10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter
Tο Dry Martini έχει πάρει την ονομασία του όχι επειδή περιέχει το γνωστό σε όλους μας Μartini αλλά από το ποτήρι τύπου «Martini», στο οποίο σερβίρεται.
0

Ένας από τους πολυάριθμους θρύλους για την προέλευση της ονομασίας των κοκτέιλ κρατάει από την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας η ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στη Νέα Υόρκη, η Μπέτσι Φλάναγκαν, διατηρούσε, μαζί με τον πατέρα της, ένα από τα πιο φημισμένα στέκια των Γάλλων στρατιωτών.

Όμως, δίπλα στο μαγαζί υπήρχε ένα κοτέτσι που άνηκε σε έναν Άγγλο και ενοχλούσε τους θαμώνες του μπαρ με αποτέλεσμα πατέρας και κόρη Φλάναγκαν να σφάξουν μέσα σε μια νύχτα όλες τις κότες. Την επόμενη μέρα η Μπέτσι, προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη της έναντι του Άγγλου γείτονα, αποφάσισε να κεράσει τους Γάλλους στρατιώτες πολύ γευστικά μείγματα ποτών που ονόμαζε «μπρέισερ» και διακοσμούσε με ουρές κοκόρων.

Η πρόποση που έγινε «Vive le cock-tail» («cock» σημαίνει κόκορας και «tail» ουρά) έμεινε στην ιστορία και ο συνδυασμός των δύο λέξεων δημιούργησε μια νέα εποχή σε όλα τα μπαρ του κόσμου. Το καλοκαίρι, λοιπόν, πλησιάζει και τι καλύτερο από ένα δροσιστικό και αγαπημένο κοκτέιλ.

Ποια είναι, όμως, τα δέκα κλασικά κοκτέιλ της εποχής μας; Τι περιέχουν και πώς σερβίρονται; Τις απαντήσεις δίνει ο ιδιοκτήτης του bar Κάρολος στη Νέα Σμύρνη, Κωνσταντίνος Γιακιντζής.

DRY MARTINI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml London Dry Gin

5 ml ξηρό λευκό βερμούτ

Αναδεύουμε 25 φορές σε παγωμένο mixing glass και στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι του Μartini το οποίο έχουμε προηγουμένως παγώσει. Γαρνίρουμε είτε με μια ελιά είτε με μια φλούδα από λεμόνι.

TIPS: Για να πετύχουμε ένα πραγματικά dry cocktail, αυξάνουμε την ποσότητα του τζιν και μειώνουμε την ποσότητα του βερμούτ. Για πιο περίπλοκο αποτέλεσμα στη μύτη, μπορούμε να «περάσουμε» στο χείλος του ποτηριού μια ιδέα από καπνιστό ουίσκι. Επίσης, το Dry Martini έχει πάρει την ονομασία του όχι επειδή περιέχει το γνωστό σε όλους μας Μartini αλλά από το ποτήρι τύπου «Martini», στο οποίο σερβίρεται.

NEGRONI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

35 ml Gin

35 ml Campari

20 ml κόκκινο βερμούτ

10 ml Amer Picon (βοτανικό λικέρ πορτοκαλιού)

Σε καλά παγωμένο mixing glass προσθέτουμε τα υλικά και αρκετό πάγο, ανακατεύουμε μέχρι να παγώσει η εξωτερική του επιφάνεια και σουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου old fashion με πάγο. Γαρνίρουμε το κοκτέιλ με μια φλούδα πορτοκάλι και μια φλούδα λεμόνι, αφού πρώτα πάρουμε τα έλαιά τους.


TIPS: 1) Όλα τα κοκτέιλ που παρασκευάζονται σε mixing glass απαιτούν συμπαγή και σκληρό πάγο. 2) Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις δοσολογίες επί 10 και να φυλάξετε το μείγμα σε δοχείο καλά κλεισμένο στο ψυγείο.

OLD FASHIONED

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml Βourbon
15 ml σιρόπι ζάχαρης
3 dashes Angostura Βitters

Το Οld Fashioned μπορούμε να το «χτίσουμε» απευθείας σε ένα double old fashioned ποτήρι. Βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε χωρίς πάγο, έπειτα προσθέτουμε λίγο πάγο ανακατεύουμε πάλι και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι μας με πάγο. Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

TIPS: Ένα Ρremium Βourbon ή Rye Whiskey θα μας δώσει σαφώς πιο γευστικό αποτέλεσμα απ' ό,τι κάποιο οικονομικό.

DAIQUIRI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml λευκό ρούμι

30 ml φρέσκος χυμός lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα σέικερ με πάγο, χτυπάμε γερά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι coupe. Στο τέλος διακοσμούμε με lime wedge και αν θέλουμε, βάζουμε ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού μας.

TIPS: 1) Ιδανικό ποτό για να πειραματιστούμε με τις γλυκαντικές ουσίες, αλλάζοντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης, μελάσα, υδρόμελο, στέβια κ.λπ.

MARGARITA LIME

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

50 ml Τequila Βlanco 100% agave

20ml Cointreau

50 ml χυμόw lime

20 ml σιρόπι ζάχαρης

Σε ένα σέικερ προσθέτουμε όλα τα συστατικά και προσθέτουμε ¾ πάγο. Ανακινούμε αρκετά καλά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαργαρίτας με το χείλος καλυμμένο από χοντρό αλάτι ή αλάτι λεμονιού.

TIPS: Xτυπώντας στο σέικερ δύο μαργαρίτες μαζί καταφέρνουμε το ποτό μας να έχει καλύτερη υφή απ' ο,τι αν χτυπούσαμε μία μόνη της.

ZOMBIE

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

30 ml Οverproof Ρούμι

20 ml Μαύρο Ρούμι

20 ml Παλαιωμένο Ρούμι

25 ml χυμός ροζ γκρέιπφρουτ

25 ml φρέσκος χυμός lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

1 φέτα ανανά

Κόβουμε τη φέτα ανανά και την πολτοποιούμε μέσα στο σέικερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, βάζουμε πάγο και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου hurricane με τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με μια σφήνα ανανά και δυόσμο.

TIPS: Μην πιείτε πολλά με την παρέα σας, γιατί προβλέπεται zombie apocalypse στη γειτονιά!

PORNSTAR MARTINI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml Vodka Vanilla

15 ml χυμός lime

25 ml σιρόπι βανίλιας

Ένα ολόκληρο passion fruit

25ml πουρέ passion fruit

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο, αφού πρώτα έχουμε πάρει τη σάρκα του φρέσκου passion fruit χωρίς κουκούτσια, διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι coupe. Γαρνίρουμε με μισό passion fruit να επιπλέει.

TIPS: Ιδανικά συνοδεύεται με ένα σφηνάκι σαμπάνιας ή λευκού αφρώδους οίνου.

MOJITO

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml ρούμι

30 ml lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

12 φύλλα δυόσμου

Σόδα

Σε ένα ποτήρι highball προσθέτουμε όλα τα υλικά και αναδεύουμε απαλά για να μην τραυματίσουμε τον δυόσμο, προσθέτουμε πάγο και 2 splashes σόδα, ανακατεύουμε ελαφρά και στη συνέχεια γεμίζουμε το ποτήρι μας με τριμμένο παγο. Γαρνίρουμε με μια γενναιόδωρη τούφα δυόσμου και τρεις ριξιές Αngostura Βitters.

TIPS: Πρόκειται για ένα ποτό που φτιάχτηκε από πειρατή πάνω σε πειρατικό καράβι ως γιατρικό για το πλήρωμα! Πιείτε άφοβα!

BLOODY MARY

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60ml Βότκα

125 ml χυμός ντομάτας

20ml φρέσκος χυμός λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού σος Worcestershire

3 dashes Tabasco

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

«Χτίζουμε» το πότο μας σε ποτήρι collins, προσθέτοντας όλα τα υλικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε πάγο έως τη μέση του ποτηριού και ανακατεύουμε πάλι. Τέλος, απογεμίζουμε με πάγο και γαρνίρουμε με στικ σέλερι, φύλλα βασιλικού και τρεις ελιές.

TIPS: Είναι το κοκτέιλ με τις πιο ξέφρενες γαρνιτούρες, μπορείτε να προσθέσετε μπέικον, λουκάνικα, πανσέτα ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

AMARETTO SOUR

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml Disaronno Originale

25 ml φρέσκος χυμός λεμόνι

15 ml σιρόπι ζάχαρης

3 dashes Angostura Bitters

Σε ένα σέικερ προσθέτουμε τα υλικά και πάγο, χτυπάμε και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι τύπου old fashioned. Σερβίρουμε με μια φλούδα λεμόνι κι ένα κερασάκι.

TIPS: Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ασπράδι αυγού για ένα καλύτερο και πιο παχύρευστο αποτέλεσμα στο ποτό μας.

...KAI 10 MOCKTAILS

Οι αγγλόφωνοι τα ονομάζουν mocktails (mock=κοροϊδεύω, περιγελώ), αλλά δεν κοροϊδεύουν τίποτα και κανέναν. Μπορεί να μην περιέχουν αλκοόλ, μπορούν όμως να σταθούν δίπλα σε ευφάνταστα κοκτέιλ και να είναι δημιουργίες που δεν υστερούν ούτε σε γεύση ούτε σε φαντασία. Τα μη αλκοολούχα κοκτέιλ δεν είναι απλώς επιλογή των ξενέρωτων, δεν είναι τάση, είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη, είναι η επιλογή όσων δεν πίνουν αλκοόλ, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν την έξοδο σε μπαρ – γιατί η κουλτούρα των μπαρ δεν είναι μόνο ποτά, είναι κουβέντα και επικοινωνία.

Virgin Spritz: Crodino, lime, σιρόπι αμυγδάλου, σόδα. Γαρνίρεται με μια φέτα πορτοκάλι.

Ginger Mojito: Lime, σιρόπι τζίντζερ, φύλλα δυόσμου, αγγούρι, Ginger Ale. Γαρνίρεται με φύλλα φρέσκου δυόσμου και αγγούρι.

Pussyfoot: Φυσικός χυμός πορτοκαλιού, lime, φυσικός χυμός λεμονιού, ροζ γκρέιπφρουτ, γρεναδίνη, κρόκος αυγού. Γαρνίρεται με φύλλα φρέσκου δυόσμου και φλούδα πορτοκαλιού.

Charles and Mary: Κόκκινες γλυκές πιπεριές, σιρόπι ζάχαρης, τζίντζερ, Tαμπάσκο, σος Worcestershire. Γαρνίρεται με στικ από κολοκύθι και τριμμένο πιπέρι.

Berry Good: Κατεψυγμένα berry mixes (διάφορα κόκκινα φρούτα), lime, σιρόπι κανέλας, φύλλο δυόσμου. Γαρνίρεται με δύο φρέσκα βατόμουρα.

Citriolo: Χυμός από αγγούρι, lime, σιρόπι τζίντζερ, σόδα.

Mai Tai: Χυμός πορτοκάλι, χυμός ανανά, κρέμα καρύδας, σιρόπι γκρέιπφρουτ.

Detox: Πράσινο τσάι, μέντα, λεμόνι, tonic water.

Strawberry Mule: Πουρές φράουλας, lime, καρδάμωμο, Ginger Ale.

Spicy Mango: Πουρές μάνγκο, σιρόπι chili, lime, χυμός μήλου. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ