Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών

Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter
2
Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter
Κεραμικό σκεύος για παρασκευή τυριού από τις αρχές του 20ου αιώνα στη Γαλλία, παρόμοιο με αυτά που βρέθηκαν στην Πολωνία

Το τυρί παρουσιάζει ασυναγώνιστη ευελιξία και καλύπτει όλα τα γούστα, κάθε παραλλαγή του έχει και τους φανατικούς της οπαδούς. Αλλά αν το σκεφτεί κανείς, πρόκειται για πολύ περίεργο κατασκεύασμα: ποιός σκέφτηκε πρώτος ότι θα ήταν καλή ιδέα να πήξει γάλα που κολυμπάει σε βακτήρια, για να φτιάξει κάτι τόσο δύσοσμο;

Όπως φαίνεται, οι προϊστορικοί μας πρόγονοι. Μια νέα μελέτη σε αγγεία 7.500 ετών που βρέθηκαν στην περιοχή Kuyavia της Πολωνίας έδωσαν αρκετά πειστικά στοιχεία οργανωμένης τυροκομίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία ανέλυσαν τα λιπαρά οξέα που είχαν ενσωματωθεί στις γωνίες και σχισμές των κεραμικών (τα οποία έφεραν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τα σύγχρονα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στην τυροκομία) και διαπίστωσαν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για το διαχωρισμό του γάλακτος σε τυρόπηγμα και ορό γάλακτος (το θολό, πλούσιο σε λακτόζη υγρό που προκύπτει) και τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter

Αλλά πώς ξεκίνησε ο άνθρωπος να φτιάχνει τυρί; Σύμφωνα με τον Paul Kindstedt, συγγραφέα του βιβλίου «Cheese and Culture: A History of Cheese and Its Place in Western Civilization», το τυρί αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, η οποία αποθηκεύεται και μεταφέρεται πιο εύκολα από το γάλα. Επιπλέον το τυρί επέτρεψε στους ανθρώπους να αποφύγουν την σφαγή πολύτιμων ζώων για τροφή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του τυριού ήταν ότι είναι πιο εύκολο να χωνευτεί από τους ενήλικες προγόνους μας, οι οποίοι πιθανότατα είχαν δυσανεξία στη λακτόζη.

Το προϊόν που προκύπτει όταν διαχωριστεί η λακτόζη, η οποία βρίσκεται στον ορό γάλακτος, ήταν πιο εύκολο να χωνευτεί σε μέτριες ποσότητες και κατά πάσα πιθανότητα οι πρόγονοί μας το κατάλαβαν πολύ γρήγορα. Αυτό επέτρεψε στους ενήλικες της εποχής εκείνης να απολαύσουν γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες για πρώτη φορά και σε εμάς σήμερα να φάμε πίτσες και τυροκαυτερή.

Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter

Όσο για το ποιός πραγματικά ανακάλυψε το τυρί είναι δυστυχώς κάτι που θα μείνει για πάντα ένα μυστήριο, αν και υπάρχουν διάφορες εικασίες. Ίσως κάποιος ταξιδιώτης της παλιάς εποχής μετέφερε γάλα μέσα σε ασκί από στομάχι προβάτου για να ανακαλύψει στο τέλος της ζεστής εκείνης ημέρας ότι το γάλα είχε «κόψει» και παρόλ' αυτά να τόλμησε να το δοκιμάσει, για να ανακαλύψει ότι δεν ήταν καθόλου άσχημο.

Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Θεοί του Ολύμπου αποφάσισαν να κάνουν στους θνητούς ένα δώρο με παντοτινή αξία:την τυροκομία. Από τον Όμηρο είναι γνωστό ότι όταν ο Οδυσσέας μπήκε στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου είδε δοχεία με γάλα, ράφια γεμάτα τυριά, σκάφες και κουβάδες πλημμυρισμένους από ορό. Όταν ο Κύκλωπας επέστρεψε στη σπηλιά με το κοπάδι του, έκλεισε την είσοδο με έναν μεγάλο βράχο και ξεκίνησε να αρμέγει τις κατσίκες και τις προβατίνες. Κατόπιν έπηξε το μισό «αστραφτερό από λευκότητα» γάλα, κράτησε το άλλο μισό για να το πιει την ώρα του φαγητού και έβαλε το τυρόπηγμα σε πλεκτά καλάθια. Είναι πολύ πιθανό να είναι η φέτα, ή μια μορφή της φέτας, το αρχαιότερο τυρί.

Δε χρειάζεται συνταγή με φέτα: ο κάθε Έλληνας έχει το δικό του τρόπο για να την τρώει. Γι' αυτό θα σας δώσω μια συνταγή του Nigel Slater, για ένα συνδυασμό που δε συνηθίζουμε:

Λινγκουίνι με σάλτσα φέτα/φινόκιο

  • 200γρ λινγκουίνι
  • 1 φινόκιο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκος βασιλικός
  • 100γρ φέτα

Κόψτε το κρεμμύδι και το φινόκιο σε λεπτές φέτες και σοτάρετε σε λάδι μέχρι να μαλακώσουν, αυτό σημαίνει μέτρια φωτιά και ανακάτεμα.
Προσθέστε τον βασιλικό κομμένο σε κομμάτια, στο τέλος τη φέτα κομμένη σε κομμάτια.
Παράλληλα βράστε τα λινγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες. Ένα λεπτό πριν γίνουν σβήστε το μάτι, στραγγίξτε, κρατήστε λίγο από το νερό και ανακατέψτε τα μαζί με τη σάλτσα και το νερό που κρατήσατε για ένα λεπτό πάνω στο ζεστό ακόμα μάτι.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
..κι έλεγα τι να το κάνω το φινόκιο που μου μ'άφησε η μάνα μου στο ψυγείο;..!Ωραία ιδέα που δε θα τη σκεφτόμουν ποτέ!Υ.Γ. Με αφορμή το άσμα, τελικά αυτό με το ψάρι και το τυρί είναι μύθος;
Αν έχεις αλλεργική προδιάθεση στα τρόφημα μπορεί ο συνδιασμός των ουσιών που περιέχουν τα τυριά και τα ψάρια να αντιδράσει σαν αλλεργία.Κυρίως κίτρινα τυριά με τόνο, πέστροφα κλπ...