Αυτά που τρώγανε στη Μινωική Κρήτη, τα τρώνε τώρα στο Mandarin Oriental Hyde Park του Λονδίνου

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Στο Dinner by Heston Blumenthal επιχειρούν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αρχαίας ελληνικής κουζίνας. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
0

Μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθεί κάποιος με την κουλτούρα ενός πολιτισμού είναι μέσω της τελετουργίας του φαγητού και του ποτού, που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικός με τη συνειδητοποίηση ότι, κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει ελάχιστα. Και αυτό φαίνεται να συμβαίνει με τη γαστρονομική κουλτούρα της αρχαίας Ελλάδας. 

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Το Dinner by Heston Blumenthal στο Mandarin Oriental Hyde Park, στο Λονδίνο, προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλυφθούν εκ νέου οι απολαύσεις που μπορεί να σερβιρίστηκαν σε ένα αρχαιοελληνικό δείπνο. Το εστιατόριο εγκαινίασε ένα νέο μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένο από την έκθεση στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, "Labyrinth: Κνωσός, Μύθος & Πραγματικότητα".

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Οι Μινωικοί Θησαυροί εμπνέουν γεύσεις από την Αρχαία Ελλάδα

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Mathjis Cock, Ο Λαβύρινθος της Κρήτης, 1558. © Ashmolean Museum

Το αρχαίο ανάκτορο της Κνωσού αποτέλεσε το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου προηγμένου πολιτισμού στην Ευρώπη, οι απαρχές του οποίου χρονολογούνται στο 3000 π.Χ.. Το παλάτι ήταν ένα συγκρότημα εκατοντάδων κτιρίων και ο μύθος του Λαβύρινθου υποδηλώνει τον πολύπλοκο και δαιδαλώδες χαρακτήρα της κατασκευής του.

Ο μύθος λέει ότι μέσα στον Λαβύρινθο ζούσε ο Μινώταυρος (μισός άνθρωπος, μισός ταύρος) και αποτελεί την έμπνευση για την έκθεση του Μουσείου Ashmolean, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό αντικείμενα που δεν έχουν φύγει ποτέ μέχρι τώρα από την Ελλάδα. 

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Ο Άρθουρ Έβανς στην Κνωσσό το 1901. © Ashmolean Museum

Ο Λαβύρινθος της Κνωσού ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον αρχαιολόγο και (τότε) διευθυντή του Ashmolean, Άρθουρ Έβανς, ο οποίος έφερε στο φως μια πλούσια σειρά από αντικείμενα, περίτεχνα γλυπτά και τοιχογραφίες. Αυτοί οι θησαυροί παρέχουν μια μοναδική εικόνα του μινωικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του σερβιρίσματος και της παρασκευής φαγητού και ποτού.

Το Μενού Labyrinth στο Dinner by Heston Blumenthal

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Μαρμάρινο γλυπτό του Μινώταυρου, 1-300 μ.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Ελληνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Ο Jonathan Bowring, ο επικεφαλής σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Μισελέν Dinner by Heston Blumenthal, και η Deiniol Pritchard, δημιουργική διευθύντρια του The Fat Duck Group, συνεργάστηκαν με ειδικούς του μουσείου για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αχαιάς ελληνικής ελληνικής κουζίνας.

Δεν υπάρχουν πραγματικές συνταγές, οπότε η ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από τα συστατικά που αναπαρίστανται σε τοιχογραφίες και γλυπτά, καθώς και από μαγειρικά σκεύη που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή. Για παράδειγμα, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της έκθεσης είναι ένα λεπτοδουλεμένο μαρμάρινο όστρακο από τρίτωνα που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Μινωιτών για τα θαλάσσια πλάσματα. Το μενού "Λαβύρινθος" περιλαμβάνει επίσης πολυετή ελληνικά προϊόντα, όπως ελιές και αμύγδαλα, καθώς και άγρια βότανα που είναι γνωστό ότι συλλέγονταν στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το ταρτάρ ελαφιού
Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το επιδόρπιο "άρωμα ελαιολάδου". Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park

«Πολλά από αυτά που κάνουμε είναι να δημιουργούμε ασυνήθιστα πιάτα που εμπνέονται από το παρελθόν, και αυτή η συνεργασία με το μουσείο μας επέτρεψε να δουλέψουμε με υλικά και τεχνικές για να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη ερμηνεία της μινωικής κουζίνας», σχολιάζει ο Pritchard.

Τα πιάτα περιλαμβάνουν ταρτάρ ελαφιού με πράσινες ελιές και σέλινο, καθώς και χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Το "άρωμα" ελαιολάδου με σύκο, αχλάδι και κατσικίσιο γάλα προσφέρεται ως ένα νόστιμο επιδόρπιο που συντίθεται από κλασικά ελληνικά συστατικά.

Το μενού του Λαβύρινθου παραθέτει κάθε πιάτο μαζί με το αντικείμενο που επηρέασε τη δημιουργία του. Το κοντό παϊδάκι μοσχαριού με άγριο σκόρδο και καπνιστό μάραθο κάνει την εμφάνισή του μαζί με ένα ρυτό, ομοίωμα κεφαλής ταύρου του 1500 π.Χ., που προσθέτει δραματική αυθεντικότητα στην παρουσίαση του φαγητού.

Η καθηγήτρια Amy Bogaard, επικεφαλής της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχολιάζει: «Μια συναρπαστική και καινοτόμος πτυχή της έκθεσης της Κνωσού είναι ότι αφηγείται μια "γήινη" ιστορία του φαγητού παράλληλα με την απίστευτη τέχνη και τη μυθολογία της, και ο Deiniol και η ομάδα του το έχουν αποτυπώσει αυτό εξαιρετικά».

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ