Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος

Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος Facebook Twitter
La Gabinoteca
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Αν πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να βιώσεις την εμπειρία της ισπανικής κουζίνας με τα περίφημα καστιλλιάνικα tapas και την αύρα της Μαδρίτης, μάλλον ψεύδεσαι. Το μαδριλένικο Gabinoteca αποφάσισε να κάνει τη φαντασίωσή σου πραγματικότητα με το ολοκαίνουργιο, ελληνικό «αδελφάκι» που άνοιξε πρόσφατα στο Κεφαλάρι. Ο εμπνευστής του πετυχημένου La Gabinoteca της ισπανικής πρωτεύουσας, ο σεφ Nino Redruello, βάζει την υπογραφή του και στο αθηναϊκό εστιατόριο με την παιχνιδιάρικη κουζίνα του. Εδώ, τα tapas είναι εμπειρία. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ονομασία του all day εστιατορίου παντρεύει το όνομα γνωστού σεφ της Ισπανίας, Εl Gabino, με τη λέξη «teca» που σημαίνει τόπος. Ο Καΐρης Δανιόλος σε υποδέχεται και σου προτείνει να δοκιμάσεις κάποιο από τα κοκτέιλ του head bartender Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο Δημήτρης και η δυνατή ομάδα του βρίσκονται πίσω από την τεράστια μπάρα που είναι περικυκλωμένη από ένα ανθρώπινο μελίσσι. Λογικό, αφού κάθε κοκτέιλ που ετοιμάζεται είναι μια μικρή θεατρική παράσταση. Η σάλα με το industrial στυλ, τα έντονα χρώματα, τα διαφορετικά έπιπλα και φωτιστικά και τους πληθωρικούς, δερμάτινους καναπέδες είναι χαρούμενη και σου φτιάχνει τη διάθεση. Η ανοιχτή κουζίνα, πλαισιωμένη από φλογερό, κόκκινο χρώμα, παραπέμπει σε ζωγραφικό πίνακα, με την ομάδα των μαγείρων προσηλωμένη στα υλικά που στολίζουν τα πιάτα. Ο Nino και το δεξί του χέρι, ο σεφ Patxi, εκπαίδευσαν τους μάγειρες και άφησαν στο πόδι τους τον Ισπανό σεφ Ομάρ και τον δικό μας Ηλία Ρόση. Τι σε περιμένει στο τραπέζι; Καρδάρα με χειροποίητο βούτυρο και ψωμί σε χάρτινη σακούλα. Σερβίρεσαι από την ξύλινη κουτάλα και απολαμβάνεις τη μεταξένια υφή του βουτύρου και την πλούσια γεύση. Ακολουθεί το γλαστράκι με τις δροσερές πρασινάδες –μαζί με ένα ψαλίδι– και από δίπλα τραγανά στικ κοτόπουλου, στικ μελιτζάνας και σος παρμεζάνας. Αυτή είναι η MH αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα (€7,20). Εδώ θα δημιουργήσετε μόνοι σας: κόβετε λίγα φύλλα, προσθέτετε τα συνοδευτικά, τυλίγετε και τρώτε με τα χέρια. Κάπως έτσι μπαίνεις στη φιλοσοφία του εστιατόριου που θέλει να συμμετέχεις σε κάθε πιάτο. Στο El Potato, που έχει τρελό σουξέ στη Μαδρίτη, μέσα σε γυάλινο σκεύος μαγειρεύεται πουρές πατάτας, με κρέμα μαύρης τρούφας και αυγό (€6,50). Οι γυαλιστερές φετούλες Jamon Ibérico από την Ανδαλουσία (€11,85) είναι εξαιρετικές. Ένα κανάτι έρχεται καλυμμένο με tapas, δηλαδή μια φέτα ψωμί με κόκκινη πιπεριά σιγομαγειρεμένη με ουίσκι, χτένια και μαγιονέζα σκόρδου, ψημένα ελαφρά (€8,90). Υπέροχη λιχουδιά η τορτίγια καλαμποκιού με τραγανή πάπια (€7,50). Το Lubina a la sal (€9,80) είναι φιλέτο λαυράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού και συνοδεύεται με σος σεβίτσε. Και εδώ, με ξύλινο εργαλείο σπας τη χιονάτη κρούστα και σου αποκαλύπτεται το ψάρι, που όμως ήταν υπερβολικά αλμυρό. Σε τσίγκινο κουτί έρχονται οι τρυφερές μπουκιές από καπνιστό χοιρινό σαγόνι (€7,60) που σερβίρεις με ξύλινη λαβίδα. Στο ίδιο εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο στυλ είναι και τα επιδόρπια. Η οινική λίστα, με καλή τιμολόγηση και πολλά κρασιά σε ποτήρι, ανταποκρίνεται στις προτάσεις του μενού. Εντυπωσιακή είναι η ποικιλία σε καφέδες, ροφήματα σοκολάτας, φρούτων, τσαγιού και βότανων. Εδώ, με δυο λόγια, θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία.

☛ La Gabinoteca, Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 8083988

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ