Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος

Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος Facebook Twitter
La Gabinoteca
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Αν πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να βιώσεις την εμπειρία της ισπανικής κουζίνας με τα περίφημα καστιλλιάνικα tapas και την αύρα της Μαδρίτης, μάλλον ψεύδεσαι. Το μαδριλένικο Gabinoteca αποφάσισε να κάνει τη φαντασίωσή σου πραγματικότητα με το ολοκαίνουργιο, ελληνικό «αδελφάκι» που άνοιξε πρόσφατα στο Κεφαλάρι. Ο εμπνευστής του πετυχημένου La Gabinoteca της ισπανικής πρωτεύουσας, ο σεφ Nino Redruello, βάζει την υπογραφή του και στο αθηναϊκό εστιατόριο με την παιχνιδιάρικη κουζίνα του. Εδώ, τα tapas είναι εμπειρία. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ονομασία του all day εστιατορίου παντρεύει το όνομα γνωστού σεφ της Ισπανίας, Εl Gabino, με τη λέξη «teca» που σημαίνει τόπος. Ο Καΐρης Δανιόλος σε υποδέχεται και σου προτείνει να δοκιμάσεις κάποιο από τα κοκτέιλ του head bartender Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο Δημήτρης και η δυνατή ομάδα του βρίσκονται πίσω από την τεράστια μπάρα που είναι περικυκλωμένη από ένα ανθρώπινο μελίσσι. Λογικό, αφού κάθε κοκτέιλ που ετοιμάζεται είναι μια μικρή θεατρική παράσταση. Η σάλα με το industrial στυλ, τα έντονα χρώματα, τα διαφορετικά έπιπλα και φωτιστικά και τους πληθωρικούς, δερμάτινους καναπέδες είναι χαρούμενη και σου φτιάχνει τη διάθεση. Η ανοιχτή κουζίνα, πλαισιωμένη από φλογερό, κόκκινο χρώμα, παραπέμπει σε ζωγραφικό πίνακα, με την ομάδα των μαγείρων προσηλωμένη στα υλικά που στολίζουν τα πιάτα. Ο Nino και το δεξί του χέρι, ο σεφ Patxi, εκπαίδευσαν τους μάγειρες και άφησαν στο πόδι τους τον Ισπανό σεφ Ομάρ και τον δικό μας Ηλία Ρόση. Τι σε περιμένει στο τραπέζι; Καρδάρα με χειροποίητο βούτυρο και ψωμί σε χάρτινη σακούλα. Σερβίρεσαι από την ξύλινη κουτάλα και απολαμβάνεις τη μεταξένια υφή του βουτύρου και την πλούσια γεύση. Ακολουθεί το γλαστράκι με τις δροσερές πρασινάδες –μαζί με ένα ψαλίδι– και από δίπλα τραγανά στικ κοτόπουλου, στικ μελιτζάνας και σος παρμεζάνας. Αυτή είναι η MH αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα (€7,20). Εδώ θα δημιουργήσετε μόνοι σας: κόβετε λίγα φύλλα, προσθέτετε τα συνοδευτικά, τυλίγετε και τρώτε με τα χέρια. Κάπως έτσι μπαίνεις στη φιλοσοφία του εστιατόριου που θέλει να συμμετέχεις σε κάθε πιάτο. Στο El Potato, που έχει τρελό σουξέ στη Μαδρίτη, μέσα σε γυάλινο σκεύος μαγειρεύεται πουρές πατάτας, με κρέμα μαύρης τρούφας και αυγό (€6,50). Οι γυαλιστερές φετούλες Jamon Ibérico από την Ανδαλουσία (€11,85) είναι εξαιρετικές. Ένα κανάτι έρχεται καλυμμένο με tapas, δηλαδή μια φέτα ψωμί με κόκκινη πιπεριά σιγομαγειρεμένη με ουίσκι, χτένια και μαγιονέζα σκόρδου, ψημένα ελαφρά (€8,90). Υπέροχη λιχουδιά η τορτίγια καλαμποκιού με τραγανή πάπια (€7,50). Το Lubina a la sal (€9,80) είναι φιλέτο λαυράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού και συνοδεύεται με σος σεβίτσε. Και εδώ, με ξύλινο εργαλείο σπας τη χιονάτη κρούστα και σου αποκαλύπτεται το ψάρι, που όμως ήταν υπερβολικά αλμυρό. Σε τσίγκινο κουτί έρχονται οι τρυφερές μπουκιές από καπνιστό χοιρινό σαγόνι (€7,60) που σερβίρεις με ξύλινη λαβίδα. Στο ίδιο εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο στυλ είναι και τα επιδόρπια. Η οινική λίστα, με καλή τιμολόγηση και πολλά κρασιά σε ποτήρι, ανταποκρίνεται στις προτάσεις του μενού. Εντυπωσιακή είναι η ποικιλία σε καφέδες, ροφήματα σοκολάτας, φρούτων, τσαγιού και βότανων. Εδώ, με δυο λόγια, θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία.

☛ La Gabinoteca, Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 8083988

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ