ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο υμνεί την Τζια

Ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο υμνεί την Τζια Facebook Twitter
0

Ένας από τους διασημότερους σεφ / εστιάτορες στον κόσμο περιέγραψε στην εφημερίδα Guardian ποιό θα ήθελε να είναι το τελευταίο του γεύμα. Ο ισραηλινός Yotam Ottolenghi θέλει να βρεθεί σε ένα νησί του Αιγαίου, ένα τραπέζι στρωμένο με μεζέδες, το ούζο να ρέει και ο ήλιος να δύει πάνω του. Λέει λοιπόν: 

"Θα ήθελα να βρίσκομαι στην Τζια, όπου περνάμε συχνά τα καλοκαίρια με τους πιο στενούς μας φίλους. Την πρωτοεπισκέφθηκα πριν από τέσσερα χρόνια και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Δεν σου κόβει την ανάσα όπως κάποια άλλα ελληνικά νησιά. Δεν έχει τα συνήθη άσπρα χωριουδάκια και την θέα προς την θάλασσα που σε υπνωτίζει, υπάρχει όμως κάτι απείθαρχο και υπέροχα ατημέλητο στα διαφορετικά τοπία της: κάποια έχουν χαμηλούς λοφίσκους και ξεραϊλα, ενώ άλλα απότομες πλαγιές με πυκνή βλάστηση.

Το πρωινό θα το περάσουμε σε μια κοντινή παραλία, είναι τόσο δύσκολο να την προσπελάσεις ώστε όταν φτάσεις εκεί δεν θα βρεις παρά καμιά εικοσαριά άτομα. Υπάρχει κι ένα μικρό μπαρ που φτιάχνει μοχίτο. Θα πιω κάνα-δυο απο δαύτα.

Λατρεύω την μαγειρική αλλά στην συγκεκριμένη περίσταση δεν θα εμπλακώ. Αντιθέτως, θέλω έναν θαυματουργό ντόπιο μάγειρα. Δεν με νοιάζει ποιος θα είναι. Μπορώ να του δίνω οδηγίες. Το να μαγειρεύω και να σκέφτομαι το φαγητό είναι μέρος της δουλειάς μου, αλλά όταν λείπω από το σπίτι αυτός είναι ο τρόπος να συνδεθώ ξανά με την πρωταρχική μου αγάπη για το φαγητό και το τάισμα: η μουσική να παίζει, αλκοόλ να καταναλώνεται και να μην υπάρχει κανένα πλάνο.

Τα μεσογειακά μικρά πιάτα είναι ιδανικά για να επιμηκύνεις την περίσταση όσο περισσότερο δυνατόν. Θα φάω παϊδάκια μαριναρισμένα σε σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και ρίγανη, ψημένα στα κάρβουνα. Ψητό χταποδάκι σαλάτα με κάπαρη, σέληνο, ψιλοκομμένο λεμονάκι και καπνιστή πάπρικα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με φρέσκο σκόρδο, λίγο ταχίνι και φυλλαράκια μαϊντανού, ψητές πιπεριές φλωρίνης μαριναρισμένες με ξύδι, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο και με κομματάκια φέτας από πάνω, παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, άνηθο και μια τηγανιά καλααράκια. Φρέσκα λευκόσαρκα ροδάκινα και κρέμα είναι όλα όσα χρειάζομαι για επιδόρπιο.

Θα νοικιάσουμε ένα σπίτι σε μια κατάξερη πλαγιά με θέα την μαγευτική γαλάζια θάλασσα. Ο αέρας θα είναι καθαρός, ξηρός, ζεστός και υπέροχα ατμοσφαιρικός, ιδιώς προς το μούχρωμα όταν θα καταλανωθούν σημαντικές ποσότητες Campari και χυμού γκρέϊπφρουτ.

Θα ήθελα να είναι εκεί η οικογένεια και οι φίλοι μου. Θα δούμε μαζι την δύση του ηλίου, θα πιούμε κι άλλο Campari, και στη συνέχεια ούζο για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας. Η μυρωδιά του γλυκάνισου ταιριάζει τόσο πολύ με το ψητό κρέας και τα θαλασσινά και με οτιδήποτε έχει γιαούρτι ή τυρί για βάση, έτσι ώστε το φαγητό και το ποτό να συνεχιστούν μέχρι τις μικρές ώρες. Θα καθόμαστε έξω, γύρω από ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι γεμάτο με πιάτα. Τα απλά έπιπλα που βρίσκει κανείς συνήθως στα ελληνικά νησιά – ξύλινες καρέκλες βαμμένες λευκές, πάγκοι χτισμένοι στις λευκές αυλές με μπλε μαξιλαράκια, καμιά-δυο αιώρες και γλάστρες με βασιλικό τριγύρω είναι όλα όσα χρειάζεσαι. Τα βασικά είναι η θάλασσα και ο ήλιος που δύει.

 

- Ο Yotam Ottolenghi είναι σεφ / εστιάτορας με βάση το Λονδίνο και γράφει για φαγητό.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ