Άσε το όπλο. Πάρε τα cannoli.

Facebook Twitter
0

Η δυτική ακτή της Αμερικής δεν έχει τόσους Ιταλούς όσο η ανατολική, αλλά οι Αμερικανοί, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, λατρεύουν το ιταλικό φαγητό ή, έστω, την αμερικανοποιημένη εκδοχή του. Οι μετανάστες Ιταλοί έφεραν και τα φαγητά τους και μετατρέποντάς τα σύμφωνα με τα υλικά που βρήκαν στη νέα χώρα, δημιούργησαν ένα υβρίδιο με αφετηρία το Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο εξαπλώθηκε παντού.

Κι όμως, πιστεύω ότι εδώ δοκίμασα το πρώτο μου αληθινό cannolo. Χθες πήγαμε σε ένα μικρό ιταλικό με μάλλον ιταλό ιδιοκτήτη (τουλάχιστον μιλούσε ιταλικά) και στην είσοδο είχε ένα τραπεζάκι με τα επιδόρπια, μεταξύ άλλων cannoli έτοιμα για γέμισμα.  Όση ώρα έτρωγα τα ραβιόλια από σπανάκι, γεμιστά με μανιτάρια, σκεφτόμουν πως άραγε να είναι το cannolo.

Ο λόγος που ήθελα τόσο να το δοκιμάσω είναι κινηματογραφικός: στο μοναδικό Νονό του Κόππολα το φαγητό εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Σε  μία  από αυτές ο Paulie Gotto πάει γυρεύοντας και τρώει το κεφάλι του: δολοφονείται μέσα στο αυτοκίνητό του από το συνεργό του Clemenza. Ο Clemenza είναι ένας από τους πιο παλιούς φίλους του Don Corleone, απολύτως πιστός και πολύ παλιά καραβάνα. Το πόσο παλιά είναι φαίνεται από την επόμενη σκηνή:

Το καλύτερο είναι ότι η ατάκα “Leave the gun. Take the cannoli” δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο, αλλά ήταν στιγμιαία έμπνευση του ηθοποιού, η οποία έκανε τη σκηνή ακόμη πιο δυνατή. Μετά το θάνατο, η πραγματικότητα ενός δολοφόνου εξ’ επαγγέλματος: η ζωή συνεχίζεται, δεν υπάρχει λόγος να χάσουμε και τα γλυκά.

Τo cannolo είναι ένα γλύκισμα που ξεκίνησε από την Σικελία όταν οι Άραβες έφεραν τη ζάχαρη, ενώ ως τότε η γλυκαντική ουσία ήταν το μέλι. Αποτελείται από έναν κύλινδρο από ζύμη που έχει τηγανιστεί σε λάδι ώστε να σκληρύνει και να διατηρεί το σχήμα του, ο οποίος την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα γεμίζεται με ρικότα ανακατεμένη με ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή, λίγη κανέλα, βανίλια, κρασί Μαρσάλα, μερικές φορές και με μασκαρπόνε, ακόμα και με σοκολάτα. Είναι δύσκολο και χρονοβόρο γλυκό και δεν το βρίσκεις εύκολα. Παλιά το έφτιαχναν στην αρχή της άνοιξης, την εποχή του καρναβαλιού, και συμβόλιζε τη γονιμότητα (τότε ήταν και πιο παχιά η ρικότα) αλλά τώρα τρώγεται όλο το χρόνο.

Ο Κόππολα είπε ότι «αν δεν αρέσει σε κάποιον η ταινία, τουλάχιστον μπορεί να μάθει να κάνει σάλτσα για σπαγγέτι». Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό ήταν σημαντικό για τον σκηνοθέτη. Σε μια απολύτως συγκλονιστική σκηνή ο Clemenza μαθαίνει στο νεαρό Mikey πώς να φτιάχνει σωστή σάλτσα ντομάτα. Η σκηνή υπάρχει στο βιβλίο, αλλά χωρίς τη συνταγή. Η συνταγή είναι του ίδιου του Κόππολα. Είναι ένα μικρό αριστούργημα: ο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος με γυρισμένα τα μανίκια μαγειρεύει το φαγητό της πατρίδας, το οποίο έμαθε όταν ήταν ακόμα αθώος. Είναι σα να βλέπουμε τον τελευταίο συνδετικό κρίκο του εγκληματία με την ανθρώπινή του διάσταση.

« Ε, έλα εδώ μικρέ, μάθε κάτι. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποτε να χρειαστεί να μαγειρέψεις για 20 άντρες. Βλέπεις, ξεκινάς με λίγο λάδι. Μετά τηγανίζεις λίγο σκόρδο. Μετά πετάς μέσα μερικές ντομάτες, πελτέ, το βράζεις- προσέχεις να μην κολλήσει. Βάζεις μέσα όλα τα λουκάνικα και τα κεφτεδάκια, εντάξει; Και λίγο κρασί. Και λίγη ζάχαρη, αυτό είναι το κόλπο μου.»



Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ