Food Daily: Βραζιλία

Facebook Twitter
0



Η Emilia Jomalinis ασχολείται με αγροτικά θέματα της Βραζιλίας. Την ρώτησα για το φαγητό αυτής της μακρινής χώρας.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά του βραζιλιάνικου φαγητού;

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε μία μεγάλη χώρα όπως η Βραζιλία. Μάλλον δε μπορώ να εκπροσωπήσω την πολυμορφία της χώρας, αλλά θα προσπαθήσω: ρύζι και φασόλια είναι ο κλασικός συνδυασμός της Βραζιλίας (το είδος φασολιού αλλάζει κατά περιοχή. Εγώ ας πούμε, είμαι συνηθισμένη στα μαύρα φασόλια αλλά υπάρχουν πολλά είδη). Επίσης η κασάβα είναι πολύ αγαπητή, ειδικά στη βόρεια και στη βορειοανατολική Βραζιλία, ως κληρονομιά των γηγενών λαών και των παραδόσεων των σκλάβων. Επίσης τρώμε πολύ κρέας, ειδικά στο Νότο, ο οποίος μοιάζει με την Αργεντινή, χωρίς βουνά, και μεγάλες εκτάσεις κατάλληλες για κτηνοτροφία. Επίσης τρώμε πολύ ψωμί! Κι εγώ προσωπικά, είμαι κολλημένη με το τυρί.

2. Περιέγραψέ μας το αγαπημένο σου φαγητό

Ως κλασική Βραζιλιάνα, αγαπώ το καλομαγειρεμένο ρύζι με φασόλια-  αυτό σημαίνει με μυρωδικά, κρεμμύδι και σκόρδο. Μου αρέσουν τα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι ντομάτες, το παντζάρι και τα λοιπά, επίσης λατρεύω την κολοκύθα. Και για επιδόρπιο, το brigadeiro.

brigadeiro

3.  Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση σχετική με φαγητό;

Η γιαγιά μου έχει ένα δέντρο μάνγκο στο σπίτι της. Όταν ήμουν μικρή πήγαινα εκεί το καλοκαίρι για διακοπές, δηλαδή τον Ιανουάριο και το δέντρο ήταν γεμάτο με μάνγκο που έπεφταν στη στέγη. Ήταν τόσο νόστιμα και φρέσκα που τις πρώτες μέρες τις περνούσα τρώγοντας όλη μέρα μάνγκο και πίνοντας χυμό μάνγκο. Οπότε σε κάθε επίσκεψη την πρώτη εβδομάδα την περνούσα με στομαχικά προβλήματα και διάρροια..

δέντρο μάνγκο

4. Τι τρώνε στους βραζιλιάνικους γάμους;

Πραγματικά, οι Βραζιλιάνοι της μέσης τάξης δεν παντρεύονται πια. Στη ζωή μου έχω πάει μόνο σε δύο ή τρεις γάμους. Ένας γάμος είναι πολύ ακριβή υπόθεση και συνήθως ο κόσμος πληρώνει για μπουφέ. Κάτι τυπικά βραζιλιάνικο που  μπορείς να βρεις σε παιδικά πάρτι, είναι το “salgado”, που σημαίνει «αλμυρό». Υπάρχουν πολλοί τύποι salgado, με κοτόπουλο, τυρί, kibe,…

kibbeh, εμείς θα το λέγαμε "μπουρέκι"

Στο γάμο της αδερφής μας είχαμε feijoada, που ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό βραζιλιάνικο φαγητό. Έχει αφροβραζιλιάνικη καταγωγή και είναι μαύρα φασόλια με «φτηνό» κρέας, μαζί με ρύζι, αλεύρι, λάχανο και πορτοκάλι.

feijoada

5. Ξέρεις να μαγειρεύεις;

Προσπαθώ…Η γιαγιά μου ήταν φοβερή μαγείρισσα και η μητέρα μου είναι επίσης. Ήταν όμως δύσκολο να μπω στην κουζίνα και να τις βοηθήσω. Ήταν η δικιά τους περιοχή. Τα φαγητά τους είναι πολύ διαφορετικά, αλλά εξίσου καταπληκτικά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ