Φαγητό στη Φλωρεντία 2

Facebook Twitter
0

Mη γκρινιάζεις!

Ξέρετε αυτό το σλόγκαν, το να είσαι θετικός για να σου συμβούν θετικά πράγματα; Στη Φλωρεντία επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Φτάσαμε σε ένα καφέ που δίπλα υπήρχε ως τρατορία και παραδίπλα ως εστιατόριο, όλα με το ίδιο όνομα. Ήταν νωρίς (όλοι τρώνε στις 7) και πεινούσαμε, αλλά δεν φύγαμε γιατί ήμασταν πτώματα. Πήραμε δύο γλυκά που ήταν απίστευτα ωραία. Δίπλα μας άρχισαν να γεμίζουν τα τραπέζια- στο διπλανό κάθισε μία ηλικιωμένη κυρία με μία κυρία μαζί με έναν άντρα με άσπρα μαλλιά και γενειάδα. Κάποια στιγμή πέρασε από μπροστά μας ένας σεφ με μία κατσαρόλα που μέσα είχε μίγμα παγωτού. Αρχίσαμε να σχολιάζουμε το πόσο συγκινητικό είναι ότι φτιάχνουν το παγωτό της ημέρας,  το στυλ του μαγαζιού, την σούπερ κομψή κυρία, αναλύσαμε τα γλυκά που φάγαμε (τζηζκέικ με πικρούτσικη μαρμελάδα πορτοκάλι, ταρτούλα με βατόμουρα), όλα θετικά. Ως που κάποια στιγμή ο κύριος με τη γενειάδα μας ρώτησε από πού είμαστε. Αρχίσαμε μία δειλή ψιλοκουβέντα, και ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις:

Ο κύριος δίπλα ήταν ο Fabio Picchi, σεφ και ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ένας από τους πιο σημαντικούς σεφ της Φλωρεντίας και της Τοσκάνης. Εμφανίζεται μία φορά την εβδομάδα στην τηλεόραση, γράφει βιβλία μαγειρικής, βγάζει ως και σειρά με ποδιές, μιλάει για το φαγητό της Τοσκάνης όπου τον καλούν. Η κομψή ηλικιωμένη κυρία ήταν –μάλλον- η πεθερά του. Αποκαλύφθηκε ότι έχει ζήσει στην Ελλάδα, έξω από το Βόλο, και καταλάβαινε τι λέγαμε!  Σε λίγο έφτασε στο τραπέζι μας το παγωτό που είδα να περνάει από μπροστά μας, το οποίο προοριζόταν για το εστιατόριο. Δεν ξέρω τι να σας πω γι’ αυτό το παγωτό. Ήταν ροδάκινο, ροζ, με μικρούτσικα κομματάκια από το φρούτο, με τόσο λεπτή γεύση και τόσο αρωματικό που σου ερχόταν δάκρυα στα μάτια. Ήταν το πιο ωραίο παγωτό του κόσμου και του το είπα. Είπε ότι κι αυτός αυτό πιστεύει- ότι το φτιάχνει ο γιος του (ήταν ο σεφ που πέρασε με την κατσαρόλα) από ροδάκινα της περιοχής, που είναι πολύ μικρά σε μέγεθος και με λευκή σάρκα.

ΤΟ παγωτό

Από κει και πέρα, εγώ και η αδερφή μου ήμασταν «οι Ελληνίδες» και τα ποτά και τα γλυκά που έφτασαν πήραν φωτιά. Όσο λέγαμε ότι δεν θέλουμε άλλο, τόσο ερχόταν τα κεράσματα. Πήγαμε και στην τρατορία, όπου φάγαμε το καλύτερο πατέ όλων των εποχών, σε μία φετούλα φρυγανισμένου ανάλατου ψωμιού, χαρακτηριστικού της Τοσκάνης,  τόσο ωραίο που τα έχασα και ξέχασα να ρωτήσω από τι είναι. Φάγαμε μία φλαν με πατάτα και κολοκύθι με πέστο στο πλάι, τόσο ανάλαφρη και αεράτη, με τόσο ανάλαφρο πέστο, που έμοιαζε να μην είχε καν λάδι.

Η φλαν

Φάγαμε βοδινά μάγουλα τόσο μαλακά που κοβόταν με το πηρούνι. Φάγαμε και καρπάτσιο ροζ και τρυφερό, μαζί με ρόκα και παρμεζάνα. Και στο τέλος, όταν είπαμε ότι δεν αντέχουμε ούτε ένα dolci, μας έφερε με το ζόρι ο γοητευτικός σερβιτόρος Marco μία σοκολατόπιτα ίσα με ένα εκατοστό ψηλή, γιατί είπε πως δε γίνεται να μην τη δοκιμάσουμε.

Η σοκολατένια απόλαυση

Και μετά από αυτό, πίσω στο καφέ, πήγα να ζητήσω κοκτέιλ αλλά δεν πρόλαβα να το πω –μου έφεραν ένα του γούστου τους, λέγοντας “surprise!” που ήταν τέλειο, και λίγο ακόμα από το θείο παγωτό.

Συμπέρασμα: και όταν είσαστε στην Ιταλία, μην κουτσομπολεύετε αρνητικά τους διπλανούς σας.

Aν πάτε ή αν είσαστε εκεί, η τρατορία λέγεται Cibreo. Γίνεται της τρελής από αναμονή, οπότε πηγαίνετε νωρίς, δηλαδή 7 ακριβώς. Δεν δέχονται κρατήσεις και υπάρχει περίπτωση να καθίσετε μαζί με αγνώστους (είναι ελάχιστα τα τραπέζια, ανεξάντλητη η ζήτηση). Το μενού είναι μόνο στα ιταλικά αλλά οι σερβιτόροι κάθονται μαζί σου και σου το εξηγούν αναλυτικά στα αγλλικά. Δεν έχει ούτε πίτσα, ούτε πάστα. To κυριότερο, όλα τα πρώτα πιάτα κάνουν 7 ευρώ και όλα τα κυρίως 14. Το μπουκάλι Κιάντι που πήραμε έκανε 15 ευρώ και ήταν ένα όνειρο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ