Δέκα μυστικά για την τέλεια πατατοσαλάτα!

Δέκα μυστικά για την τέλεια πατατοσαλάτα! Facebook Twitter
Η πατατοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο καλοκαιρινό φαγητό που σερβίρεται φρεσκοβρασμένη και φρεσκοδιακοσμημένη...
4

1.

Αγοράζουμε βιολογική πατάτα

Επιμένω στις νόστιμες, βιολογικές πατάτες με την καφεγκρίζα φλούδα. Προτιμώ τις μικρές και μεσαίου μεγέθους. Οι βιολογικές πατάτες είναι πιο νόστιμες και κοστίζουν μόνο τριάντα με σαράντα λεπτά περισσότερο από τις πατάτες των σούπερ-μάρκετ ή των συμβατικών λαϊκών, μερικές φορές, δε, ακριβώς το ίδιο. Όταν σε ένα φαγητό πρωταγωνιστής είναι η πατάτα, ε, τότε, λογικό το βρίσκω να διαλέγουμε τις νοστιμότερες. (Δείτε εδώ ποιες βιολογικές αγορές λειτουργούν ποιες μέρες στην Αττική).

2.

Πολύ νερό και πολύ αλάτι

Τις ξεπλένω από το χώμα και τις βάζω με το φλούδι τους σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ κρύο νερό και πάρα πολύ αλάτι, κατά προτίμηση θαλασσινό. Εμείς διαλέξαμε το φημισμένο αλάτι από αλυκές των Κυθήρων στο θαλασσί χαρτονένιο κουτάκι.

Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, οι πατάτες είναι μέσα στην κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, στο εικοσάλεπτο της βράσης, τρυπώντας κάθε πατάτα με ένα καλαμάκι για να ελέγξουμε αν έχουν φτάσει σε αυτό το τέλειο χρονικό σημείο που δεν σκάνε μέσα στο νερό αλλά δεν είναι και άβραστες.

Όταν το καλαμάκι ή το κοφτερό μαχαιράκι βρίσκει μια μικρή αντίσταση στο κέντρο, οι πατάτες είναι έτοιμες. Πάμε για πατατοσαλάτα, όχι για πουρέ, και γι' αυτό θέλουμε τις πατάτες να κρατάνε λίγο όταν τις βγάζουμε από τη φωτιά, γιατί μέχρι να τις ξεφλουδίσουμε θα συνεχίσουν να «μαγειρεύονται» μέσα στο φλούδι τους. Γι' αυτό συνίσταται να σουρώνουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι και να μην τις αφήνουμε μέσα στην καυτή κατσαρόλα. Μάλιστα, καλό είναι να τις βάζουμε μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο για να αερίζονται και να δροσίζονται, κάτι που κάνει και το ξεφλούδισμα πιο εύκολο.

3.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι ζεστές

Με ένα πιρούνι καρφώνουμε καλά κάθε πατάτα στη μέση (χωρίς όμως το πιρούνι να τη διαπεράσει) και την ξεφλουδίζουμε, κόβοντας οριζόντια το πάνω άκρο της. Από εκεί ξεκινάμε και τραβάμε με το μαχαίρι τη φλούδα προς τα κάτω και προς τα πλάγια. Μετά, με τη μύτη του μαχαιριού αφαιρούμε τυχόν μαυράκια από τη σάρκα της πατάτας.

4.

Τις κόβουμε στα τέσσερα και τις αλατίζουμε

Κόβουμε στα τέσσερα και δοκιμάζουμε κάθε πατάτα για να δούμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, που το προσθέτουμε όσο ακόμα είναι ζεστές, για να απορροφηθεί καλύτερα. Μόνο όταν κρυώσει εντελώς η πατάτα την κόβουμε σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Οι μεσαίου μεγέθους πατάτες είναι πιο όμορφες και χορταστικές όταν είναι κομμένες στα τέσσερα. Ο καθένας μετά μπορεί να κόψει κάθε τέταρτο της πατάτας σε μικρότερα κομμάτια στο πιάτο του.

5.

Κρεμμύδι, τουρσί, κάπαρη, αμπελοκορφές...

Πολύ βατικιώτικο κρεμμύδι, αγγουράκι τουρσί, κρίταμο, κάππαρη Τήνου ή καπαρόνι Γυθείου ή καππαρόφυλλα ή καππαρόκουμπα Σαντορίνης, αμπελοκορφές Χαλκιδικής ή και όλα αυτά μαζί!

Ψιλοκόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι (για κάθε κιλό πατάτες) και το προσθέτουμε στις κομμένες πατάτες. Προσθέτουμε μια χούφτα κάππαρη που την έχουμε σουρώσει από το βαζάκι της κάτω από κρύο νερό της βρύσης για να φύγει η πολλή αλμύρα. Το ίδιο κάνουμε και με τα αγγουράκια τουρσί και τα υπόλοιπα τουρσάκια που τα προσθέτουμε ολόκληρα ή κομμένα σε μικρότερα κομμάτια.

Ξεχωριστές και εμφανισιακά ιδιαίτερες οι βιολογικές αμπελοκορφές της Μαριάννας, μαζεμένες μία-μία με το χέρι στην Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. (Οι αμπελοκορφές είναι οι τρυφεροί έλικες που χρησιμοποιεί το αμπέλι για να αναρριχηθεί!)

Η πατατοσαλάτα αντέχει πολλά, και τουρσιά και πολύ από το καθένα. Ξεβγάζουμε τα τουρσιά από την άλμη τους με δροσερό νερό − μην το ξεχνάτε.

Δέκα μυστικά για την τέλεια πατατοσαλάτα! Facebook Twitter

6.

Μια πρωτεΐνη για κάθε γούστο!

Αυγό ή ψαρικά; Ή και τα δύο; Προσωπικά, διαχωρίζω την πατατοσαλάτα σε σκέτη, με αυγό, ψαρικά ή καπνιστά κρεατικά, ανάλογα με το τι άλλο σερβίρεται στο τραπέζι μου.

Σερβίρεται η πατατοσαλάτα μου δίπλα σε ψάρι ή κρέας στη σχάρα; Τότε μια σκέτη πατατοσαλάτα, χωρίς αυγό ή ψαρικό, αλλά με πολύ και έντονο dressing, με αρωματικά και πίκλες είναι πιο ταιριαστή. Αποτελεί η πατατοσαλάτα κύριο γεύμα, χωρίς άλλο φαγητό δίπλα; Της προσθέτουμε τα ψαρικά της αρεσκείας μας (τόνο Αλοννήσου σε βαζάκι, καπνιστή πέστροφα, χέλι καπνιστό ή ρέγγα) ή βιολογικό αυγό βραστό στα 6,5 λεπτά, με τον ακόμα ελάχιστα μελάτο κρόκο να την περιλούζει σαν επιπλέον dressing. Τα αυγά της Φάρμας Παφυλίδα στη Χίο είναι από κότες που βόσκουν ελεύθερες και ο κρόκος τους είναι σωστά κιτρινωπός, αντί για το σύνηθες έντονο πορτοκαλί.

Μια συμβουλή για τα καπνιστά ψαρικά: επειδή ο τόνος, το χέλι και η πέστροφα είναι λιπαρά ψάρια, τους ταιριάζει εκπληκτικά το ξινό. Θα το επιτύχουμε προσθέτοντας στην πατατοσαλάτα ψίχα από ένα γκρέιπφρουτ ή ανανά κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Ένα ενδιαφέρον κρεατικό είναι το απάκι σε όλες του τις μορφές (χοιρινό, κοτόπουλο), κομμένο σε μικρά κομμάτια και ελαφρά τσιγαρισμένο στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το απάκι από κουνέλι (ένα ασυνήθιστο κρεατικό στις μέρες μας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την κρητική Φάρμα Αλεξανδράκη) και που με λίγο καυτερό μπούκοβο στο τηγάνι κάνει την πατατοσαλάτα ένα τέλειο, πλήρες αλλά και πικάντικο γεύμα!

Και, βέβαια, η πατατοσαλάτα μεταμορφώνεται σε γκουρμέ φαγητό με το φίνο μεσολογγίτικο αυγοτάραχο Τρικαλινού και λίγο φρέσκο ανανά ή γκρέιπφρουτ. Κέφι να έχετε και οι συνδυασμοί γεύσεων στην πατατοσαλάτα σας είναι απεριόριστοι: ξινό, αλμυρό, καυτερό, γλυκό, πικρό, φρουτώδες, λιπαρό, θαλασσινό, γήινο, βράχια και βοσκοτόπια, βουνά και βραχονησίδες, όλα είναι δυνατά, όλα είναι... πατατοσαλάτα made in Greece!

7.

... και πολλά μυρωδικά!

Η πατατοσαλάτα είναι άρμα μάχης! Μπορεί να κουβαλήσει πάνω της πρωτεΐνες, αυγά, τουρσιά, πικάντικα dressings ή απλά λαδολέμονα, αρκετό αλάτι και πιπέρι όπως και πληθώρα μυρωδικών. Γι' αυτό μην αρκεστείτε σε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέστε φρέσκο κάρδαμο, ψιλοκομμένη ρόκα, φρέσκια ή αποξηραμένη ριγανίτσα (λίγη) και πολύ σχοινόπρασο. Βάλτε τα μυρωδικά άφοβα.

8.

Μη φοβού τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα!

Πόσο, μα πόσο αγαπούν οι πατάτες τη μαγιονέζα − τη σπιτική μαγιονέζα δε ιδιαίτερα! Όποια μαγιονέζα όμως και αν προτιμήσετε, μη φοβηθείτε να βάλετε πολύ και με τα δάχτυλά σας να ανακατέψετε απαλά την πατατοσαλάταν έτσι ώστε να πάει παντού!
Όσο για τη μουστάρδα, προτιμήστε μια με έντονη γεύση και αντί για τη γαλλική Dijon τις ελληνικές Παπαδημητρίου από την Καλαμάτα με μπούκοβο, θυμάρι και μέλι για να την ανακατέψετε χτυπώντας την σε σέικερ του φραπέ, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμονάκι ή ξίδι για ένα πηχτό dressing που θα αγκαλιάσει όλη την πατατοσαλάτα σας.

9.

Σερβίρετε αμέσως ή λίγες ώρες μετά

Η πατατοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο καλοκαιρινό φαγητό και ας χάνει ενίοτε πόντους από τις τηγανητές ή τις σκορδάτες τραγανές πατάτες φούρνου. Σερβίρεται φρεσκοβρασμένη και φρεσκοδιακοσμημένη (με ό,τι επιλέξετε εσείς) την ίδια ημέρα, σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή, αν της έχουμε προσθέσει μελάτο αυγό ή κρεατικά περασμένα από το τηγάνι.

10.

Η πατατοσαλάτα θέλει, και αυτή, καλή παρέα!

Όπως όλα τα νόστιμα φαγητά, η πατατοσαλάτα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη όταν τη μοιραζόμαστε με φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους. Καλέστε τους, λοιπόν, για μια πατατοσαλάτα στο μπαλκόνι, τον κήπο, την ταράτσα ή την κουζίνα σας αυτό το τριήμερο, με γεύσεις που ξεπηδούν ανάμεσα από τις ελληνικές φυσικές και γαστριμαργικές ομορφιές!


Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δέκα μυστικά για την τέλεια πατατοσαλάτα! Facebook Twitter
Mην αρκεστείτε σε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέστε φρέσκο κάρδαμο, ψιλοκομμένη ρόκα, φρέσκια ή αποξηραμένη ριγανίτσα (λίγη) και πολύ σχοινόπρασο...

Ευχαριστούμε θερμά το Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου, Αθήνα, 210 3234612) για την επιλογή των προϊόντων που αναφέρονται στο κείμενο. Το κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος δηλαδή, από τις 9 π.μ. ως τις 5 μ.μ., όπως κάθε μέρα εκτός Σαββάτου, που λειτουργεί 10 π.μ.-5 μ.μ.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
το καλυτερο ντρεσινγκ για την πατατοσαλατα ειναι το ταπεινο λαδοξυδο η λαδολεμονο, που δεν καλυπτουν τις γευσεις και νωθεις τι τρως.γνωμη μου.η μαγιονεζα μου κανει πια so 90's
Sorry το δοκίμασεα με το καλαμάκι, αλλά σαν να μαλάκωσε και λύγισε το πλαστικό. Μόλις ξαναδιάβασα την εισαγωγή του άρθροιυ κατάλαβα τι εννοούσε ο συντάκτης... το ξυλάκι από το σουβλάκι.