20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter
3

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter

 

1.

Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στον Νομό Χανίων, έχει ηλικία 3.000 ετών και ακόμα παράγει ελιές. Πέρσι το λάδι από τις ελιές του συσκευάστηκε σε 249 αναμνηστικά μπουκαλάκια των 20 ml για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής ελληνικού ελαιόλαδου. 

2.

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεκίνησε γύρω στο 5000 π.Χ. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το πρώτο δένδρο ελιάς το φύτεψε η θεά Αθηνά μπροστά στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη. 

3.

Το 2012 η παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου έφτασε τους 357.000 τόνους από 170.000.000 ελαιόδενδρα που υπάρχουν στην Ελλάδα . 

4.

Από αυτό το 40% έφυγε χύμα στην Ιταλία για να πωληθεί από εκεί στις διεθνείς αγορές ως ιταλικό ελαιόλαδο.

5.

Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παγκόσμια αγορά παραγωγής ελαιόλαδου. Την πρώτη θέση κατέχει η Ισπανία, με δεύτερη την Ιταλία και τρίτη την Ελλάδα. Ακολουθεί η Τουρκία στην τέταρτη θέση. 

6.

Στην Ελλάδα οι τρεις βασικές περιοχές που παράγουν ελαιόλαδο είναι η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο, το Κολυμβάρι στην Κρήτη και η Λέσβος.

7.

Το Κολυμβάρι, όπως και η Κριτσά, φημίζονται για την παραγωγή της πλέον υψηλής ποιότητας ελληνικού ελαιόλαδου.

8.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελιάς για την παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου είναι: κορωνέικη και μανάκι.

9.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 19 λίτρα λάδι ανά άτομο τον χρόνο, ενώ στην Αμερική 3, στη Γερμανία 0,7 και στην Ιαπωνία 0,1 λίτρα. 

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter
Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στα Χανιά , έχει ηλικία 3000 ετών και ακόμα παράγει ελιές.

10.

Κάθε δένδρο αρχίζει να παράγει ελιές στο πέμπτο έτος της ηλικίας του και ο παραγωγός είναι ικανοποιημένος αν το κάθε δένδρο μπορεί να παράγει περίπου 50 κιλά ελιάς κάθε χρόνο.

11.

Η πιο συνηθισμένη συσκευασία ελαιόλαδου παραμένει ο αλουμινένιος τενεκές 3 και 5 λίτρων και κοστίζει από 20 μέχρι 40 ευρώ. Η πιο ασυνήθιστη συσκευασία είναι σε κεραμικό μπουκάλι, σε σχήμα πέτρας ελαιοτριβείου, της ελληνικής εταιρείας Milestone.  

12.

Παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 2%.

13.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο πολύ υψηλής ποιότητας που παρήχθη μόνο με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 0,8% και η γεύση και το άρωμά του θα πρέπει να είναι εξαιρετικά, χωρίς κανένα ελάττωμα.

14.

Η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή έρευνα γύρω από το ελαιόλαδο και τα υγιεινά συστατικά του γίνεται από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο U.C. Davies. Πολλή έρευνα γίνεται επίσης σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή πολλών ελληνικών πανεπιστημίων.

15.

Οι γευσιγνώστες του λαδιού, όταν ελέγχουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, ψάχνουν για φρουτώδες άρωμα και γεύση χωρίς ελαττώματα, που θυμίζει πράσινο χόρτο, ώριμο μήλο, τομάτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.  

16.

Το ελαιόλαδο έχει πολλά θρεπτικά χαρακτηριστικά και βιταμίνες. Τα σημαντικότερα οφέλη προέρχονται από τις πολυφενόλες που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, τη γήρανση και τις καρδιοπάθειες όταν καταναλώνεται με μέτρο. 

17.

Το ελαιόλαδο ενδείκνυται και για τηγάνισμα, αλλά λόγω του κόστους του (4 ευρώ λιανική τιμή το κιλό του παρθένου ελαιόλαδου) πολλοί το αντικαθιστούν με ηλιέλαιο, που το θεωρούν όχι μόνο φθηνότερο αλλά και καταλληλότερο για καλύτερο τηγάνι. 

18.

Η ελληνική εταιρεία που εξάγει το περισσότερο ελαιόλαδο διεθνώς είναι η TerraCreta. Κάθε χρόνο στον διαγωνισμό σχεδιασμού και ντιζάιν του Λος Άντζελες και στο EDA οι φιάλες με ελληνικό ελαιόλαδο βραβεύονται στις πρώτες θέσεις για την πρωτοτυπία και την καλαισθησία τους. Οι εταιρείες Eleia, Moria Elea και Milestone βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια για τον εξαιρετικό σχεδιασμό συσκευασίας του ελαιόλαδού τους. 

19.

Πρωτόλαδο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, δηλαδή το τέλος Οκτωβρίου, και έχει ένα χαρακτηριστικό ανοικτό πράσινο χρώμα.

20.

Πυρηνέλαιο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται από χημική κατεργασία του κουκουτσιού της ελιάς.

21.

Από τον ΟΟΣΑ προτάθηκε η πρόσμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια προκειμένου να δημιουργηθούν προϊόντα χαμηλότερης τιμής, αγνοώντας όμως τις επιπτώσεις στη διατροφή αλλά και στο καλό όνομα που έχει έως τώρα το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα φέτος έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

3 σχόλια