Food Daily: Βραζιλία

Facebook Twitter
0



Η Emilia Jomalinis ασχολείται με αγροτικά θέματα της Βραζιλίας. Την ρώτησα για το φαγητό αυτής της μακρινής χώρας.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά του βραζιλιάνικου φαγητού;

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε μία μεγάλη χώρα όπως η Βραζιλία. Μάλλον δε μπορώ να εκπροσωπήσω την πολυμορφία της χώρας, αλλά θα προσπαθήσω: ρύζι και φασόλια είναι ο κλασικός συνδυασμός της Βραζιλίας (το είδος φασολιού αλλάζει κατά περιοχή. Εγώ ας πούμε, είμαι συνηθισμένη στα μαύρα φασόλια αλλά υπάρχουν πολλά είδη). Επίσης η κασάβα είναι πολύ αγαπητή, ειδικά στη βόρεια και στη βορειοανατολική Βραζιλία, ως κληρονομιά των γηγενών λαών και των παραδόσεων των σκλάβων. Επίσης τρώμε πολύ κρέας, ειδικά στο Νότο, ο οποίος μοιάζει με την Αργεντινή, χωρίς βουνά, και μεγάλες εκτάσεις κατάλληλες για κτηνοτροφία. Επίσης τρώμε πολύ ψωμί! Κι εγώ προσωπικά, είμαι κολλημένη με το τυρί.

2. Περιέγραψέ μας το αγαπημένο σου φαγητό

Ως κλασική Βραζιλιάνα, αγαπώ το καλομαγειρεμένο ρύζι με φασόλια-  αυτό σημαίνει με μυρωδικά, κρεμμύδι και σκόρδο. Μου αρέσουν τα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι ντομάτες, το παντζάρι και τα λοιπά, επίσης λατρεύω την κολοκύθα. Και για επιδόρπιο, το brigadeiro.

brigadeiro

3.  Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση σχετική με φαγητό;

Η γιαγιά μου έχει ένα δέντρο μάνγκο στο σπίτι της. Όταν ήμουν μικρή πήγαινα εκεί το καλοκαίρι για διακοπές, δηλαδή τον Ιανουάριο και το δέντρο ήταν γεμάτο με μάνγκο που έπεφταν στη στέγη. Ήταν τόσο νόστιμα και φρέσκα που τις πρώτες μέρες τις περνούσα τρώγοντας όλη μέρα μάνγκο και πίνοντας χυμό μάνγκο. Οπότε σε κάθε επίσκεψη την πρώτη εβδομάδα την περνούσα με στομαχικά προβλήματα και διάρροια..

δέντρο μάνγκο

4. Τι τρώνε στους βραζιλιάνικους γάμους;

Πραγματικά, οι Βραζιλιάνοι της μέσης τάξης δεν παντρεύονται πια. Στη ζωή μου έχω πάει μόνο σε δύο ή τρεις γάμους. Ένας γάμος είναι πολύ ακριβή υπόθεση και συνήθως ο κόσμος πληρώνει για μπουφέ. Κάτι τυπικά βραζιλιάνικο που  μπορείς να βρεις σε παιδικά πάρτι, είναι το “salgado”, που σημαίνει «αλμυρό». Υπάρχουν πολλοί τύποι salgado, με κοτόπουλο, τυρί, kibe,…

kibbeh, εμείς θα το λέγαμε "μπουρέκι"

Στο γάμο της αδερφής μας είχαμε feijoada, που ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό βραζιλιάνικο φαγητό. Έχει αφροβραζιλιάνικη καταγωγή και είναι μαύρα φασόλια με «φτηνό» κρέας, μαζί με ρύζι, αλεύρι, λάχανο και πορτοκάλι.

feijoada

5. Ξέρεις να μαγειρεύεις;

Προσπαθώ…Η γιαγιά μου ήταν φοβερή μαγείρισσα και η μητέρα μου είναι επίσης. Ήταν όμως δύσκολο να μπω στην κουζίνα και να τις βοηθήσω. Ήταν η δικιά τους περιοχή. Τα φαγητά τους είναι πολύ διαφορετικά, αλλά εξίσου καταπληκτικά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ