— Σταυριάνα, πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Ιστορία της Τέχνης; Το modeling πώς ήρθε στη ζωή σου;

Καταρχάς, στάθηκα τυχερή, διότι φοιτούσα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο, στο τμήμα χορού, μέσα από το οποίο έλαβα μια γενική παιδεία για όλες τις τέχνες. Ήθελα να διευρύνω περαιτέρω τις γνώσεις μου, έτσι επέλεξα αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Εν συνεχεία, λόγω της προϋπάρχουσας εκπαίδευσής μου, ήρθα σε επαφή με τον χώρο του θεάματος και συνεργάστηκα με ανθρώπους που καθόρισαν τον μετέπειτα τρόπο σκέψης μου. Συνεπώς, η επαφή μου με τη βιομηχανία της μόδας προέκυψε οργανικά.

 

Στόχος μου είναι, μέσω αυτής της ενασχόλησης, να σχεδιάσω εικόνες και επιτελέσεις που άπτονται κοινωνικών και κατ’ επέκταση πολιτικών ζητημάτων της εποχής μας. Η εργαλειοθήκη μου είναι τα τραύματα του παρελθόντος. Συνεπώς, δεν θα μπορούσα να χαρακτηριστώ «εμπορική».

 

— Πώς συνδέονται οι δύο αυτοί κόσμοι;

Σε προσωπικό επίπεδο, διέπομαι από την πεποίθηση ότι η τέχνη και η μόδα είναι δυο κόσμοι αλληλένδετοι, η σύγκλισή τους είναι θέμα συμβίωσης. Αυτοί οι δύο τομείς έχουν μια βαθιά ανθρωποκεντρική προσέγγιση και είναι φορείς κοινωνικών μηνυμάτων. Η Ιστορία της Τέχνης και η μόδα έχουν μια μακροχρόνια σχέση. Οι σχεδιαστές κινούνται στο πλαίσιο του πειραματισμού και της εκτέλεσης της δημιουργίας τους. Στρέφονται τακτικά προς τις εικαστικές τέχνες για να εμπνευστούν ενδύματα, μορφές, χρώματα, ύφη και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτισμικές αναφορές.

 

Κατά συνέπεια, η μόδα αξίζει να αναλυθεί ως ζωντανή μορφή τέχνης. Μας βοηθάει να συστηνόμαστε καλλιτεχνικά, να λέμε ποιοι θέλουμε να είμαστε, πού πηγαίνουμε και πού ήμασταν. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο που φορά κάποιο κομμάτι συνομιλεί με τον σχεδιαστή του και το κοινό. Αλλιώς, πρόκειται για μια εκδήλωση της ανθρώπινης επικοινωνίας.

 

H μόδα αξίζει να αναλυθεί ως ζωντανή μορφή τέχνης. Μας βοηθάει να συστηνόμαστε καλλιτεχνικά, να λέμε ποιοι θέλουμε να είμαστε, πού πηγαίνουμε και πού ήμασταν.

 

— Τι είναι αυτό που αγαπάς στο modeling και στη μόδα;

Tο γεγονός ότι μου παρείχαν γενναιόδωρα όμορφες εικόνες, συνομιλητές, εμπειρίες και αναμνήσεις. Με έκαναν πιο κοινωνική και ανεκτική στις σχέσεις με τους γύρω μου. Μου έδωσαν την ευκαιρία να υποδύομαι ρόλους και να μεταμορφώνομαι για τις ανάγκες μιας φωτογράφισης, να γίνομαι κάθε μέρα ένας διαφορετικός χαρακτήρας.

 

Σταυριάνα Αστραδενή
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

— Τι πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξει στο modeling και στη μόδα;

Η μόδα διέπεται από την ικανότητα να διαμορφώνει συνειδήσεις και κοινωνικές πρακτικές. Είναι η αντανάκλαση της κοινωνίας, που διαχέεται στην πολιτική. Διαθέτει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί επαρκώς. Μπορούμε να συμβάλουμε και να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς, χρησιμοποιώντας τα προνόμιά μας για να καταλάβουμε και να προωθήσουμε τις φωνές και τα δικαιώματα των λιγότερο ορατών και προνομιούχων υποκειμένων, σε συνδυασμό με την προσβάσιμη παροχή υπηρεσιών για την έμπρακτη οικονομική στήριξη και ενίσχυση της εκάστοτε κοινότητας.

 

Μέσω της εκπροσώπησης όλων των φυλών, των κοινωνικών τάξεων, των εκφράσεων της σεξουαλικότητας, των ηλικιών, των σωμάτων κλπ., με διαφάνεια και έμφαση πρωτίστως στην ανάδειξη των λιγότερο προνομιούχων υποκείμενων. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σε λιγότερο ορατά υποκείμενα να κλονίσουν ουσιαστικά τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και κατά συνέπεια να επέλθουν μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική συνείδηση. Με αυτόν τον τρόπο θα διατυπωθούν πολιτικές θέσεις που, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν στη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη.

 

— Πώς θα χαρακτήριζες το προσωπικό σου στυλ;

Φοράω αυτό που νιώθω.

 

— Τι φοράς σήμερα και πόσο κοστίζει;

Τα σκουλαρίκια είναι Evocative Thread Treasures (€15), το μενταγιόν Agathḗ Boutique (€70), το φόρεμα Vintage/Thrifted (€6) και τα sneakers Puma (€70).

 

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Μάντεψε!

 

@stavriana_astradeni

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.