Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών

Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter
2
Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter
Κεραμικό σκεύος για παρασκευή τυριού από τις αρχές του 20ου αιώνα στη Γαλλία, παρόμοιο με αυτά που βρέθηκαν στην Πολωνία

Το τυρί παρουσιάζει ασυναγώνιστη ευελιξία και καλύπτει όλα τα γούστα, κάθε παραλλαγή του έχει και τους φανατικούς της οπαδούς. Αλλά αν το σκεφτεί κανείς, πρόκειται για πολύ περίεργο κατασκεύασμα: ποιός σκέφτηκε πρώτος ότι θα ήταν καλή ιδέα να πήξει γάλα που κολυμπάει σε βακτήρια, για να φτιάξει κάτι τόσο δύσοσμο;

Όπως φαίνεται, οι προϊστορικοί μας πρόγονοι. Μια νέα μελέτη σε αγγεία 7.500 ετών που βρέθηκαν στην περιοχή Kuyavia της Πολωνίας έδωσαν αρκετά πειστικά στοιχεία οργανωμένης τυροκομίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία ανέλυσαν τα λιπαρά οξέα που είχαν ενσωματωθεί στις γωνίες και σχισμές των κεραμικών (τα οποία έφεραν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τα σύγχρονα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στην τυροκομία) και διαπίστωσαν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για το διαχωρισμό του γάλακτος σε τυρόπηγμα και ορό γάλακτος (το θολό, πλούσιο σε λακτόζη υγρό που προκύπτει) και τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter

Αλλά πώς ξεκίνησε ο άνθρωπος να φτιάχνει τυρί; Σύμφωνα με τον Paul Kindstedt, συγγραφέα του βιβλίου «Cheese and Culture: A History of Cheese and Its Place in Western Civilization», το τυρί αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, η οποία αποθηκεύεται και μεταφέρεται πιο εύκολα από το γάλα. Επιπλέον το τυρί επέτρεψε στους ανθρώπους να αποφύγουν την σφαγή πολύτιμων ζώων για τροφή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του τυριού ήταν ότι είναι πιο εύκολο να χωνευτεί από τους ενήλικες προγόνους μας, οι οποίοι πιθανότατα είχαν δυσανεξία στη λακτόζη.

Το προϊόν που προκύπτει όταν διαχωριστεί η λακτόζη, η οποία βρίσκεται στον ορό γάλακτος, ήταν πιο εύκολο να χωνευτεί σε μέτριες ποσότητες και κατά πάσα πιθανότητα οι πρόγονοί μας το κατάλαβαν πολύ γρήγορα. Αυτό επέτρεψε στους ενήλικες της εποχής εκείνης να απολαύσουν γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες για πρώτη φορά και σε εμάς σήμερα να φάμε πίτσες και τυροκαυτερή.

Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter

Όσο για το ποιός πραγματικά ανακάλυψε το τυρί είναι δυστυχώς κάτι που θα μείνει για πάντα ένα μυστήριο, αν και υπάρχουν διάφορες εικασίες. Ίσως κάποιος ταξιδιώτης της παλιάς εποχής μετέφερε γάλα μέσα σε ασκί από στομάχι προβάτου για να ανακαλύψει στο τέλος της ζεστής εκείνης ημέρας ότι το γάλα είχε «κόψει» και παρόλ' αυτά να τόλμησε να το δοκιμάσει, για να ανακαλύψει ότι δεν ήταν καθόλου άσχημο.

Αγαπημένο τυρί, μια εφεύρεση 7.500 ετών Facebook Twitter

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Θεοί του Ολύμπου αποφάσισαν να κάνουν στους θνητούς ένα δώρο με παντοτινή αξία:την τυροκομία. Από τον Όμηρο είναι γνωστό ότι όταν ο Οδυσσέας μπήκε στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου είδε δοχεία με γάλα, ράφια γεμάτα τυριά, σκάφες και κουβάδες πλημμυρισμένους από ορό. Όταν ο Κύκλωπας επέστρεψε στη σπηλιά με το κοπάδι του, έκλεισε την είσοδο με έναν μεγάλο βράχο και ξεκίνησε να αρμέγει τις κατσίκες και τις προβατίνες. Κατόπιν έπηξε το μισό «αστραφτερό από λευκότητα» γάλα, κράτησε το άλλο μισό για να το πιει την ώρα του φαγητού και έβαλε το τυρόπηγμα σε πλεκτά καλάθια. Είναι πολύ πιθανό να είναι η φέτα, ή μια μορφή της φέτας, το αρχαιότερο τυρί.

Δε χρειάζεται συνταγή με φέτα: ο κάθε Έλληνας έχει το δικό του τρόπο για να την τρώει. Γι' αυτό θα σας δώσω μια συνταγή του Nigel Slater, για ένα συνδυασμό που δε συνηθίζουμε:

Λινγκουίνι με σάλτσα φέτα/φινόκιο

  • 200γρ λινγκουίνι
  • 1 φινόκιο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκος βασιλικός
  • 100γρ φέτα

Κόψτε το κρεμμύδι και το φινόκιο σε λεπτές φέτες και σοτάρετε σε λάδι μέχρι να μαλακώσουν, αυτό σημαίνει μέτρια φωτιά και ανακάτεμα.
Προσθέστε τον βασιλικό κομμένο σε κομμάτια, στο τέλος τη φέτα κομμένη σε κομμάτια.
Παράλληλα βράστε τα λινγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες. Ένα λεπτό πριν γίνουν σβήστε το μάτι, στραγγίξτε, κρατήστε λίγο από το νερό και ανακατέψτε τα μαζί με τη σάλτσα και το νερό που κρατήσατε για ένα λεπτό πάνω στο ζεστό ακόμα μάτι.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
..κι έλεγα τι να το κάνω το φινόκιο που μου μ'άφησε η μάνα μου στο ψυγείο;..!Ωραία ιδέα που δε θα τη σκεφτόμουν ποτέ!Υ.Γ. Με αφορμή το άσμα, τελικά αυτό με το ψάρι και το τυρί είναι μύθος;
Αν έχεις αλλεργική προδιάθεση στα τρόφημα μπορεί ο συνδιασμός των ουσιών που περιέχουν τα τυριά και τα ψάρια να αντιδράσει σαν αλλεργία.Κυρίως κίτρινα τυριά με τόνο, πέστροφα κλπ...