Αυτά που τρώγανε στη Μινωική Κρήτη, τα τρώνε τώρα στο Mandarin Oriental Hyde Park του Λονδίνου

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Στο Dinner by Heston Blumenthal επιχειρούν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αρχαίας ελληνικής κουζίνας. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
0

Μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθεί κάποιος με την κουλτούρα ενός πολιτισμού είναι μέσω της τελετουργίας του φαγητού και του ποτού, που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικός με τη συνειδητοποίηση ότι, κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει ελάχιστα. Και αυτό φαίνεται να συμβαίνει με τη γαστρονομική κουλτούρα της αρχαίας Ελλάδας. 

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Το Dinner by Heston Blumenthal στο Mandarin Oriental Hyde Park, στο Λονδίνο, προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλυφθούν εκ νέου οι απολαύσεις που μπορεί να σερβιρίστηκαν σε ένα αρχαιοελληνικό δείπνο. Το εστιατόριο εγκαινίασε ένα νέο μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένο από την έκθεση στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, "Labyrinth: Κνωσός, Μύθος & Πραγματικότητα".

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Οι Μινωικοί Θησαυροί εμπνέουν γεύσεις από την Αρχαία Ελλάδα

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Mathjis Cock, Ο Λαβύρινθος της Κρήτης, 1558. © Ashmolean Museum

Το αρχαίο ανάκτορο της Κνωσού αποτέλεσε το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου προηγμένου πολιτισμού στην Ευρώπη, οι απαρχές του οποίου χρονολογούνται στο 3000 π.Χ.. Το παλάτι ήταν ένα συγκρότημα εκατοντάδων κτιρίων και ο μύθος του Λαβύρινθου υποδηλώνει τον πολύπλοκο και δαιδαλώδες χαρακτήρα της κατασκευής του.

Ο μύθος λέει ότι μέσα στον Λαβύρινθο ζούσε ο Μινώταυρος (μισός άνθρωπος, μισός ταύρος) και αποτελεί την έμπνευση για την έκθεση του Μουσείου Ashmolean, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό αντικείμενα που δεν έχουν φύγει ποτέ μέχρι τώρα από την Ελλάδα. 

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Ο Άρθουρ Έβανς στην Κνωσσό το 1901. © Ashmolean Museum

Ο Λαβύρινθος της Κνωσού ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον αρχαιολόγο και (τότε) διευθυντή του Ashmolean, Άρθουρ Έβανς, ο οποίος έφερε στο φως μια πλούσια σειρά από αντικείμενα, περίτεχνα γλυπτά και τοιχογραφίες. Αυτοί οι θησαυροί παρέχουν μια μοναδική εικόνα του μινωικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του σερβιρίσματος και της παρασκευής φαγητού και ποτού.

Το Μενού Labyrinth στο Dinner by Heston Blumenthal

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Μαρμάρινο γλυπτό του Μινώταυρου, 1-300 μ.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Ελληνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Ο Jonathan Bowring, ο επικεφαλής σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Μισελέν Dinner by Heston Blumenthal, και η Deiniol Pritchard, δημιουργική διευθύντρια του The Fat Duck Group, συνεργάστηκαν με ειδικούς του μουσείου για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αχαιάς ελληνικής ελληνικής κουζίνας.

Δεν υπάρχουν πραγματικές συνταγές, οπότε η ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από τα συστατικά που αναπαρίστανται σε τοιχογραφίες και γλυπτά, καθώς και από μαγειρικά σκεύη που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή. Για παράδειγμα, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της έκθεσης είναι ένα λεπτοδουλεμένο μαρμάρινο όστρακο από τρίτωνα που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Μινωιτών για τα θαλάσσια πλάσματα. Το μενού "Λαβύρινθος" περιλαμβάνει επίσης πολυετή ελληνικά προϊόντα, όπως ελιές και αμύγδαλα, καθώς και άγρια βότανα που είναι γνωστό ότι συλλέγονταν στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το ταρτάρ ελαφιού
Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το επιδόρπιο "άρωμα ελαιολάδου". Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park

«Πολλά από αυτά που κάνουμε είναι να δημιουργούμε ασυνήθιστα πιάτα που εμπνέονται από το παρελθόν, και αυτή η συνεργασία με το μουσείο μας επέτρεψε να δουλέψουμε με υλικά και τεχνικές για να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη ερμηνεία της μινωικής κουζίνας», σχολιάζει ο Pritchard.

Τα πιάτα περιλαμβάνουν ταρτάρ ελαφιού με πράσινες ελιές και σέλινο, καθώς και χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Το "άρωμα" ελαιολάδου με σύκο, αχλάδι και κατσικίσιο γάλα προσφέρεται ως ένα νόστιμο επιδόρπιο που συντίθεται από κλασικά ελληνικά συστατικά.

Το μενού του Λαβύρινθου παραθέτει κάθε πιάτο μαζί με το αντικείμενο που επηρέασε τη δημιουργία του. Το κοντό παϊδάκι μοσχαριού με άγριο σκόρδο και καπνιστό μάραθο κάνει την εμφάνισή του μαζί με ένα ρυτό, ομοίωμα κεφαλής ταύρου του 1500 π.Χ., που προσθέτει δραματική αυθεντικότητα στην παρουσίαση του φαγητού.

Η καθηγήτρια Amy Bogaard, επικεφαλής της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχολιάζει: «Μια συναρπαστική και καινοτόμος πτυχή της έκθεσης της Κνωσού είναι ότι αφηγείται μια "γήινη" ιστορία του φαγητού παράλληλα με την απίστευτη τέχνη και τη μυθολογία της, και ο Deiniol και η ομάδα του το έχουν αποτυπώσει αυτό εξαιρετικά».

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ