Ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο υμνεί την Τζια

Ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο υμνεί την Τζια Facebook Twitter
0

Ένας από τους διασημότερους σεφ / εστιάτορες στον κόσμο περιέγραψε στην εφημερίδα Guardian ποιό θα ήθελε να είναι το τελευταίο του γεύμα. Ο ισραηλινός Yotam Ottolenghi θέλει να βρεθεί σε ένα νησί του Αιγαίου, ένα τραπέζι στρωμένο με μεζέδες, το ούζο να ρέει και ο ήλιος να δύει πάνω του. Λέει λοιπόν: 

"Θα ήθελα να βρίσκομαι στην Τζια, όπου περνάμε συχνά τα καλοκαίρια με τους πιο στενούς μας φίλους. Την πρωτοεπισκέφθηκα πριν από τέσσερα χρόνια και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Δεν σου κόβει την ανάσα όπως κάποια άλλα ελληνικά νησιά. Δεν έχει τα συνήθη άσπρα χωριουδάκια και την θέα προς την θάλασσα που σε υπνωτίζει, υπάρχει όμως κάτι απείθαρχο και υπέροχα ατημέλητο στα διαφορετικά τοπία της: κάποια έχουν χαμηλούς λοφίσκους και ξεραϊλα, ενώ άλλα απότομες πλαγιές με πυκνή βλάστηση.

Το πρωινό θα το περάσουμε σε μια κοντινή παραλία, είναι τόσο δύσκολο να την προσπελάσεις ώστε όταν φτάσεις εκεί δεν θα βρεις παρά καμιά εικοσαριά άτομα. Υπάρχει κι ένα μικρό μπαρ που φτιάχνει μοχίτο. Θα πιω κάνα-δυο απο δαύτα.

Λατρεύω την μαγειρική αλλά στην συγκεκριμένη περίσταση δεν θα εμπλακώ. Αντιθέτως, θέλω έναν θαυματουργό ντόπιο μάγειρα. Δεν με νοιάζει ποιος θα είναι. Μπορώ να του δίνω οδηγίες. Το να μαγειρεύω και να σκέφτομαι το φαγητό είναι μέρος της δουλειάς μου, αλλά όταν λείπω από το σπίτι αυτός είναι ο τρόπος να συνδεθώ ξανά με την πρωταρχική μου αγάπη για το φαγητό και το τάισμα: η μουσική να παίζει, αλκοόλ να καταναλώνεται και να μην υπάρχει κανένα πλάνο.

Τα μεσογειακά μικρά πιάτα είναι ιδανικά για να επιμηκύνεις την περίσταση όσο περισσότερο δυνατόν. Θα φάω παϊδάκια μαριναρισμένα σε σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και ρίγανη, ψημένα στα κάρβουνα. Ψητό χταποδάκι σαλάτα με κάπαρη, σέληνο, ψιλοκομμένο λεμονάκι και καπνιστή πάπρικα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με φρέσκο σκόρδο, λίγο ταχίνι και φυλλαράκια μαϊντανού, ψητές πιπεριές φλωρίνης μαριναρισμένες με ξύδι, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο και με κομματάκια φέτας από πάνω, παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, άνηθο και μια τηγανιά καλααράκια. Φρέσκα λευκόσαρκα ροδάκινα και κρέμα είναι όλα όσα χρειάζομαι για επιδόρπιο.

Θα νοικιάσουμε ένα σπίτι σε μια κατάξερη πλαγιά με θέα την μαγευτική γαλάζια θάλασσα. Ο αέρας θα είναι καθαρός, ξηρός, ζεστός και υπέροχα ατμοσφαιρικός, ιδιώς προς το μούχρωμα όταν θα καταλανωθούν σημαντικές ποσότητες Campari και χυμού γκρέϊπφρουτ.

Θα ήθελα να είναι εκεί η οικογένεια και οι φίλοι μου. Θα δούμε μαζι την δύση του ηλίου, θα πιούμε κι άλλο Campari, και στη συνέχεια ούζο για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας. Η μυρωδιά του γλυκάνισου ταιριάζει τόσο πολύ με το ψητό κρέας και τα θαλασσινά και με οτιδήποτε έχει γιαούρτι ή τυρί για βάση, έτσι ώστε το φαγητό και το ποτό να συνεχιστούν μέχρι τις μικρές ώρες. Θα καθόμαστε έξω, γύρω από ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι γεμάτο με πιάτα. Τα απλά έπιπλα που βρίσκει κανείς συνήθως στα ελληνικά νησιά – ξύλινες καρέκλες βαμμένες λευκές, πάγκοι χτισμένοι στις λευκές αυλές με μπλε μαξιλαράκια, καμιά-δυο αιώρες και γλάστρες με βασιλικό τριγύρω είναι όλα όσα χρειάζεσαι. Τα βασικά είναι η θάλασσα και ο ήλιος που δύει.

 

- Ο Yotam Ottolenghi είναι σεφ / εστιάτορας με βάση το Λονδίνο και γράφει για φαγητό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ