Δοκίμιο του 1865 κατά της χορτοφαγίας

Facebook Twitter
0

Οι μόδες και οι τάσεις στο φαγητό αλλάζουν τουλάχιστον ανά δεκαετία. Τη μια χρονιά ένα ποτό είναι «ιν» και την άλλη «άουτ», χωρίς κανένα επιχείρημα: όλα εξαρτώνται αν κάποιο χιπ μπαρ της Νέας Υόρκης το έβαλε ή το έβγαλε από τον κατάλογό του, για να εξαπλωθεί το γεγονός μέσα σε μήνες σε όλες τις πόλεις που έχουν μπαρ.  Στα θέματα διατροφής πάλι, οι αλλαγές είναι πιο αργές γιατί πάνε μαζί με επιστημονικά ή «επιστημονικά» αποτελέσματα, ή μαζί με το σχετικό lobbying που γίνεται από κάποιες ομάδες που υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους. Οι συνιστώσες αυτών των πιέσεων δημιουργούν με τη σειρά τους ομάδες που υποστηρίζουν φανατικά τη μία ή την άλλη άποψη για χρόνια, μέχρι να έρθει το επόμενο κύμα κάποιας άλλης μόδας. Και πάει λέγοντας.

Επειδή οι φανατικοί δεν καταλαβαίνουν πόσο φανατικοί είναι, σας παρουσιάζω μια “μελέτη” που έγινε το 1865 στο Εδιμβούργο από κάποιον Eural D.D. Θυμηθείτε: πολλά από αυτά που πιστεύετε τώρα, μπορεί έτσι να ακούγονται σε μερικά χρόνια.

[via] Η Ιρλανδία είναι η χώρα των χοίρων και της πατάτας, αλλά δυστυχώς ο Ιρλανδός αγρότης δεν τρώει χοιρινό αλλά πουλάει το γουρούνι του, «ο τζέντλεμαν που πληρώνει το νοίκι.»

 

Αν το κρύο αυτών των βόρειων περιοχών δεν όξυνε την όρεξη, και αν δεν ζητούσε λιπαρή τροφή για την θρέψη των ανθρώπων των Βρετανικών Νήσων ο κόσμος θα είχε λίγους λόγους να παραπονιέται αν περιοριζόταν στη χορτοφαγική διατροφή, αφού καλλιεργήσιμα κομμάτια γης υπάρχουν σχεδόν παντού. Όμως με το κλίμα μας, και με την σωματική καταπόνηση που απαιτείται από όλους μας, η ελεύθερη κατανάλωση κρέατος είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του ανθρώπινου σώματος. Τελευταία διαβάσαμε με έκπληξη για έναν Άγγλο σιδηρουργό που τρέφεται αποκλειστικά με λαχανικά ο οποίος επιπλέον δεν πίνει ούτε σταγόνα αλκοόλ. Όμως πόσο θα διατηρηθεί η δύναμή του; Τον παρακαλούμε να αναλογιστεί τη μοίρα του M. Le Docteur Stard, ο οποίος κάνοντας ένα φιλοσοφικό πείραμα, απεβίωσε από αδυναμία επειδή ήταν χορτοφάγος. Επίσης τον παρακαλούμε να αναλογιστεί τη ρήση «η πείνα μπορεί να δαμάσει και το λιοντάρι». Ένα λιοντάρι, το οποίο έτρωγε μόνο γάλα! Παρουσιάστηκε το 1855 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Το άμοιρο ζώο ήταν ήσυχο σαν αρνάκι. Η αλλαγή δίαιτας ήταν επιβεβλημένη. Μέσα σε ένα μήνα, το κρέας αλόγου του έδωσε δύναμη και τώρα είναι σε υπέροχη κατάσταση!

 

Οι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι στις νοτιοανατολικές χώρες οι χωρικοί είναι κατώτεροι σε μέγεθος και σε δύναμη σε σχέση με αυτούς των νότιων χωρών και οι αγρότες παρατηρούν το ίδιο σχετικά με τη δουλειά που περιμένουν από τους άντρες τους. Η επιδείνωση της φυλής έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμα πιο αδύναμο απόγονο – έτσι πρέπει να ακούσουμε με προσοχή έναν άντρα σαν τον M. Saint-Hilaire, ο οποίος παρουσιάζει τις απόψεις του σχετικά με την διατροφή.

 

Υποστηρίζει, ότι οι φυσικοί νόμοι διατροφής, όπως έχουν θεμελιωθεί από τον Liebig και άλλους χημικούς, δείχνουν ότι τα σαρκοβόρα ζώα σε γενικές γραμμές είναι πιο δυνατά από τα υπόλοιπα που τρώνε χόρτα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο οι τάξεις που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες παντού, και ιδιαίτερα στα νότια κλίματα και στις μεγάλες πόλεις να τρέφονται με κρέας. Υπάρχει αρκετό; Προφανώς όχι. Ένας ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 83 κιλά κρέατος το χρόνο και ο Μ. Saint-Hilaire αποδεικνύει ότι αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα στη Γαλλία. Αντί για 83 κιλά, οι Γάλλοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 28 κιλά κρέατος το χρόνο. « Η διαφορά μεταξύ του φυσιολογικής και του πραγματικής κατανάλωσης είναι τεράστια», εξηγεί ο καθηγητής. «Το έλλειμμα γιγαντιαίο!» είναι περιττό να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας ότι αυτή η έλλειψη μπορεί να αναπληρωθεί με το κρέας του αλόγου, «ένα απόθεμα για το οποίο δε χρειάζεται να διασχίσουμε τη θάλασσα, ούτε καν τα σύνορα, και είναι πάντα εύκαιρο.»


Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT