την τάση, εξηγώντας το πολύ παραστατικά: στις άπειρες εκπομπές μαγειρικής η προετοιμασία του φαγητού μοιάζει με τα προκαταρκτικά, με αργή προσέγγιση και υπομονή, που δεν ξέρεις αν θα πετύχει στο τέλος. Εμείς που παρακολουθούμε από την τηλεόραση μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αλλά με τις εμπειρίες μας συμπληρώνουμε τα κενά, χωρίς να αφήνουμε περιθώριο στην αποτυχία. Η κορύφωση έρχεται όταν ο σεφ της τηλεόρασης δοκιμάζει απαραιτήτως την πρώτη μπουκιά, ενώ εμείς περιμένουμε με αγωνία το μουγκρητό ευχαρίστησης. Εντάξει, τέλος.

Αν μας είχε μείνει λίγη λογική, θα αναρωτιόμασταν: τί νόημα έχει να παρακολουθoύμε κάποιον να τρώει το δικό του φαγητό στην τηλεόραση; Μήπως αν δεν έχει πετύχει θα μας το πει; Όσο και να έχουμε δικές μας εμπειρίες, είναι δυνατόν να καταλάβουμε τι γεύση έχει αυτό που τρώει; Κι όμως, εξακολουθούμε να παρακολουθούμε με ευχαρίστηση χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχουμε. Αυτό είναι και το νόημα του πορνό.

God save the Queen

Η Nigella Lawson είναι μία διάσημη αγγλίδα σεφ με πολλά βιβλία, εκπομπές και περγαμηνές- όμως το παρατσούκλι της είναι «η βασίλισσα του food porn». Πρόκειται για μία πολύ ζουμερή γυναίκα η οποία ξέρει τι έχει και το χρησιμοποιεί καταλλήλως. Ακολουθούν φαχίτας με αβυσσαλέο ντεκολτέ:

Click, drool, repeat

Αυτό το site δε χρειάζεται άλλη περιγραφή. Φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης, τόσο ζωντανές που νομίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θ’ αρπάξεις μπουκιά. Απλούστατη ιδέα, με αφάνταστα μεγάλη επιτυχία. Μην το κάνετε αν πεινάτε: σας προειδοποίησα.

Φάτο και...

Ας μην ξαναπούμε για τα κλισέ με τις διαφημίσεις παγωτών και γιαουρτιών στην τηλεόραση (και τη συγκλονιστική απόλαυση που όμοιά της δεν υπάρχει). Άλλες γίνονται με κάποιο γούστο, άλλες είναι ξεδιάντροπες. Καμία όμως δε φτάνει τη διαφήμιση που απαγορεύτηκε σε μερικές χώρες λόγω υπερβολικής προκλητικότητας (μα είναι απλά ένα χάμπουργκερ!) Πρωταγωνίστρια, ο πάτος του πάτου, Paris Hilton και για όσους θυμούνται, «προϊστορικό πουλί» :)

Είπα ότι καμιά δεν τη φτάνει; Το παίρνω πίσω, γιατί υπάρχει μία στην οποία πρωταγωνιστεί η Padma Lakshmi, πρώην γυναίκα του Salman Rushdie, νυν τηλεοπτική προσωπικότητα, παρουσιάστρια του Top Chef. Σημειωτέον, η Padma έχει γενικά ένα σοβαρό και μετρημένο προφίλ σε συνδυασμό με τρομερά εντυπωσιακή εμφάνιση. Αυτά μόνο όταν δεν τρώει χάμπουργκερ.

Παρατήρηση 1: η Padma είπε ότι λόγω αυτού του χάμπουργκερ σταμάτησε να είναι χορτοφάγος. Έλα βρε Padma...

Παρατήρηση 2: Πείτε μου ποιος τρώει χάμπουργκερ με το ένα χέρι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ