Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα για να φας σε μια ψησταριά-σουβλατζίδικο;

Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα για να φας σε μια ψησταριά-σουβλατζίδικο; Facebook Twitter
Όλες οι κομψές Χαλκιδαίες παραγγέλνουν από δω το μεσημεριανό τους, μια πεντανόστιμη, σούπερ τεράστια σαλάτα με ρόκα, κινόα και ντομάτα με ένα τρυφερό, ζουμερό, άπαχο σουβλάκι κοτόπουλο. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
0

Μια ανάσα δρόμος από την Αθήνα, η Χαλκίδα και τα πέριξ είναι η συντομότερη διαδρομή για ένα ζωντανό όστρακο, ένα κυριακάτικο τσίπουρο με σαγανάκι πετροσωλήνες.

Πρώτη φαν, έχω μετρήσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε σούρτα-φέρτα για μια θαλασσινή πανδαισία όπως μόνον οι Χαλκιδαίοι, οι Βολιώτες και οι Καλύμνιοι την αντιλαμβάνονται. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, όμως, τα περιθώρια έχουν στενέψει, πολλά καλά στέκια έκλεισαν, πολλοί αλλαξοδρόμησαν, αντικαθιστώντας το κατεψυγμένο με το φρέσκο-λαχταριστό, άλλοι ακρίβυναν, ελάχιστα απέμειναν τα καλά.

Ταυτόχρονα, η πόλη πήρε μια καταχνιά και μια γκριζάδα, ένα πένθος που δεν ταιριάζει στα γαλάζια νερά και στην παιχνιδιάρικη, δαντελωτή ακτογραμμή της. Στην τελευταία βόλτα τη βρήκα κάπως να συνέρχεται, να ξεζαλίζεται, να ξαναβρίσκει τη χαρά των παλαβών νερών της. Και επιτέλους ξανασυνάντησα την κοσμικότητά της, αυτό το χαρούμενο μαζικό, όταν συναντούσες μια ολόκληρη πόλη να γλεντά στα-τέως-μοδάτα μαγαζιά της.

Το Πικάντικο είναι το βασίλειο του πρόσχαρου Πάρι Σαλεμή που είχε ένα διαφορετικό, σύγχρονο όραμα και αφού σπούδασε Θεολογία και ολίγη μαγειρική, αποφάσισε να μετακομίσει απέναντι, μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά, το οικογενειακό, παραδοσιακό σουβλατζίδικο.

Αυτήν τη φορά η έκπληξη προέκυψε από τη στεριά και όχι από τη θάλασσα. Από μια βουνίσια γειτονιά, στα ίχνη της αρχαίας Κανήθου και όχι πλάι στο κύμα. Καθημερινή βράδυ, όλος ο καλός κόσμος σε λαϊκό προσκύνημα για ένα «πικάντικο» τραπεζάκι.

Επειδή στη συνέχεια θα σε κατακυριεύσουν οι ενοχές μιας λουκούλλειας κρεοφαγίας και δεν πρόκειται να σε γλιτώσει ούτε ένα καφάσι σόδες, έχω το αντίδοτο μιας μαγικής ανάβασης στο παραδίπλα εντελώς φρούριο του Καράμπαμπα. Aυτό το μαγικό, ενετοτουρκικό φρούριο με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και την απέραντη γαλανή θέα, περίπατος της σιωπής μακριά από τον κόσμο, ο Καρυωτάκης και ο Καβάφης μαζί στον άχρονο χρόνο όπου μπερδεύονται όλες μαζί οι Ιστορίες.

Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα για να φας σε μια ψησταριά-σουβλατζίδικο; Facebook Twitter
Άλλη επιτυχία, το μπιφτέκι, σκέτο ή γεμιστό με τυρί. Και το κεμπάπ. Ανάλαφρα, χωρίς βαριά μπαχαρικά, νοστιμιά φινετσάτη, όσο χρειάζεται ψημένη. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Πίσω στο Πικάντικο, που είναι σουβλατζίδικο, ψησταριά αλλά και τίποτε από αυτά τα δύο. Κυρίως είναι το βασίλειο του πρόσχαρου Πάρι Σαλεμή που είχε ένα διαφορετικό, σύγχρονο όραμα και αφού σπούδασε Θεολογία και ολίγη μαγειρική, αποφάσισε να μετακομίσει απέναντι, μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά, το οικογενειακό, παραδοσιακό σουβλατζίδικο.

Ευρύχωρο, πρόσχαρο, με ωραία ξύλινα τραπέζια, χωράει όλους τους οπαδούς του Πάρι που φαίνεται να τον αγαπούν και να τον γνωρίζουν όλοι στην πόλη. Απλή αισθητική, που όμως κάνει «έξοδο» και όχι μια πρόχειρη στάση για ένα σουβλάκι «στα γρήγορα».

Όλες οι κομψές Χαλκιδαίες παραγγέλνουν από δω το μεσημεριανό τους, μια πεντανόστιμη, σούπερ τεράστια σαλάτα με ρόκα, κινόα και ντομάτα με ένα τρυφερό, ζουμερό, άπαχο σουβλάκι κοτόπουλο. Υπέροχη και η, εξίσου για γίγαντες, σαλάτα με ντοματίνια όλων των λογιών, πιπεριές, ελιές, κρεμμυδάκι, κάππαρη και μους φέτας με μπουκίτσες φρυγανισμένης πίτας. Και οι δυο σαλάτες απόλυτα ισορροπημένες στις σος, που δεν γλυκίζουν ούτε ξινίζουν, απλώς φτιάχνουν το τέλειο ενιαίο σύνολο.

 
Το τυροπιτάρι, σπιτική ζύμη γεμιστή με φέτα και τριμμένο κεφαλοτύρι στην κορυφή, το πιάτο που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Το σουβλάκι από μοσχαρίσιο φιλέτο κάτι σαν αφρός, μετάξι, μία μόνο και απλώς κρεατένια νοστιμιά, ζουμερά ψημένη. Αν θες, τη συνδυάζεις με πίτα ολικής.

Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα για να φας σε μια ψησταριά-σουβλατζίδικο; Facebook Twitter
Το τυροπιτάρι, σπιτική ζύμη γεμιστή με φέτα και τριμμένο κεφαλοτύρι στην κορυφή, το πιάτο που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Αυτό που έκανε, όμως, το σουξέ του Πικάντικου είναι τα ιδιαίτερα κοντοσούβλια. Το κοτοπουλίσιο μην το προσπεράσετε. Γεμάτο χυμούς, βελούδινο, νόστιμο κοτόπουλο, με νοστιμότατη πετσούλα − δεν έχω ξαναφάει τέτοιο. Κυκλοφορεί και σε χοιρινό.

Άλλη επιτυχία, το μπιφτέκι, σκέτο ή γεμιστό με τυρί. Και το κεμπάπ. Ανάλαφρα, χωρίς βαριά μπαχαρικά, νοστιμιά φινετσάτη, όσο χρειάζεται ψημένη. Μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα, club με χοιρινό και κοτόπουλο, όλα σερβίρονται σε πίτα με ντομάτα και πατάτες. Αυτό που κυρίως νιώθεις είναι το χειροποίητο, την καλή ποιότητα.

Αξίζει, ωστόσο, να έρθεις μεσημέρι. Τότε που στη σούβλα γυρίζουν γουρουνάκια, σπληνάντερο, αρνίσια κεφαλάκια, κοτόπουλο και κοκορέτσι, τα οποία δεν προλαβαίνουν να βραδιάσουν, ανάρπαστα πριν καν κατέβουν από τη σούβλα.

Μια νέα άποψη για μια σουβλακερί, με όλη τη νοστιμιά της παράδοσης και μια φινέτσα που θυμίζει «καλό» εστιατόριο.

Για το τέλος ο Πάρις είχε φτιάξει μια ονειρεμένη πορτοκαλόπιτα −και το λέω εγώ που δεν είμαι φαν του γλυκού αυτού− σαν να έσκαγε στο στόμα σου μια ολόκληρη, δροσερή, χειμωνιάτικη πορτοκαλιά.

Το Πικάντικο, Αριστοτέλους 52, πλ. Κανήθου, 22210 76990, whatsup 6970388326

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM