Άσε το όπλο. Πάρε τα cannoli.

Facebook Twitter
0

Η δυτική ακτή της Αμερικής δεν έχει τόσους Ιταλούς όσο η ανατολική, αλλά οι Αμερικανοί, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, λατρεύουν το ιταλικό φαγητό ή, έστω, την αμερικανοποιημένη εκδοχή του. Οι μετανάστες Ιταλοί έφεραν και τα φαγητά τους και μετατρέποντάς τα σύμφωνα με τα υλικά που βρήκαν στη νέα χώρα, δημιούργησαν ένα υβρίδιο με αφετηρία το Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο εξαπλώθηκε παντού.

Κι όμως, πιστεύω ότι εδώ δοκίμασα το πρώτο μου αληθινό cannolo. Χθες πήγαμε σε ένα μικρό ιταλικό με μάλλον ιταλό ιδιοκτήτη (τουλάχιστον μιλούσε ιταλικά) και στην είσοδο είχε ένα τραπεζάκι με τα επιδόρπια, μεταξύ άλλων cannoli έτοιμα για γέμισμα.  Όση ώρα έτρωγα τα ραβιόλια από σπανάκι, γεμιστά με μανιτάρια, σκεφτόμουν πως άραγε να είναι το cannolo.

Ο λόγος που ήθελα τόσο να το δοκιμάσω είναι κινηματογραφικός: στο μοναδικό Νονό του Κόππολα το φαγητό εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Σε  μία  από αυτές ο Paulie Gotto πάει γυρεύοντας και τρώει το κεφάλι του: δολοφονείται μέσα στο αυτοκίνητό του από το συνεργό του Clemenza. Ο Clemenza είναι ένας από τους πιο παλιούς φίλους του Don Corleone, απολύτως πιστός και πολύ παλιά καραβάνα. Το πόσο παλιά είναι φαίνεται από την επόμενη σκηνή:

Το καλύτερο είναι ότι η ατάκα “Leave the gun. Take the cannoli” δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο, αλλά ήταν στιγμιαία έμπνευση του ηθοποιού, η οποία έκανε τη σκηνή ακόμη πιο δυνατή. Μετά το θάνατο, η πραγματικότητα ενός δολοφόνου εξ’ επαγγέλματος: η ζωή συνεχίζεται, δεν υπάρχει λόγος να χάσουμε και τα γλυκά.

Τo cannolo είναι ένα γλύκισμα που ξεκίνησε από την Σικελία όταν οι Άραβες έφεραν τη ζάχαρη, ενώ ως τότε η γλυκαντική ουσία ήταν το μέλι. Αποτελείται από έναν κύλινδρο από ζύμη που έχει τηγανιστεί σε λάδι ώστε να σκληρύνει και να διατηρεί το σχήμα του, ο οποίος την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα γεμίζεται με ρικότα ανακατεμένη με ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή, λίγη κανέλα, βανίλια, κρασί Μαρσάλα, μερικές φορές και με μασκαρπόνε, ακόμα και με σοκολάτα. Είναι δύσκολο και χρονοβόρο γλυκό και δεν το βρίσκεις εύκολα. Παλιά το έφτιαχναν στην αρχή της άνοιξης, την εποχή του καρναβαλιού, και συμβόλιζε τη γονιμότητα (τότε ήταν και πιο παχιά η ρικότα) αλλά τώρα τρώγεται όλο το χρόνο.

Ο Κόππολα είπε ότι «αν δεν αρέσει σε κάποιον η ταινία, τουλάχιστον μπορεί να μάθει να κάνει σάλτσα για σπαγγέτι». Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό ήταν σημαντικό για τον σκηνοθέτη. Σε μια απολύτως συγκλονιστική σκηνή ο Clemenza μαθαίνει στο νεαρό Mikey πώς να φτιάχνει σωστή σάλτσα ντομάτα. Η σκηνή υπάρχει στο βιβλίο, αλλά χωρίς τη συνταγή. Η συνταγή είναι του ίδιου του Κόππολα. Είναι ένα μικρό αριστούργημα: ο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος με γυρισμένα τα μανίκια μαγειρεύει το φαγητό της πατρίδας, το οποίο έμαθε όταν ήταν ακόμα αθώος. Είναι σα να βλέπουμε τον τελευταίο συνδετικό κρίκο του εγκληματία με την ανθρώπινή του διάσταση.

« Ε, έλα εδώ μικρέ, μάθε κάτι. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποτε να χρειαστεί να μαγειρέψεις για 20 άντρες. Βλέπεις, ξεκινάς με λίγο λάδι. Μετά τηγανίζεις λίγο σκόρδο. Μετά πετάς μέσα μερικές ντομάτες, πελτέ, το βράζεις- προσέχεις να μην κολλήσει. Βάζεις μέσα όλα τα λουκάνικα και τα κεφτεδάκια, εντάξει; Και λίγο κρασί. Και λίγη ζάχαρη, αυτό είναι το κόλπο μου.»



Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ