Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος

Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος Facebook Twitter
La Gabinoteca
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Αν πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να βιώσεις την εμπειρία της ισπανικής κουζίνας με τα περίφημα καστιλλιάνικα tapas και την αύρα της Μαδρίτης, μάλλον ψεύδεσαι. Το μαδριλένικο Gabinoteca αποφάσισε να κάνει τη φαντασίωσή σου πραγματικότητα με το ολοκαίνουργιο, ελληνικό «αδελφάκι» που άνοιξε πρόσφατα στο Κεφαλάρι. Ο εμπνευστής του πετυχημένου La Gabinoteca της ισπανικής πρωτεύουσας, ο σεφ Nino Redruello, βάζει την υπογραφή του και στο αθηναϊκό εστιατόριο με την παιχνιδιάρικη κουζίνα του. Εδώ, τα tapas είναι εμπειρία. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ονομασία του all day εστιατορίου παντρεύει το όνομα γνωστού σεφ της Ισπανίας, Εl Gabino, με τη λέξη «teca» που σημαίνει τόπος. Ο Καΐρης Δανιόλος σε υποδέχεται και σου προτείνει να δοκιμάσεις κάποιο από τα κοκτέιλ του head bartender Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο Δημήτρης και η δυνατή ομάδα του βρίσκονται πίσω από την τεράστια μπάρα που είναι περικυκλωμένη από ένα ανθρώπινο μελίσσι. Λογικό, αφού κάθε κοκτέιλ που ετοιμάζεται είναι μια μικρή θεατρική παράσταση. Η σάλα με το industrial στυλ, τα έντονα χρώματα, τα διαφορετικά έπιπλα και φωτιστικά και τους πληθωρικούς, δερμάτινους καναπέδες είναι χαρούμενη και σου φτιάχνει τη διάθεση. Η ανοιχτή κουζίνα, πλαισιωμένη από φλογερό, κόκκινο χρώμα, παραπέμπει σε ζωγραφικό πίνακα, με την ομάδα των μαγείρων προσηλωμένη στα υλικά που στολίζουν τα πιάτα. Ο Nino και το δεξί του χέρι, ο σεφ Patxi, εκπαίδευσαν τους μάγειρες και άφησαν στο πόδι τους τον Ισπανό σεφ Ομάρ και τον δικό μας Ηλία Ρόση. Τι σε περιμένει στο τραπέζι; Καρδάρα με χειροποίητο βούτυρο και ψωμί σε χάρτινη σακούλα. Σερβίρεσαι από την ξύλινη κουτάλα και απολαμβάνεις τη μεταξένια υφή του βουτύρου και την πλούσια γεύση. Ακολουθεί το γλαστράκι με τις δροσερές πρασινάδες –μαζί με ένα ψαλίδι– και από δίπλα τραγανά στικ κοτόπουλου, στικ μελιτζάνας και σος παρμεζάνας. Αυτή είναι η MH αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα (€7,20). Εδώ θα δημιουργήσετε μόνοι σας: κόβετε λίγα φύλλα, προσθέτετε τα συνοδευτικά, τυλίγετε και τρώτε με τα χέρια. Κάπως έτσι μπαίνεις στη φιλοσοφία του εστιατόριου που θέλει να συμμετέχεις σε κάθε πιάτο. Στο El Potato, που έχει τρελό σουξέ στη Μαδρίτη, μέσα σε γυάλινο σκεύος μαγειρεύεται πουρές πατάτας, με κρέμα μαύρης τρούφας και αυγό (€6,50). Οι γυαλιστερές φετούλες Jamon Ibérico από την Ανδαλουσία (€11,85) είναι εξαιρετικές. Ένα κανάτι έρχεται καλυμμένο με tapas, δηλαδή μια φέτα ψωμί με κόκκινη πιπεριά σιγομαγειρεμένη με ουίσκι, χτένια και μαγιονέζα σκόρδου, ψημένα ελαφρά (€8,90). Υπέροχη λιχουδιά η τορτίγια καλαμποκιού με τραγανή πάπια (€7,50). Το Lubina a la sal (€9,80) είναι φιλέτο λαυράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού και συνοδεύεται με σος σεβίτσε. Και εδώ, με ξύλινο εργαλείο σπας τη χιονάτη κρούστα και σου αποκαλύπτεται το ψάρι, που όμως ήταν υπερβολικά αλμυρό. Σε τσίγκινο κουτί έρχονται οι τρυφερές μπουκιές από καπνιστό χοιρινό σαγόνι (€7,60) που σερβίρεις με ξύλινη λαβίδα. Στο ίδιο εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο στυλ είναι και τα επιδόρπια. Η οινική λίστα, με καλή τιμολόγηση και πολλά κρασιά σε ποτήρι, ανταποκρίνεται στις προτάσεις του μενού. Εντυπωσιακή είναι η ποικιλία σε καφέδες, ροφήματα σοκολάτας, φρούτων, τσαγιού και βότανων. Εδώ, με δυο λόγια, θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία.

☛ La Gabinoteca, Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 8083988

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ