Δεκαπέντε λεπτά

Facebook Twitter
0

Φαγητό και τέχνη 1

Μία λεπτή γραμμή χωρίζει τη ζωηρή φαντασία από τις ανεξέλεγκτες παραισθήσεις. Όταν ένας καλλιτέχνης ξεκινάει ένα ταξίδι προς το υπερρεαλιστικό δεν ξέρει που θα τον βγάλει.

Ο Giuseppe Arcimboldo έζησε στην αυλή των Αψβούργων στη Βιέννη κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και ακόμα προκαλεί τη φαντασία των κριτικών. Η ζωή του δεν δείχνει από πού προέρχονται οι παράξενες εικόνες κεφαλιών που έχουν σχηματιστεί από φρούτα και λαχανικά. Ήταν πανέξυπνος ή τρελός; Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν πάντως ότι αν λάβουμε υπόψη την γοητεία που ασκούσαν τα παζλ, τα αινίγματα, και το Παράξενο στους ανθρώπους της Αναγέννησης, ο Arcimboldo ήταν απλώς άλλος ένας θαυμαστής.

Η καθημερινή του δουλειά, πάνω σε παραδοσιακά θρησκευτικά θέματα, έχει ξεχαστεί, αλλά τα πορτραίτα του αγαπήθηκαν από τους σύγχρονούς του και εξακολουθούν να ενθουσιάζουν.

(Από το Wikipedia)

Φαγητό και τέχνη 2

Το φαγητό ως αντικείμενο για μένα αποτελεί μια σχεδόν αισθησιακή εμπειρία. Τα χρώματα, τα σχήματα και η φύση που τα δημιούργησε με κάνουν να τα αντιμετωπίζω σα να έχουν ανθρώπινη υπόσταση. (Vic Vincini)

Φαγητό και τέχνη 3

Ο Andy Warhol ως η επιτομή της απάθειας, τρώει ένα χάμπουργκερ, σ’ ένα βίντεο που εξακολουθεί να διχάζει. Μας κοροϊδεύει; Είναι αυτό τέχνη; Μήπως απλώς βαριέται; Πιστεύει ότι είναι τόσο διάσημος ώστε ό,τι και να κάνει θα συζητηθεί; (Ναι, ναι, ναι και ναι).

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ