Δεκαπέντε λεπτά

Facebook Twitter
0

Φαγητό και τέχνη 1

Μία λεπτή γραμμή χωρίζει τη ζωηρή φαντασία από τις ανεξέλεγκτες παραισθήσεις. Όταν ένας καλλιτέχνης ξεκινάει ένα ταξίδι προς το υπερρεαλιστικό δεν ξέρει που θα τον βγάλει.

Ο Giuseppe Arcimboldo έζησε στην αυλή των Αψβούργων στη Βιέννη κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και ακόμα προκαλεί τη φαντασία των κριτικών. Η ζωή του δεν δείχνει από πού προέρχονται οι παράξενες εικόνες κεφαλιών που έχουν σχηματιστεί από φρούτα και λαχανικά. Ήταν πανέξυπνος ή τρελός; Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν πάντως ότι αν λάβουμε υπόψη την γοητεία που ασκούσαν τα παζλ, τα αινίγματα, και το Παράξενο στους ανθρώπους της Αναγέννησης, ο Arcimboldo ήταν απλώς άλλος ένας θαυμαστής.

Η καθημερινή του δουλειά, πάνω σε παραδοσιακά θρησκευτικά θέματα, έχει ξεχαστεί, αλλά τα πορτραίτα του αγαπήθηκαν από τους σύγχρονούς του και εξακολουθούν να ενθουσιάζουν.

(Από το Wikipedia)

Φαγητό και τέχνη 2

Το φαγητό ως αντικείμενο για μένα αποτελεί μια σχεδόν αισθησιακή εμπειρία. Τα χρώματα, τα σχήματα και η φύση που τα δημιούργησε με κάνουν να τα αντιμετωπίζω σα να έχουν ανθρώπινη υπόσταση. (Vic Vincini)

Φαγητό και τέχνη 3

Ο Andy Warhol ως η επιτομή της απάθειας, τρώει ένα χάμπουργκερ, σ’ ένα βίντεο που εξακολουθεί να διχάζει. Μας κοροϊδεύει; Είναι αυτό τέχνη; Μήπως απλώς βαριέται; Πιστεύει ότι είναι τόσο διάσημος ώστε ό,τι και να κάνει θα συζητηθεί; (Ναι, ναι, ναι και ναι).

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ