«Ένα τελευταίο γεύμα στο Wolseley»: Μια συγκινητική αφήγηση για τη νέα κατάσταση στα εστιατόρια που αγαπάμε

«Ένα τελευταίο γεύμα στο Wolseley»: Μια συγκινητική αφήγηση για τη νέα κατάσταση στα εστιατόρια που αγαπάμε Facebook Twitter
Να προσέχετε, να απομονώνεστε όταν χρειάζεται, αλλά πάνω απ' όλα κρατήστε την αισιοδοξία σας – ποτέ δεν ξέρετε που θα σας βγάλει.
0

Τα εστιατόρια βρίσκονται αυτές τις μέρες αντιμέτωπα με μια πρωτόγνωρη κρίση. Το παρατεταμένο κλείσιμο (για δύο βδομάδες, για δύο μήνες, ίσως και για πολύ περισσότερο) επηρεάζει άμεσα την οικονομική επιβίωση των ανθρώπων που τα στελέχωναν μέχρι χτες ενώ ο κίνδυνος του οριστικού κλεισίματος είναι για κάποια από αυτά πολύ πραγματικός.


Ένας Λονδρέζος αφηγείται μια συγκινητική αλλά και αισιόδοξη, με έναν τρόπο, ιστορία για το τελευταίο, ξεχωριστό γεύμα που έφαγε αυτή την εβδομάδα στο εμβληματικό Wolseley, ένα από τα πιο φημισμένα, κλασικά εστιατόρια του Λονδίνου:


«To Λονδίνο είναι διάσημο για δύο πράγματα: για μερικά από τα καλύτερα μπαρ και εστιατόρια στον κόσμο και για μια περήφανη, χαρακτηριστικά βρετανική αποφασιστικότητα, μια ήρεμη "περιφρόνηση" απέναντι σε οτιδήποτε το έχει απειλήσει κατά καιρούς.

Παλιότερα, όταν με ρωτούσαν ποιο θα θελα να είναι το τελευταίο μου γεύμα, απαντούσα αμέσως χωρίς να χρειαστεί να σκεφτώ: «Σνίτσελ Χολστάιν και μια μπίρα στο τραπέζι του Lucian Freud στο Wolseley». Αυτό ακριβώς έφαγα τη μέρα που ο κόσμος άλλαζε γύρω μου.


Μετά το Blitz η πόλη ξαναχτίστηκε, μετά από βομβιστικές επιθέσεις άντεξε. Όμως την Τρίτη το πρωί, φεύγοντας από τη δουλειά, αντίκρισα ένα Λονδίνο πιο ήσυχο και σκοτεινό από ποτέ. Η κυβέρνηση της Βρετανίας, αφού αρχικά προσπάθησε να ακολουθήσει μια τακτική ταιριαστή με το γνωστό σλόγκαν «Keep Calm and Carry On», το προηγούμενο βράδυ είχε αναγκαστεί, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, να αναθεωρήσει ριζικά τη στάση της απέναντι στον κορωνοϊό. Συμβούλεψαν τον κόσμο να μη βγαίνει σε pubs και clubs και να αποφεύγει τις δημόσιες συγκεντρώσεις, χωρίς όμως η ίδια να διατάξει το κλείσιμο των χώρων εστίασης. Αυτό, για τους ιδιοκτήτες των μπαρ και των εστιατορίων ήταν διπλή καραντίνα: μπορούσαν μεν να μείνουν ανοιχτά αλλά πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τα κόστη λειτουργίας αφού οι πελάτες τους είχαν πάρει την οδηγία να απέχουν.

«Ένα τελευταίο γεύμα στο Wolseley»: Μια συγκινητική αφήγηση για τη νέα κατάσταση στα εστιατόρια που αγαπάμε Facebook Twitter
To «πέταλο» στο Wolseley.


Θέλοντας να τους στηρίξω, να δείξω και εγώ βρετανική αποφασιστικότητα και να γεμίσω το άδειο μου στομάχι, κατευθύνθηκα με αισιοδοξία (τον λόγο της οποίας θα εξηγήσω σε λίγο) προς το Wolseley. Το Wolseley είναι το διαμάντι του Corbin & King, του καλύτερου εστιατορικού ομίλου του Λονδίνου. Σκέφτηκα με ελπίδα ότι η πράξη μου μπορεί να με επιβράβευε με μια θέση στο καλύτερο τραπέζι του μαγαζιού: το γωνιακό τραπέζι στο κεντρικό πέταλο στο οποίο έτρωγε συχνά, όσο ζούσε, ο ζωγράφος Lucian Freud. Το βράδυ του θανάτου του το Wolseley κράτησε το αγαπημένο του τραπέζι άδειο προς τιμήν του, καλυμμένο με ένα μαύρο τραπεζομάντιλο, και μόνο ένα αναμμένο κερί να καίει με φόντο τη μονοχρωμία.

Τρώω στο Wolseley τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον. Το εισόδημά μου δεν μου επιτρέπει να πηγαίνω πολύ συχνά. Το επισκέπτομαι σποραδικά μέσα στον χρόνο. Τρώω εκεί όταν έχω την οικονομική δυνατότητα και μερικές φορές ακόμα και αν δεν την έχω στ' αλήθεια. Αστειευόμενος μια φορά με τον μάνατζερ είπα πως η –εξάχρονη τότε– κόρη μου που με συνοδεύει εκεί παραδοσιακά κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα και θεωρεί το Wolseley το αγαπημένο της εστιατόριο, ήταν, αν όχι θαμώνας, σίγουρα σταθερή επισκέπτρια. Και οι δυο μας πάντως έχουμε αγάπη για το μέρος αυτό, για το φαΐ του και το ευγενικό του προσωπικό.


Πολλές φορές έχω προσπαθήσει να κάτσω στο τραπέζι του Lucian, χωρίς επιτυχία. Την Τρίτη, φτάνοντας σε ένα Wolseley με πιο πολύ προσωπικό παρά πελάτες, ήμουν και πάλι άτυχος με το τραπέζι. Παρόλα αυτά, σαστισμένος από το ασυνήθιστο σκηνικό, αποφάσισα να μείνω. Και σύντομα ανταμείφθηκα. Εκείνος που είχε καταλάβει το τραπέζι, ίσως επειδή η ατμόσφαιρα θύμιζε το τελευταίο δείπνο στον Τιτανικό, άλλαξε γνώμη και σηκώθηκε να φύγει. Ρώτησα αν μπορούσα να πάρω τη θέση του και το αίτημά μου απαντήθηκε με το φιλικό χαμόγελο και την άψογη φιλοξενία του προσωπικού, ίδια ακριβώς όπως και τους κανονικούς καιρούς.

«Ένα τελευταίο γεύμα στο Wolseley»: Μια συγκινητική αφήγηση για τη νέα κατάσταση στα εστιατόρια που αγαπάμε Facebook Twitter
Το Wolseley βρίσκεται στην Piccadilly 160 στο Λονδίνο, δίπλα από το ξενοδοχείο Ritz, και σχεδιάστηκε από το αρχιτέκτονα William Curtis Green.


Την ώρα που ακολούθησε μοιράστηκα μαζί τους ένα γεύμα και μερικές στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα. Ακόμα και όταν δεν ζω πια, η ιστορία θα ζει μέσω της κόρης μου. Παλιότερα, όταν με ρωτούσαν ποιο θα θελα να είναι το τελευταίο μου γεύμα, απαντούσα αμέσως χωρίς να χρειαστεί να σκεφτώ: "Σνίτσελ Χολστάιν και μια μπίρα στο τραπέζι του Lucian Freud στο Wolseley". Αυτό ακριβώς έφαγα τη μέρα που ο κόσμος άλλαζε γύρω μου.

Στον δρόμο για το σπίτι έμαθα ότι ο Corbin & King είχε πάρει τη δύσκολη απόφαση να κλείσει όλα του τα εστιατόρια μέχρι νεωτέρας. Αυτή η είδηση έκανε τη σοβαρότητα όσων ζούμε πιο πραγματική στο μυαλό μου. Το Λονδίνο δεν είχε σταματήσει ποτέ στο παρελθόν, τώρα όμως ακόμα και οι "Rolls-Royce" του αναγκάζονταν να σταματήσουν λόγω του Covid-19. Είμαι ένας από τους πιο αισιόδοξους ανθρώπους που ξέρω – το γεγονός πως η κόρη μου έχει τέσσερα μικρότερα αδέρφια ίσως είναι η πιο περίτρανη απόδειξη. Εκείνη τη στιγμή όμως με πήραν τα κλάματα.


Ξύπνησα νωρίς το επόμενο πρωί και σκέφτηκα το προσωπικό του Wolseley που δεν θα πήγαινε εκείνη τη μέρα στη δουλειά, σκέφτηκα όλους αυτούς που θα χάσουν τις δουλειές τους και αυτούς που θα υποφέρουν ακόμα χειρότερη τύχη, πιο άμεσα επηρεασμένοι από την ίδια την αρρώστια.

Ύστερα όμως σκέφτηκα αυτό το γεύμα. Με κάποιο τρόπο, είχα μπορέσει να φάω το καλύτερο φαγητό, στο καλύτερο τραπέζι, στο καλύτερο εστιατόριο, στην καλύτερη πόλη του κόσμου. Το είχα καταφέρει με μοναδικό εφόδιο την αισιοδοξία και ένα αίσθημα αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μου. Χωρίς αυτά τα δύο θα είχα γυρίσει σπίτι πεινασμένος και θα είχα νιώσει ακόμα περισσότερη απαισιοδοξία από αυτή που ένιωσα αργότερα μαθαίνοντας τα νέα.

Να προσέχετε, να απομονώνεστε όταν χρειάζεται, αλλά πάνω απ' όλα κρατήστε την αισιοδοξία σας – ποτέ δεν ξέρετε που θα σας βγάλει. Αυτή η σκέψη ήταν που με βοήθησε να σηκωθώ απ' το κρεβάτι για πρωινό».

«Ένα τελευταίο γεύμα στο Wolseley»: Μια συγκινητική αφήγηση για τη νέα κατάσταση στα εστιατόρια που αγαπάμε Facebook Twitter
Σνίτσελ Χολστάιν και μια μπίρα στο τραπέζι του Lucian Freud στο Wolseley.


Το κείμενο του Mr. Harrison Sr. δημοσιεύτηκε στο Yolo Journal. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε

Στήλες / Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε

Η κοινωνική απόσταση ήρθε για να μείνει για πολύ παραπάνω από δύο εβδομάδες και θα ανατρέψει τον τρόπο ζωής μας για πάντα, όπως σημειώνεται σε ένα από τα πιο καίρια άρθρα των ημερών, το οποίο δημοσιεύτηκε προχθές στην επιθεώρηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Μασαχουσέτης (MIT) ― γραμμένο από τον διευθυντή του, Gideon Lichfield.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ